ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 8 MIN

Schiturile Olteniei – „44 de Izvoare” și „Păpușa”

TIPĂREȘTE

Toamna pe meleagurile Olteniei de sub Munte e magnifică, pornind de la arămiul frunzelor și soarele domol, până la mirosul autumnal al merelor. După un mic dejun copios la Pensiunea Andreea din Baia de Fier (vezi impresii), gazda noastră în acest ținut submontan, am pornit spre Horezu și împrejurimi. Căutam locuri mai puțin vizitate/căutate de turiști, dar cu peisaje pitorești oferite de Natură.

Schitul 44 de Izvoare sau Schitul de sub Piatră

Pentru a ajunge la acest mic lăcaș de cult trebuie să urmezi drumul județean 646, cel care te conduce prin comuna Costești spre mănăstirile Bistrița vâlceană și Arnota. Dar noi virăm la dreapta înainte de a ajunge la aceste ansambluri monahale îndreptându-ne pe DJ 646A spre satul Pietreni și biserica schitului aflată la circa 6,5 km distanță de Primăria comunei Costești. Suntem ghidați de indicatoare rutiere și de monument istoric către obiectivul urmărit, covorul asfaltic se prezintă în stare bună.

Drumul șerpuiește printre gospodării, pășuni și pâlcuri de pădure într-o ușoară ascensiune, treptat ne apropiem de coastele Muntelui Arnota, pereți de stâncă înălțându-se în față. Drumul e asfaltat până în fața schitului, dar pe ultimii 300 m aleea e îngustă, o singură bandă de circulație (oricum drumul se cam încheie acolo). Noi am lăsat autoturismul pe o pajiște la margine de șosea și am parcurs pe jos distanța de câteva sute de metri.

În capătul drumului ne așteaptă o imagine idilică: un tăpșan verde pe care se înalță o biserică mică cu pădurea ținându-i de urât și stânci semețe protejând lăcașul. Nu vă așteptați la un schit bogat, cu o biserică măreață, cu clădiri imense și porți înalte. Nu, la „44 Izvoare” totul e la dimensiuni mici, normale, biserica emană credință și liniște, Natura îmbrățișează întreg arealul.

Aflat în apropierea cheilor formate de râul Costești prin Muntele Arnota, schitul reprezintă un exemplu de arhitectură eclezială simplă. A fost numit „Schitul de sub Piatră” întrucât platoul pe care a fost construită bisericuța se află sub Piatra Dragnei – legenda vorbește despre fata vornicului din sat, Dragna, care e urmărită de o ceată de tătari și se aruncă de pe o stâncă pentru a nu cădea în mâinile lor. Numele de „44 de Izvoare” provine de la existența în zonă a numeroase izvoare cu apă curate, numerate de principele Carol și istoricul Aurelian Sacerdoțeanu (născut în comuna Costești).

Pătrundem în curtea mărginită de un gard scund de piatră printr-o portiță de lemn. Descoperim biserica „Sf. Nicolae” ctitorită la 1701 de arhimandritul Ștefan, stareț al mănăstirii Bistrița și încă câțiva călugări, probabil pe locul unei alte biserici mai vechi din lemn. Simplitatea e cuvântul de ordine, biserica sub formă de navă este acoperită cu șiță și beneficiază de aportul artistic al unui brâu tip zimți de fierăstrău. Ferestrele sunt mici și înguste, cu ancadramente de piatră; deasupra intrării se află icoana de hram, și anume cea a Sfântului Nicolae.

Cum ne bucuram noi de liniștea desăvârșită apare țârcovnicul bisericii, un om blând și dornic de vorbă. Ne deschide biserica și ne îndeamnă să intrăm; traversăm pridvorul închis, pronaosul și naosul până în fața altarului. Pisania dăltuită în piatră se află deasupra intrării în pronaos, iar ușa frumos dăltuită în lemn ne atrage atenția. Pictura interioară e realizată la 1778-1779 de către „Efrem zugrav” și se prezintă în stare precară de conservare. S-au demarat timide lucrări de curățare a picturii, dar este mult de muncă.

Zidul împrejmuitor e ridicat la 1810, iar clopotnița sprijinită de versant la 1955, pe locul unei vechi chilii. Ne cocoțăm sus pe stâncă până în clopotniță pentru a admira împrejurimile.

O serie de personalități au vizitat în trecut acest loc mirific: arheologul Alexandru Odobescu în 1861, Principele Carol la 1867, Regina Maria în 1926, Principesa Elena în 1935, istoricul Virgil Drăghiceanu și prof. Aurelian Sacerdoțeanu.

Schitul Păpușa

În aceeași zi am mers la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Grămești (vezi impresii), o bijuterie din lemn datând din veacul al XVII-lea, dar și spre Mănăstirea Bistrița vâlceană în căutarea unui alt schit deosebit. Este vorba despre Schitul Păpușa, o bisericuță cocoțată pe înălțimi deasupra Cheilor Bistriței și a Mănăstirii Bistrița pe care am zărit-o de mai multe ori în timpul vizitelor anterioare din zonă.

Citisem undeva că se poate ajunge cu autoturismul până sus, drumul fiind reabilitat în anii din urmă. Am oprit autoturismul înainte de a traversa podul peste râul Bistrița spre Mănăstirea Arnota și am întrebat un grup de femei pe unde e drumul de acces către schit. Din păcate ori au explicat ele alambicat ori am înțeles eu greșit astfel că am continuat pe DJ 646 urcând către ansamblul monahal Arnota (vezi impresii) trezindu-mă de fapt deasupra schitului. Am înțeles că nu e drumul corect, m-am întors și am descoperit calea cea bună: imediat după pod faceți stânga pe lângă casele sărăcăcioase de pe malul râului, mergeți circa 250 m apoi urmați covorul asfaltic către dreapta. Drumul începe a urca printre grădini, e îngust și împresurat de vegetație – circulați cu atenție. Într-un final ajungem la baza platoului pe care e amplasată bisericuța și lăsăm autoturismul lângă o sală mare de mese în aer liber (un prăznicar).

În jurul nostru nu e țipenie de om, doar sunetele naturii ne înconjoară. Desfacem sfoara care blochează portița de acces și intrăm în curtea schitului a cărui biserică e înconjurată de un cimitir sătesc. Biserica poartă hramul Sf. Grigore Decapolitul - Eleonul, masivul stâncos pe care e așezat lăcașul de cult purtând denumirea populară de Muntele Eleon – Muntele Măslinilor (locul Înălțării lui Iisus Hristos de lângă Ierusalim). Toponimul „Păpușa” apare încă din documente medievale și se referă probabil la forma de relief care semăna cu o păpușă mică (de cârpe probabil).

În fereastra pridvorului citim o hârtie veche, traducerea pisaniei cioplite în piatră, care ne spune că același stareț al Mănăstirii Bistrița întâlnit la „44 de Izvoare” este ctitor și aici, chir Ștefan egumen, la 1712 suportând cheltuiala ridicării bisericii, pe temelii străvechi.

Din nou ne place arhitectura simplă a bisericuței de pe vârf de stâncă și aceleași decoruri de bază (un brâu tip zimți de fierăstrău). De data aceasta lăcașul se înalță spre cer prin intermediul unei turle octogonale pe bază pătrată. Prin geamurile pridvorului închis zărim pisania, ancadramentul ușii și o parte din naos și catapeteasmă. Pictura realizată în anul construcției, 1712, e degradată, multe nume fiind scrijelite pe pereți în epoci mai puțin prielnice.

Ca și celălalt schit vizitat, și la Păpușa au poposit oameni de seamă ai culturii românești și mai mult ca sigur capete încoronate. Istoricul Alexandru Odobescu însoțit de pictorul Heinrich Trenk va vizita schitul pe la 1860 și ceva, pictorul Carol Pop de Szathmary va pune pe pânză imaginea acestui loc, istoricul Aurelian Sacerdoțeanu va investiga istoria lăcașului etc.

Citind că la acest schit au locuit călugării-cărturari de la mănăstirea Bistrița, precum și faptul că în chiliile cocoțate aici a funcționat o școală în secolul al XIX-lea nu poți să nu te gândești la atmosfera liniștită și propice desfășurării acestor activități culturale.

Așezarea pitorească a schitului e accentuată de culorile ruginii ale toamnei; de pe marginile abrupte ale versantului se deschide o panoramă frumoasă asupra văii râului Bistrița și a mănăstirii omonime. Din partea opusă vedem partea superioară a Cheilor Bistriței vâlcene, poteca de acces și gura de acces în Peștera „Sf. Grigore Decapolitul”.

Concluzii. Dacă ați vizitat toate obiectivele importante din Oltenia de sub Munte și totuși zona vă atrage ca un magnet vă îndemn să căutați și punctele de atracție de mai mică amploare, veți fi surprinși de frumusețea naturii și liniștea sufletească indusă de aceste locuri. În arealul geografic al comunei Costești există multe obiective pitorești și frumoase trasee montane. Să pornim la drum!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.02.20 15:36:19
Validat / Publicat: 03.02.20 20:01:17
VIZUALIZĂRI: 1920INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Schitul „Păpușa” văzut de lângă podul peste râul Bistrița.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

DOINITA [03.02.20 20:06:40] »

Start vot!

Michi [05.02.20 19:25:43] »

Am vizitat mănăstirile Bistriţa şi Arnota dar n-am ştiut/ aflat de cele două schituri. Adevărul e că de ce citesc mai mult, văd câte aş mai fi avut de văzut.

tata123 🔱 [13.02.20 13:03:05] »

@DOINITA: Mulțumesc S-au adunat câțiva cititori și vreo 15% voturi. Oltenia de sub Munte e o regiune frumoasă, ofertantă din punct de vedere turistic. Numai bine!

@michi: Întrucât în zonă există multe mănăstiri istorice care în decursul existenței lor au înființat înspre zona montană numeroase schituri. Locuri de izolare, rugăciune și reculegere, schiturile au înfrumusețat spiritual și istoric regiunea Olteniei de sub Munte. O parte din aceste bisericuțe au supraviețuit fiind transformate în biserici parohiale începând din a doua jumătate a veacului al XIX-lea. Mai am câteva de văzut în acea zonă: Schitul „Sf. Ștefan” și schitul „Sf. Apostoli” de lângă Mănăstirea Horezu, schitul „Buna Vestire” din Pietrari etc.

Sănătate și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
mishu [01.04.20 22:25:59] »

@tata123: Frumoase locuri, mai ales cand nu sunt la fel de " comerciale" ca multe dintre lacasurile sfinte.

O perioada aleasa perfect pentru a beneficia si de frumusetea naturii toamna.

Felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱 [02.04.20 08:28:24] »

@mishu: Ce amintiri frumoase! Atât de recente! Și atât de inaccesibile acum! Dar speranța există...

Schiturile prezentate în articolul de mai sus sunt situate în locuri ferite de fluxul turistic, în mijlocul unor peisaje feerice. Odată ajunși acolo „simți” cu adevărat liniștea și Natura. Vechi de secole micile bisericuțe demonstrează că omul a fost mereu apropiat de Divinitate și Natură.

Sănătate și numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.096654176712 sec
ecranul dvs: 1 x 1