ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Cetatea Medievală a Severinului

TIPĂREȘTE URM de aici

Cetatea Medievală a Severinului a fost unul dintre obiectivele pe care am vrut să le vizităm în timpul scurtei noastre șederi la Drobeta-Turnu Severin. Cetatea se află pe faleza Dunării, iar accesul către această fortificație a fost simplu. Am parcat mașina pe bulevardul Carol I, am traversat în câteva minute Parcul Dragalina și am ajuns lângă cetate.

Din punct de vedere istoric, începuturile acestei fortificații se regăsesc în urmă cu aproape 1000 de ani, în jurul anului 1050, atunci când regele maghiar Ladislau I (cel Sfânt) a poruncit ridicarea unei cetăți de apărare în acel punct. Cetatea urma să fie construită în vecinătatea unui vechi castru roman, nu departe de ruinele piciorului podului ridicat de arhitectul Apolodor din Damasc.

Cetatea s-a dezvoltat destul de repede (beneficiind de poziția sa strategică) și a fost deseori motiv de dispută între regii maghiari pe de o parte și voievozii munteni ori țarii bulgari pe de altă parte. Aflată oarecum la granița dintre ortodoxie și catolicism, începând cu anul 1406, Cetatea Severinului va avea ca unic scop apărarea contra pericolului turcesc. Acest lucru a fost posibil în urma unui tratat de alianță antiotomană, pact încheiat de voievodul Mircea cel Bătrân cu regele maghiar Sigismund de Luxemburg. Având formă dreptunghiulară, fortificația era compusă în acele vremuri dintr-un donjon de mari dimensiuni, un turn cu trei etaje pe latura nord-estică, șase alte turnuri de apărare, iar în exterior se aflau două valuri de piatră și un șanț cu apă. În centru era amplasată o capelă închinată sfântului Severin de Noricum.

Anul 1524 marchează o schimbare majoră în existența cetății, fortificația fiind cucerită de către armata sultanului Suleyman Magnificul. Acesta dă ulterior ordin ca cetatea să fie demolată, iar pietrele rezultate din dărâmarea zidurilor au fost folosite pentru ridicarea altor fortificații la sud de Dunăre.

În ultimii 10 ani, cetatea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, iar din anul 2015 a fost reintrodusă în circuitul turistic.

Vizita noastră la Cetatea Severinului a durat cam o oră, timp în care am străbătut agale aleile amenajate din interiorul fortificației. Am ajuns acolo după ora 18.00 și mai erau câțiva vizitatori în același timp cu noi. Pentru a intra în cetate, am traversat un pod peste un șanț și am ajuns la poarta principală. Imaginea de ansamblu este dominată vizual de ” Turnul lui Sever” , dar au mai trecut câteva minute până să ajungem acolo. Privirile ne-au fost reținute de informațiile afișate pe câteva panouri, apoi am ajuns în dreptul unui monument dedicat domnitorului Mircea cel Bătrân, în vârful căruia este realizat un portret al acestui voievod.

Lângă Turnul de Nord-Vest este amplasată o spânzurătoare, semn că vremurile dificile din trecut impuneau pedeapsa capitală pentru eventualii trădători. Am urmat aleea de vizitare și am ajuns în interiorul incintei de piatră cu formă pătrată, înconjurată de ziduri înalte de circa cinci metri; privind în sus, cerul părea și el prizonier între zidurile fortificației.

În ceea ce privește Turnul de Nord-Est, numit și” Turnul lui Sever” , acesta încă mai păstrează un perete de unsprezece metri înălțime, reparat în câteva rânduri de-a lungul timpului; turnul este parcă un simbol al încăpățânării cu care cetatea a rezistat atacurilor repetate, vreme de câteva secole. Interesant este și faptul că în dreptul acestui turn exista o poartă ce conducea către un tunel secret care se îndrepta spre Dunăre.

Pas cu pas, am ajuns în zona centrală a fortificației, unde se află ruinele bisericii. Trebuie spus că în anul 1382, în Cetatea Severinului au fost puse bazele Episcopiei latine a Severinului, iar biserica romano-catolică îl avea ca patron spiritual pe Sfântul Severin de Noricum (în italiană San Severino). Atunci când stăpânirea cetății se schimba, această biserică își modifica închinarea confesională în conformitate cu religia noii stăpâniri.

Ajungând pe latura dinspre Dunăre a cetății, atenția ne-a fost atrasă mai degrabă de mărețul fluviu decât de panourile informative din apropiere. Am coborât câteva trepte și dincolo de o arcadă de piatră am găsit un loc numai bun pentru câteva fotografii de familie.

A existat și un lucru ce nu prea ne-a plăcut, remarcat pe parcursul vizitării obiectivului. În zona nordică a cetății, în interiorul obiectivului, se află o încăpere cu ferestre de termopan. Acolo sunt expuse fotografii cu diferite obiecte descoperite în timpul lucrărilor arheologice. Poate că ar fi trebuit identificat un alt loc pentru respectiva expoziție, sau poate folosită o altă soluție pentru ca între atâtea ziduri străvechi și impunătoare să nu se strecoare ferestrele respective.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Am părăsit Cetatea Medievală a Severinului cu gândul la alte fortificații din România pe care le-am vizitat de-a lungul anilor, puține dintre ele arătând atât de bine precum aceasta. Mai degrabă multe locuri de acest fel zac printre buruieni, sufocate de nepăsarea celor care ar ar trebui să se ocupe de restaurarea lor și de readucerea în circuitul turistic.

În acea seară aveam să vizităm alte două obiective interesante:” Castelul Artelor” (despre care am scris deja pe site) și Podul lui Traian, ridicat de către Apolodor din Damasc (mai precis ruinele acestuia).

Ajuns la final de articol, vă recomand să vizitați Cetatea Medievală a Severinului dacă veți ajunge prin acea frumoasă parte a țării noastre!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 25.09.20 16:52:28
Validat / Publicat: 25.09.20 17:22:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în DROBETA TR SEVERIN

VIZUALIZĂRI: 793 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Admirăm un monument închinat voievodului Mircea cel Bătrân.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.09.20 17:21:31]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Medievală a Severinului, DROBETA TR SEVERIN" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

Floryn81AUTOR REVIEW
[25.09.20 17:33:05]
»

@webmasterX:  Poziționarea pe hartă a obiectivului este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[25.09.20 19:41:54]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[26.09.20 08:07:09]
»

@Crazy_Mouse:  Foarte frumos! Felicitări pentru articol! Fotografiile sunt minunate, iar cele în care se vede Dunărea din Cetatea Severinului sunt deosebite. Votat cu mare drag toate fotografiile.

​Îmi place și dacă vom ajunge in zona și vom avea timp, cu siguranță vom vizita acest obiectiv pentru că nu plac și cetățile medievale.

Călătorii plăcute! Numai bine!

Sănătate! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[27.09.20 21:22:31]
»

Și pe noi ne-a surprins plăcut Cetatea Severinului, cu atât mai mult cu cât nu prea îmi făcusem temele pentru oraș. Ne-a luat prin surprindere, ca întreg orașul de altfel, cu toate obiectivele lui.

Dar să știi că mie nu mi s-a părut nepotrivit Centrul Expozițional din interiorul cetății. Acolo am vorbit cu o doamnă care ne-a prezentat expozițiile de la data aceea și ne-au plăcut și exponatele și poveștile și locul.   Toate aveau legătură cu cetatea, nu știu unde ar fi fost mai potrivite și am înțeles că a fost făcut tot cu fonduri europene și a fost rezultatul unei întregi echipe.

În fine... nu are importanță, e doar chestie de gustul fiecăruia. Bine că le găsim și eu, una, mă bucur că încep să se miște lucrurile în țărișoara asta.

Numai bine, toamnă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[27.09.20 21:33:25]
»

@Aurici:  Poate că impresia noastră despre Centrul Expozițional ar fi fost alta dacă reușeam să sosim la timp pentru a-l vizita! Însă noi am ajuns acolo târziu și nu am avut decât ocazia să vedem o mare fereastră termopan într-o oază de istorie. Oricum, faptul că obiectivul a fost reabilitat este o trebușoară grozavă și sper să se întâmple același lucru și cu piciorul de la Podul lui Traian, unde lucrurile stau foarte prost momentan!

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aurici
[27.09.20 21:48:02]
»

@Crazy_Mouse:  Păi asta a fost, că n-ați reușit să intrați. Se schimba situația dacă ajungeați înăuntru, dar las că mai sunt ocazii.

Când am fost noi era șantier la piciorul podului, sper să ducă la bun sfârșit reabilitarea. Prea erau toate puse la punct în zonă, sau pe cale să fie, așa să sperăm că treaba o să fie bună până la capăt. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală a Severinului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068425893783569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1