ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Drobeta-Turnu Severin. La Podul lui Traian

TIPĂREȘTE URM de aici

Vizitarea orașelor românești de la Dunăre încă este pentru noi un capitol deschis. N-am reușit să le vedem pe toate, deși am început acest periplu cu mare sârg, acum câțiva ani. Am fost la Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Brăila, Galați, Tulcea uneori doar vizitând, alteori rămânând și peste noapte.

Prin Drobeta-Turnu Severin am trecut de mai multe ori. Niciodată nu am fost acolo ca un turist adevărat. Pentru că știam că orașul are de arătat mult mai mult decât poți vedea din mersul autocarului, ne-am propus ca acum, cu prilejul miniîntâlnirii AFA de Paște, de la Hotel Đerdap - Kladovo, să-i dedicăm câteva ore - fie la ducere, fie la întoarcere - pentru a vedea cu ochii noștri prin ce se face remarcat Drobeta-Turnu Severin față de alte orașe românești de la Dunăre.

Fiind în mare întârziere din cauza traficului anevoios din ajun de sărbătoare, am tăiat orașul pe drumul cel mai scurt către vamă amânând din nou interesele turistice. La întoarcere însă, fără nici un fel de constrângeri, am rămas câteva ore în Drobeta-Turnu Severin.

La intrarea în oraș, la sensul giratoriu cu macheta unei porțiuni din Podul lui Traian, am urmat pe Bulevardul Carol I, pe lângă Parcul Gării, Parcul Rozelor și Hotel Continental cu intenția de a ajunge la Castrul Roman Drobeta și la Piciorul Podului lui Traian. Ne doream foarte mult să vedem ceea ce a mai rămas din faimosul pod proiectat de arhitectul Apollodor din Damasc pentru Traian și oștile romane cu atât mai mult cu cât în urmă cu patru ani fuseserăm - la 3 km de Kladovo - la piciorul Podului lui Traian de pe malul sârbesc al Dunării, o ruină mâncată de vreme și de ape stătute.

Văzuserăm și piciorul de pe malul românesc al Podului lui Traian, dar numai de la distanță, de pe "Đerdap Turist" - vaporașul cu care făcuserăm o minicroazieră până la Insula Șimian. Nu voiam însă să părăsim zona fără a-l vedea de aproape. La cât este de ruinat, nu putem ști cât va mai rezista timpului și vicisitudinilor naturii. Pe internet citiserăm recenziile unor vizitatori, ca și noi, care spun că nu e nimic de văzut acolo, locul fiind pustiu și noroios mai ales după ploi.

Am oprit mașina lângă Muzeul Regiunii Porților de Fier și Castrul Roman. Un lucrător vopsea gardul la exterior, iar alți câțiva își făceau de lucru în interior, la clădirea încă înveșmântată în schele. Se renova. Semn bun pentru vizitatorii perioadelor viitoare. Am întrebat cum putem vedea piciorul Podului lui Traian și - binevoitori - oamenii ne-au arătat calea prin castru, în coborâre, spre Dunăre. Am intrat, am făcut chiar și câteva fotografii ruinelor romane, dar curând a apărut custodele muzeului, o doamnă căreia prezența noastră tocmai i-a întrerupt o convorbire telefonică. Ne-a spus că nu putem intra, că este interzis accesul la pod și… mai pe scurt, elegant, ne-a dat afară din incintă.

Tot muncitorii au fost salvarea noastră. Ei ne-au informat că pe o cărare care pornește dintr-o stradă lăturalnică, pe lângă gardul Băilor Romane, traversând calea ferată, putem ajunge la drumul ce duce la piciorul podului. Am urmat sfatul lor și - după o coborâre destul de anevoioasă - iată-ne pe drumeagul cu gropi pline cu apă, în orăcăit de broaște, mergând paralel cu Dunărea, spre ceea ce a mai rămas din celebrul pod. La intrarea în situl arheologic, pe o plăcuță prinsă în gardul de sârmă, scrie: "Trecerea oprită - Șantier". Ne-am apropiat cu băgare de seamă de locul pustiu, nepăzit, pe care zac în dezordine sumedenie de pietre mari, probabil menite să reconstituie ceva. Într-adevăr, dacă nimerești acolo după o ploaie, poți da de noroi, bălțile pe lângă care am trecut dovedind din plin acest lucru. Peisajul care înconjoară rămășițele Podului lui Traian este dezolant, dar faima anticului pod care lega acum 2000 de ani castrul Pontes - de pe malul drept al Dunării de castrul Drobeta - de pe malul stâng al Dunării, podul de 1135 m construit în mare parte cu materiale aduse din împrejurimi, nu poate decât să impresioneze. Ne putem lesne imagina cum arăta podul cu 20 de picioare din care s-au mai păstrat doar cele de la capete, ruinate, înconjurate de broaște și ape înverzite.

Cât despre Castrul Roman, fortificația construită în același timp cu podul, după primul război daco-roman din 101-102, nu pot spune mare lucru pentru că nu l-am vizitat. Abia dacă am reușit să fur câteva fotografii. Obiectivul rămâne pe lista mea de opțiuni, iar dacă voi ajunge acolo atunci când vizitarea sitului arheologic va fi din nou permisă, voi povesti. La vest de castru, pe malul Dunării, lângă calea ferată, se văd ruinele băilor romane. În prezent nici acestea nu se pot vizita, dar, trecând pe lângă gardul care le înconjoară, pot fi văzute foarte bine. Se pare că aici lucrările de reconstituire sunt mai avansate. Așteptăm momentul viitor în care vom putea vizita și acest loc de importanță istorică, prilej cu care vom căuta să identificăm sistemul de încălzire, încăperile băilor cu apă rece sau caldă, precum și celelalte spații cu destinația lor.

De la Castrul Roman, pe același drum, ne-am întors în oraș și am parcat în fața Hotelului Continental, aproape de Parcul Rozelor.

Monumentul Eroilor amplasat la intrarea în Parcul Rozelor a fost realizat în perioada 1928-1933 de sculptorul Teodor Burcă, după concepția arhitectului State Boloșin. Grandiosul monument care adăpostește cripta eroilor mehedințeni jertfiți în primul război mondial, a fost dezvelit la 25 octombrie 1933, în prezența regelui Carol al II-lea.

Edificiul este flancat de coloane între care pot fi văzute două urne din bronz sculptate cu scene de război. În centru, în partea cea mai înaltă, sunt două figuri reprezentând alegoric predarea torței latinității de către soldatul roman unui ostaș român. Monumentul abundă de simboluri - doi vulturi cu crucea comemorativă, un soldat cazut în luptă, efigiile lui Traian și Decebal, Victoria - zeița protectoare a eroilor, doi lei… nu cred că am mai văzut un monument al eroilor atât de elaborat și de complex alcătuit. Dacă sunteți în trecere pe acolo, alocați câteva minute studierii lui! Eu cred că merită.

Dacă am ajuns la Drobeta-Turnu Severin, firesc, trebuia să vedem și Cetatea Medievală a Severinului. Orașul antic Drobeta, cu numele Severin în perioada medievală, favorabil supravegherii Dunării, o punte de trecere între regatul maghiar și Țara Românească, datorează edificarea fortificației cavalerilor ioaniți. Un scurt istoric este afișat și în incinta cetății, iar referiri istorice mai ample pot fi consultate pe internet, așa încât nu voi intra în amănunte. Subliniez doar că importanța strategică pe care o avea a făcut ca pentru ea să se poarte nenumărate bătălii, sfârșitul așezării medievale fiind la 17 august 1524, dată la care Cetatea Severinului a fost cucerită de turci.

Nu am vizitat Cetatea Medievală a Severinului înainte de a fi refăcută, reconstruită, dar am văzut mai multe imagini vechi. Cu ele în minte, am pășit pe aleile moderne, dalate, ale cetății reabilitate încercând să identific ceva. Și, am descoperit rămășițele bisericii și ale Turnului lui Sever - cu trei etaje - cândva înconjurate de pământ denivelat și iarbă, acum înconjurate de beton. De departe, de pe șosea sau chiar de pe Dunăre, privind zidurile groase ale cetății în desfășurarea lor pe coasta abruptă, ești impresionat. Pe panouri am citit că grosimea zidului la bază era de 4 m, iar înălțimea de 8 m. Pe latura de est și în partea de nord-vest existau turnuri semicirculare pentru observație și atac al artileriei atunci când situația o impunea.

Ce vede turistul astăzi? Un turn, rămășițele unei biserici, ziduri refăcute și porți pe sub care te poți plimba în voie. Și izvorul cu apă bună, de la care localnicii iau și acum apă a fost renovat. Am văzut oameni cu peturi mari făcând coadă acolo.

Dar, hai să mergem în oraș!

De lângă Hotel Continental unde parcaserăm mașina, am pornit să vedem și ceva din orașul modern Drobeta-Turnu Severin. Lăsând în dreapta Palatul Cultural "Theodor Costescu" clădirea impozantă proiectată de Grigore Cerchez în 1912, apoi Fântâna Cinetică cu jocul său de apă şi lumină concepută de sculptorul Constantin Lucaci, pe strada pietonală am ajuns în Parcul Tudor Vladimirescu. Aici, în umbra pomilor abia înfrunziți, pe frumoase piedestaluri, ne așteptau busturile lui Traian şi Decebal.

Admir construcțiile vechi, iar aici, la Drobeta-Turnu Severin, am văzut multe. Considerând plimbarea noastră o simplă plimbare de relaxare, n-am încercat să le identific pe toate. Nu puteam totuși să nu remarc Hala Radu Negru un edificiu emblematic pentru oraș. Ulterior am aflat că se purtau discuții privind construirea unei hale încă din 1893, dar impedimente de tot felul au tergiversat vreo 10 ani realizarea lucrării. Se spune că proiectul a fost avizat de însuși Anghel Saligny. Mi-a plăcut clădirea roșiatică amplasată în centrul pieței și chiar am intrat acolo. În prezent în hală nu se comercializează nimic alimentar. Sunt doar chinezării.

Vis-à-vis de Hala Radu Negru se află Catedrala Episcopală "Sf. Mare Mucenic Gheorghe". Este o construcție măreață așa cum sunt toate catedralele de la noi, are trei turle și un paraclis la subsol cu hramul "Nașterea Domnului". Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință este considerat ocrotitorul Severinului.

Castelul de apă situat pe Str. Crișan, la cea mai înaltă cotă din oraș (104 m), este în prezent doar un monument. Castelul de apă, de 27 m, cea mai înaltă construcție din oraș la acea vreme, a fost dat în folosință în 1910 și era destinat alimentării orașului cu apă din Dunăre, decantată, filtrată și sterilizată cu ajutorul ozonului. Construcția rămasă nefinisată la exterior, prevăzută în partea superioară cu patru turnulețe, a fost folosită și ca foișor de foc. În primul război mondial armata germană și-a instalat acolo puncte de observație.

Cam atât am văzut noi în cele câteva ore cât a durat popasul la Drobeta-Turnu Severin. Sunt obiective de referință pentru oraș, dar - cu siguranță - nu singurele. Dacă timpul și împrejurările ne vor oferi posibilități de a descoperi și altele… rămâne de văzut.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.04.18 17:15:53
Validat / Publicat: 21.04.18 21:11:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DROBETA TR SEVERIN.

VIZUALIZĂRI: 3984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Drobeta-Turnu Severin - Catelul de apă, un alt edificiu emblematic al orașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.04.18 09:36:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doinafil
[22.04.18 19:23:58]
»

@iulianic: Orașul este frumos, n-am mai „vizitat” locul acesta decât acum, cu articolul tău și cu pozele atașate.

Dacă am să ajung în zonă am să mă opresc să admir și eu clădirile acelea frumoase!

„Prietena” Wikipedia spune că - probabil - numele orașului este dat de biserica care era zidită în Cetatea Veche Severinului, ce purta Hramul Sfântului Severin de Noricum, un abate care a răspândit credința creștină în această zonă a Dunării.

Cât despre ruina piciorului podului lui Traian care este „vai mama lui”, ce să mai spun?! Istoria nu contează deloc pentru contemporanii noștri, diriguitori la „vârf”, sau mai mititei. Banul să le intre în buzunare și atât! PĂCAT!

Felicitări pentru articol și pentru informațiile primite și pentru toate pozele.

Am votat cu convingere, a meritat!

tata123 🔱
[23.04.18 11:59:38]
»

@iulianic: Felicitări pentru plimbarea prin orașul dunărean și mulțumim pentru articolul de prezentare. Se pare că am urmat același traseu, dar la diferență de 7 ani (vezi impresii). Am revăzut cu plăcere monumente și obiective din Drobeta Turnu Severin.

Când am vizitat noi orașul nu exista reproducerea Podului lui Traian de la intrarea în oraș și nici lucrările de restaurare la Castrul Drobeta nu erau atât de avansate. De altfel, Muzeul era în renovare și atunci, observ că nu au terminat, dar în 2011 ne-am putut plimba în voie printre ruinele romane.

Voi reveni în Drobeta atunci când aceste lucrări se vor încheia. Poate între timp vor valorifica mai bine și piciorul podului antic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.04.18 19:15:45]
»

@doinafil: Mă bucur că ai vizitat Drobeta-Turnu Severin împreună cu noi, prin intermediul articolului meu. Orașul este frumos, curat, liniștit cel puțin în partea centrală, pietonală. Parcurile mi-au plăcut foarte mult. Arbușii erau înfloriți și tare aș fi vrut să rămân la umbra lor măcar o jumătate de zi, dar… ce să-i faci? Suntem în secolul vitezei și trebuie să alergăm.

Cu siguranță vom reveni în Drobeta-Turnu Severin, dar numai atunci când vom afla că s-au terminat lucrările de reabilitare a castrului și băilor romane.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.04.18 19:43:57]
»

@tata123: Se pare că reproducerea fragmentului de pod este de dată mai recentă. Nu am semnalizat-o acum aproape 4 ani când am trecut ultima oară pe acolo. Dar, dacă nu ți se permite să vezi piciorul Podului lui Traian sau ceea ce a mai rămas din el, măcar o făcătură să ți se arate.

Cu complicitatea localnicilor, am reușit să văd rămășițele podului, așa… în ruină și în mizerie cum se prezintă ele acum. Comparativ cu piciorul podului din apropiere de Kladovo, pot spune că al nostru arată mult mai rău. Desigur, și cel de pe malul sârbesc zace în apă stătută, dar cel puțin zona din jur este curățată. Cel de pe malul românesc pare și chiar este neglijat, uitat… Am rămas cu impresia că nu ești lăsat să-l vezi tocmai pentru a nu vedea lipsa lor de interes. Nu știu ce vor să facă din el, când vor reuși să-i facă ceva, dar tare mă tem că va avea parte de o reconstrucție brutală, care să-i strice aspectul, așa cum am văzut la multe cetăți reabilitate.

Voi citi articolul tău. Sunt curioasă cum era acolo acum 7 ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Drobeta şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086029052734375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1