ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.02.16
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Relaxare şi poveşti à la Cluj

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Azi e zi de relaxare: ne dăm întâlnire în Parcul Central.

Anul acesta pe 25-28 mai Clujul se conectează, aşa că mă grăbesc să vă lansez de acum invitaţia. E cea mai bună ocazie să vedeţi un oraş în sărbătoare. Planificaţi-vă vizita de acum că de obicei se lasă cu multă distracţie la zilele oraşului. Dacă vreţi muzee şi biserici... sunt câteva de văzut, sunt frumoase am fost prin multe, dar ies repede că zidurile îmi blochează perspectiva.

Să vă spun cum vă puteţi relaxa pe aici? Ştiţi deja că îmi place pe bicicletă. Aţi putea să încercaţi şi voi. Clujul e un oras prietenos cu bicicliştii. Copacii înalţi vă protejează de soarele puternic mai ales dacă vă nimeriţi vara.

În Cluj funcţionează sistemul de închiriere de biciclete Cluj Bike în baza unui card emis de primărie. Va trebui să vă preînregistraţi online pe portalul clujbike.eu . În câteva minute de la oricare primărie din centru sau din cartiere- vă puteţi ridica cardul. Sunt cam 50 de staţii de unde puteţi să vă serviţi cu bicicletele şi le restituiţi oriunde. Primelele 60 de minute sunt gratuite după care se perepe o taxă care nu este prea mare, cam 2 lei la 30 de minute de întârziere. Cardurile emise pot fi încarcate electronic şi cu bani pentru a nu vă mai plimba pe la ghişeele primăriei să plătiţi depăşirile de timp. E atât de simplu încât uitaţi de alte variante. Cu maşina e greu să vizitezi un oraş, Clujul are multe strazi cu sens unic sau interzise şi parcă alea sunt locurile care te farmecă mai mult. Parcările sunt insuficiente. Ieri am înconjurat centrul de 2 ori că nu am găsit loc, şi iar mi-am zis că renunt la maşină prin oraş. Şi aşa ar fi ideal dacă vrem să păstrăm aerul respirabil, deşi uneori e destul de greu. În plus s-au construit multe piste de bicicletă, am ramas uimită şi eu, sunt peste 50 de km prin oraş şi zonele apropiate. Aşa a calculat primăria... nici nu le-am văzut pe toate că tot apar... Dacă v-am convins găsiţi mai multe informaţii pe clujbike.eu .

Prin parc e o plăcere să mergi, un traseu uşor, spaţiu larg, dar şi mulţi oameni printre care faci slalom că se plimbă peste tot. Apoi puteţi continua pe malul Someşului.

În ultimii ani s-a implementat o modă printre tineri să meargă în parc şi să îşi atârne hamacul de copaci. Sunt chiar zile organizate, în care sunt chemaţi cât mai mulţi clujeni, sau turişti la Marea Hămăceală. Îţi agăţi hamacul şi poţi sta cât vrei la umbră cu o carte bună în mână sau doar să socializezi. Asta daca te-ai săturat de plimbare. Anul trecut eram cu peştişorul Iulia în câte un hamac când am fost asaltate de nişte turişti ruşi. Voiau şi ei să încerce hămăceala aşa că i-am invitat să se relaxeze un pic. Ei credeau că se închiriază şi tot insistau să ne dea bani. După ce s-au prins că sunt hamacele personale nu mai conteneau cu scuzele că s-au băgat în sufletul nostru. :D

Parcul Mare e locul meu preferat din oraş. Printre copaci, mai sunt unii care fac atmosferă. Poţi merge cu ce mai ai pe acasa. O chitară, o tamburină, un nai, sau instrumente de care n-a auzit nimeni, dar vrei să fii original. Unii o fac pentru distracţie, alţii o fac să mai câştige un ban. Uneori câte un plimbăreţ fascinat de ritmurile muzicii începe să se unduiască să îşi arate mişcările îndrăzneţe şi iese un spectacol improvizat. Dacă nu te pricepi nici la muzică nici la dans, poţi să încerci să le faci nişte poze, să-i filmezi cu telefonul, iar dacă ai bateria descărcată, poţi pur şi simplu să aplauzi. Important e să intri în atmosferă şi să te bucuri de viaţă împreună cu ei. La câţiva paşi distanţă, o domnişoară îşi manevra păpuşile cu aţă spre deliciul copiilor. Vată de zahăr, mere trase în zahăr caramel, dacă e toamnă castane prăjite şi porumb fiert vă amintesc de răsfăţul de altă dată. Pe toate le găsiţi în Parcul Mare. Uneori pe aleile parcului, se organizează târguri cu produse artizanale, antichităţi, dulciuri de casă. Clădirea Cazinoului, în mijlocul parcului, acum e loc pentru diferite expoziţii. Peste drum de Cazinou, o fântână arteziană la care te poţi răcori un pic şi un foişor mic, în care vara în zilele de sâmbătă seara poţi auzi ritmuri de tango şi câţiva pasionaţi şi profesori de dans te pot iniţia în lumea lui fermecătoare. Demonstraţiile de dans sunt gratuite şi vă puteţi chiar implica dacă nu sunteţi timizi. Unul dintre ei, îmi povestea că tangoul e ca o religie şi trebuie să-l iei în serios. Aaaa şi zice că e mai important ca bărbatul să ştie paşii, femeii i se mai iartă câte o stângăcie. :)) Poate … era de încurajare. Dacă treceţi pe acolo ar fi păcat să fiţi indiferenţi. La câţiva paşi distanţă veţi observa un lac: Chios. Pe lac vă puteţi plimba cu hidrobicicleta sau cu barca cu vâsle. Cu atenţie să nu daţi peste răţuştele care s-au aclimatizat acolo şi consideră la lacul casa lor.

Sigur că dacă vă e foame, în mijlocul lacului există şi un restaurant. Bun… bănuiesc. E acolo dintotdeauna. Dacă ne continuăm plimbarea prin parc, în curând dăm de ieşire. Trecem o străduţă şi dăm peste o clădire spectaculoasă cu o formă inconfundabilă… Cluj Arena, o clădire de o eleganţă impresionantă şi lângă Sala Polivalentă. Cel de-al doilea stadion al Clujului, îl găsiţi în cartierul Gruia, undeva pe un vârf dedeal, la fel de frumos şi ceva mai luminat în timpul meciurilor. Şi se văd artificiile mai bine… Să ştiţi că la Cluj, consumul de seminţe pe stadion e interzis. Bere puteţi bea… nu se supără nimeni. :)

Trecem de stadion şi ajungem la alte două clădiri sportive: Sala Sporturilor şi Bazinul Olimpic. Aici se află unul dintre cele mai mari ştranduri ale oraşului. Pe lângă bazinul din interior, există unul şi în aer liber care vara e deschis publicului. Dacă vreţi să vă bălăciţi acolo, trebuie să ştiţi că apa e adâncă (intre 1.5 şi 3 metri) şi temperatura e de înot, nu de stat. Nu există bazin pentru copii. Dacă vreţi putem face o plimbare şi pe malul Someşului, unde veţi putea vedea pescăruşi. Nu ştiu cine i-a adus aici, dar sunt destui. Urmăm cursul Someşului şi mai mergem vreo 300 de metri. Ajungem la un alt Parc, Babeş şi mai încolo Parcul Rozelor, de data asta mai puţin boem, dar cu multe posibilităţi de mişcare. Pista de biciclete, pistă de alergare, terenuri de tenis, tir, spaţiu pentru skateri şi pentru bicicletele alea fără scaun. Există un spaţiu amenajat pentru copii şi unul pentru adulţi cu aparate de gimnastică terapeutică şi un restaurant. Sigur din atâtea variante ceva vreţi să încercaţi…

Şi pentru că zicea Dorgo la un moment dat că Clujul nu-i un oraş turistic ci mai degraba unul universitar, o să închei cu poveste din Universitate ca să cunoaşteţi mai bine oamenii de aici.

Eram într-un amfiteatru prezentă la un curs. Aveam câţiva profesori preferaţi printre care şi acesta care era în faţa noastră. Să-i zicem domnul D. Nu de alta dar între timp a intrat în politică şi n-aş vrea să îi afectez într-un fel (nici macar pozitiv) imaginea. Ca profesor era grozav. Lecţiile lui erau pline de poveşti cu experimente interesante, şi rolul lui nu se temina la ieşirea din clasă. Ne însotea la câte o cafea, ne încuraja, ne dădea sfaturi, deschis la orice întrebare. În primul an încă nu ajunsesem să-l cunoaştem prea bine şi încă aveam tracul provocat de comportamentul mai rigid al profesorilor de liceu. Avea domnul D un obicei, de copil neastâmpărat care nu se prea potrivea cu sacourile cool şi cravatele pe care le purta. Se legăna pe scaun. Asa… în echilibru pe picioarele din spate ale scaunului. La un moment dat, picioarele scaunului au cedat şi domnul D s-a trezit pe spate, cu picioarele in sus, lasându-ne să-l privim în toată splendoarea lui. Imi amintesc ca îmi ţiuiau urechile de la cum mă stăpâneam să nu bufnesc în râs. În jurul meu… colegii la fel. Toţi afisau o mutră serioasă cufundându-şi privirea în foi sau ascunzându-şi zâmbetul pe după colegul din faţă. Domnul D se ridică cu o mutră serioasă îşi ridică privirea ameninţătoare asupra clasei. Face câţiva paşi, se scutură de praf, se mai uită o dată sfredelitor la noi şi zice:

„Măi, dacă la faza asta nu râdeţi, înseamnă că n-aveţi simţul umorului… ”.

Morala? O glumă bună te scoate uneori din cele mai urâte situaţii. Abordaţi viaţa cu umor, că la final e tot îşi amintesc ceilalţi.


[fb]
---
Trimis de Maya_C in 11.05.17 12:05:31
Validat / Publicat: 11.05.17 16:27:33
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 1628 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 covorul rosu vă asteapta... :) aici cred că o aştepta pe Sophia Loren...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.05.17 16:26:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Clujul şi împrejurimile, CLUJ-NAPOCA" (deja existentă pe sait)

mireille
[11.05.17 16:43:57]
»

@Maya_C: frumoasă plimbarea... mă crezi că nu am ajuns niciodată în Cluj? ...

Maya_CAUTOR REVIEW
[11.05.17 16:45:56]
»

@mireille: acum e momentul. te astept.

mireille
[11.05.17 16:52:05]
»

@Maya_C: te anunt din timp... imi pregatesc bagajele de pensie.

krisstinna
[11.05.17 17:15:57]
»

@Maya_C: Am citit de două ori, nu credeam că ne povestești despre un oraș în Romania

Eu am vizitat orașul tău în urmă cu mulți ani, cu mașina

Sper să mai am timp în viața asta să îți mai vizitez o dată orașul, dar fără biclă, ar fi mult prea greu.

Felicitări, tare mult mi-a plăcut. Și prezentarea dar și pozele

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[11.05.17 17:21:48]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Maya_CAUTOR REVIEW
[11.05.17 17:29:44]
»

@krisstinna: clujul nu se viziteaza in graba si nici cu masina. ca sa ii simti pulsul trebuie sa te plimbi pe strazile pavate cu piatra cubica, sa ii asculti freamatul de undeva de sus, sa vorbesti cu oamenii, sa il gusti fara graba.

din masina... pare un oras ca oricare. cu praf, aglomeratie si claxoane. mai hai o data si daca ai nevoie de ghid ma angajez cu tot dragul. pupici inapoi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Maya_CAUTOR REVIEW
[11.05.17 17:31:44]
»

@webmasterX: multumesc frumos. e perfect asa.

tata123 🔱
[12.05.17 10:54:45]
»

@Maya_C: Frumos articol... mi-a plăcut foarte mult Clujul - și nu am avut decât trei zile la dispoziție să îl descopăr. Pot spune că am „ciupit” un pic din atmosfera orașului, parcurgând toate distanțele pe jos (nu am folosit mijloace de transport deloc; chiar și la muzeul satului am ajuns tot perpedes), trecând pe lângă oameni, ascultând diverse limbi, interacționând cu diverse persoane. Am descoperit muzee frumoase (al satului, al farmaciei), biserici impresionante, fortificații vechi, panorame de la înălțime, dar și liniștea și răcoarea parcului amintit mai sus în articol.

haiduc
[12.05.17 13:18:07]
»

@Maya_C:

Review bun si frumoasa prezentare a Clujului.

Exact la timp pentru vizata noastra in septembrie.

Poate a mai ramas o invitatie de ghidaj? :-))

Desigur si votat.

Maya_CAUTOR REVIEW
[12.05.17 13:22:22]
»

@haiduc: sigur. daca sunt in oras cu drag. aminteste-mi prin august

mishu
[13.06.17 12:18:43]
»

@Maya_C: Ia uite ce ratam, un articol asa de placut, si ma bucur ca in al 12-lea ceas macar am dat de el. Clujul mi se pare un oras minunat, ca de altfel multe dintre orasele din acea zona, si daca mai ai noroc de vreme buna de plimbare sa o iei agale prin oras, prin parcuri, privind oameni sau cladiri, nu poti fi decat castigat.

Pozele sunt minunate si am sentimentul de regret ca nu am putut fi acolo in acea perioada.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
haiduc, Maya_C, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clujul şi împrejurimile:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.89506888389587 sec
  ecranul dvs: 1 x 1