ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Scaunul Cincului – biserica fortificată

TIPĂREȘTE URM de aici

Am scris un articol distinct dedicat bisericii fortificate Cincu în semn de respect pentru istoria sa, dar mai ales respect pentru omul care ghidează turiștii la Cincu și îngrijește biserica. Nu știu dacă ați poposit mai mult de o oră, o oră și ceva la un astfel de obiectiv din Transilvania (pentru a admira bisericile și fortificațiile lor, atât la interior, cât și la exterior). Ei bine, eu am stat la Cincu două ore și jumătate – și acest fapt se datorează domnului Constantin B. Un om de 77 ani, autodidact, bun cunoscător al istoriei locale, sprinten (a mers cu noi în toate ungherele bisericii, în balcoane, în jurul orgii, chiar și în turnul înalt de zeci de metri) – un om care ne-a uimit prin cunoștințele și debitul său vocal. Numărul său de telefon este afișat pe ușa bisericii – sunați și va sosi negreșit.

Acces. Biserica fortificată Cincu este situată în așezarea omonimă, pe drumul județean DJ 105 care se desprinde din E 68 (în localitatea Voila) și merge către Agnita. Din șoseaua europeană până în centrul satului Cincu sunt circa 12 km. Într-o curbă de 90 grade a județeanului observăm indicatorul către biserica fortificată; urmăm indicatorul și parcăm autoturismul lângă Primăria localității, vis-a-vis de un frumos părculeț (unde se află câteva monumente comemorative). Am preferat să parcurg 150 m pe jos pentru a admira frontul de case specifice zonei.

Biserica fortificată Cincu.

Așa cum am scris mai sus ghidul bisericii și deținătorul cheilor poate fi chemat apelând numărul de telefon afișat pe ușă. Tot de pe afiș aflăm și cuantumul taxei de vizitare 5 lei (pentru care am primit bilet). Aveam o mică hârtie cu numărul său de telefon de la ghidul bisericii fortificate din Cincșor astfel că am sunat chiar după ce am parcat autoturismul. Nu a răspuns nimeni – mergând spre biserică am observat un bătrânel cu o motocoasă electrică tăind iarba în fața unei frumoase clădiri (casa parohială). Chiar m-am întrebat dacă nu ar putea fi ghidul nostru – ei bine, ajungând în fața bisericii la ora 15.55 am încercat din nou să sunăm: nici un răspuns. După două minute apare bătrânelul cu un telefon arhaic în mână, cu iarba tăiată lipită de haine și față, dar cu zâmbetul pe buze: „Mă scuzați, tundeam iarba și nu am auzit telefonul. Doriți să vizitați? ”. „Da”, am zis noi. „Mă scuzați încă câteva minute, acum la ora 16.00 trebuie să dau drumul la clopote de câteva ori. Așa e obiceiul la noi înainte de slujba de duminică, de a doua zi”. Și astfel am avut ocazia de a asculta sunetul clopotelor de la Cincu (acum acționate electric) timp de vreo 15 minute, cu două scurte pauze. Domnul Constantin ne mai povestea câte ceva 3-4 minute, intra în biserică și pornea/oprea clopotele, se întorcea și relua povestirea etc. După încheierea acestui „ritual” am pătruns în biserică și a început turul propriu-zis.

Biserica a fost construită în prima jumătate a secolului al XIII-lea, deși atestarea documentară a așezării datează din secolul al XIV-lea. Așezată pe o colină cu trei laturi abrupte, biserica închinată Fecioarei Maria a dominat localitatea timp de secole. Mărimea construcției o plasează printre cele mai mari bazilici romane ridicate de sașii din Transilvania. Datorită amplasării strategice pe acea colină fortificațiile au fost adaptate apărării punctului cel mai vulnerabil: partea de vest. În epoca noastră au ajuns doar câteva fragmente de zid, de înălțime mică, și un fost bastion. Ghidul ne-a înmânat la intrare „Cronica Cincului” - o foaie A4 tipărită pe ambele fețe cu informații de bază despre localitate și biserică.

În spusele ghidului poveștile locale se împleteau cu faptele istorice, întâmplările deosebite cu elemente din viața de zi cu zi a sașilor, evenimente de importanță locală cu situații la nivel central, legende împletite cu sărbători populare.

Ce am descoperit deosebit în interiorul acestei impunătoare biserici? O clanță de fier din 1812, o intrare într-o rețea de tuneluri secrete care avea ieșiri în casele din împrejurimi, pedealuri ori în cimitir; o fântână în mijlocul lăcașului care putea fi accesată și din podul bisericii printr-o deschizătură, urme ale unei vechi picturi murale, simboluri masonice (compasul, mistria, pelicanul, ochiul piramidal etc.). Mi-a plăcut altarul de la 1521, realizat în stil baroc, care îl reprezintă pe Iisus și pe Toma Necredinciosul; în partea de jos a acestui altar sunt pictați și membrii ai comunității cincane. O ușă laterală are un sistem de închidere ingenios, foarte vechi. La balcon se află orga de început de secol al XIX-lea și lojele breslelor din Cincu, fiecare cu însemnul heraldic propriu. În biserică ar fi trebuit să se afle o colecție de covoare orientale – nu mai sunt aici, se pare că au fost transferate la Brașov. O expoziție improvizată privind obiceiul lolelor se află într-unul din balcoane (amănunte aici: sibiu-turism.ro/Ce-vizita ... lor-Agnita.aspx). Bineînțeles că trecem și printr-o cameră austeră, aflată la baza turnului, așa numita închisoarea matrimonială – utilizată pentru „potolirea” soților ce doreau să se despartă. Urcăm în turnul bisericii, etaj după etaj, admirăm păienjănișul grinzilor ce susțin acoperișul navei centrale, trecem pe lângă mecanisuml ceasului de secol al XIX-lea și pe lângă clopote și admirăm localitatea de la înălțimea de peste 60 m. Ghidul ne arată punctual toate obiectivele importante din localitate – vântul adie răcoros la acea înălțime.

Sunt atât de multe de spus despre istoria Cincului, despre oamenii săi, dezvoltarea și importanța sa meșteșugărească, despre biserica fortificată. Dar vă las pe Dvs. să descoperiți toate aceste informații vizitând alături de ghidul neobosit biserica fortificată din localitate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.07.16 09:45:04
Validat / Publicat: 04.07.16 10:49:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 3379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Fortificată Cincu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[04.07.16 11:04:50]
»

@tata123 - Cred ca ai avut mare noroc cu ghidul. Pe unde am umblat noi prin satele din Tara Fagarasului am gasit toate bisericile inchise si niciun numar de telefon pe care sa-l putem apela, asa ca ne-am multumit cu vizite doar la exterior si neinsotite de explicatii.

Felicitari pentru articol.

Zoazore
[04.07.16 13:15:01]
»

@tata123 - Atenția ta pentru detalii e lăudabilă! SB de la mine!

Bună treaba cu ”închisoarea matrimonială”!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.07.16 09:08:45]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc. Biserici săsești închise, fără un număr de telefon afișat, am întâlnit și noi în drum spre Agnita. Reversul medaliei, cireașa de pe tort chiar, l-am întâlnit aici la Cincu unde ghidul este o „comoară”, dacă pot spune așa.

O excepție este și biserica fortificată de la Cincșor, administrată de un ONG - drept urmare beneficiază de serviciile unui tânăr ghid, prezent în fiecare zi la serviciu (după cum a povestit și @costy69 în articolul dedicat obiectivului: vezi impresii).

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.07.16 09:19:00]
»

@Zoazore - Mulțumesc pentru aprecieri și vot. Am descris elementele cele mai interesante ce le-am văzut la biserica evanghelică de la Cincu și pe care a pus accent și ghidul.

Închisoarea matrimonială este prezentă în multe biserici fortificate săsești (de ex. la Biertan). Societatea săsească se vroia una bine organizată în care să nu existe „fisuri” care să dezbine comunitatea. Astfel apare această formă de constrângere care să conducă către împăcarea cuplurilor ce vroiau să se despartă. Cei doi soți erau închiși mai multe zile într-o cameră unde exista o masă, un singur scaun, o lingură, un castron, un pat micuț, o găleată. Dacă după câteva zile nu se împăcau, urmau alte zile de așa-zisă "închisoare" - se pare că toate cuplurile se împăcau după o astfel de experiență.

neenee
[05.07.16 14:15:36]
»

@tata123 - la Biertan a fost un singur caz de divort in 200 de ani, se pare ca avea un randament bun inchisoarea matrimoniala, cred ca ar merge adaptata si azi cind partea de comunicare directa in general tinde sa scada

mihaistoian
[28.08.18 23:40:02]
»

@Carmen Ion:

Din pacate si eu am patit asa de cateva ori in 2015 cand am vizitat zona Sighisoarei si bisericile fortificate. Atunci am reusit sa vizitam bisericile din Darjiu (unde nu ne-am inteles cu persoana care avea cheile, eu vorbeam romana ea maghiara), Archita, Malancrav, Mosna, Valea Viilor, Dealu Frumos si evident Cincu (tot vreo doua ore am stat si eu), insa nu am putut vizita Agnita, Sarosu pe Tarnave, Apold, fiind inchise, desi ultimele doua erau renovate prin programul Regio.

In Valea Viilor, o doamna de la primarie, cladirea fiind langa biserica, m-a ajutat sa o gasesc pe doamna de vreo 80 de ani care avea cheile si tot ea mi-a spus ca nu au cum sa schimbe personalul pentru ca nu este de acord Consistoriul Evanghelic din Sibiu, cei care raspund de bisericile fortificate

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaistoian, neenee, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078938961029053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1