ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Šibenik - cel mai croat oras!

TIPĂREȘTE URM de aici

La mai putin de 20 de kilometri de Parcul National Krka (vezi impresii) la sud de statiunea Vodice, se afla orasul Šibenik.

Am urmat traseul bulevardului impunator Kralja Zvonimir, numele fiind un omagiu adus lui Dimitar Zvonimir (kralja = rege), cel mai cunoscut rege croat in epoca medievala, fiind ucis in anul 1089, an ce a creat o mare criza, urmata de un razboi sangeros care a dus la pierderea independentei croate.

Insotit de panzele putrezite ale caravelei preotului Dukljanin, ale carui cronici a influentat limba croata si pe care o sa-l reamintesc, asa cum v-am obisnuit, la sfarsitul articolelor despre tara unde mi-am petrecut sejurul, am poposit in centrul orasului, langa biserica franciscana - pret parcare: 3 kuna/ora, langa centrul vechi.

Situat aproape de centrul Dalmatiei, Šibenik, acolo unde raul Krka se varsa in Adriatica, a fost centrul productiei de crom si aluminiu al Croatiei, asadar, un oras bogat si cunoscut pentru una dintre cele mai elegante catedrale de pe coasta.

Spre deosebire de celelalte orase ale Marii Adriatice, aceasta urbe nu are mostenire romana sau greaca, considerat cel mai croat oras (fondat in secolul al IX-lea) sau..., cum spun localnicii, orasul lui Krešimir, rege ce a reformat biserica croata.

Din pacate, razboiul etnic sarbo-croat i-a stirbit din prosperitate si acum economia sa este una dintre cele mai slabe din tara.

Se observa cu ochiul liber o incercare a autoritatilor locale de revigorare, care-si pun toate sperantele in turism, restaurand cu greu ce a fost distrus de bombardamentele sarbesti.

Cunoscand acum caracterul croat, sunt convins ca-n cel mai scurt timp vom asista la o dezvoltare ce va reinvia splendoarea sa de altadata.

Se spune ca obarsia croata a pornit de aici, asa ca mi-a fost usor sa ma familiarizez cu strazile inguste si serpuitoare, cladirile de un urbanism simplu si parcurile cu fantani arteziene.

Biserica Franciscana:

Construita in stil gotic in secolul al XIV-lea, alaturi de o manastire ce o deserveste, lacasul de cult reprezinta unul din edificiile cele mai vechi si semnificative din oras.

Are o silueta zvelta, discreta si destul de simpla, aflata in vecinatatea capatului sudic al Parcului Roberta Visanija.

Tavanul sanctuarului a fost modificat mai tarziu, in secolul al XVII-lea, decorat cu fresce ce reprezinta scene din viata Sfatului Iacov.

Vistiernicia culturala se distinge prin ,,Rugaciunea din Šibenik'' , Šibenska Moltiva fiind considerata cel mai vechi manuscris in scrierea glagolitica, un alfabet croat indigen conceput de Grgur de Nin.

Dupa ce treci de parcul mai sus amintit, vegheat de impozanta statuie al regelui Krešimir, se poate vedea marea, oferind o priveliste minunta spre canalul ce duce spre portul orasului.

Un lant de cafenele si restaurante se desfasoara pe toata faleza, pana in dreptul hotelului Jadran (vezi foto), localizat pe strada dr. Franje Tudmana, aproape de Aquarium si de Muzeul orasului.

Muzeul orasului fondat in anul 1925 este deschis in perioada sezonului, intre orele 10-13 si 19-22 si are ca tema arta croata evaluata doar in expozitii temporare. Ce-i drept, dispune si de o colectie permanenta ce ilustreaza istoria zbuciumata a acestei zone.

Catedrala Svetac Jakova (Sfantul Iacov):

In apropiere de Muzeul orasului se incepe o escalada cu treptele ce duc spre Tržište Rebublike Hrvatske, piata cea mai impozanta a orasului, ce adaposteste uimitoarea Catedrala din Sibenik, construita in secolul al XV-lea, monument inclus pe lista Patrimoniului UNESCO.

Pret intrare :15 kuna/adulti si 10 kuna/copii sau studenti.

Constructia catedralei Svetac Jakova a durat mai bine de un secol si ofera un amestec de stiluri, o sinteza de elemente gotice si renascentiste ce domina toata coasta Dalmata.

Planurile au fost revizuite de mai multe ori, devenind din ce in ce mai elaborate pe masura pretentiilor artistice.

Bazilica contine in interiorul sau trei abside si trei compartimentari sacrale, un transept si o cupola ce trece peste toate acestea, dom-ul dominant fiind inspirat dupa cel din Brunelleschi - Florenta, sustinut trainic de patru coloane uriase.

Lucrarea principala este sanctuarul ridicat, cu un baptisteriu incorporat sub absida de sud, cu galerii in ambele capete laterale si o sacristie dreptunghiulara construita pe partea peretelui palatului episcopal.

A fost construita intre anii 1431-1535 in trei etape principale, care reprezinta totodata si trei expresii de stil:

- intre anii 1431-1441, stilul gotic din nordul Italiei isi lasa amprenta ca urmare a proiectului maestrului Francesco di Giacomo, in procesul de constructie alaturindu-se maestrii venetieni, Pincino si Busato, in timp ce portalurile au fost cioplite in piatra, in principal de Bonino de Milano;

- 1431- 1473, stilul gotic si inceputul Renasterii marcheaza profund catedrala.

Aceasta este perioada cand Juraj Dalmatinac, originar din Zadar ( vezi impresii) a fost numit maestru in acest proiect de anvergura.

Proiectele sale l-au facut celebru, cea mai mare parte a constructiei i se datoreaza indrumatorului creator, ce nu a mai trait sa-si mai vada opera terminata, fiul sau desavarsindu-i maiestria.

Merita amintit sarcofagul dedicat Sfantului Iacov careia ii este dedicata si catedrala.

- Renascentismul timpuriu al anilor 1475-1505, il recomanda pe maestrul Nicola din Florenta, consecvent proiectului marelui Juraj Dalmatinac, care in final termina catedrala (mai putin rozeta impozanta de pe fatada!) dupa... 104 ani!

Este perioada iconografiei plasmuita din penelul artistilor Felipe Zarinerti si Bernardo Rizzardi.

Considerata unica in lume datorita armoniilor dintre cele trei stiluri arhitecturale, impactul emotional al echilibrului perfect din intreaga compozitie, ma face sa dezvolt in mod succint cateva din elementele realizate in premiera in constructia bazilicii.

In primul rand, catedrala a fost construita din piatra adusa de pe Insula Brac, astfel, exploatarea calcarului de pe a treia insula croata devine de renume mondial, multe cladiri celebre folosind ulterior aceasta piatra, printre care, Parlamentul din Budapesta si Casa Alba din Washington.

Utilizarea unei tehnici ,,pre-sculptate'' (monoliti, pilastrii, panouri de piatra ornamentate, segmente cu nervuri, dantelaria coronitelor, elemente de cupola... etc) folosind o metoda unica in acea vreme, prin realizarea unor asa zise pre-fabricate lipite cu ajutorul unui liant conjunctiv.

Ideea ii apartine maestrului suprem, Juraj Dalmatinac care a adoptat acest stil mai rapid in fasonarea sculpturilor si a elementelor decorative.

Solutia originala a acestei tehnici unice in acea perioada de inseparabilitate dintre aceste elemente si fatada catedralei se evidentiaza in mod clar, in asezarea in linie a celor 71 (altii afirma ca ar fi fost 74!) de capete sculptate, ce reprezinta personalitati locale contemporane.

Linia portretizata sculptural, aproape inconjoara friza catedralei din partea opusa a pietei.

De asemenea, aceasta aplicare de montaj a panourilor sculptate in monolit, sunt reprezentari tridimensionale observate chiar la intrarea in catedrala pe diferite iconografii, acolo unde pe bolta principala troneaza Atotputernicul Dumnezeu, decorarea intrarii continuand cu sfinti si ingeri.

Cel mai bun loc de unde va puteti bucura ochii cu frumusetea catedralei, este alaturi de cadrul minunat al restaurantului Gradska Vijecnica (vezi foto), aflat pe partea opusa, unde puteti servi specialitati marine cu portii generoase.

In anul 1991 bombardamentele sarbesti au lovit piata si simbolul sau, provocand imense pagube pardoselii din piatra si zidurilor catedralei, acum peticita cu calcare nematurizate de timp.

In ciuda evenimentelor aceste urme au ramas doar in sufletul locuitorilor, turistii starnind agitatie pe malul marii impanzit de cafenele, forfota multimii imprastiindu-se abia pe inserat, atunci cand cei amatori de distractie nocturna se indreapta spre statiunile Vodice si Primosten.

Noi ne-am continuat urcusul greu de inteles spre Castelul Sfantul Mihail, construit pe vremea venetienilor pentru a face fata atacurilor otomane.

Am trecut printr-o arcada boltita din piatra construita de familia nobiliara Pellegrini, una din cele doua porti ce conduc spre resedinta feudala.

Palatul Pellegrini realizat in secolul al XVI-lea contine elemente in stil baroc si renascentist, declarata una dintre cele mai interesante cladiri din Šibenik.

Cunoscut si sub numele de Turnul Tambača, spatiul s-a creat prin cumpararea mai multor locuinte medievale pana la zidurile de aparare ale orasului.

Locatia cu precadere istorica, mai poarta blazonul familiei pe poarta renascentista, portal prelucrat de maestrul Juraj Dalmatinac, ansamblul conventional fiind constituit dintr-o cruce rosie incastrata intr-o emlema din marmura alba.

Acum aici se afla o vestita vinoteca cu 40 de locuri in interior si 60 pe terasa acoperita de pavele de culoare rosie, cu orar doar in sezon, intre orele 12-24.

Reconstruita de un investitor... somelier :), locatia pastreaza aerul medieval demna de vechile carciumi, cu mese bogate, chelneri imbracati traditional, alaturi de un prieten nedespartit si rafinat al alimentelor, vinul veridic.

Sincer, principala problema este pretul ridicat al vinului croat, o sticla de Dingač, considerat cel mai rafinat din tara, ajunge si la 210 kuna. Astfel ca, dupa un roštilj de peste servit cu garnitura de blitva sa krumpirom, licoarea pare o... extravaganta!

Hoinarind in deriva pe strada ce poarta numele maestrului Juraj Dalmatinac, veti observa la un moment dat, patru guri largi a unor rezervoare de o inalta densitate pentru Evul Mediu.

In alte vremuri, acestea furnizau apa potabila necesara pentru cetatenii orasului in caz de asediu, construite de mesterul venetian Jacopo Correr si ornamentate cu emblema orasului de catre sculptorul Giorgio Orsini.

Labirintul intortocheat al strazilor pastreaza si-n zilele noastre infloritorul urbanism al orasului.

Mai oameni buni, daca toate drumurile duc spre Roma, aici toate cararile cu piatra slefuita de timp, duc spre meterezele fortaretei orasului!

Si urca si dai, fortat de asediul istoriei, m-am predat in fata unei manastiri franciscane... :)

Manastirea Svetac Laurenčić :

Datorita numeroaselor conflicte prelungite din Insulele Ionice (Razboiul Cretan) intre anii 1645 - 1669 dintre venetieni si otomani, calugarii franciscani au emigrat pe insula Visovac.

Acestia isi fac prezenta tamaduitoare in anul 1649, atunci cand orasul este cuprins de boala, ciuma curmand un mare numar de vieti omenesti, calugarii venind in ajutorul cetatenilor.

Datorita acestui act de curaj, prea-fericitul :) bisericii dalmate, Leonardo Foscolo, printr-un gest de recunostinta, permite stabilirea calugarilor in Šibenik.

Manastirea include un complex arhitectural de cladiri conectate, Sfanta Liturghie fiind pregatita de credinciosi prin rugaciu­nile preotului, in locuri sacre concepute de maestri locali, precum : Mijo Trifunic din Zadar si Marko Vidovic din Korcula.

Turnul de piatra cu doua etaje a fost finalizat la sfarsitul secolului al XVIII-lea de Ivan Skok.

Intrarea este precedata de o caverna construita recent, dedicata Neprihanitei Fecioare de la Lourdes, loc de pelerinaj al crestinilor, in care nu ai voie sa fotografiezi sau sa filmezi.

In partea de nord a bisericii si totodata a manastirii, se afla o gradina armonios amenajata, formele si culorile sale devin un spatiu intim si placut pentru destindere, odihna sau meditati pentru izbavirea enoriasilor. (vezi foto)

Si, iar! Urca si dai, si dai si urca, de parca fiinte ireale ne trageau scarile de travertin inapoi! :) Cu gandul la meterezele originale ale fortaretei solide, mi-am incordat toate fortele spre castel.

In cele din urma, dupa multe strazi labirintice si trecand printre boltile mai multor case construite din aceeasi piatra originala, am ajuns in fata unui... cimitir, aflat la poalele castelului.

Criptele arata ca niste sertare incastrate in piatra sau zidite, remarcabile prin abundenta ornamentala. Memorialul contine morminte din marmura si piatra ce apartin membrilor din familiile suverane sau al altor notabilitati, ce au succedat la carma orasului.

Ma gandesc cu tristete si acum, iar atunci imi venea sa strig, sa ma fac auzit, dar am ramas doar cu suspinul sufletului si cu dorinta reintoarcerii! Ei, da! , castelul mult dorit era... inchis!!! :(

M-am consolat doar cu o vedere superba panoramica asupra orasului Šibenik, a canalului Šibenski si a insulelor adriatice!

Nu gresesc daca afirm ca acest oras, spre deosebire de altele de pe coasta Dalmata, ofera privelisti de nedescris.

Vizitatorul isi gaseste scanteia vie a deplasarilor prin oportunitatile celor peste 300 de insulite si golfuri fascinante, ce asteapta dezmierdarea pasilor dumneavoastra...

Pe curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 30.10.14 19:23:18
Validat / Publicat: 31.10.14 04:04:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 4558 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Hoinar printre strazile Sibenik-ului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[31.10.14 06:27:24]
»

Asa cu noaptea in cap am onorea primului vot! O descriere bogata in amanunte, un articol foarte valoros pentru ce vor sa se inspire si sa se documenteze.

Pe curand!

Dan

webmaster
[31.10.14 08:26:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[31.10.14 10:29:33]
»

@Dan&Ema -

Nu mai ai somn? Te pregatesti de Halloween?

Multumesc, Dan!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / CROAȚIA
[31.10.14 10:36:40]
»

@Marian Preda - Eu te-aș propune consilier pe țările fostei Iugoslavii . Te admir sincer pentru răbdarea de a ne da atâtea detalii... Un om, un vot

Marian PredaAUTOR REVIEW
[31.10.14 10:41:43]
»

@webmaster -

Va multumesc pentru apreciere! Toate bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[31.10.14 11:03:17]
»

@johnnyredlabel -

Iti multumesc, prietene!

De multe ori evit sa dau mai multe informatii ca sa nu... plictisesc!

In contextul articolului puteam sa mai adaug faptul ca, in timpul ocupatiei venetiene, Sibenik a fost unul dintre cele mai importante centre umaniste și renascentiste. In aceasta perioada de glorie, s-a nascut Faust Vrancic, considerat Leonardo da Vinci al Croatiei, poet si inventator, cunoscut prin opera de referinta Dictionarium quinque nobilissimarum Europae Linguarum publicat în Veneția, in anul 1595. Printre inventiile sale, cea mai notabila ramane proiectul Homo Volans, o parasuta experimentata chiar de el. De asemenea, a contribuit in realizarea constructiilor de poduri suspendate si a conceput peste 56 de modele de inregistrare a timpului.

Intr-adevar, mai am multe articole de oferit, asa ca, sa nu ne grabim!

Un om, un vot si... duminica! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[31.10.14 17:06:25]
»

Ziua buna (de haloween) de dimineta se cunoaste.

Tocmai am mancat degete de vrajitoare si mumie proaspata. A fost greu de ales meniul. Mai tarziu avem tort panza de paianjen.

sursa este azzara din bucuresti

pofta buna si hi hi hi

webmaster26
[03.07.17 19:16:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sibenik, SIBENIK" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibenik:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073431968688965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1