GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La numai 15 minute distanţă (de mers pe jos) de Hotel Teilor, unde am fost anul acesta si despre care v-am povestit aici se află Schitul de măicuţe Ostrov.
Este locul care m-a confuzat total, fiindcă pe acelaşi panou explicativ găseşti şi denumirea de Schitul Ostrov şi pe cea de Mânăstirea Ostrov, astfel că la ora când scriu acest articol NU am nici cea mai vagă idee care e statutul bisericesc al acestui lăcaş. Astfel că în continuare voi trece în revistă DOAR informaţiile de care sunt sigur!
LOCAŢIA: mânăstirea Ostrov se află undeva pe o insuliţă formată în amonte de barajul de la intrarea (dinspre Râmnicu Vâlcea) în oraşul Călimăneşti.
PRIMUL: Schitul Ostrov este considerat a fi primul aşezământ monahal de pe teritoriul actualei Românii, pentru călugăriţe, lucru menţionat şi în istoricul schitului afişat la intrare.
HRAMUL: mânăstirea are hramul Naşterea Maicii Domnului, hram ce se prăznuieşte în fiecare an la 8 septembrie.
PICTURA: a fost executată în perioada 1752-1760 şi se păstrează şi-n ziua de azi, este opera pictorului grec Dimitrios şi a unui ajutor al lui. În anii 1987-1988, când au fost făcute unele reparaţii bisericii, s-a restaurat şi pictura. În biserică se păstrează Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Despre care se spune că tămăduieşte boli şi diferite neputinţe.
PARCUL: mânăstirea avea un superb parc ce a fost distrus în anii ‚70 de lucrările barajului de aici, în zilele noastre se fac eforturi considerabile la aducerea parcului de la Ostrov la stadiul de dinaintea construirii barajului.
MIT & ADEVĂR: Chiar dacă documentele atestă că Mănăstirea ar fi ctitoria lui Neagoe Basarab şi a soţiei sale Despina, în hrisovul din 26 aprilie 1500 spunându-se că “…iată am văzut-o părăsită de la binecinstitorii, sfântrăposaţii domni moşii şi strămoşii noştri”, se pare că sfântul lăcaş a fost zidit de însăşi Mircea cel Bătrân în 1388. Potrivit legendei, Despina se va retrage maică aici, după moartea soţului său, schimbându-şi numele în Platonida şi va deveni stareţă peste nu mai puţin de 60 de măicuţe timp de 33 de ani, până la trecerea ei în nefiinţă.
PEISAJUL: unul de maxim efect, în faţă Oltul, în spate, Oltul, la stânga Oltul, la dreapta Oltul şi peste râul Olt pădurile îmbrăcate în ruginiul toamnei.
Este singurul loc din România unde am văzut măicuţe în veşminte monahale făcând betoane la sapă şi lopată, eu unul mă gândesc că totuşi s-ar fi putut împrumuta betoniera de la Mânăstirea Cozia care în ziua aceea stătea degeaba în curtea mânăstirii. În rest cerşetorii sunt aceiaşi pe care îi ştiţi de la Cozia şi Turnu dar cu alt haine şi alte texte.
Eu vă doresc şi dumneavoastră să ajungeţi aici şi poate reuşiţi să aflaţi de schit sau mânăstire!!!
Trimis de RobertCodescu in 17.10.11 20:04:56
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.24560000 N, 24.34294500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Alte manastiri din Oltenia si Muntenia" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.
Am făcut click aici şi am găsit o mare asemănare cu (o parte din) textul articolului... Se pare că iar uiţi regulile 'casei'. Câte urecheli mai ai nevoie ca să înţelegi că e musai să evidenţiezi textul copiat şi să scrii de unde?!
Ori corectezi articolul, ori stă aici nepublicat până o faci!
O mare asemănare!?!?! Acum am intrat PRIMa oară pe acel site!!! NU ŞTIU sincer de ce se poate nummi asemănare nişte date statistice care sunt aceleaşi oriunde ar fi ele menţionate!!?!?!!?
Oricum, ideea este că fragmentul de text din articolul "tău", folosit ca frază cheie de căutare, se regăseşte pe cel puţin 3 site-uri (semn că nu ai inventat tu metoda copy/paste) iar eu am dat ca exemplu primul link întors de GOOGLE la căutarea după acel şir.
Rugămintea rămâne, atât timp cât există clar fragmente copiate de pe alte surse!!!
Şi dacă aş fi adăugat 5 linkuri la un citat de text era mai bine!?!?!? Şi dacă da, în ce ordine ar fi trebuit să le pun că de obicei sunt fără date pe acolo pe unde sunt!!?!!? NU de alta dar "sursele open share" sunt de regulă anonime şi fără dată de publicare. DAR ASTEA-S DEJA DETALII TEHNICE CARE (MOMENTAN) mă depăşesc!!!
Te depasesc?! hmmm... dar de ce nu te depasesc si cand le accesezi pentru 'informare'?!?
E foarte simplu: portiunea copiata fie o pui intre ghilimele, fie o scrii cu litere inclinate (italice), fie aplici ambele metode de delimitare iar la sfarsitul acelui citat, in paranteza, scrii: [sursa - www.care_este.ro / sau titlul, autorul, pagina, daca e vorba despre o carte]. E chiar asa greu?!
PS - nu exista surse "open share", ci, cel mult, "open source"; iar la acordul de utilizare a acestora scrie mare si clar: intotdeauna, cand se vor folosi fie si portiuni din acest text, va fi specificat faptul ca este open source si de unde a fost copiat!!! E conditia sine qua non a conceptului open source!
Urmare a retragerii disciplinare din concurs a contului RobertCodescu de catre Admin (vezi aici), am decis sa suspend aici "lupta" pentru o comportare regulamentara a acestui autor.
Prezentul articol se publica impreuna cu sirul de ecouri prin care am incercat sa ma fac inteles ca atitudinea si modul de abordare a 'problemei' nu sunt cele normale si, deasemeni, sa-l determin sa intre in 'normalitate'. Evident, fara sa reusesc, cel putin pana la aceasta ora.
Fara PMA, chiar si daca nu mai participa la concurs, pt. ca nu le merita.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Schitul Ostrov" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 O frumusete in orice anotimp Schitul Ostrov — scris în 13.12.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Un paradis pe malul Oltului — scris în 23.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Micul paradis scăldat de apele Oltului — scris în 20.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Gura de rai din insula Domnului — scris în 02.08.15 de Dania din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Parcul Eminescu și mănăstirea de pe insulă – Ostrov — scris în 23.12.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Liniste si pace la Schitul Ostrov — scris în 21.02.15 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 'Micul Eden' de la Calimanesti — scris în 11.07.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ