ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Manastire la Conac - Conacul Pana Filipescu - Filipestii de Targ

TIPĂREȘTE URM de aici

V-am spus ca o sa ne mai intalnim cu Pana Filipescu, asadar dupa cum va spuneam in articolele anterioare urmatorul obiectiv de vizitat a fost reprezentat de conacul Pana Filipescu. Ca multi dintre cei care vor citi acest articol nici eu nu stiam nimic despre acest Pana Filipescu, singurul lucru care imi suna cunoscut era oraselul Filipestii de Padure. Cum insa acest loc a aparut in documentarea mea pe traseul nostru intre Ploiesti si Targoviste am zis ca nu se poate sa il scapam chiar daca nu aveam timp de documentare. Asadar dupa ce am lasat in urma Manastirea Varbila vezi impresii am setat Google maps spre Conacul Filipesti si pune-te pe drum. Tot ce trebuie sa faceti este sa ajungeti la Filipestii de Targ si nu o sa ratati acest obiectiv.

In apropierea acestui conac am dat insa peste niste ruine pe care le-am pozat insa despre care nu stiam ce sunt, am aflat ulterior de la doamna muzeograf ca acolo a fost palatul postelnicului Constantin Cantacuzino.

Despre acest personaj pe scurt doar cateva cuvinte: a fost postelnic pe vremea lui Matei Basarab, a fost casatorit cu Elina, fata domnitorului Radu Serban, si care s-a bucurat de incredere si din partea domnitorului Grigore Ghica la inceputul domniei acestuia. Cum insa si atunci viclenia era la loc de cinste, prin uneltirile mai multor boieri Grigore Ghica trimite oameni care l-au ridicat din palatul sau de la Filipesti si il sugruma fara judecata in cadrul manastirii Snagov in decembrie 1663.

Familia Florestilor si a Cantacuzinilor au fost dominante asupra terenurilor acestei zone culminand prin casatoria dintre Pana Filipescu si fiica cea mare a postelniului Cantacuzino. Mosia a apartinut familiei Filipescu pana la inceputul Primului Razboi Mondial fiind vanduta apoi Cantacuzinilor, expropiata apoi de comunisti.

Am trecut si pe langa biserica satului (unde nu ne-am oprit insa) loc care din cele auzite (ulterior) merita vazut (vedeti ce inseamna sa nu te documentezi?).

Cum insa noi doream sa ajungem la conacul Filipescu, acolo ne-am si oprit. Din strada totul apare ca ceva nou sau macar aparentele asta spun, si asta deoarece totul este proaspat refacut iar conacul pus in circuitul turistic in mai anul acesta.

Gardul este unul simplu, alb cu porti din fier unde in spatele lor se vede undeva mai departe in spatele unor pomi o casa alba, frumoasa.

La poarta faptul ca te afli la Conacul Pana Filipescu este bine marcat astfel ca nu poti rata. In curte la intrare sunt si steaguri printre care cel al Uniunii Europene, semn ca acest loc a fost refacut cu fonduri europene.

In curte dupa ce ai intrat locul are o deschidere mare, cu o alee lata de ar incapea doua masini una langa alta la capatul careia se afla conacul. Fata in fata cu conacul sunt insa mai multe busturi de domnitori romani printre care se afla insa si bustul lui Pana Cantacuzino.

Conacul este unul cu o constructie traditionala avand parter inalt si un foisor cu multe coloane. Ferestrele inconjoara casa ca un brau, asigurandu-i luminozitate.

Am intrat in prima camera unde am achitat biletele de intrare (ca si la Conacul Bellu 8 lei adult, 4 lei pensionar). Am intrebat daca putem face poze, probabil ca inca nu este foarte bine reglementat acest aspect, ne-a dat voie sa facem poze insa per ansamblu si nu detalii pe obiecte.

Am intrat astfel in prima camera unde sunt expuse diverse machete ale ctitorilor Cantacuzini astfel incat am vazut Manastirea Sinaia si Palatul Postelnicului Cantacuzino (atunci am aflat despre ruinele pe care le vazusem deja).

Foarte interesant si sper sa se vada in poze, tavanul acestor incaperi, care seamana cu ce am vazut pe la unele biserici iar accesul intre camere se face prin spatii mai putin inalte.

Aici am putut admira carti vechi precum: Biblia lui Serban Cantacuzino sau pravila lui Matei Basarab, carti din secolul XVII.

Admiram si un portret al spatarului Mihail Cantacuzino realizat de Theodor Aman.

Aici este amenajata chiar si reconstituirea unei tipografii manastiresti din secolul XVII-XVIII precum si o colectie de carte veche romaneasca.

Sa nu va asteptati sa aveti camere multe de vizitat astfel incat ajungem din nou in prima incapere (la intrare) si de aici se intra intr-o alta camera in care sunt expuse diferite obiecte si unde exista si o scara care urca la etaj (nu am avut acces si acolo, am inteles ca este amenajata acolo o sala multimedia destinata unor proiecte educative, conferinte, colocvii si altele) si mai este de asemenea amenajata o camera numita Gh. G. Cantacuzino-Nababul, cu organizarea unui birou si cu prezentarea unor documente rare.

Prezentarea a continuat (plina de modestie) a beciului numit acum Lapidarium. Ca o paranteza, mama mea nu a mai coborat aici deoarece doamna muzeograf ne-a spus ca aici beciul nu se compara cu cel de la Manastirea Varbila. Sa nu credeti asta, este doar modestie, o sa fiti surprinsi sa vedeti cat de frumos este si beciul.

Aici sunt expuse o colectie intreaga de cruci, diverse obiecte din piatra gasite de arheologi si astfel salvate.

Beciul este amenajat uimitor si este dotat printre altele cu dezumidificatoare.

Si daca mai si comentam ca aici pe vremea comunistilor casa fusese transformata in sediu CAP cu gazduirea selecta a sacilor de cartifi si a altor nu mai putin celebre legume, realizam ce s-a putut salva. Si daca accesarea de fonduri europene este singurul mod in care ne putem salva istoria asteptam sa aiba cat mai multi aceasta initiativa.

Am intrebat daca dau navala turistii sa vada acest loc si am aflat ca mai degraba cei din afara localitatii sau judetului sau strainii, insa sunt convinsa ca locul pe masura ce va fi cunoscut va fi asaltat de turisti mai ales ca se afla intr-o zona de turism istoric/ cultural dupa cum am vazut din panoul din dreptul ruinelor Palatului Postelnicului Cantacuzino (o sa vedeti in poze).

Daca as mai ajunge prin zona as mai intra sigur aici, insa pana data viitoare spun doar AmFostAcolo si acum imi continui drumul, ziua nu s-a terminat.


[fb]
---
Trimis de mishu in 11.10.16 14:14:52
Validat / Publicat: 11.10.16 17:40:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 5251 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Conacul Pana Filipescu - cum vi se pare?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[11.10.16 18:11:00]
»

@mishu:

Draga mea, asupra articolului nu fac acum comentarii - sunt enorm de multi ani de cand am fost pe acolo asa ca amintirile mele sunt intr-o ceata laptoasa, si oricum atunci nu aveam sansa sa vedem ce ai vazut tu acum.

M-a distrat teribil insa comentariul la P 01. Stii cum este sa te trezesti cu "doamnele" dupa curba pe un drum european? Sau sa vezi ca sare in fata ta o mandrete de cal, superb, care putea aducea moartea ta si a lui? Am scris pe aici despre asta.

Citit articolul, bune informatii.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.10.16 18:44:19]
»

Am trecut si pe langa biserica satului (unde nu ne-am oprit insa) loc care din cele auzite (ulterior) merita vazut (vedeti ce inseamna sa nu te documentezi?).

Am trecut eu şi mi-a plăcut tare mult! (vezi impresii

Urlaţi, Conacul Bellu, Jercălăi, Vărbila, Filipeşti, Filipescu, Cantacuzino... mă simt urmărit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 20:54:05]
»

@elviramvio: Multumesc frumos de vizita si vot cat despre doamnele de pe drum la noi in tara face parte deja din peisaj.

O seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 20:56:07]
»

@traian. leuca: Multumesc frumos de vizita si vot, am ramas incantata de tot ce am vazut astfel incat o sa mai trec pe acolo. O seara frumoasa.

tata123 🔱
[12.10.16 10:48:36]
»

@mishu: Frumos obiectiv, am urmărit stadiul lucrărilor și apoi anunțul redeschiderii însă încă nu am avut timp să ajung să îl vizitez. Dar lasă că ajung și eu acolo...

Perioada brâncovenească și apoi stilul arhitectural dezvoltat în acea epocă a influențat construcția reședințelor boierești. Conacele construite pe moșiile boierești au devenit din ce în ce mai confortabile și au fost împodobite cu elemente arhitecturale în stil brâncovenesc. Nici conacul din Filipeștii de Târg nu face excepție, clădirea încântându-ne privirea cu pridvorul larg sprijinit pe arcade circulare. Aceste spații de relaxare oferă de obicei deschidere spre natură, pe domeniile boierești fiind prezente în cele mai multe cazuri parcuri și iazuri. Așa cum nu lipsesc nici beciurile boltite întinse sub toată suprafața clădirii.

Abia aștept să trec pragul Conacului Pană Filipescu... numai să apară acea zi perfectă de toamnă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[12.10.16 10:56:07]
»

@tata123: Iti multumesc pentru vizita si vot si-ti doresc sa ajungi acolo pentru a citi un articol complet. Nu pot sa nu spun ca nu ma bucur ca am ajuns acolo inaintea ta, deoarece daca ajungeam dupa tine nu cred ca mai puteam sa scriu ceva.

Asa incat articolul meu va fi avanpremiera articolului tau (asta daca nu cumva datorita acestui articol va mai fi tentat cineva sa ajunga in curand pe acolo).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[08.07.18 21:35:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Conacul Pană Filipescu [Filipeștii de Târg]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Ploiești]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂConacul Pană Filipescu [Filipeștii de Târg]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054355144500732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1