ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 2 zile
Business
30 ADULȚI
PREȚ 100 lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
REEZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drachaus

TIPĂREȘTE

Trebuia să mergem în altă parte dar am ajuns la dracu’.

După ce am studiat harta vreo două săptămâni ca să aflu cum să ajung pe Strada Lungă, în Brașov, aflu, cu 2 zile înainte de eveniment, că s-a schimbat modificarea și mergem, cu toții, la dracu’. Nu-mi convine deloc cum sună dar cine sunt eu să fac opinie separată?

Sigur că Brașovul e plin de mașini dar sunt fan plimbare de când mă știu. Mai ales Brașovul vechi e ofertant maxim pentru plimbări. Mai mult chiar, centrul istoric e inaccesibil pentru mijloace auto.

De fapt, poate nici chiar n-ai avea ce să vezi chiar așa ieșit din comun. Sunt doar clădiri vechi, toate pe același stil, chiar dacă sunt restaurante sau altceva pe interior dar de afară mai toate arată aproximativ la fel. Dar chiar și așa, tot îmi place să mă plimb și să știu pe ce lume sunt pentru că, din mașină, nu ai cum învăța străzile.

Atâta pot să spun acum sigur: știu unde sunt primăria și prefectura în Brașov că erau feeric luminate și atrăgeau atenția. Și mai știu clădirea rotundă, de fapt cilindrică Modarom de unde începe pietonala care duce la Piața Sfatului. Cred că îi zice Republicii. E plină de beculețe și de terase în mijlocul drumului. Și de la Modarom, pe strada aia cu acces auto, cu Tâmpa în spate, ajungi la Aro Palace. Am avut acolo un congres internațional în octombrie 2004. Am stat o săptămână. Am multe amintiri.

Piața Sfatului e luminată feeric și are un brad imens care face senzație. Și mai are o mare aglomerație, zi și noapte. De fapt în expresie că noaptea e pustiu.

Pentru dracu’ m-am uitat pe hartă doar o dată, cred, (mă plictisisem de studiat hărți) apoi am improvizat la fața locului. Am plecat pe la prânz să caut apoi am tot improvizat vreo 3 ore și tot nu a fost timpul destul că între timp am intrat și într-o vizită fulger la muzeu, în Piața Sfatului, unde am făcut o tură foto rapidă pe cele 4 nivele. Asta a mai consumat ceva timp.

Nici la dracu’ n-am ajuns ușor deși părea simplu: Nicolae Bălcescu 12. Dar una e să asculți povești, alta e să te miști în teren. Cred că am întrebat la vreo 3 crâșme, una chiar la 3 clădiri distanță. A și ieșit omul din crâșmă și mi-a indicat locația: o clădire roz intens care, de fapt, este vecina dracului. Nimic bizar. Dracu’, de fapt, e o clădire ivoire. Așa am primit info: Drachaus. Când am ajuns la locație am văzut că, de fapt, îi zice Drachenhaus dar asta este doar traducerea în germană pentru că, știm, Brașovul are, masiv, influențe vestice.

Clădirea este foarte elegantă, nu zic, ba chiar pretențioasă. Din stradă vezi, direct, o ușă și o fereastră pe care scrie Recepție. Ușa aia e încuiată. Alături, pe stânga, e o poartă masivă din fier, parcă în arcadă – îmi amintesc. După ce treci pe poarta aia, dai de altă ușă spre recepție, pe dreapta. Deasupra porții e clădire, cum e obiceiul la stilul ăsta arhitectonic: să treci prin tunel când intri. După tunel e Curtea (eu am scris cu literă mică dar, na, corectorul... nu cred c-a locuit vreun rege aici și nici n-a fost curte regală că de-ar fi fost, am fi știut). Clădiri cu camere sunt și pe stânga, și pe dreapta. În unele camere se intră direct din curte, fără nici un hol, se vede patul de afară.

Curtea e lungă, pe adâncime, drept în față. Deasupra curții, pe la etajul întâi, sunt vreo două pasaje de trecere, din stânga spre dreapta și invers.

La capătul curții e ușa ce duce la salonul pentru micul dejun. Parcă-mi amintesc, scrie afară, deasupra ușii – Breakfast – dar nu-s chiar foarte sigură. Se intră întâi în hol apoi, pe stânga, e salonul. Sala are tavan de cărămidă, în ogive. Are aspect de catacombă. Deși e la nivelul solului, deci parter, mereu aveam impresia că sunt în subsol, în subteran. E ceva uzual pentru Brașovul arhaic, prin de pivnițe, de catacombe, de fortificații, de turnuri, de ziduri, de istorie. Tot orașul sugerează asta. Plus și Tâmpa care străjuiește așezarea.

Am avut tobe deci cumva, aveam impresia că facem un ritual arhaic.

Nu știu cine a avut geniala idee să-i pună hotelului numele ăsta, poate pentru a fi atractiv turistic dar, sincer, am avut ceva disconfort să mă duc la dracu’. As fi preferat să-i spună altfel. Pentru că locul este foarte elegant, select chiar, cu arhitectură atractivă, cu acea curte frumoasă, cu treceri suspendate și personal prezentabil. În curte, cineva ne aștepta, în întâmpinate. Host of the house. Puteți paria, nu era dracu’ și nici nu sugera nimic spre. Era o doamnă elegantă, sobru. Nici măcar nu prezenta ceva sugestiv draconic (îmbrăcăminte, simboluri) ci totul – foarte firesc și prezentabil.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mi-a plăcut mult să bat străzile vechi de sub Tâmpa, să mă rătăcesc printre terase, să dau ocol la Biserica Neagră, să colind Piața Sfatului. Mi-ar fi trebuit mai mult timp. Găseam multe de făcut pe acolo. Drumul spre Tâmpa se vedea înghețat și nu mă trăgea inima să urc dar făcea peisaj frumos. Aș fi întrat în Gaura Dulce că nu am fost până acum și am trecut prin față dar nu era timp și, sincer, nici chef de servit. Am fost, în schimb, la Kashmir, cu specific indian, de 2 ori, mai jos, spre prefectură. A fost frumos.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

A fost destul dar în Ardeal oamenii sunt mai sobri din fire și nu era gălăgie multă. Ei se distrează mai mult pe interior. Interiorizează distracția și exteriorizează relaxarea.


[fb]
---
Trimis de Mioritik🥂🌺 in 08.01.22 17:07:00
Validat / Publicat: 08.01.22 18:09:07
VIZUALIZĂRI: 597INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: Aro Palace, altele, nu mai știu
  • Alte destinații turistice prin care a fost: multe
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik🥂🌺); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P39 Piața Sfatului, Brașov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

Yersinia Pestis [08.01.22 19:03:09] »

Da, e clar, l-ai căutat pe dracu și-ai dat de tacsu și de casa lui! Să nu faci jurăminte, indiferent de ce-ți promite și, dacă vezi că vine spre tine o lumină albă(sau neagră, nu sunt sigur), stai departe de ea! Cică, așa trebuie!

Altcumva, viața-n România nu e tocmai ca-n Rai, deci, cumva am fi pregătiți pentru viața din subteran. Dar, fie pâinea bună, rea, tot ți-o fură cineva!

Știu că sună a șablon, dar încă mai pot să-ți urez un 2022 cu cât mai multe realizări și bucurii! Sincer!!!

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 19:05:27] »

To web:

Titlul nu e bun. Nu face referire la nimic din text. Eu am scris altceva. Dacă nu se poate titlul inițial, atunci va fi

Drachaus

Ce este acum nu face sens.

Mulțumesc,

webmasterX [08.01.22 19:08:50] »

@Mioritik🥂🌺: Un titlul ca „La dracu'” nu putea fi acceptat — chiar dacă cititorul prinde, poate, ulterior jocul de cuvinte - el prea suna a „înjurătură”

De asta fusese schimbat.

-

Înlocuit cu varianta indicată de tine în ecoul precedent — „Drachaus”

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 19:11:41] »

@Yersinia pestis: Mulțumesc, asemenea!

La mulți ani!

2022 și următorii!

Și toate cele bune, tuturor!

Sincer, în Brașov nu prea mă simt în ziua de azi și nici rău. Așa cum arată, parcă trăiesc în istorie. Dar e frumos. + că am un sentiment de securitate. Deși sunt catacombe și ziduri, nu este pericolul din vechime.

Brașov, nah, ce să spui? Oraș istoric, oraș turistic... Drept îi că este și zonă contemporană dar acolo nu merge turistul că nu are ce face. Mergi sub Tâmpa la un suc, o limonadă, un muzeu... E frumos.

Yersinia Pestis [08.01.22 19:15:42] »

@webmasterX: Ha, ha, ha, întărâtă-i, drace!

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 19:15:48] »

@webmasterX: Mulțumesc,

Înțeleg, este adevărat,

Cu toate că, așa, ca interpretare nu am gândit înjurătură ci doar așa, o ușoară ironie.

Adevărat, în acest caz sare în ochi imediat sensul figurat deși, ca automatism. Eu gândisem strict sensul propriu. Dar, da, este un cuvânt dur.

Cu mulțumiri!

(și) pentru promptitudine! 🙂

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 19:19:00] »

@Yersinia pestis: Ești funny.

Nu e cazul ce spui tu. Eu am o atitudine strict academică.

Cu mult mai pașnică, blândă și blajină decât aș fi, poate, când mă sperie un taximetrist pe zebră.

🙂

Toate cele bune! (îngerești de-a dreptul) 😊

webmasterX [08.01.22 19:29:09] »

@Mioritik🥂🌺: revin cu o întrebare - ați fost CAZAȚI aici, la Drachenhaus?

Sau doar ați frecventat hotelul (stând în altă parte)?

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 19:33:40] »

@webmasterX: Cazare a fost în altă parte.

La hotel Drachenhaus am petrecut o bucată de timp cu ceva treburi. Din acest motiv, nu e încărcat la rubrică de cazare ci călătorie. Dar ceva info despre hotel nu strică, zic.

+, noi avem activități mai complexe care implică și turism și alte lucruri.

Yersinia Pestis [08.01.22 19:53:48] »

@Mioritik🥂🌺: Da, așa e, sunt funny și, uneori, spontan.

În rest, nu pari genul” academic” , în sensul de” zână bună” , fără ca asta să-nsemne ceva de rău. Nu cred în exemplul biblic cu întoarcerea obrazului, iar pe tine nu te văd atât de pașnică. Ori, pentru mine, asta incită, când vin la tine, pe cont, știu că trebuie s-am vorbele la mine, că, altfe, mi-o iau! Și asta-mi place mult! Plus felul tău de-a scrie!

Deci, nu poza, fii bărbată, Zoe!

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 20:29:21] »

@Yersinia pestis: Ce mă tăvălesc de râs când citesc chestii din astea de ale tale.

Nu sunt pașnică. Bon. Fie! Cum spui tu.

De fapt știu ce vrei să spui dar nu e locul să dezvolt o expunere amplă pe subiect.

Dar să explic așa: sunt în cea mai pașnică stare din câte am. Și știu de unde vine asta dar, iar, nu e locul.

Nu sunt academică. Bon.

O să îți explic o poveste apoi revin despre cât de academică sunt.

Și anume:

A fost o dată ca niciodată un hotel în București pe care îl chema Blue nu' ș cum, parcă Radisson Blue, pe Calea Victoriei și era extrem de elegant. Înainte să fie elegant, îl chema București și era sumbru și ceaușist. Dar s-a transformat drastic.

Avea săli de conferințe largi, elegante, spațioase, holuri luxuriante și personal impecabil.

Într-una din aceste săli a venit o asociație de handicapați unde mulți erau în scaune cu rotile dar aveau creierul sănătos.

Fix așa era și speakerul care era psiholog (și-o mai fi și azi, pân' la adânci bătrâneți, crec' că) dar mai erau și alții.

Am petrecut 2 ore minunate în poveștile lui prietenoase și relaxate de parca-m fi stat la gura sobii, bașca, ne-a mai și înfrățit pe toți din sală deși eram sute și cre' că nici nu-l vedeam pe speaker. Dar îl auzeam bine.

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 20:31:24] »

@Yersinia pestis: Era să scriu că abia îl vedeam dar de fapt, în realitate nu l-am văzut. Dar se auzea bine.

La sfârșit ne-a întrebat dacă ne-a plăcut. Greu s-au terminat aplauzele.

Apoi ne-a spus un lucru pe care n-o să-l uit ever:

- V-ați simțit bine și credeți că este conversație liberă. Voi credeți că totul este bine și frumos dar în realitate, aceste 2 ore care par spontane au în spate sute de ore de muncă ale unei echipe întregi.

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 20:36:34] »

@Yersinia pestis: Atunci s-a umplut scena cu zeci de oameni. Puteai tăia cu cuțitul emoția din toată sala aia imensă.

Tu citești toate bazaconiile mele și stilul sprințar și ai impresia că astea sunt baliverne debitate într-o zi însorită, în parc.

Nu am de gând să-mi aduc echipa pe scenă dar am convingerea că înțelegi ce scriu. Pariez pe tine! 😏

Unii cred că bat câmpii și mă iau peste picior. Până acum am înregistrat 2 cazuri. Știi ce scriu (parțial 😏),

Alții se iau după ăștia 2 (puțini).

E okei.

Sunt fericită că trăiesc în democrație.

Un singur lucru mai adaug: stilul academic nu are anexat, ca o tinichea, exprimarea greoaie, sumbră, sofisticată, greu de priceput. E o artă să te faci înțeles ușor, prin cuvinte simple și relaxate, ușor catchy, care să aducă și bucurie, încântare.

Deci academic n-ar fi, totuși, ce interpretezi tu. A zburda în parc nu este, neapărat, superficialitate.

Cu mulțumiri și aprecieri!

Yersinia Pestis [08.01.22 21:04:02] »

@Mioritik🥂🌺: Vezi, am avut dreptate, trebuie să am vorbele la mine când vin în vizită, la tine!

Nicio clipă nu mi-am închipuit c-ai fi superficială, deși, și dac-ai fi, ce?!

Textele tale au informație, mesaj și sunt expuse agreabil. Nu aș vrea vreo secundă, să iei ca pe-un afront, ce-am spus în mesajul precedent.

Totul plecase de la interpretarea, de către web, a titlului ales de tine, inițial, mă rog, mă pierd ca măgaru-n ceață cu explicațiile și asta nu m-ajută!

Departe de mine gândul de-a judeca pe cineva, în general, sau din cei de scriu pe sait, în particular și, cu-atât mai puțin, nu te-aș judeca pe tine! Cum spuneam, mi-e de-ajuns și-mi place ce scrii tu, încerc să înțeleg și, uneori, să țin pasul. Atât!

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 21:56:22] »

@Yersinia pestis: Mulțumiri,

Web avea dreptate.

Nu te-am luat la rost, să știi.

Bașca, sunt mesaje publice. Eu îți răspund ție dar mă adresez tuturor.

Btw, am zis că-ți dau ceva materiale. Astea sunt mai complexe. Încă n-a venit vremea să plece în lume dar va veni. Tu, însă, te califici acum. Dar unde ți le trimit?

Yersinia Pestis [08.01.22 22:15:12] »

@Mioritik🥂🌺: Găsim o variantă, dă o idee!

Altfel, ai avut o sugestie care mi-a plăcut, maxim, cea cu rețetele culinare. Hai s-o punem în aplicare, cumva înainte de review sau, după. La fel, te las să stabilești, eu sunt acolo!

adsoscris / TELEFON [08.01.22 22:26:42] »

@Mioritik🥂🌺:

Un franțuz, un englez și un secui se fălesc fiecare cu limba proprie și cum felul în care se pronunță anumite cuvinte.

Franțuzul: " La noi se scrie Bordeaux și se citește Bordo. "

Englezul: " La noi se scrie Shakespeare și se citește Șekspir. "

Secuiul: "La noi se scrie Gara din Sfîntu Gheorghe și se citește Sepsiszentgyörgyi vasútállomás. "

... dacă se înțelege ce spun eu, în limba mea.

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 22:35:15] »

@adso: 😂😂😂🤣

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 22:37:58] »

@Yersinia pestis: iertare, nu înțeleg faza cu rețetele culinare, nu-mi amintesc. Dă un mail pm să-ți trimit materialele!

Yersinia Pestis [08.01.22 23:11:55] »

@Mioritik🥂🌺: La rw tău” Moneasa” , la ecouri”

”Facem un meniu pe 7 zile, fiecare zi din altă țară,

De kleftico am scris deja = miel haiducesc (Grecia), unii îi spun friptură cu legume dar asta e altceva deja,

Marți: labne = cremă de iaurt sau lapte covăsit (Liban),

Miercuri: mutabal = salată de vinete cu tahină (Arabia Saudită dar nu numai),

Joi: souvlaki = frigărui (Grecia),

Vineri: gozmele (Turcia),

Sâmbătă... ăăă... am căutat ceva franțuzesc dar am găsit numai bazaconii. Astfel, am trecut în Asia: Ramen = paste crețe cu ou fiert și ceapă verde (Japonia)

Duminică: moci (Japonia) 🧐 = e o prăjitură ”

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [08.01.22 23:17:38] »

@Yersinia pestis: Da, îmi amintesc.

Proiectul ăla l-am terminat demult.

Mulțumesc,

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [09.01.22 10:07:50] »

@Yersinia pestis: Și la articolul cu Moneasa am pus poze că am recuperat lap-top ul. Dar, bag samă, când sunt atașate la rewiev mai târziu, nu se văd evident. Trebuie scormonit după ele.

Și mai sunt și pozele din Plaiul Lisei, încă nu le-am pus dar urmează. Și încă la câteva articole recente mai am de adăugat poze recuperate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik🥂🌺, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.168757915497 sec
ecranul dvs: 1 x 1