ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 adulti ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ceramica de Horezu - Traditie si eleganta!

TIPĂREȘTE

Oraselul statiune turistica Horezu din jud. Valcea este unul dintre cele mai frumoase din tara intrucat reprezinta in primul rand un puternic punct de atractie etnografica gratie culturii si traditiei locale. Inca de la intrare esti intampinat de o uriasa pancarda pe care sunt indicate: orasul european cu care este infratit - La Destrousse (Franta) - si faptul ca este o statiune turistica existand aici sau in apropiere (in cele 6 sate apartinatoare) importante obiective istorice si de cult, muzee, expozitii, etc.click aici

Ca datare istorica prima mentiune documentara o intalnim in sec IX iar ca pozitie geografic-rutiera este situat oarecum central intre municipiile Ramnicu Valcea si Targu Jiu.

Incadrarea sa naturala este una aparte – dealuri pline cu livezi, pasune, paduri si vai „rupte” parca din tablouri …... Populatia este relativ redusa (pana in 7000) pentru ca este un orasel micut (dar se anima consistent in perioadele festivalurilor locale cand populatia aproape se dubleaza) ; dintre acestea cel mai reprezentativ este Targul anual „ Cocosul de Hurez” (in perioada de vara-toamna) care afirma existenta in zona a peste 500 ani de olarit cu acea „Ceramica de Horezu” atat de cunoscuta in plan international prin superbele oale, ulcele, diverse alte vase viu colorate si avand in prim-plan reprezentarea „Cocosului de Horezu” …... Este un loc care se remarca clar prin arta olaritului si unul din putinele zone unde mesterii locali prezinta pe viu turistului curios etapele realizarii unui vas din lut. Astfel orasul devine periodic un adevarat loc de pelerinaj turistic national si international in care trecatorul, din bucataria lui sofisticata cu tot felul de aparaturi electronice si oale de inox, ia contact cu viata taraneasca traditionala locala care incanta si uimeste deopotriva prin simplitate si originalitate. Roata Olarului…cine nu a auzit de ea? ! Dar sa te mai si asezi pe scaunel, sa fi cu o bucata de lut in mana si sa incerci s-o modelezi …. ? ! Asta da experienta inedita pentru oricine …... ! ro. wikipedia. org/wiki/Horezu

Intreaga zona – oras si imprejurimi – este evident plina de traditie locala. Intr-o prima faza am luat masa la un local situat imediat la intrarea in oras (vezi foto) unde 3 doamne au facut eforturi supranaturale sa fie la inaltimea asteptarilor turistilor; aproape ca ne-a cuprina mila fata de ele; motivul? multi turisti (era prezent si un grup mare de francezi), putin personal. Apoi am luat-o agale la pas. O multime de magazine/ spatii comerciale cu produsele traditionale din ceramica si alte obiecte artizanale colozeaza frumos „bulevardul” care face intrarea spre centrul oraselului …... (vezi foto). Intresant este ca in spatele catorva magazine sunt si casele mesterilor populari – adevarate vile care ne indica zona prospera si faptul ca acei oameni si-au transformat intr-un mod inteligent traditia locala intr-o afacere de familie; in marea majoritate a cazurilor arta olaritului este transmisa din tata in fiu. Aflam ca multi dintre acesti mesteri participa periodic la targuri si expozitii nationale sau internationale, au comenzi inclusiv din strainatate si sunt foarte-foarte cautati mai ales de cumparatori de peste hotare!

Zona centrala se remarca prin pastrarea unei arhitecturi specifice oraselelor de munte in sensul ca nu vezi blocurile acelea mamut; cele existente seamana cu niste vile mai mari; toate cladirile au o arhitectiura interesanta si originala, am zarit si un parculet cochet, remarci exuberanta tinereasca si …. aglomeratie mare in locul destinat targurilor si expozitiilor undeva la iesirea din oras. Cu viteza melcului ajungem in zona cu pricina si constatam ca suntem chiar in perioada Targului „ Cocosul de Hurez”, dupa cum spuneam mai sus - cel mai reprezentativ targ anual zonal. Ca aglomeratie este ceva similar cu „Ravasitul Oilor” de la Bran sau „Festivalul Toamnei” de la Sinaia unde trebuie sa ai nervi de otel pana treci de blocajele rutiere …... dar cunoscatorii stiu ca Merita asteptarea! Evident ca la targ am intalnit de la oale de ceramica pana la chiloti …. dar zona animata, muzica populara ce rasuna in toata valea si veselia oamenilor ne-au contaminat si pe noi cu voiosie si chef de facut cumparaturi….

Am vizitat Manastirea Hurezi situata in apropiere si alte obiective turistice deosebit de interesante din vecinatatea ei (postat review), Muzeul Trovantilor (postat review) …. si deopotriva nu ratati manastirile (Bistrita, Dintr-ul Lemn sau Polovragi) si pesterile Muierii si Polovragi situate toate la doar cativa km de oras …... dar mai sunt inca multe alte obiective turistice importante in zona …...

Vreti arta populara romanesca autentica?

Vreti sa vedeti pe mesterii olari „la ei acasa” si unde le gasiti expuse cu mandrie creatiile?

Vreti sa vedeti un cochetel orasel imbracat permanet in haine de sarbatoare?

Daca da, ……... toate acestea au un nume - HOREZU – Capitala Ceramicii Populare Romanesti!


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 09.07.10 13:31:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3976 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Incadrarea orasului Horezu in harta rutiera .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

biancuta
[09.07.10 14:25:33]
»

Mirelutza, tot ceea ce tine de traditie reprezinta un punct de atractie! Primul vot din partea mea, pentru frumoasa prezentare!

magdalena
[09.07.10 14:35:07]
»

Superb!!! Uite cum trec eu prin Ramnicu Valcea si ma gandeam totusi sa nu ma abat la Horezu! Dar cred ca o voi face pana la urma!

amfost16
[09.07.10 14:51:31]
»

ceramica de Horezu e un simbol al eternitatii, felicitari ca ai reusit sa scrii despre asta.

georgiana
[09.07.10 16:45:54]
»

Nu am fost niciodata acolo,dar am trecut destul de aproape cu masina ,venind dinspre Sibiu!

Promit ca nu voi mai ocoli aceasta destinatie.

pepsi70ro
[09.07.10 19:05:42]
»

Ceramica de Horezu este binecunoscuta in lume si apreciata asa cum se cuvine. Asa, ca idee, erau mai multi turisti straini sau romani?

Felicitari pentru review!

raduu1972
[09.07.10 22:23:50]
»

foarte frumoasa descrierea ta

ms65
[09.07.10 23:51:04]
»

am fost si eu acolo,dar nu intr-o perioada asa aglomerata...ai surprins foarte frumos atmosfera micutului orasel,felicitari!

amfost16
[10.07.10 15:38:46]
»

imi face placere sa acord eu SB- il meriti din plin pt . ce ai scris aici...

artemisa24
[11.07.10 22:22:38]
»

o prezentare superba care ma face invidioasa. data viitoare, merg si eu...

Flaviu
[11.07.10 22:35:52]
»

Frumos review felicitari!A propos,este mai dragut Horezu decat...Nessebar,de exemplu?

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.07.10 01:46:21]
»

Si toate aceste informatii purtau un nume

Review elegant marca mirelutza, pe bune!

Si votul cu nr.10 ....

Si mi-as permite sa mai adaug:

Vreti sa admirati exponatele lucrate cu atata migala si talent de olarii nostri iscusiti, cu care ne putem lauda peste hotare?

Nu va sfiiti sa ocoliti Horezu, ca aveti ce vedea!

Cu adevarat am ramas si noi impresionati!

La inapoiere de la Ranca, unde am petrecut 4 zile minunate la Valea Mariei, la sfarsitul lunii mai, am facut si noi un mic popas la Horezu si intr-adevar mestesugul si talentul olarilor din zona este de apreciat la cote maxime.

Am intrat chiar intr-un atelier unde se lucrau cu migala si sarg acele farfurii de lut, frumos pictate si... am vazut si roata olarului...

Era undeva, in spatele casei, atelierul, iar la, , strada'' era magazinul de prezentare, cu exponatele lucrate manual, iar fata olarului era cea care stia sa vanda marfa si ne imbia cu produsele care, mai de care mai frumoase, lucrate cu atata migala de tatal ei. Era tare mandra fata aceea de realizarile parintelui ei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirelutzaAUTOR REVIEW
[12.07.10 08:49:49]
»

Multumesc la toata lumea pentru aprecieri... ; am considerat ca e un loc aparte, elegant... despre care trebuia scris. Nu poate fi asemanat cu Nessebar pentru ca sunt structurate diferit, Nessebar e in patrimoniul Unesco, e Sighisoara lor iar Horezu e pe partea de ceramica populara... sau nu stiu, poate ca au o oarecare asemanare cand vine vorba de Impresia provocata turistului...cat priveste numarul de turisti romani-straini....trebuie sa recunosc ca tot orasul e impanzit de francezi mai ales .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dartax
[12.07.10 14:52:32]
»

Sincer, dupa ce am vazut ceramica de Praid, o pot compara si consider ca este mai frumoasa (si mai ieftina) decat cea de Horezu, diferenta (de pret) este data de numarul mult mai mare de turisti care trec prin Horezu, deci vanzarea mai usoara; daca mergeti vreodata spre Sovata, opriti-va si la Praid... ca o curiozitate, in piata din Craiova se vinde cu succes ceramica de... Praid! Sa nu uitam de ceramica de Oboga, Vama si altele ...

mirelutzaAUTOR REVIEW
[12.07.10 16:04:41]
»

ok dartax...retinut ; stii de cand imi doresc sa ajung la Praid ? as da o fuga in CO intr-un weekend ....doar daca boc imi mai lasa ceva din leafa in august..... Chiar acum nasul nostru este acolo si e foarte incantat .... ; mersi de idee.

dannek
[14.07.10 09:44:24]
»

@mirelutza

Ca si ceramica de Marginea cea de la Horezu ne face cunoscuti peste hotare cu toate ca ai nostri de peste hotare ne pateaza numele

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
artemisa24, biancuta, dananecula, dannek, dartax, Flaviu, georgiana, magdalena, mirelutza, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083679914474487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1