ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Staţiunea cu cel mai lung nume din România

TIPĂREȘTE

Contrar obiceiului meu din acest an, în ceea ce priveşte postările de pe AFA, m-am hotărât (foarte greu, ce-i drept!) de data aceasta să scriu două recenzii din acelaşi sejur, respectiv cel de la începutul lunii noiembrie a. c., din regiunea Sâmbăta de Sus, jud. Braşov – dacă în prima postare am făcut vorbire în special despre obiectivele din Ţara Făgăraşului (atâtea câte am văzut!), în cea de-a doua voi aborda strict reperele turistice din Staţiunea Climaterică Sâmbăta şi din imediata sa apropiere.

De ce fac acest lucru? Deoarece această staţiune m-a surprins, în mod plăcut de data aceasta (mai fusesem în zonă cu cca 13-14 ani în urmă dar aceasta părea mai degrabă pustie!), prin oferta bogată de cazare şi petrecere a timpului liber, astfel că, în cele 4 zile (în cursul săptămânii, nici măcar în weekend!) petrecute acolo, am avut o serie de activităţi variate, pe gustul tuturor membrilor familiei mele prezenţi aici (reprezentând 3 generaţii diferite!) şi fără să apucăm măcar să batem puţin nelipsita minge din portbagajul maşinii pe terenul de fotbal al hotelului Diana.

Mănăstirea Brâncoveanu şi Academia Sâmbăta

Fără îndoială obiectivul principal al staţiunii îl reprezintă Mănăstirea Brâncoveanu, ultimul mare bastion al apărării ortodoxiei în Ţara Făgăraşului în faţa catolicismului şi a administraţiei austro-ungare, care are o istorie nu foarte lungă, dar foarte intensă şi interesantă, pe care v-o prezint succint:

Mănăstirea a fost ctitorită pentru prima dată de Constantin Brâncoveanu, în jurul anului 1696, a fost zidită timp de 2 ani şi a fost distrusă în anul 1785 la cererea administraţiei catolice – chiliile au fost dărâmate complet iar biserica a fost adusă în stare de ruină, fiind părăsită timp de cca 140 de ani, perioadă în care au existat mai multe încercări de restaurare, fără succes însă.

Cinstea de a deveni al doilea ctitor al mănăstirii i-a revenit Mitropolitului Dr. Nicolae Bălan care a început restaurarea bisericii în anul 1926 iar sfinţirea a fost făcută în anul 1946, după război – în această perioadă, timp de 6 ani (1939-1945) a slujit aici ca stareţ al mănăstirii şi Părintele Arsenie Boca, înainte de a fi prigonit, închis, schingiuit şi strămutat de regimul comunist, duhovnic care, prin harul şi personalitatea sa imensă a contribuit la celebritatea acestei mănăstiri.

Al treilea ctitor al mănăstirii de la Sâmbăta este Mitropolitul Dr Antonie Plămădeală, sub îndrumarea căruia s-a rezidit din temelie incinta mănăstirii, s-au făcut reparaţii capitale şi s-a restaurat pictura de la vechea biserică, lucrări începute în anul 1985, iar la 15 august 1993 s-a sfinţit biserica nouă, ce poartă hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveneni.

Mănăstirea mai este renumită şi pentru atelierul de pictură pe sticlă, muzeul şi biblioteca mănăstirii, foarte bogate în exponate – icoane vechi pictate pe sticlă şi lemn, documente incunabule, cărţi vechi, veşminte liturgice şi obiecte de cult.

Dacă toate acestea le ştiam în mare parte din vizita precedentă, am fost surprins în schimb de apariţia lângă mănăstire a unei clădiri moderne - ,,Academia Sâmbăta spiritualitate, cultură, artă, ştiinţă” care a fost inaugurată la sărbătoarea ,,Adormirea Maicii Domnului” din 15 august 2003 şi care este o clădire cu cca 70 de camere (130 locuri de cazare), un amfiteatru cu o capacitate de 150 de locuri şi o sală de mese.

Aici sunt organizate conferinţe, simpozioane, întâlniri şi constituie o alternativă de cazare (foarte modernă din câte am văzut!) a turiştilor care vor să se bucure de linişte şi studiu a materialelor puse la dispoziţie de bibliotecă – nu a fost cazul nostru, căci am avut în dotare o ,,aripă tânără”, deosebit de gălăgioasă!

Izvorul Părintelui Arsenie Boca

Un alt obiectiv deosebit de căutat în staţiune este izvorul binecuvântat de Arsenie Boca, aflat la aprox. un kilometru de mănăstire, loc de pelerinaj a mii de credincioşi, unde Părintele se retrăgea după slujbe şi obişnuia să spovedească şi să dea sfaturi oamenilor veniţi din satele învecinate, încrezători în puterile miraculoase ale monahului.

În momentul când am ajuns noi acolo debitul izvorului era foarte scăzut astfel că a trebuit să aşteptăm ceva vreme până ce oamenii aflaţi acolo şi-au umplut bidoanele şi damigenele din dotare cu apă pe care o folosesc chiar şi la gătit (!) – norocul nostru a fost că am ajuns la izvor în cursul săptămânii pt că în weekend există riscul de a găsi chiar ceva autocare cu excursionişti!

Cabana Sâmbăta şi Chilia Părintelui Arsenie Boca

Amatorii de drumeţii nu vor pleca dezamăgiţi din această zonă - chiar dacă oferta nu este foarte bogată, ea cuprinde câteva trasee pentru toate... picioarele, începând cu cele mai uşoare, de la poalele munţilor, spre Plaiul Lisei şi Viştişoara (primul, un drum forestier superb iar al doilea, aflat în lucru în zona izvorului, mai puţin spectaculos şi cam cu mult praf!) şi terminând cu cele mai dificile, până la Fereastra Mare a Sămbetei şi mai departe, pe creastă, până la Vf. Moldoveanu (2544m), cel mai înalt vârf din ţara noastră – acestea din urmă recomandabile doar celor bine antrenaţi şi echipaţi corespunzător.

Cel mai frecventat dintre aceste trasee este cel până la cabana Sâmbăta, care pleacă din faţa Complexului Turistic Sâmbăta (aflat în renovare la acea dată!), pe un drum forestier pe !b]Valea Sâmbetei[/b[, trecănd pe lângă Popasul Sâmbăta, cabana Floarea Reginei şi Păstrăvărie, drum de vreo 6 km care se poate face şi cu maşina fără probleme până la o mică platformă mărginită de un gărduleţ, unde parcarea este însă interzisă, aşa că trebuie parcat mai înapoi, pe marginea drumului.

De aici se urcă un povârniş ceva mai dificil, vreo câteva sute de metri, după care poteca urcă ceva mai lin, pe o distanţă de aprox. 2 km până la cabana aflată la altitudinea de 1401 metri, iar de aici, pe o potecă mai anevoioasă se poate ajunge în cca 20-30 de minute la Chilia Părintelui Arsenie Boca, săpată în stăncă, loc ce s-a vrut a fi un altar de rugăciune şi meditaţie, neterminat însă datorită infiltraţiilor de apă.

Aventura Parc Drăguş şi pârtia de ski

Dacă celelalte activităţi petrecute în acest sejur fuseseră planificate încă de-acasă (inclusiv orele de echitaţie de la hotel Diana, oferite în pachet!), existenţa acestui parc de distracţie şi relaxare în natură, parc ce se află pe drumul spre Viştişoara, după pârtia de ski, a fost cea mai neaşteptată şi plăcută surpriză de care am avut parte aici, în special pt copii – aşa se face că ,,am semnat condica” aici pe fiecare zi beneficiind din plin de faptul că nu era aglomerat în cursul săptămânii şi de serviciile a 4 tineri (2 fete şi 2 băieţi) inimoşi şi răbdători, care s-au dovedit până la urmă adevăraţi profesionişti!

Parcul dispune de trasee de aventură şi tiroliene, atât pt începători cât şi pt experimentaţi, tir cu arma cu lunetă, cu pistolul şi cu arcul, panou de escaladă, teren de minigolf, paintball, pune la dispoziţie echipament adecvat şi personal pt instruire, beneficiază de câteva mese la care poţi servi băuturi non-alcoolice, parcare şi toaletă. Parcul a fost inaugurat în acest an şi am înţeles că, pe timp de iarnă oferă lecţii de ski şi snowboarding – acuma nu ştiu dacă în cadrul parcului sau pe pârtia de ski, aflată în apropiere.

În ultima zi dinaintea plecării şi-a făcut apariţia şi unul dintre acţionari (un tânăr de toată isprava, din câte mi-am dat seama!) care, văzându-mi geaca cu AFA, m-a chestionat puţin pe tema saitului – se vedea treaba că era preocupat de promovarea locaţiei! Jos cu pălăria!

Pentru că tot veni vorba de ski, să spunem că până să ajungem la parcul respectiv am trecut pe lângă pârtia de ski Drăguş, pe care o vizualizasem şi cu ocazia vizitei la izvorul lui Arsenie Boca, aflat în apropiere, o pârtie de ski cu grad de dificultate uşoară, de vreo 500 de metri lungime, deservită la baza ei de o pensiune - ,,Casa Zmeilor” – care era deschisă doar în weekend în acea perioadă.

Cazare şi alte atracţii

Dacă mai punem la socoteală că în staţiune am găsit, pe lângă echitaţie, servicii de închirieri ATV-uri şi excursii off-road, o ofertă de cazare a zonei foarte bogată (cca 50 de locaţii), am tras concluzia că Staţiune Climaterică Sâmbăta (staţiunea cu cel mai lung nume din România, aşa cum am aflat ulterior de la @abancor!) a devenit în ultimul timp un areal destul de ofertant în toate anotimpurile, fără riscul de a te plictisi!

Dintre locaţiile de cazare, pe lângă hotelul Diana (unde am stat şi am fost foarte mulţumiţi!) şi Academia Sâmbăta, de care v-am pomenit, am mai vizitat, cu ocazia mesei de prânz, 2 unităţi reprezentative ale staţiunii: Hotel Poiana Izvorului şi Pensiunea Miruna, ultima fiind un adevărat complex compus din 3 corpuri separate de cazare şi unul de SPA, beneficiază de o amplasare şi un cadru natural de excepţie şi este situată între principalele obiective ale staţiunii! În schimb am mâncat mult mai bine (şi mai ieftin!) la prima locaţie, chiar dacă timpul de aşteptare a fost puţin cam mare, noi fiind singurii clienţi la acea oră.

După ce am postat primul review am aflat de la userul @neenee din Făgăraş că în Drăguş, localitate vecină cu Sâmbăta de Sus, se poate vizita casa lui Dumitru Sofonea, fiul celui mai vestit cojocar al României interbelice (cel mai de vază client al său fiind Regele Mihai!), el însuşi continuator al tradiţiei acestui meşteşug.

Ca să vă conving definitiv să vizitaţi staţiunea pot să vă spun că în momentul în care am vizitat noi localitatea, se lucra intens la acoperirea cu un covor asfaltic a drumurilor care pleacă din dreptul Complexului Turistic Sâmbăta spre Valea Sâmbetei şi respectiv spre izvorul Părintelui, pârtia de ski şi parcul de distracţie, astfel că acel impediment neplăcut de care s-au plâns mai mulţi turişti (praful) este foarte posibil să dispară! Nu cred că de tot însă, suntem totuşi în România!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 08.12.14 18:11:56
Validat / Publicat: 09.12.14 01:03:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 3492 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 magazin cu suveniruri la ieşirea din mănăstire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [09.12.14 06:24:18] »

Da, sunt vreo 7 ani de cand nu am mai ajuns la Sambata si vreo 20 de cand nu am mai fost pe valea sambetei la cabana sambata la fereastra zmeilor pe vistea mare si pe moldoveanu.

Este evident ca sambata este in plina dezvoltare ceea ce mi-a lasat impresia zi cand am fost eu ultima data, dar tu ai prezentat si obiective noi dovada suplimentara a dezvoltarii zonei.

Cu 20 ani in urma aici erau doar manastirea si cabanele de la tabara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21 [09.12.14 14:13:37] »

@Dan&Ema - Eu am fost doar in trecere in urma cu vreo 14 ani si de aceea am ramas asa surprins acum!

Tu vad ca ai trecut ceva mai des pe-acolo, dar eu zic ca ai mai avea motive sa le mai faci o vizita!

Dan&Ema [09.12.14 17:29:06] »

@marocanu21: e de luat in calcul mai ales ca baiatului meu ii plac cataratorile astea aparute in capitalism.

review excelent

dan

Michi [09.12.14 18:26:51] »

Citind cuvântul Drăguş, s-a produs un declic în memoria mea. Acolo au fost executaţi prin 1957 nişte partizani din munţii Făgăraş. Eram stagiară la Combinatul Chimic din oraşul Victoria şi toată lumea vorbea de asta. La Sâmbăta de Sus este o cruce ridicată de Ioan Gavrilă Ogoreanu ( ultimul partizan care a trăit câţiva ani după 1990) dedicată eroilor din munţi.

marocanu21 [09.12.14 19:17:18] »

@Michi - Interesantă completare! Până să ajung aici luna trecută nu auzisem de Drăguş, iar după aceea am constatat că multe dintre terenurile de lângă mănăstire aparţin dpdv administrativ de această localitate şi nu de Sâmbăta - pârtia de ski Drăguş, Aventura Park Drăguş etc

neenee [12.12.14 13:08:29] »

@Michi -la acea cruce de sfantul Ilie are loc comemorarea celor ce s-au retras si au luptat in munti dupa instaurarea comunismului,este in partea stanga a intrarii in curtea interioara a manastirii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, marocanu21, Michi, neenee
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055092811584473 sec
    ecranul dvs: 1 x 1