ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Micuța cetate Bradu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În luna aprilie a anului 2012 am hotărât să colindăm din nou plaiurile buzoiene pentru a vedea vulcanii noroioși de la Pâclele Mari, beneficiind de noua amenajare a accesului (parcare cu plată, restaurant, aleea vulcanilor). Planul de bătaie a fost următorul: plecare din București dis-de-dimineață, vizitarea rezervației geologice Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari, picnic la iarbă verde, vizitarea Mănăstirii Rătești și pe drumul spre București oprire la Mănăstirea cetate Bradu. Planul a decurs perfect, conform planificării.

De la Berca am urmat drumul spre Haleș (Dj 100H), am trecut pe lângă bifurcația spre Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de sculptură Măgura și după doar 1 km, la ieșirea din satul Haleș apare mândră cetatea. Recunosc că sunt pasionat de fortificațiile de orice fel, cele medievale impresionându-mă prin arhitectura și rezistența lor în timp. După ce văzusem o fotografie pe Internet cu fortificația îmi doream să o pot vedea „pe viu”. Mai ales că în această parte de țară nu sunt atât de multe cetăți și mai ales atât de bine întreținute, ca să zic așa. Am oprit mașina în umbra zidurilor și am purces la explorarea micii bijuterii. Din nefericire am putut admira doar exteriorul, cum a povestit și @Crazy Mouse într-o notă a unui review al său.

Fortificația este plasată strategic pe un ușor pinten, aflat deasupra râului Nișcov, fiind un punct foarte bun de observație. Zidurile, sub formă de patrulater, au o grosime de aproape un metru și au fost ridicate din piatră alternând cu 2-3 rânduri de cărămidă (ceea ce creează un efect vizual deosebit). Zidurile sunt sprijinite de mici contraforturi. În colțuri se află turnuri circulare, prevăzute cu metereze; cele dinspre râu sunt deteriorate Accesul în incintă se făcea printr-o intrare boltită, deasupra căreia a existat un turn, poarta de lemn căptușită cu fier mai purtând în anii 1890-1900 urmele gloanțelor din timpul luptelor între turci și eteriști din 1821 (se află expuse la Muzeul Județean Buzău). În afara zidurilor a existat și un val de pământ cu rol de apărare. Pe lângă zidul unde se află poarta de intrare se mai observă ruinele/arcadele parterului unor clădiri.

Biserica e de mărime mijlocie, în stil bizantin, și este plasată în mijlocul fortificațiilor. Interiorul este împărțit în mod clasic: pronaos, naos și altar. Ferestrele au ancadramente simple din piatră; este decorată la exterior cu brâuri din cărămidă așezată în „dinți de fierăstrău” și un rând de firide oarbe. Pisania situată deasupra ușii este spartă, o parte din text pierzându-se. Hramul bisericii este „Sf. Dumitru”. Turnul clopotniță ar fi adăugat la 1641 de Radu Mihalcea Cândescu când acesta rectitorește mănăstirea. Modul de aranjare a rândurilor de cărămidă roșie a clopotniței și ferestrele semicirculare oferă un aspect plăcut construcției. Pictura originală a fost restaurată în anul 1844, păstrându-se portretele ctitorilor.

În anii 70 ai secolului trecut s-au efectuat aici cercetări arheologice pentru a se stabili istoria lăcașului. Biserica actuală a fost construită undeva imediat după anul 1521, incinta fortificată fiind ridicată în jurul anului 1570 – ne relevă descoperirile arheologice. În anul 1600 apare prima mențiune documentară despre „mănăstirea Bradu”. După desfășurarea cercetărilor arheologice au avut loc lucrări parțiale de refacere a zidurilor cetății.

În chiliile mănăstirii a funcționat o școală sătească și chiar pentru o perioadă primăria localității. Se vorbește chiar de existența unei Case Domnești edificate de domnitorul Constantin Brâncoveanu; cert este că a existat o reședință boierească aici.

Actualmente, fosta mănăstire servește drept biserică parohială, deci interiorul ansamblului se poate vedea doar în timpul slujbelor religioase , duminica și la sărbătorile mari.

Se poate ajunge ușor, cu autoturismul, la acest obiectiv. Noi am dorit să alegem o rută alternativă către București, în locul clasicului E85. Astfel, am călătorit pe un drum pitoresc, printre podgorii întinse, prin Tohani, ieșind la Mizil și de aici direct spre București, prin Ploiești.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.01.15 09:36:21
Validat / Publicat: 29.01.15 14:22:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Imagine satelit cu poziția bisericii-cetate Bradu - preluare Internet.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[29.01.15 10:37:38]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.01.15 17:40:29]
»

Zona este destul de pitorească, ai cu ce umple o zi de plimbare. Citind povestirea ta, am crezut că m-a lăsat memoria. Zic: domle, dar parcă era înainte de Haleș, nu după. Și cînd o fi devenit „fosta mănăstire”, că după 89 abia a revenit la viață? Și parcă nu era Bradu, ci Barbu.

Bineînțeles, mi-am dat seama repede că mă gîndeam chiar la Mănăstirea Barbu, care e amplasată cam tot pe acolo. Ca să vezi: nume cu sonorități asemănătoare, tot o semi-ruină (în 93 cînd am văzut-o eu, așa era; față de falnica ei vecină - Ciolanu, lăsa o impresie dezolantă), tot lîngă Haleș, să tot confunzi obiectivele între ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[29.01.15 19:33:15]
»

Excelent. Anul asta sper sa revin in vizita pe la Vulcanii Noroiosi, Mn Ciolanu, Tabara Magura si mai vedem.

Am in acest review un excelent ghid

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.15 08:44:52]
»

@abancor - Mulțumesc pentru lectură. Din fericire la Mănăstirea Barbu s-au petrecut oareșce schimbări în bine, s-a mai renovat/restaurant câte ceva.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.15 08:46:57]
»

@Dan&Ema - - Mulțumesc pentru lectură și vot. O zonă interesantă și înțesată de suficiente obiective turistice, unele mai puțin promovate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri şi biserici buzoiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061677932739258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1