ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 19.04.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

O vizită la Stari Grad

TIPĂREȘTE

În penultima seară din sejurul nostru (din iunie 2008) pe insula Hvar, am vizitat Stari Grad, adică tradus Oraşul Vechi, care este situat in nord vestul insulei, între Hvar şi Jelsa.

Mai multe surse istorice susţin că ar fi printre cele mai vechi aşezări din Europa, unde viaţa îşi continuă şi-n zilele noastre cursul firesc al unei aşezări vechi situate la malul Adriaticii.

A fost întemeiat în secolul 4 î. e. n. de greci veniţi din insula Paros, cucerit de romani oraşul devenind Faros, ulterior fiind stăpînit de poporul slav. Aşezarea a cunoscut infuenţa cuceritorilor veneţieni, turci, austro-ungari, fiecare dintre aceştia şi-a pus amprenta asupra civilizaţiei, culturii, arhitecturii oraşului.

Să nu vă aşteptaţi la o aşezare măreaţă precum este istoria ei multimilenară, seamănă mai degrabă cu un orăşel liniştit cu 2.000 suflete aşezat pe marginea unui golf. Un golf îngust orientat de la vest la est pe maluri fiind străjuit de o aşezare cochetă cu clădiri cu maxim 2 etaje, înconjurat de dealuri cu păduri de pini iar in port de măreţe palmieri. Portul comercial nou se află mai la vest de oraşul vechi, pe drumul spre oraşul Hvar fiind important port comercial şi turistic în relaţia Italia cu portul Ancona.

Am ajuns seara in Stari Grad, am parcat maşina intr-una din parcările cu plată (circa 1 euro pt 2 ore) şi am vizitat portul şi faleza. Dealtfel centrul urbei este o piaţă şi un golf îngust, cu yahturi, bărci ancorate la chei. Chei care cu căderea serii este animat de sutele de turişti care invadează restaurantele, pizzeriile, barurile, locul devenind un adevărat furnicar.

Este locul idel pentru a cumpăra un cadou celor dragi, preţurile fiind accesibile. Tarabele comercianţilor vă vor oferi ulei de măsline, parfum de levandă, produse de ceramică şi artizanat (nu chinezării), produse naturiste iar în piaţă puteţi cumpăra fructe prospete. A fost o plimbare plăcută şi binevenită într-o seară de început de vară.

Şi un lucru ce m-a surprins plăcut, pe străzi ca plantă ornamentală am zărit dafin, nu mi-a venit să cred ochilor!


[fb]
---
Trimis de velker tiberiu in 17.02.12 22:26:30
Validat / Publicat: 18.02.12 07:11:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (velker tiberiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 In centrul la Stari Grad, vedere spre portul turistic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

iulianic
[18.02.12 09:13:47]
»

@velker tiberiu: Da, pe costa Dalmatiei si in insulele Adriaticii dafinul a gasit conditii favorabile si este bine adaptat.

Am fost si eu in Croatia, dar nu si in Hvar. Am vazut insula – lunga, ca un peste sabie – trecand cu autocarul spre Split.

Cat despre dafin… Am avut bucuria de a ajunge in oraselul Punat din insula Krk. Cu catamaranul, am traversat in fermecatoarea insula Kosljun. Este mica, dar acoperita in intregime de o padure de dafin. Nu are decat un obiectiv de vizitat, o manastire franciscana cu doua muzee, dar padurea de dafin care o inconjoara este de vis.

Am scris despre ea aici (vezi impresii)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Hvar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053012847900391 sec
    ecranul dvs: 1 x 1