ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 2 zile
familie cu copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Mărginimea Sibiului

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Biserica 'Cuvioasa Paraschiva' sau 'Biserica veche', Rășinari, zidită între anii 1725-1758

TIPĂREȘTE URM de aici

În perioada 10-12 august 2018, am pornit din Tg. Mureș spre Rășinari, un loc tare drag nouă, cu oameni ospitalieri, mărinimoși, la care am revenit după doi ani ca să ne cazăm aici vezi impresii, dar și cu intenția de a parcurge distanța dintre Rășinari până în Dumbrava Sibiului pe biciclete, urmând apoi să vizităm Muzeul Astra integral vezi impresii, rămânând timp și pentru Parcul Zoo vezi impresii.

Am vizitat Rășinariul două zile, atât pe jos cât și cu bicicletele. Ne place foarte mult arhitectura și istoria locului. Străduțele înguste pietruite, casele cu zidurile colorate care coboară direct în drum, flori la ferestre, liniștea, copiii care se joacă veseli în stradă, peisajul cu munții Cindel împăduriți atingând cerul, toate au un farmec aparte, suficient de mare pentru a relaxa și încărca sufletul cu energie pozitivă.

La biserica “Cuvioasa Paraschiva” am reușit să intrăm abia a doua zi, pentru că se închide.

M-a impresionat vechimea bisericii și interiorul acesteia, cu decor încărcat, cu aer greu, închis, care transmite vechimea locului, aproximativ 260 de ani, dar m-a întristat starea de degradare a frescelor de pe zidurile exterioare, care în curând vor fi șterse complet dacă nu se vor face mai rapid lucrări de recondiționare și conservare.

Ctitorie a voievozilor munteni Radu Vodă și Mircea Basarab, biserica a fost construită pe locul unei mai vechi biserici de la anul 1383.

Mărturii ale vechimii bisericii găsim în inscripția de la intrarea în biserică: "De la zidirea bisericii anii Domnului 1725 Mai 29", în lemn, mai jos scrie "Anii Domnului 1755 Mai 29".

În exterior, între turn și acoperișul bisericii găsim săpat în piatră: "Leatu bisericii vechi anii Domnului de la Hristos 420, iar cea nouă 1755".

A patra inscripție săpată în piatră se află pe turnul bisericii: "Leatu bisericii vechi anii Domnului de la Hristos 420, iar cea nouă 1758".

Biserica veche, din lemn a rămas în interiorul actualei biserici și a fost construită înainte cu 420 de ani față de actuala biserică.

Biserica este construită în stil bizantin, din piatră și cărămidă, între anii 1725-1758. Are altar semirotund, cu o naie centrală în forma de cruce. Tinda este deschisă prin trei arcade semirotunde. Deasupra tindei se înaltă turnul bisericii care adăpostește trei clopote și un ceas, după modelul bisericii iezuitilor din Piața Mare a Sibiului.

Biserica a fost pictată atât în interior cât și în exterior în tehnica "fresco", de către pictori rășinareni, între anii 1760-1795. În Rășinari a existat o școală de zugravi bisericești în secolul al XVIII.

De-a lungul timpului pictura s-a afumat și deteriorat, necesitând lucrări de restaurare.

În prezent, lucrările de restaurare a picturii murale se desfășoară din contribuțiile credincioșilor, din inițiativa consiliului parohial. Astfel au fost reîntregite frescele reprezentând: Roata Vieții, Nașterea Domnului, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Pictura exterioară este frumoasă, unica, personajele biblice din icoane poartă veșminte tradiționale locale.

În biserică a fost înmormântat în anul 1788 episcopul sârb Ghedeon Nichitici. Mormântul acestuia este acoperit cu o lespede roșie și se află în fața altarului.

Toate stranele și mobilerul sunt dinainte de 1795.

Biserica se află în centrul vechi al comunei, numit "La Scaun", unde mai demult avea loc judecata și era poziționat cimitirul satului.

Adresa: Strada Bisericii nr. 109b

Coordonate GPS: 45.70 N, 24.06 E

Vă recomand să vizitați acesta biserică deosebit de valoroasă, de religie ortodoxă.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Dana2008 in 03.12.18 21:57:33
Validat / Publicat: 04.12.18 08:28:06
VIZUALIZĂRI: 380INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMÂNIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster [04.12.18 09:02:28] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut[prin excepție 1A de la procedura std — la momentul publicării existau impresii recente în rubrica curentă]

— (1) obiectiv major — „inedit” (fără impresii) sau rar descris (fără impresii recente); ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 [04.12.18 09:24:59] »

@Dana2008: Mulțumim pentru prezentarea acestui important edificiu religios ortodox, emblematic pentru zona Transilvaniei, un adevărat „Voroneț al Ardealului”, cum mai este numit.

De o valoare deosebită sunt icoanele vechiului iconostas realizate de pictorul Grigorie Ranite și fiul său Ioan. Veniți de peste Carpați, cei doi lucrează la Rășinari între 1761-1763; din icoanele zugrăvite de cei doi se mai păstrează 10 înfățișări religioase, împrăștiate în patru locuri (doar trei mai sunt în biserică).

În P10 apare „Roata Vieții”, o frescă cu profunde semnificații biblice, viața omului se ridică și coboară și mereu se află în fața unor alegeri.

Numai bine!

Dana2008 [04.12.18 09:43:36] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008 [04.12.18 09:54:02] »

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Completările sunt binevenite si întregesc informațiile despre această biserică emblematică pentru Transilvania.

Da, am citit că picturile din acestă biserică adaugă un plus de valoare acestui edificiu și au fost făcute de pictori la 1875, care au efectuat lucrări și la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Am citit de asemenea că a fost tipărită cea dintâi carte în limba română, la Sibiu, catehismul tradus de un preot din Răsinari la 1544.

Călătorii plăcute! Pe curând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
mihaelavoicu [04.12.18 14:48:34] »

Mi-a plăcut reviewul și biserica, valoroasă atât prin vechimea sa, cât și datorită frescelor exterioare, foarte interesante.

Am votat cu mult drag!

Dana2008 [04.12.18 15:25:27] »

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Pe curând!

Călătorii plăcute!

Dan&Ema [04.12.18 17:05:00] »

@Dana2008:

Siperbonus

Dana2008 [04.12.18 17:18:07] »

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Azi ești pus pe Superbonusuri!

Călătorii plăcute

Dan&Ema [04.12.18 17:24:04] »

@Dana2008:

Se si nimereste unde trebuie! 😃

Marginimea Sibiului este o zona draga mie / noua impreuna cu Sibiul on the top. Superbonusul este insa in primul rand pentru articol!

Este si un paradox pentru mine cand vorbesc de zona asta speciala. Pe cat de montaniard ma cunosti, totusi unii din putinii munti din tara nebatuti de picioarele mele, sunt... Muntii Cindrel.

Acum ca am fost la Paltinis de mai multe ori asta nu se pune ca drumetie in Cindrel.

Asa ca, why not, poate propun la anul si un Cindrel, desi pentru mine are dezavantajul ca nu se poate incadra in tipicul turelor mele de o singura zi.

Numai de bine si un Decembrie cum vi-l doriti! 🌲⛰

Dana2008 [06.12.18 13:50:36] »

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am scris un articol despre plimbarea mea prin Păltiniș, contra timp... eram așteptați la pranz la masă, cand era mai plăcut afară, trebuia sa plecăm la o aniversare în Rășinari.

Nu se știe niciodată, poate vom descoperi Cindrelul împreună in excursiile organizate de tine foarte bine.

Pe curând!

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, mihaelavoicu, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.117220878601 sec
ecranul dvs: 1 x 1