ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2021
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O plimbare în Țara Făgărașului

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum am descris în review-ul precedent, în ultima zi înainte să intre Sibiul în carantină am făcut o excursie în Țara Făgărașului. În afară de Cincșor am vizitat și revizitat locuri cum ar fi Sâmbăta de Jos, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, orașul Victoria, Ucea de Sus, Arpașul de Sus și Cârțișoara. Am parcurs mai mult drumuri comunale în această zonă, mai mult sau mai puțin bune. Condițiile meteo au fost foarte bune culmile munților Făgăraș observăndu-se foarte clar.

Sâmbăta de Jos

Sîmbăta de Jos este satul aparținând de comuna Voila județul Brașov. Prima dată în documente s-a scris în 1534 despre Zombata (fosta denumire). Satul locuit de români se afla la rangul de târg, iar din 1721 este sediul episcopiei greco-catolice din Ardeal. În 1875 aici la Sâmbăta s-a înființat a patra cea mai mare herghelie de cai din fostul teritoriu al Ungariei. Locuitori în prezent sînt în jur de 450 persoane. Sămbăta este cunoscută turiștilor datorită mănăstirii aflate lângă stațiunea climaterică Sâmbăta de Sus așa cum se numește dar câte ceva mai sînt de văzut în cele două Sâmbete adică de Jos și de Sus.

De văzut în Sâmbăta de Jos

Castelul Brukenthal

Pe drumul de acces în direcția Sâmbăta de Sus castelul se poate observa pe partea dreaptă. Istoria castelului începe pe la mijlocul secolului XVIII atunci cănd baronul Brukenthal a fost atât de înstărit încât a cumpărat tot satul. Era nevoie și de un castel astfel că s-a construit o primă clădire care în secolul XIX a fost modificată în forma pe care o vedem în prezent. Clădirea este imensă cu ziduri groase are o formă simetrică, un etaj (în partea centrală două etaje) Degradarea clădirii a început cu incendiul din 1949 adevărat s-a refăcut acoperișul, s-a revopsit dar strălucirea de odinioară lipsește. Proprietar până în 1990 a fost statul român după care clădirea a stat fără proprietar o vreme. Există niște planuri de restaurare din 2002 pentru a reda viața castelului înființănd Muzeul calului lipițan dar neconcretizat până în prezent.

Personal nu prea am avut curajul să mă apropiu de clădire (și nici nu este voie) cad bucăți la propriu din clădire. Încă un pic și adio castel definitiv...

Herghelia

Anul fondării este 1874, caii erau din rasa lipițan. În perioada primului război mondial caii au fost mutați iar în 1920 statul român a reînființat herghelia.

În prezent herghelia se poate vizita contra costul a 12 lei de luni până duminică între orele 8.30-16.30. Ar mai fi niște tarife de închiriere atelaj/zi 2400 lei (de ex în cadrul unor evenimente, nuntă, etc) sau filmări/foto profi 360 lei. Nu am văzut trecute tarife de echitație sau o simplă plimbare cu trăsura (care bănuiesc că nu va costa 2400 lei) La intrare nu era nimeni, am înconjurat castelul dar fără a mă apropia, am observat hipodromul de mărimea unui teren de fotbal precum și efectivul numeros de cabaline. La intrare regulamentul este sculptat pe lemn

Biserica ortodoxă există din 1805. Se poate accesa de pe același drum care duce spre Sâmbăta de Sus virând la stânga deci partea opusă cu herghelia.

Sâmbăta de Sus

Din punct de vedere administrativ Sâmbăta de Sus nu mai aparține de comuna Voila este o localitate reședință care are în componență Stațiunea Climaterică Sâmbăta de Sus aflată la o distanță de 8 km aproape de poalele munților. Ca și număr de locuitori este aproape de 3 ori mai mare decât Sâmbăta de Jos (1500 locuitori) Prima atestare documentară datează din 1437 sat românesc cu o populație care se ocupa predominant cu agricultura și creșterea animalelor. În prezent să zicem că s-a dezvoltat și turismul având în vedere zona.

De văzut pe acolo

Mânăstirea Brâncoveanu

Dacă nu este timp de altele este obiectivul de văzut neapărat în zonă. Vă asigur că este diferit din toate punctele de vedere iar peisajul din jur vă face să vă întoarceți aici. Am descris mai pe larg vizita acum ceva vreme iar articolul l-am intitulat Pace celor ce vin binecuvântare celor ce pleacă - vezi impresii

Lăcașe de cult în satul Sâmbăta de Sus

Merită o scurtă oprire măcar la bisericile istorice , Adormirea Maicii Domnului construită în 1786 este una din ele. Ctitorul fostul stareț de la mânăstire se numea Visarion. Ultimele renovări ale bisericii au avut loc în anii 1970 pe urmă după 2000.

Biserica Sfântul Teodor de Tiron-Apuseană se află mai la apus mai exact pe partea vestică a satului. Discutăm din nou despre o biserică ortodoxă istorică, construită în anul 1784. Asemenea bisericii Adormirea Maicii Domnului ultimele renovări au avut loc recent în anii 2000. Spre deosebire de Sâmbăta de Jos unde nu am observat nici unul aici se înmulțesc pensiunile, locurile de cazare iar pe drumul spre mânăstirea Sămbăta acestea sînt tot mai dese. Ne așteaptă cuminte și Miruna până ne vine rândul...

Drăguș

Urmând DJ104A și circulând paralel cu munții Făgăraș atât de dragi mie am trecut prin comuna Drăguș. Satele, comunele din această zonă toate se află la o altitudine de aproximativ 500 m deasupra mării urcând oarecum puțin de la Olt până aici. Drăguș există încă din 1527. În afară de apropierea muntelui și posibilitatea activităților desfășurabile care au legătură cu muntele mai avem totuși de vizitat un muzeu etnografic și o altă biserică istorică Adormirea Maicii Domnului din Drăguș destul de înaltă la vremea în care a fost construită. 1894-1896 au fost anii construcției.

Viștea de Sus

Acum îmi aduc aminte de prima vizită aici. Era 2001 august dimineața devreme și mă așteptau mulți km până să pot începe urcușul spre Vârful Viștea Mare iar pe urmă Moldoveanu. Frumoase amintiri. Pentru remember am luat-o cu mașina spre Viștișoara și pe urmă pînă unde se începea urcușul. Bineînțeles că datorită condițiilor meteo puteam vedea pănă sus...

Satul Viștea de Sus există din 1511 în prezent aparține de Viștea de Jos și mai locuiesc vreo 500 persoane. Biserica ortodoxă Buna Vestire a fost construită în 1848. Satul Viștișoara se află la poalele munților se poate accesa pe un drum neasfaltat dinspre Viștea de Sus. Iubitorii de munte pot petrece vacanțe minunate aici, există și ceva locuri de cazare.

Orașul Victoria

Orașul Victoria asociam aproape întotdeauna cu ștrandul din această localitate. Nu m-a atras nimic altceva aici doar ștrandul. Nu îmi dau seama de ce dar poate din cauză că bălăcindu-mă în apa limpede mă uitam direct spre crestele munților. Ultima oară eram cu cortul pe aici cu mulți-mulți ani în urmă. Campingul era amenajat în apropierea piscinei așa că de la cort până la apă nu era distanță practic săream în apă din cort... Dincolo de piscină erau terasele unde localinicii sau turiștii serveau bere și ascultau muzică. Ștrandul există și acum m-am dus până la intrare.

Istoria orașului Victoria este asemănătoare oricărei așezări industriale. Prima dată se construiește o fabrică pe urmă localitatea în jurul ei. Pe vremuri nu exista nimic pe aici doar Ucea de Jos și Ucea de Sus. Pe urmă în perioada anilor 30 niște industriași străini au construit o fabrică. Așezarea făcută în jur se numea Ucea Fabricii. Numele s-a mai schimbat în Ucea Roșie Ucea Colonie iar după 1954 Victoria. Circulând prin oraș se observă arhitectura, cel mai mult predomină clădirile din anii 60,70 construite în stilul comunist de atunci. Cel puțin în centru nu se observă case private poate la periferie. Și totuși acest orășel face parte din istoria noastră nu prea îndepărtată cel puțin pentru mine, eu m-am simțit ca în anii 1960. De văzut/vizitat în afară de arhitectura tipică este locul din centru care se numește La Fântâni , o piață tipică cu casă de cultură și clădiri made anii 50-60 și totuși un loc important de întâlnire a localnicilor. Parcul central al orășelului nu prea mare de altfel se află în spatele casei de cultură. Fiind duminică și perioadă de epidemie am observat puțini localnici pe străzi erau închise și localurile terasele, doar la supermarkeutrile de la periferie am văzut cât de cât animație.

Am văzut și două lăcașe de cult în Victoria prima vizitată Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena cu o existență de 20 de ani aflată în zona centrală aproape de ștrand și un alt parc mai micuț iar a doua am găsit-o lângă Parcul Central și se numește Sfântul Ilie. Înainte de revoluție nu prea au existat lăcașe de cult, acum sînt prea multe.

Ucea de Sus

Nu departe de Victoria spre drumul de Cârțișoara trecem prin Ucea de Sus. Localitatea cu o existență încă din 1509 făcea parte din Regimentul I de graniță la frontiera sudică a Principatului Transilvaniei. Ce poți să vezi aici în afară de peisajul din jur? Doar bisericile din Ucea care se află pe un deal ușor accesibil. Este una mai mare și una mai mică se trece direct prin cimitir. Biserica ortodoxă construită în stil roman cu un turn de 18 metri datează din 1860. Din 1924 turnul clopotniță este dotat și cu un ceas. Lângă biserica mare există și una mai mică greco-catolică, aceasta a fost construită în 1899.

Arpașu de Sus

Localitatea care se află în județul Sibiu există din 1589 dar s-au găsit și urmele unei foste cetăți dacice. În afară de activitățile montane descrise mai sus și vizita unei păstrăvării din zonă care se numește Albota mai poți vizita un vechi lăcaș de cult Biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este chiar veche din anul 1799. Un coleg de la AFA se află în acest moment acolo la Albota. O să așteptăm niște impresii probabil despre cazare dar și despre zonă, până atunci vă las să ghiciți cine este...

Cârțișoara

Cred că toată lumea a auzit de Cârțișoara în principiu cu ocazia vizitei Transfăgărășanului se traversează localitatea. Însă poate puțini cunosc istoria completă a așezării. Despre Cârțișoara localitatea cu o existență din 1322 am scris aici

Aici am încheiat excursia mea de noiembrie după care urma carantina de Sibiu.

Călătorii plăcute și fără covid vă doresc.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.01.21 23:38:10
Validat / Publicat: 09.01.21 08:57:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 5572 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica din Drăguș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57200 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.01.21 10:16:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.01.21 16:35:38]
»

Ce frumos program ne făcuserăm și noi pentru vizitarea acestei zone! Trebuia dus la îndeplinire anul trecut, în martie, când urma să ne întâlnim cu toții la Pensiunea Miruna din Sâmbăta de Sus.

De obicei, atunci când timpul ne permite, noi prelungim sejurul afectat întâlnirii AFA cu 1-2 sau chiar 3 zile înainte sau după eveniment, după cum e situația. Toate planurile s-au năruit, iar nouă ne-a rămas doar speranța că va veni și vremea cu normalitate. Până atunci, mulțumim pentru prezentare!

Michi
[10.01.21 10:11:08]
»

@AZE:  Reviewul tău a fost prilej de amintire a anilor de stagiatură 1958-1961 pe care i-am petrecut în Oraşul Victoria unde am lucrat la Comb. Ch. Victoria transformat în fabrică românească după ce fusese Sovrom. Pe atunci oraşul nu avea biserică, strand, parc ci doar câteva străzi tăiate perpendicular înţesate de locuinţe cu etaj de tip gruzin. Într-o asemenea locuinţă am locuit într-un apartament de două camere împărţit cu o altă familie de ingineri.   Dimineaţa la 6.30 ne lua autobuzul şi ne ducea în Combinatul care se întindea până în pădure şi care în partea de sus neavând gard intrau vulpi, urşi, căprioare. O amintire vie o am când au fost spânzuraţi doi partizani în comuna Drăguş  unde am fost duşi cu autobuzele să asistăm. Le-a fost milă şi  noi femeile nu am coborât din maşină. Singura distracţie era drumeţia pe munte în fiecare săptămână în care timpul era favorabil. Când era urât mergeam la cabana Fata Pădurii unde se făceau chefuri departe de ochii securităţii sau cu acordul ei tacit. Mai drumeţeam la Sâmbăta de Sus unde băieţii prindeau raci în apele reci ale râului iar noi, femeile îi fierbeam. Am revenit acum câţiva ani dar oraşul era mort după desfiinţarea Combinatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mara70
[10.01.21 18:12:39]
»

Buna ziua! Peste cateva zile este ziua de nastere a sotului meu si a mea. Am dori sa o sarbatorim intr-o cabana izolata la munte imptreuna cu 7 prieteni. Dorim sa inchiriem intrega cabana, ne poate ajuta cineva? Am tot cautat si nu am gasit. Va multumim!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mara70, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070596933364868 sec
    ecranul dvs: 1 x 1