ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un paradis pe malul Oltului

TIPĂREȘTE

Era o zi fumoasă de început la începutul lunii aprilie. Cum pe acasă nu pream mai aveam ce face, ne-am hotărât să facem o plimbare la Călimaneşti. Călimăneştiul este aproape de Râmnic la doar 16 kilometri. Zis şi făcut, ne-am urcat în maşină şi in 25 de minute eram în Călimăneşti. Ne+am plimbat noi puţin prin staţiune dar apoi ne-a venit idea să mergem la Schitul Ostrov, despre acest schit o să vă povestesc în acest articol.

Schitul Ostrov este situate pe o mică insulă scăldată de apele râului Olt. Ca să ajungi la schit de pe drumul principal care străbate Călimăneştiul se virează la dreapta (sensul spre Sibiu), iar după ce se traversează podul peste râul Olt se ajunge la poarta domeniului unde se află acest schit. Aici se află o mică parcare, dar dacă doriţi să mergeţi mai aproape de biserică mai există o parcare în curtea domeniului. Coordonatele GPS pentru locaţie sunt N- 45.245608 şi E- 24.342945.

Am parcat maşina în prima parcare, şi am pornit spre mănăstire. Imediat ce treci minunata poartă care se află la intrarea pe domeniul, patrunzi intr-un minunat parca unde se gasesc peste 40 de specii de copaci şi flori. În acest parc vin o mulţime de oameni pentru a petrece câteva ore intr-o liniste deplină. Ne-am bucurat şi noi de pe o bancă de razele calde ale soarelui de aprilie (în aprilie a ost mai cald ca şi în mai) şi am admirat copacii care aveam nişte flori minunate. Apoi am pătruns în curtea bisericii.

Istoric. Biserica schitului este construită pe locul unei alte biserici între anii 1520-1521 de către Neagoe Basarab şi soţia acestuia doamna Despina. După terminarea lucrărilor, biserica s-a sfinţit fară a fi pictată, şi a primit hramul Naşterea Maicii Domnului. Altarul a fost pictat abia în anul 1752 iar restul bisericii până în anul 1760. O mare podoabă de arhitectura interioară, care a infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, executata din lemn de tei, care dateaza exact de la zidirea bisericii. La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi in anul 1940. La acest schit s-au călugărit două doamne de seamă din istoria ţării noastre, soţia domnitorului Neagoe Basarab, Despina cu numele de Platonia şi mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofona. Printre ultimele modifiăcri aduse locului sunt cele realizate la sfârşitul anilor 70 când datorită construcţiei barajului hidrocentralei Călimăneşti, ăntreg domeniul a fost înălţat cu 6 metri pentru a nu fii inundat. Tot în aceea perioada au fost distruşi mai mulţi stejari seculari care se aflau în parcul de pe ostrov. În biserica mănăstirii se gasesc mai multe icoane vechi despre unele se spune că sunt de la constructia bisericii.

Schitul în ziua de azi aste un loc unde uiţi de toate grijile, cum treci de poarta din piatra şi pătruzi în curtea bisericii, te întâmpină o curăţenie de nedescris, florile sunt îngrijite cu mare grije, acum fiid primăvara trandafirii din curte deabia au fost scoşi la lumină, dar dacă veniţi după înflorirea acestora, frumuseţia locului este fără măsură. În partea stăngă se află chiliile, în făţa acestora fiind construită o făntănă. Pe care se află pictată Maica Domnului cu pruncul în braţe, unde vă puteţi potoli setea. Chiar în faţă se află acesta micuţă şi cochetă biserica. Înainte de a intra în biserică se află un pridvor din stică, apoi printr-o uşă mica se intră în biserică. Deasupra uşii de la intrare se află o pictură veche. In biserică picturile icoanelor este în stil frescă. Aici, pe lângă picturile care înfăţişează sfinţii, se află o pictură care îi infăţişează pe domnitorul Neagoe Basarab alături de soţia sa şi cei doi copii care ţin în mână biserica. Fotografiatul în biserică este interzis, aşa că pozele pe care o să le ataşez sunt din curtea schitului.

După ce am vizita biserica am ieşit pe portiţa din spate care dă spre râul Olt, am admirat priveliştea iar apoi ne-am plimbat pe aleea de promenadă. Această aleea merge pe malul Oltului pănă în Căciulata. După acestă plimbare ne-am întors la maşină şi am revenit acasă.

Dacă aveţi drum şi vă oprţi în Călimăneşti faceţi-vă timp şi pentru vizitarea acestui schit şi nu veţi regreta.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 23.05.16 07:25:11
Validat / Publicat: 23.05.16 09:36:03

VIZUALIZĂRI: 3267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica schitului in plan indepartat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Ostrov [Călimănești]:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.060245990753174 sec
  ecranul dvs: 1 x 1