ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Racoș – fenomene geologice și istorie într-un singur areal

TIPĂREȘTE

În această vară am reușit să ajung în comuna brașoveană Racoș care oferă iubitorilor de peisaje naturale și istorie un mănunchi de obiective interesante. Am trecut de nenumărate ori pe drumul național 13 (E 60) către Sighișoara ori Brașov și am văzut indicatoarele către minunățiile de la Racoș dar niciodată nu am avut timpul necesar să ne abatem vreo 2-3 ore de la traseul de bază. De data aceasta am mers liniștiți să vedem complexul geologic și castelul din Racoș, doar că ne-a costat câțiva bănuți, acum câțiva ani era gratis. ????

Venind dinspre Brașov după localitatea Hoghiz se desprinde spre dreapta DJ 131C care în circa 11 km te aduce în fața castelului Sükösd-Bethlen, apoi încă 2 km până în parcarea de lângă aria protejată – drumul e ok, covorul asfaltic se prezintă bine până în sat. După ce ieșim din localitate spre rezervația naturală șoseaua se îngustează puțin și este doar pietruită; la un moment dat ajungem la un punct de taxare unde plătim 15 lei/adult pentru a vizita aria protejată și a avea acces în parcare. Asociația care administrează Geoparcul Carpaterra (carpaterra.org/ro/despre-noi) și autoritățile locale spun că banii proveniți din vânzarea biletelor vor fi investiți în dezvoltarea comunității locale și amenajarea ariei protejate. Am primit bon fiscal și un pliant cu harta zonei și câteva informații de bază.

Spațiul de parcare este foarte mare, dar nu e amenajat – e vorba doar de o platformă pietruită și cu iarbă. În jurul parcării a apărut un bâlci: chioșcuri și gherete cu mâncare/băutură, langoși, porumb fiert, înghețată, suveniruri, jucării etc. Cine nu dorește să plătească taxa poate ocoli pe jos, pe poteci, punctul de taxare. În sat sunt amplasate peste tot indicatoare către obiective. Ce am văzut noi în Racoș? Păi să le luăm pe rând...

Lacul de Smarald. Ieșim din parcare spre dreapta urmând săgețile indicatoare și după 200 m parcurși pe o potecă prăfuită ajungem pe malul lacului format într-o exploatare de bazalt. Lacul s-a format treptat după anul 2000, când cariera era încă activă, când prin adâncirea exploatării a izbucnit un izvor; treptat „balta” a crescut, s-au adăugat precipitațiile, astfel că pe fundul carierei s-a format un lac de toată frumusețea: de „smarald” . Adâncimea actuală e de 18 m și nivelul apei continuă să crească anual cu 0,5 m – 1 m.

Ajunși deasupra lacului observăm într-adevăr culoarea verzuie a lichidului, limpezimea ei și pereții de bazalt care se oglindesc pe luciul apei. O mulțime de oameni se plimbă pe lângă parapeții din lemn sau coboară până la marginea apei și fac numeroase fotografii. Încercăm și noi să cuprindem în imagini cadrul perfect din toate unghiurile posibile, admirăm feluritele straturi de rocă, vedem și pești plimbăreți prin apă. După vreo 30 de minute de privit/plimbat părăsim nuanțele jucăușe ale lacului și ne îndreptăm spre altă țintă din zonă.

Coloanele de bazalt. Acest monument al naturii, o exploatare de bazalt întreruptă în anii ' 60, se află la aproximativ 400 m distanță de parcare. Cărarea coboară puțin către râpa/peretele care înglobează scurgerile de bazalt pe care le observăm deja de la oarecare distanță. Pe un mic câmp de lângă coloane se găsesc „mușuroaie” de pietre alcătuite de turiști, imaginea creată de turnulețele din pietre e drăguță. Printre frunze și tufe se ițesc coloanele care impresionează pe profanii într-ale geologiei.

Structurile geologice de la Racoș, aparținând de Munții Perșani, sunt rezultatul ultimelor erupții vulcanice de pe teritoriul Carpaților, mai exact de pe rama internă a Carpaților Orientali. Situl geologic din Racoș cu toate componentele sale s-a format undeva între cuaternarul inferior și cuaternarul mediu, cu sute de mii de ani în urmă.

Cariera Racoș și-a început activitatea în 1872 de o firmă cu sediul la Budapesta; extragerea se efectua manual: după pușcarea cu explozivi piatra era spartă cu șpițul și barosul de către mână de lucru necalificată, țărani din satele învecinate. Cioplirea însă se făcea la Racoș cu ajutorul unor mașini de despicat piatra prin impact, utilaje fabricate în 1905 la Budapesta.

Merg până la baza coloanelor deși nu e recomandat acest lucru întrucât pericolul căderii pietrelor este prezent permanent, dar nici nu există o delimitare/barieră fizică de protecție. O privire de-a lungul stâlpilor lipiți unul de altul și de forme geometrice diferite (hexagon, poliedru și ce o mai fi pe acolo) îți induce o stare de uimire și simți sentimentul că poți fi neînsemnat în fața Naturii. Întinse pe câteva zeci de metri lungime și având o înălțime undeva la 12-15 m coloanele de bazalt atrag de la an la an tot mai mulți vizitatori. Un panou informativ ne oferă detalii despre acest monument al naturii; în apropiere se mai află o zonă cu forme de bazalt, dar de dimensiuni mai mici. După 30 de minute ne întoarcem în parcare unde nu rezistăm unei langoși cu brânză – delicioasă!

Vulcanul stins. Un al treilea element component al complexului geologic Racoș îl reprezintă vulcanul Hegheș (numit popular Racoș). Această arie cuprinde coșul vulcanului, conul de alimentare și cariera de scorii bazaltice (roci eruptive - zgură). Din păcate pentru turiști din primăvara acestui an până la sfârșitul anului 2021 vulcanul stins nu e accesibil vizitării deoarece cariera a devenit platou de filmare. Netflix a închiriat locul pentru a filma un serial western în 10 episoade, remake după clasicul „Django” . În interiorul roșu al vulcanului a fost construit un orășel din Vestul sălbatic american (news.ro/entertainment/rep ... 021061320232235) care dacă va fi păstrat după încheierea filmărilor ar constitui un veritabil punct de atracție turistică.

Castelului Sükösd-Bethlen. Plecăm din zona rezervației naturale spre centrul satului unde căutăm un loc de parcare pe marginea străzii pentru a vedea și reședința fortificată construită la începutul secolului al XVII-lea. Pe baza bonului fiscal eliberat la complexul geologic putem intra și la castel; am prins în desfășurare Ziua Pietrei, un eveniment cultural-artistic aflat la a patra ediție.

Am intrat în curtea castelului de plan patrulater cu turnuri circulare la colțuri, și un zid suplimentar de apărare (zwinger) cu bastioane pentagonale la colțuri (păstrat parțial). Reședința nu este restaurată decât parțial, se poate intra în aproape toate încăperile, am urcat chiar și în turla semeață de unde se deschide o perspectivă drăguță asupra monumentului și împrejurimilor. Într-unul din turnurile cilindrice se afla bucătăria păstrându-se aici un interesant coș de fum.

Cu ocazia desfășurării Zilei Pietrei am văzut o demonstrație de șlefuit diferite genuri de pietre, o expoziție de minerale, macheta dinozaurului din Țara Hațegului – Magyarosaurus dacus (cu o zi înainte l-am văzut călătorind prin centrul Sibiului).

Pentru detalii arhitecturale și istorice vă îndemn să lecturați materialul bine întocmit aflat la următoarea adresă web: castelulsukosdbethlen.ro/istoric.

Concluzii. Am descoperit la Racoș un ansamblu de obiective geologice cu valoare științifică de excepție și și un castel istoric drăguț, în general o zonă cu un potențial turistic deosebit și o peisagistică impresionantă. Recomand celor care au 2-3 ore la dispoziție să meargă să vadă complexul geologic și castelul din sat (noi am petrecut peste 3 ore și jumătate la Racoș).

Alte recomandări. Puteți avea o zi turistică plină dacă combinați Racoșul cu vizite la cetatea Rupea (vezi impresii) și Muzeul etnografic Rupea (vezi impresii), cetatea Feldioara (vezi impresii), castelul Kálnoky din Micloșoara – Muzeul Vieții Transilvănene (vezi impresii) sau la dioramele și scheletul de mastodont descoperit la Racoșul de Sus aflate în patrimoniul Muzeului Depresiunii Baraolt (vezi impresii).

P. S. Vizionați și interesantele filme ale utilizatorului @Lucien: lacul de smarald (youtube), coloanele de bazalt (youtube), vulcanul stins (youtube), castelul Sükösd-Bethlen (youtube), gorunul din Mercheașa (youtube).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.10.21 17:48:07
Validat / Publicat: 08.10.21 18:34:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].

VIZUALIZĂRI: 853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Coșul de fum din turnul de apărare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46200 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

liviu49
[08.10.21 19:54:02]
»

Am fost acolo si noi in vara aceasta, in drum spre Praid, unde am dormit doua drum pentru a ne continua drumul spre Maramures. Am parcat ma ne-am invartit in jurul lacului admirandu-l din toate pozitiile. Dupa ce ne-am saturat de admirat lacul si pestii care se jucau in apa, am traversat drumul pe care venisem si am ajuns la coloanele de bazalt. Le-am vazut in mai multe poze si filmulete, dar pe viu arata mult mai impresionante, chiar daca a trebuit sa suportam o caldura infernala (pe telefon aveam 44 de grade).

La vulcan nu am putut ajunge, iar la castel a trebuit sa renuntam din motive organizatorice. De la parcare ni s-a spus ca taxa de parcare include si o vizita la castel, dar cand am ajuns la castel un afis mare ne anunta ca de-abia incepuse pauza de masa. Cum nepoata tot ne presa sa ajungem la pensiune la locul de joaca si ar fi trebuit sa asteptam cel putin o jumatate de ora, am amanat pentru altadata vizitarea castelului.

Numai bine si calatorii placute!

webmasterPHONE
[08.10.21 19:59:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Qvadratvus
[09.10.21 09:15:50]
»

Tot pe lângă Racoș, în apropiere se află:

* la Homorod o biserică evanghelică fortificată foarte faină și niște mici vulcanii noroioși, în zona fostelor Băi Homorod. Biserica e foarte frecventabilă, pentru vulcani însă trebuie să te agiți un pic să-i găsești. Sunt, în tot cazul, marcați pe Google Maps. Nu sunt cine știe ce, dar e interesant să mai bifezi o variantă, care, pare surprinzătoare din anumite puncte de vedere.

* la Hoghiz un microcanion în bazalt - e pentru cei cu adevărat pasionați. Necesită să fii dispus să mergi prin baltă, să te cațeri, să te înțepi în diverse variante de vegetație și să fii dispus să te halească țânțarii. E și mai greu de găsit.

* pe mâna dreaptă, cum vii dinspre Pasul Bogata se află Cheile Dopca. Trebuie să fii dispus să explorezi, cu rucsacul în spinare.

* tot pentru cei dispuși la drumeție, se află în apropiere cele două tipii, Tipia Racoșului (cea mai accesibilă, vezi aici la vezi foto) și Tipia Ormenișului. De pe Tipia Ormenișului e o vedere absolut faină a defileului Oltului, vezi aici trekkingklub.com/enGal/Pe ... nPic/3/enF/#pic

P.S. Ai cam o săptămână plină de stat în zonă, pentru a prinde cam tot ce merită. Eu am luat pe Airbnb o casă din Racoș și i-am dat bătaie... Rupea "am făcut-o" din Racoș. Pe Tipia Ormenișului nu am reușit să ajung, iar în ce privește Microcanionul de la Hoghiz nevastă-mea s-a dat bătută, că prea era de tot... ????. BTW, fetele nu prea s-au distrat, spre diferență de fii-meu și cu mine.... ???? În ce privește Cheile Dopca (vezi aici imagini romaniamama.ro/turism/che ... oghiz_3116.html), din 3 copii + o nevastă + subsemnatul, 3 membri ai "echipei" erau prea leșinați, așa că au zis că nu se mișcă din Racoș nici dacă trăznește. Profetice vorbe, că am plecat io și cu fii-meu și ne-a prins ploaie cu bulbuci, de am ales să ne întoarcem, că nu prea mai era distractiv să continuăm să lipăim după aia prin noroi până la chei, mai ales că în ziua aia a continuat ulterior să plouă.

Qvadratvus
[09.10.21 09:51:46]
»

Na, că nu mă mai lasă dă editez ecoul... că a trecut timpul.

BTW, pentru cei un pic masochiști ???? e la dispoziție în apropiere rezervația de la Cotul Tuzunului, cu mlaștinile ei. Nu am mai avut timp să casc gura la păsăret și ambianță, dar cred că ar fi meritat o zi, condițiile fundamentale fiind: să nu-ți bată soarele în cap și să te documentezi foarte bine, în legătură cu un eventual traseu prin rezervație.

În tot cazul, au am estimat că e necesară o săptămână pentru zona Racoș, dar cred că folozind ca bază tot Racoșul, se poate lungi și la 10 zile fără probleme, pentru acoperirea uni areal mai larg.

Lucien
[09.10.21 11:34:32]
»

Mulțumesc pentru promovare (videoclipurile de pe Youtube).

Vara asta am revizitat Racoșul și am rămas neplăcut surprins de imposibilitatea vizitării vulcanului stins. Considerându-l cel mai frumos și mai interesant obiectiv de pe-aici, mi se pare o mare nedreptate făcută mulțimilor de turiști care ajung aici cu mari speranțe.

O întâmplare de când am vizitat mai demult castelul Sükösd-Bethlen. Doamna „ghid” localnică ne întreba dacă am văzut „cerba” . „Cerba” în sus și „cerba” în jos, iar noi ne tot uitam ca la felul patru. Până la urmă am deslușit misterul: era vorba de desenul (mult spus) care reprezintă un fel de ciută (cerboaică) pe peretele de la etaj cum urci scara de lemn.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.10.21 19:11:58]
»

@liviu49: E o zonă frumoasă și ofertantă din punct de vedere turistic. În weekendul de august în care am ajuns la Racoș erau o mulțime de vizitatori, sincer nu mă așteptam la asemenea aglomerație. ????

Traseele de plimbare (lac - coloane de bazalt - vulcan stins) se desfășoară în aer liber, pe poteci fără umbră - canicula poate fi deranjantă în toiul verii. Noroc cu tarabele și gheretele din parcare!

Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.10.21 19:21:08]
»

@Lucien: Într-adevăr poate e cam drastică măsura interzicerii vizitării vulcanului stins, paznicii nu te lasă să te apropii nici măcar de buza craterului (deși unii s-au strecurat cumva pe acolo și au postat fotografii cu satul american). S-ar putea discuta și despre statutul de rezervație naturală a zonei etc.

Pe de altă parte decorul western ar putea aduce un plus turistic zonei, atât cât ar rezista.

P. S. Am văzut „cerba” de pe perete, am fotografiat-o chiar. De asemenea mai sunt vizibile și alte fragmente de pictură și inscripții.

Mulțumesc pentru vizită. Călătorii frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.10.21 19:37:15]
»

@Qvadratvus: Mulțumesc frumos pentru completări și pentru obiectivele sugerate în zona Racoș. Sunt multe asemenea sectoare naturale sau antropice care ne surprind prin numărul mare de atracții. Acum depinde și de interesul fiecăruia, de pasiuni, de disponibilitatea de a căuta locuri ascunse și mai greu accesibile. De multe ori locurile cvasicunoscute sunt adevărate comori peisagistice, istorice, culturale etc.

Cercetând „electronic” zona în momentul documentării concediului am descoperit alte câteva puncte interesante în preajma comunei Comăna, în vestul Pădurii Bogății: un perete de coloane de bazalt, dar de mai mici dimensiuni, cetatea Comăna, peștera Comăna, cascada Tigăi.

Sănătate și descoperiri interesante!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Lucien, Qvadratvus, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075126886367798 sec
    ecranul dvs: 1 x 1