ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 5 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

 Brasovul si turismul

TIPĂREȘTE

Luna trecuta mi-am petrecut 5 zile din existenta mea turistica, la Brasov, Dupa multe statistici, orasul Brasov este cel mai frumos, cel mai turistic si cel mai vizitat din Transilvania. Prietena mea, care e brasoveanca, mi-a oferit cazare si mic dejun gratis (a vrut ea sa-mi dea si "all inclusiv" dar am refuzat, pierdeam timp pretios din activitatea turistica), asa ca, (avand in vederea ca aveam deja o sumedenie de bani economisiti si pentru ca eram in culmea fericirii), am invitat-o la Poiana Brasov (la Cabana Postavaru si la Sura Dacilor), apoi la o escalada pe Tampa, apoi la Oktoberfest si apoi la un restaurant in Piata Sfatului! "Wow! Ma duci tu in toate locurile astea? Zice ea. E scump! Si vezi ca pe-acolo se bea si se mananca mult! N-ai sa mai incapi pe strada Sforii! "

Cel mai frumos oras din Transilvania

Dupa o statistice ce nu s-a schimbat prea mult, in domeniul turistic, pe podium, judetul Brasov ocupa primul loc din Ardeal, cu o pondere ce variaza intre 35-39% din totalul de turisti, urmat de judetul Mures (cu ale sale supervizitate perle-Sighisoara si Sovata) si apoi, judetul, Sibiu. (Cred ca Sibiul a ajuns pe podium datorita podului Mincinosilor, unde ajung, in luna de miere, mai toate cuplurile de tineri casatoriti, in care sotul ii promite sotiei, marea si sarea si ca ii va fi fidel toata viata). (El "fidel" si ea, "fidea".) Orasul Brasov detine locul intai la “inoptari” , urmat de Predeal si de Poiana Brasov. Piata Sfatului din Brasov este locul care atrage majoritatea turistilor, romani sau straini, loc in care se ajunge strabatand o superba strada pentru promenada si detenta (strada "Republicii).

Atractiile Brasovului

Piata Sfatului, peste care isi inalta majestuos turlele, Biserica Neagra, este un loc excelent pentru targuri si expozitii sau manifestari cultural-artistice de week-end. La Brasov, in timpul verii, pe strada Republicii restaurantele si cafenelele se muta afara din localuri,” in mijlocul strazii” iar in Piata Sfatului, cafenelele, pizzeriile si restaurantele se afla tot in aer liber, dar in “cerc” , urmarind forma pietei. Acest mariaj de succes dintre o. promenada superba pentru detenta (strada Republicii) si o piata comerciala, mereu aglomerata, e cel mai vizitat loc din Brasov.

Cand am ajuns noi in Piata Sfatului, tocmai avea loc un concert de muzica tanara, era o aglomeratie de nedescris, om langa om, asa ca, am cotit-o pe strazile laterale ca sa ajungem si noi la o cafenea si-apoi sa ne indreptam spre frumoasa alee "pe sub Tampa" si sa dam o fuga cu telecabina pana pe Tampa si sa admiram Brasovul "de sus".

Dupa o plimbare "pe sub Tampa", cu ochii-n patru caci era o atentionare de ursi in preajma, am ajuns la locul de pornire a telecabinei ce ne ducea spre Tampa. Coada mare la bilete. Telecabina ajunge insa repede sus, sus. pe o espanada de "belvedere". Vazut de sus, Brasovul pare mic. Incercam sa distingem cate ceva. Vedem Piata Sfatului, Biserica Neagra si Cetatuia. Nu stam mult, caci am prins chiar ultima zi de Oktoberfest (10 septembrie). si pana la parcul festivalului, e ceva de mers. Asa, vreo 12.000 de pasi, ne arata numaratorul de pasi de pe telefonul mobil.

Oktoberfest

Anul acesta Oktoberfest Brasov, a fost la a 14 editie si s-a desfasurat in Parcul Tractorul, intre 31 august si 10 septembrie. La "Fest", au curs rauri de bere, pe langa tone de sarmale, mici cu mustar si vursti. Plus must, pastrama, clatite si gogosi. N-au lipsit nici dulciurile si distractiile de tot felul sau concursurile. Cel mai interesant era cel de "Miss Oktoberfest", dar pentru mine, un vursti sau un mic cu mustar era in acel moment mai important decat o mare iubire... Aerul de munte cred ca era de vina, Brasovul este un oras care pare ca sta scufundat intr-o imensa galeata plina cu ozon, ce se prelinge zilnic dinspre padurile de conifere de pe versantii din jur.

Poiana Brasov

La "poiana", poti ajunge cu autobuzul local, care circula destul de frecvent. De fapt in Brasov, autobuzele, respecta orarul care e afisat in mai toate statiile din oras. Fiind "o zi de vara", ne-am grabit sa ajungem la telecabina care te aburca la Cabana Postavaru, de pe a carei terasa, poti admira un peisaj magnific. Cabana Postavaru, cel mai vechi adapost din acest masiv, se afla la 1.604 metri altitudine... Istoria cabanei incepe in 1857, cand doi elevi de la gimnaziul Honterus, Eduard Gusbeth si Eduard Copony, reusesc sa urce pe Postavaru iarna, fapt deosebit pentru acea epoca, isprava fiind comentata indelung prin ziare.

In acele vremi, pentru ca nu exista nici un loc de popas in acel masiv, montaniarzii de la Asociatia Carpatina Ardeleana SKV Brasov, dupa ce au marcat 2 drumuri de munte, au ridicat prin forte proprii prima cabana. Au muncit la ea doi ani, (din 2 aprilie 1881 pana in 7 octombrie 1883, ) aceasta fiind astfel cea mai "batrana" cabana in functiune din Romania. Cabana s-a numit initial Schulerhutte - Cabana Schuler, dupa numele sasesc al Postavarului. Zona aceasta devenise foarte populara printre schiori. Cabana Postavaru a devenit cu timpul un simbol al orasului de la poalele Tampei. Adapostul a fost ingrijit de localnicii care l-au extins cu mai multe corpuri. In final am ajuns cu telegondola la Yager Chalet

Am stat mult pe terasa cabanei in fata unei cafele, admirand dansul de "du-te vino" al telecabinelor care urcau sau coborau non-stop, chiar daca erau goale. (50 lei un drum dus-intors). Foamea insa ne-a razbit si am hotarat sa coboram in Poiana, la "Sura Dacilor", cel mai vestit restaurant al locului. Restaurantul este asezat in plina natura si e inconjurat de multiple aranjamente lito-vegetal-acvatice. Preturile sunt rezonabile.

Strada Sforii

Intr-un clasament european al strazilor, Brasovul detine un loc fruntas, avand "a treia strada ingusta din Europa", dupa doua strazi din Germania si Italia. E vorba de “Strada Sforii” ce uneste strada “Poarta Schei” cu strada “Cerbului” . Este atestata documentar inca din sec. XVII, ca un simplu coridor, lung de 83 de metri, necesar activitatii pompierilor. Latimea strazii variaza intre 1,11m si 1,35 m, ceea ce îi confera, cel putin, titlul de cea mai ingusta strada din tara noastra.

Incheiere

Am strabatut cu succes aceasta strada, fara sa ma frec de pereti, (pereti, care, insa, acum, in acest an, erau plini de mazgaleli grafiti), semn ca nu m-am prea "implinit" in cele 5 zile de Brasov + Oktoberfest + Poiana, Se impune asadar, o noua escapada, ceva mai lunga, dupa ce se taie porcul de Craciun.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 18.10.23 13:35:22
Validat / Publicat: 18.10.23 14:53:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: Am mai fost, de mai multe ori, prin Brasov si in imprejurimi

VIZUALIZĂRI: 2135 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Plimbare pe sub Tampa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.10.23 16:38:29]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.10.23 16:54:48]
»

O precizare/corectură: cabana din poze, de lîngă stația de telegondolă, nu este cabana Postăvaru, ci una mult mai nouă, inaugurată acum vreo 5 sau 6 ani, Yager Chalet.

Cabana Postăvaru este situată mai jos pe munte, la ea se ajunge după cam 20 de minute de coborîre de la stația de gondolă.

adso
[18.10.23 17:24:34]
»

... dacă tot „precizăm” ????:

Piata Sfatului, peste care isi inalta majestuos turlele, Biserica Neagra

„Turlele” e numai una ???? și se înalță fix în direcția opusă Pieței Sfatului.

Iar

Masivul Tampa

e doar Vârful Tâmpa al Masivului Postăvarul.

Brasovul este un oras care pare ca sta scufundat intr-o imensa galeata plina cu ozon, ce se prelinge zilnic dinspre padurile de conifere de pe versantii din jur.

În 2021 Brașov a fost declarat cel mai poluat mare oraș din România și situația nu s-a îmbunătățit prea mult de atunci (cu toate că, în 2022, Iașul l-a luat în clasament). De ce găleata nu e cu ozon? Răspuns aici: bzb.ro/stire/brasovul-cel ... -brasov-a164111

dorgoAUTOR REVIEW
[18.10.23 18:51:51]
»

@adso: Mersi, am sa fac corecturile de rigoare.

MirindaPHONE
[18.10.23 19:08:47]
»

@dorgo Poate ca este poluat orașul, insa nu mai poluat decât Bucureștiul. Eu când ajung in Brașov ma odihnesc foarte bine de la aerul de munte. As putea spune ca efectuez o terapie de somn de fiecare data când ajung în Brașov.

Felicitări pentru articol. Nu știam ca se poate ajunge cu busul în Poiana Brașov. Am crezut ca doar pe cont propriu. Multumim de informații.

zapacituPHONE
[18.10.23 19:27:32]
»

@dorgo: doctore, mi-a plăcut articolul dumitale. Are ceva din năstrușnicia, vigoarea și lejeritatea perioadei la belle epoque, când smeii-corifeii se preumblau nonșalant prin iatacurile literare ale domnițelor sfioase. Bravos doc., cu aist review, ai nins zăpada din alte vremuri! Amu, să te iau un pic la patinaj pe text, mon vieux...

Cum să refuzi un "all inclusiv" curat, plin de candoare. La o sută de ani, când vei sufla în tort, o să te scobești după el și ai să uiți de ce te scobești. Ia-l ca pe un dar, trăiește-ți "all inclusiv"-ul chiar în orașul cel mai turistic de pe pământ. Și ca să vezi cum se leagă...

De ți-ai fi luat doza de all-inclusiv la momentul când ți s-a oferit, ai fi "prizat"atmosfera din Piața Sfatului cu o abordare juvenilă. În mod similar, ascensiunea pe Moasernspitze-le nos't, ar fi fost cu temeritate, dar și cu o doză de prudență. Da, pentru că la o eventuală întâlnire cu Moșu', ăla de mormăie, ai fi avut în dotare și utilizare celebrul cuțit de lemn. Ai fi încăput astfel, pe Strada Sforii, oricâte mese îmbelșugate de Crăciun, ai fi dispus să mănânci.

Poiana, Șura Dacilor, Biserica Neagră, pe rând și laolaltă, fie că sunt descrieri în texte, fie că sunt doar niște banale fotografii, trezesc din amorțeală și picură apă-vie pe amintiri...

adso
[18.10.23 20:01:21]
»

@dorgo: Eu mersi, că ați interpretat corect mesajul meu.

Nu era o critică a articolului - chiar l-am citit cu plăcere. Iubesc Brașovul, nu ratez nimic din ce se scrie despre el. Cunoscându-l (relativ) bine, îmi sar în ochi informațiile incorecte. Dacă tot articolul e plin cu așa ceva / nu prezintă interes, nu intervin. Dar al dvs mi-a plăcut (a fost ales și minighid), de asta mi-am permis să semnalez.

Călătorii minunate!

dorgoAUTOR REVIEW
[18.10.23 21:13:49]
»

@adso : Top 20 cele mai poluate orașe și localități din România în 2022 (PM 2,5 concentrație μg/m³. Specialiștii au publicat pe platforma IQAir un raport privind cele mai poluate orașe și localități din întreaga lume, inclusiv România, în privința concentrației anuale de particule în suspensie

1. Sântana de Mureș – 29,7 (locul 31 în Europa) 2. Ojdula, Covasna – 28,1 3. Cluj Napoca – 20,4 4. Popricari – 23,2 5. Târgu Mureș – 22,9 6. Modelu 7. Popești Leordeni 8. București 9. Mogoșoaia 10. Otopeni 11. Craiova 12. Rădăuți 13. Miercurea-Ciuc 14. Iași 15. Măgurele 16. Brașov 17. Slatina 18. Timișoara 19. Căciulați 20. Holboca...

a propos de "galeata cu ozon", acuma stiu de ce dorm eu bine la Brasov, pentru ca vin dintr-o zona poluata (Tg. Mures, Santana de Mures), intr-una mai putin poluata (Brasov). ????

zapacituPHONE
[18.10.23 21:20:45]
»

@dorgo: cu "all inclusivul" administrat înainte de somn, ai fi dormit ca pruncu, petrolul și ardelenii, chiar și în localitatea de pe locul 1 din top.

dorgoAUTOR REVIEW
[18.10.23 21:51:05]
»

@zapacitu: Amice, nu ma cunosti indeajuns ci doar insuficient, eu, (tine minte Darie!), pentru un sejur din care iese la suprafata, ca untdelemnul din apa, un review pentru saitul nostru, sacrific orice placere omeneasca.

ANILUPHONE
[19.10.23 09:30:34]
»

@dorgo: Sunt aici, turistul de serviciu de vreo 2 ani, de când soțul lucrează în Brașov... și confirm cele scrise de dvs..... mă rog, cu mici excepții... nimic nu este perfect!!!

Am scris și eu despre Brașov acum 2 ani... iar acum pot spune că am experiență... mă plimb cu autobuzul și iau centrul orașului la pas...

Data viitoare să mergeți și la Pietrele lui Solomon... este autobuz din centru până sub munte și după aceea o plimbare ușoară, merită!

În rest numai de bine!

Corina70
[19.10.23 13:37:13]
»

@adso: Aveti dreptate in privinta poluarii Brasovului. Sambata 14 oct am facut o vizita in acest oras, inca de departe se putea observa norul de smog care-l invaluia. Mai gros si mai intens colorat decat cel din orasul natal - Ploiesti. Am ramas surprinsa, credeam ca la Brasov aerul e mult mai curat/bun... citind acel articol, am inteles de ce nu se disperseaza poluarea.

Off-topic:

De curiozitate, am verificat acum pe un site care arata in timp real calitatea aerului pe mapamond, Brasovul sta mult mai rau decat Ploiestiul, in acest moment, si oarecum la egalitate cu Bucurestiul.

Nu stiu insa cata incredere putem avea in statiile care monitorizeaza calitatea aerului in orasele cele mai poluate din Romania:

https://www.observatorulph.ro/voxpublica/2700769-ploiesti-orasul-in-care-pute-ingrozitor-a-produs-petrolier-dar-unde-indicatorii-de-calitate-a-aerului-sunt-pe-verde

adso
[19.10.23 15:51:54]
»

@Corina70: Mulțumesc pentru reacție. Sigur, e o problemă care îi preocupă pe localnici, dar mai puțin cunoscută de către vizitatori. Majoritatea turiștilor trăiește cu percepția comună: munte - pădure - aer curat - sănătate multă. Ei, nu e chiar așa.

Am vizionat, nu de mult, un reportaj pe Viasat History: într-un oraș din USA, undeva la marginea Marilor Lacuri, într-o vale montană, cândva în anii 60 ai secolului trecut, au murit câteva zeci (sau sute, nu mai țin minte) de persoane din cauza smogului care nu s-a ridicat timp de vreo săptămână. Din punct de vedere geografic, situația era similară cu cea a Brașovului.

Dragoș_MDPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.10.23 18:38:28]
»

@neimportant: pe bune?!?

zapacituPHONE
[19.10.23 18:39:29]
»

@Dragoș_????????: da

adso
[19.10.23 18:52:17]
»

@Dragoș_????????: ????

La noi, în Moldova, se răspunde cu „pirelli” .

k-latorPHONE
[19.10.23 21:23:28]
»

@neimportant: Aoleeeu, ce m-ai speriat, prietene @zapacitu. Am citit ecoul și mi se părea un stil cam cunoscut... am crezut că ți-a furat cineva identitatea. Chiar mă gândeam: cum Doamne iartă-mă a făcut neimportantu' ăsta să se bage-n pielea, dar mai ales în mintea, unui zăpăcit... ei, Iaca! Se poate. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.23 09:18:59]
»

@Corina70: Brașovul, în topul orașelor din România cu speranță mare de viață: Locuitorii de la poalele Tâmpei trăiesc, în medie, 77 de ani. Județul cu cea mai mare speranță de viață din România este Vâlcea. Aici, media este de peste 81 de ani. Tot în topul județelor fruntașe se află Clujul, Brașovul și Sibiul, toate cu medii de aproximativ 77 de ani.

Ce influențează speranța de viață? Educația, veniturile și statutul social, mediul în care trăim, cât de curat este aerul, comunitatea siguranta drumurilor, stilul de viață. Contează dacă facem sport, dacă fumăm sau consumăm alcool, modul în care facem față stresului zilnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[20.10.23 09:46:40]
»

@ANILU: In octombrie 2018, am urcat pe jos si pe vechiul drum spre Poiana, pe langa Pietrele lui Solomon, drum superb, eu l-as recomanda chiar acum, in aceasta luna, intr-o zi cu soare, cand toamna are zeci de mii de culori, e superb!!

https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=91955&d=poiana-brasov-asa-cum-am-vazut-o-eu--poiana-brasov

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE
[20.10.23 11:49:16]
»

Bună ziua, fain articol, îmi place și câteodată mă amuză stilul tău de scris.

Din fericire am ceva rude în Brașov și ar fi așa și cazarea asigurată (chiar și AI ????) dar nu insist prea mult pe aceste vizite, ultima oară am fost așa în 2021. Poate mai facem o vizită în acest an dar nu este sigur. Indiferent cum ajung acolo am ce vizita atât în oraș cât și împrejurimi.

Ultima oară am relatat despre centrul Brașovului în 2019

vezi impresii

Yersinia Pestis
[05.12.23 19:28:20]
»

Ha, ha, ha, vin după tine, în luna iulie, la sfîrșit, am hălăduit și eu prin Brașov și, se pare, am bătut parte din locațiile de scrii și tu despre ele.

Da, ai mare dreptate, Brașovul este un oraș frumos, care-mi place maxim!

Ca urmare, aș vrea să mă mut acolo, pentru asta fac tot felul de parități, doar că-mi dă cu virgulă!

Dar, ca un moldovean încăpățânat de mă aflu, nu mă dau bătut! Și, nici măcar nu-s vasluian! Scuze @adso!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[05.12.23 19:49:33]
»

@Yersinia Pestis: Nu mă supăr, că nu-s vasluian.

Ți-am mai spus: Catalonia Is Not Spain, deci...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, Corina70, dorgo, k-lator, Mirinda, Yersinia Pestis, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08223295211792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1