ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Micul paradis scăldat de apele Oltului

TIPĂREȘTE

Cele câteva zile petrecute în această vară pe Valea Oltului în zona Călimănești-Căciulata ne-au oferit posibilitatea să descoperim multe dintre atracțiile acestei zone spectaculoase. Pe drumul de întoarcere spre casă, dar și mai târziu -răsfoind fișierele cu fotografiile din acest sejur- ne-am propus să mai revenim aici întrucât noi credem că această destinație are foarte multe atuuri pentru un concediu reușit; voi aminti doar câteva dintre acestea: bazine cu apă termală în care să te tot bălăcești (vezi impresii), posibilitatea unor scurte drumeții (vezi impresii), un zoo interesant (vezi impresii) sau un muzeu al satului la Râmnicu Vâlcea (vezi impresii), ori numeroasele lăcașe de cult care au rezistat greutăților de tot felul timp de multe secole. În această ultimă categorie se înscrie și Mănăstirea Ostrov, obiectiv pe care l-am vizitat într-o după-amiază frumoasă de august.

Accesul către lăcașul de cult este foarte simplu. Noi am lăsat mașina într-o parcare din apropierea hotelului Central din Călimănești și în câteva minute ne aflam pe podul care realizează legătura cu insulița scăldată de apele Oltului pe care se află obiectivul. Podul destul de îngust (cu spațiu pentru un singur autoturism) poate fi traversat și cu mașina însă, după cum aveam să observăm ulterior, parcarea de pe insulă nu este foarte mare. Vă recomand să mergeți acolo pe jos ca și noi întrucât vă puteți bucura de priveliște mai bine, podul fiind un loc foarte bun pentru a surprinde în fotografii atât împrejurimile stațiunii Călimănești, cât și insula din mijlocul Oltului.

Ajunși pe insulă, am mers către o poartă zidită și împodobită cu motive religioase sculptate în lemn. În partea superioară am văzut inscripția ce anunță pelerinii că urmează să viziteze Mănăstirea ”Nașterea Maicii Domnului” – Ostrov. Nu departe de această poartă cu rol decorativ se află o troiță destul de nouă, judecând după felul în care arăta. Lăcașul de cult propriu-zis se află către celălalt capăt al insulei, însă cele câteva sute de metri până acolo au fost o încântare pentru privirile noastre. De ce spun asta? Pentru că toată insula este de fapt un parc – numit Parcul Ostrov sau Parcul Mihai Eminescu - în care numeroase specii de arbuști răsar din loc în loc prin iarba cosită, totul la umbra mai rară ori mai deasă a brazilor, sălciilor, plopilor sau a altor arbori de aici. Referitor la geniul poeziei românești al cărui nume este menționat când vine vorba de acest parc, chiar înainte de a trece pe sub poarta ornamentală a mănăstirii am observat bustul lui Mihai Eminescu așezat pe un soclu destul de înalt, protejat de o perdea vegetală pe care a cântat-o atât de frumos în creațiile sale.

Aleea centrală din acest parc străbate insula spre lăcașul de cult, iar din loc în loc apar alte alei care fac legătura cu zonele de promenadă de pe malul Oltului; am văzut aici și vreo câțiva pescari înarmați cu proverbiala lor răbdare, aflați în așteptarea marii capturi.

Am ajuns în parcarea din apropierea lăcașului de cult, iar de aici nu ne-au mai separat decât vreo doi pași de intrarea în curtea interioară a mănăstirii. Aleea continuă pe sub turnul clopotniță, iar deasupra intrării poate fi văzută o icoană reprezentativă pentru hramul mănăstirii.

Odată cu intrarea în curte, am pășit parcă într-o expoziție de flori naturale, atât erau de multe și de frumoase; straturile multicolore frumos îngrijite din curte erau completate de jardiniere cu petunii ce atârnau de la balcoanele și ferestrele clădirii ce adăpostește trapeza și chiliile lăcașului de cult. Printre florile din curte am zărit și o cișmea zidită, loc unde pelerinii își pot potoli setea. O altă parte a curții este amenajată sub forma unei livezi micuțe, iar merii scunzi încărcați de fructe pârguite ne-au reamintit că toamna trebuia să sosească.

Am făcut numeroase fotografii prin curte, încercând să surprindem din cât mai multe unghiuri acest colțișor de paradis multicolor și apoi ne-am îndreptat agale către bisericuța având hramul ”Nașterea Maicii Domnului”. Lăcașul de cult are dimensiuni reduse și un aer msterios datorat picturilor interioare, acestea având la rândul lor o vechime considerabilă. De altfel, obiectivul este unul foarte vechi, biserica fiind ridicată de domnitorul Neagoe Basarab între anii 1518-1522, pe locul unui lăcaș de cult anterior. Ca particularități de construcție, biserica are o singură turlă, iar pridvorul îmbrăcat cu geamuri este adăugat ulterior. În interiorul bisericii am admirat picturile ce înfățișează unii sfinți sau diverse scene biblice, însă cel mai frumos element ni s-a părut a fi catapeteasma aurită din lemn de tei, ce datează de la zidirea bisericii; aceasta este împodobită cu elemente vegetale care completează parcă tabloul natural din exterior. Deasupra ușii scunde se află tabloul votiv: Neagoe Basarab, alături de soția sa Despina și de cei doi copii ai lor țin în palme biserica, închinând-o Divinității.

Dacă prezentul este unul liniștit, nu același lucru se poate spune despre trecut, când lăcașul de cult a depășit un moment de mare cumpănă în perioada comunistă. Atunci insula trebuia să fie complet inundată odată cu amenajarea hidrocentralelor de pe Olt, însă lăcașul de cult a fost salvat prin înălțarea insulei și consolidarea malurilor sale. Din păcate, de o jertfă tot a fost nevoie: atunci au pierit arborii seculari care formau parcul mănăstirii.

Tot în ceea ce privește trecutul, această mănăstire este cel mai vechi lăcaș de cult de maici din România. Printre altele, aici s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab sub numele de Platonida ori mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofana.

Vizita noastră la ”Mănăstirea dintre ape”, așa cum mai este numit lăcașul de cult, a fost urmată de o plimbare de aproximativ jumătate de oră pe faleza de pe malul Oltului, alee pe care am ieșit direct din curtea lăcașului de cult, printr-o portiță din apropierea bisericii. Cel mic a fost încântat să poată vedea peștișorii care se apropiau de malul insulei, iar noi am admirat împrejurimile și ne-am relaxat pe o băncuță. Cu această ocazie, am observat și un aspect neplăcut: faptul că pe apa Oltului plutea din loc în loc câte un pet de plastic. Trebuie ca fiecare dintre noi să conștientizăm cât de mult rău putem face mediului înconjurător dacă lăsăm chiar și un gunoi acolo unde nu este cazul!

Pentru că seara se apropia, am părăsit insula Ostrov, nu înainte de a remarca faptul că parcul se închide pe timpul nopții pentru vizitatori. Programul de vizitare al parcului afișat pentru perioada verii era între orele 06.00 și 22.00, iar pe timpul iernii între orele 07.00 și 19.00.

Înainte de a pleca către Căciulata pentru a servi masa de seară, am explorat puțin și parcul din jurul hotelului Central din Călimănești, unde am ”testat” apa izvoarelor nr. 4,5, 6 și 8, cu gust nu prea grozav, dar bună pentru tratarea diverselor afecțiuni.

În încheiere, vă recomand să vizitați insula Ostrov de la Călimănești dacă veți ajunge acolo. Dacă nu neapărat pentru vechiul lăcaș de cult de aici, măcar pentru o plimbare prin parc și pe falezele insuliței, de unde se deschide o perspectivă frumoasă asupra împrejurimilor muntoase mângâiate deopotriva de apele Oltului și de razele soarelui. Noi am fost acolo și ne-a plăcut!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 20.02.16 22:12:44
Validat / Publicat: 20.02.16 23:53:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 2059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Măreția naturii la Călimănești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[21.02.16 17:09:52]
»

E frumos pe insulita, e frumos la Schitul Ostrov, pe care l-am vizitat de mai multe ori, prima oara cand eram... elev. Pe atunci insula era mai putin amenajata, dar imi amintesc de un bac care traversa Oltul (vorba cantecului "ma dusei sa trec la Olt") de pe insula in Pausa (vis-a-vis). Conducatorul bacului muncea din greu sa tina traiectoria micii ambarcatiiuni datorita curentului puternic al raului si numeroaselor ochiuri periculoase mai ales pentru cei ce se incumetau sa se arunce inot in Olt.

Si inca o remarca: la ultima mea vizita cu niste ani in urma, am gasit biserica inchisa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[21.02.16 18:37:18]
»

@Dan&Ema - E frumos pe insuliță și e frumoasă toată zona. Iar lăcașele de cult de aici beneficiază de acest cadru natural deosebit: Cozia este mângâiată, ca și Ostrovul, de apele Oltului, Turnu are o poziționare deosebită între munți, iar Stânișoara pare desprinsă dintr-o altă lume; dacă despre celelalte obiective mai știam câte ceva, acolo la Stânișoara -sub abruptul vârfului Cozia- am ajuns doar după ce am lecturat cu atenție informațiile postate pe AFA (voi reveni curând cu impresiile noastre).

La vară vrem să revenim aici: pentru apa termală, dar și pentru alte obiective și poate și pentru o vizită pe Transalpina. Nu ar fi chiar departe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[22.02.16 10:06:48]
»

@Crazy_Mouse - Mănăstirea Ostrov, fost schit sute de ani, te întâmpină înconjurată de verdeață și flori într-un loc puțin mai deosebit: o insulă. În curtea interioară ești uimit de mulțimea florilor ce împodobesc mănăstirea în anotimpurile calde, dar și de liniștea oferită de poziția ansamblului religios.

În 2012 a apărut o carte de însemnări fictive intitulată Măria Sa Neagoe Basarab. Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești, un volum ce ilustrează viața domnitorului Neagoe Basarab urmărind surse istorice, religioase și literare.

Floryn81AUTOR REVIEW
[22.02.16 11:06:03]
»

@tata123 - O să caut pe internet această carte. Cu siguranță este vorba despre o lucrare interesantă. Mulțumesc pentru informație!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Floryn81, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Ostrov [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078930854797363 sec
    ecranul dvs: 1 x 1