ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
PREȚ 150 lei lei
incl. cost transp. (cu auto propriu)
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTA MEDIE REZULTATĂ
50.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Biserica fortificată săsească Hărman [Hărman]

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Biserica Evanghelică Fortificată Prejmer

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Banc, ca să ne râdem :

La intrarea într-o mănăstire mare îmbulzeală de oameni. Deodată un bărbat începe să strige :

-Doamne, nu se poate, o să merg iarăși pe picioarele mele!!!

-Cum s-a întâmplat această minune?

-Ei, nah, mi-au furat mașina din parcarea mănăstirii, răspunde bărbatul

Prolog:

Știu că după ce am scris despre Biserica și Mănăstirea Șinca Veche vă așteptați să mă liniștesc cu review-urile de le scriu aicișa, despre pe unde am mai fost eu. Doar că m-am învățat cu criticile ca etnia cu scânteia, așa că, dacă vreți să scăpați de mine treceți la next level, apelați la religie : blesteme și rugăciuni, bani puși la slujbe și închinări pe la icoane.

Și, dacă sunteți prin apropiere de Brașov puteți îndeplini toate acestea la Biserica Evanghelică Fortificată, din Prejmer. Acuma, nah, Biserica este, mai mult, un muzeu, așa că până o să se îndeplinească serviciul religios puteți profita și aruncați un ochi pe-acolo, nu veți regreta!

Unde este:

Păi, da, sună ca-n bancul cu” Unde se află Biserica Neagră din Brașov?” . Normal că se află în localitatea Prejmer, o comună cu ceva istorie, dacă e să ne luăm după ceea ce zice Wikipedia, curioșii s-arunce un oarece ochi pe saiturile de ne zic despre.

Cert este că eu, ca s-ajung acolo, m-am folosit de cele patru roți ale mașinii mele (v-am spus și că am mașină cu prilejul ăsta, vă e ciudă?) pe care le-am tăvălit prin glodul patriei mergând pe relația Mărășești-Ojdula-Tg. Secuiesc- Lunca Câlnicului- Prejmer, cale de vreo 170 de km pe care-i faceți în vreo trei ore. Pentru că de ce ce spun asta, strict pe acest drum veți trece, prin Pasul Mușat, din Moldova în Ardeal, veți avea prilejul ocaziei să vedeți locuri frumoase. Să nu vă sperie lungimea drumului, odată ajunși în Ozun vă veți putea opri la restaurantul din mijlocul comunei, este la șosea, n-aveți cum să-l ratați și vă veți putea astâmpăra foamea, printre altele cu cel mai bun gulaș de l-am păpat eu, ever! Bine, asta e relativ, gusturile nu se potrivesc dar, ne-au învățat latinii, nici nu se discută!

Odată ajunși în Prejmer, cumva în centrul comunei, pe Strada Mare nr 2, veți vedea Biserica Fortificată, e o mare căsoaie imposibil de sărit cu privirea, aici este, ați ajuns.

Ce este ea:

Motivul pentru care această construcție a fost ridicată ține, normal, de turism.

Să vă explic, deci : ne aflăm prin anul de grație 1211 iar Regele Sigismund de Luxemburg era antrenor principal pe arealul ăsta, despre care vorbim. Făcea echipa cum voia el, juca la intimidare dar asta-i ținea, stătea binișor în clasament în Europa acelor vremi.

Ei bine, în același timp cu” Sigi” mai erau și turcii. Ăștia erau tare croiți pe a face turism prin Europa și foloseau pentru deplasări serviciile unei companii de turism care se va dezvolta uluitor vreo 200 de ani mai târziu, cunoscută sub numele de” Imperiul otoman” . Cei ce conduceau firma organizau tururi și city break-uri cam peste tot prin Asia și cam jumate din Europa. Firma asta de turism a ținut până prin 1918, deci acuma înțelegeți de ce știu turcii, în prezent, să facă turism.

Acuma, drept este că această companie fiind pe la începuturi nu asigura, pentru clienții săi, ultra- all inclusive, așa că, după ce că turcii se deplasau cu mijloacele lor de transport, nu prea beneficiau nici de cazare, masă și alte conforturi, lăsând toate aceste necesități la rezolvarea clienților însăși. Se pare și că turcii erau clienți execrabili, cu maniere ciudate : năvăleau efectiv peste anumite zone, deveneau agitați, turbulenți sau de-a dreptul violenți. Sunt scrieri ale unor cetățeni contemporani cu perioada în cauză care au scris despre comportamentul acestor turiști și au făcut-o de o manieră care să stârnească repulsia.

Bine, nici serviciile oferite de gazde nu erau de 5* : de regulă dădeau foc la câmpurile cu grâne, otrăveau fântânile iar dacă totuși turcii ajungeau în vreun loc de cazare, cei deja cazați acolo aveau neprimitorul obicei de a se cocoța pe zidurile locației de unde aruncau cu diverse obiecte spre turiștii proaspăt sosiți : bolovani, apă clocotită, eventual smoală aprinsă. Hm, ciudat mod de-a face turism!

Se pare că acest Sigismund de Luxemburg i-a trecut pe turci pe lista neagră a turiștilor și, ca să nu-i mai lase să umble hai-hui pe la el prin târlă, a luat decizia să fortifice o biserică ce se afla zidită la Prejmer. De ce Prejmer? Păi, nah, era prima localitate unde ajungeau acești turci după ce treceau spre Ardeal prin Pasul Buzău.

Așa că, la vremea respectivă a hotărât să fortifice biserica deja existentă, ridicată de Cavalerii Teutoni : i-a construit ziduri groase de 3-4 metri și înalte de peste 10, a făcut un șanț cu apă împrejurul ei, poduri care se ridicau și porți de intrare protejate cu grilaje din fier, mă rog, cam ce era vârf de gamă pentru acea vreme.

Bun strateg, și-a construit omul un drum de aprovizionare pentru cei de erau în cetate și sus, pe ziduri, a montat tot felul de dispozitive care, dacă le foloseai, produceau urmări care de care mai contondente și mai dureroase. Datorită acestui sistem de apărare, se pare că pentru apărarea Cetății erau suficienţi numai opt oameni. Cetatea beneficia de un dispozitiv de luptă neobişnuit pentru acele vremuri, numit „Orga morţii” , care era formată din mai multe arme aşezate la un loc şi care trăgeau toate deodată, cu efecte nasoale pentru ăia împotriva cărora era folosită. Pe scurt, Biserica Evanghelică a devenit o puternică cetate întărită, al cărei scop era acela de a furniza siguranță și securitate în zonă.

De altfel, se spune că Cetatea ar fi fost atacată de peste 50 de ori și nu a căzut decât o singură dată, dar nu ca urmare a atacului în sine cât a faptului că atacatorii au intrat în cetate ca prieteni și pe urmă s-au sucit, devenind cuceritori. Asta se-ntâmplă când primești omu-n baie : îți mănâncă săpunul!

Ce găsim noi, la o adică:

Cum vă spuneam, Fortificația este în centrul comunei. Are o formă circulară, fortificațiile în sine făcând-o impunătoare... Merită acest lucru pentru că, poate că nu știați că Fortificația este una dintre cele mai bine păstrate cetăți din Europa și, important, cel mai vechi monument istoric din județul Brașov. Ba este și cotată la 3 stele în Ghidul Verde Michelin, mai multe decât are, de exemplu, Biserica Neagră. Hm, poate că de-aia s-o fi înnegrit, de ciudă! :p

Se intră prin bastionul de la intrare, treci pe sub porțile grele, metalice, ajungi într-o curte mică și apoi, mai departe, printr-un tunel, în curtea interioară. Aici dominantă este construcția Bisericii, dar, în același timp, de jur-împrejurul curții, în zidul care o înconjură, se află diferite încăperi și locații.

Eu, ca fost polițist, am remarcat faptul că, imediat după ce intri, prima încăpere, pe dreapta, era locul fostei închisori a cetății. În închisoare ajungeau cei care făceau nefăcute dar și, atenție, cei ce nu-și plăteau datoriile. În plus, la Poarta Sudică mai este încă și astăzi” Piatra Rușinii” unde, duminica, erau legați hoții, adulterii și alți șmecheri, în așa fel încât cei care veneau la slujbă să-i vadă iar cei legați să fie umiliți. O măsură bună, cred eu, ce-ați spune de modificarea în acest sens a Codului Penal românesc aflat în vigoare? Da, știu, nu mai merge nimeni la slujbă, duminică.

În aceste ziduri, vă spuneam, se află dispuse pe 4 niveluri 272 de încăperi a căror menire era, în principal, aceea de a asigura cazarea locuitorilor din jurul cetății, atunci când erau atacați. Plus camere în care se păstrau provizii și alte alea necesare în cazul unui atac, ba chiar și spațiul destinat școlii.

Biserica în sine este impunătoare. Planul bisericii este în formă de cruce greacă, cu brațele egale, stil adus de Cavalerii Teutoni din Siria. Construcția ar fi început la 1218, apoi, în 1461 i-a fost adăugată clopotnița. Zidurile ei nu au fost niciodată întărite fiind protejate doar de zidurile fortificației. Aici se află și cel mai vechi triptic din Transilvania, datat între 1450-1460, o să vi-l arăt, că am poze.

Cetatea de la Prejmer a fost folosită și pentru turnarea filmului” Buzduganul cu trei peceți” . Din anul 1999 este trecută în lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

De altfel, imaginile descriu cel mai bine locația, eu, cel puțin neavând atâta pricepere în a descrie locul. De-aia vă las să vă uitați iar eu mă tirez, haidi, pa!

 

Nenea web, te rog: youtube.

N-are nicio legătură cu review-ul, dar, așa-s eu, azi, melancolic. Mulțumesc!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Prejmer este satul unde este centrul administrativ al comunei cu același nume. Vechea lui denumire era” Tartlau” , probabil după numele râului de trece pe-acolo. Aici trăiesc vreo 5500 de locuitori

În Prejmer se organizează” Fasching Prejmer - Sărbătoarea Clătitelor” . În acest an a fost organizat pe 22-23 februarie. Se pare că este un festival anual deci, cei de vor s-ajungă acolo, să se intereseze de data la care avea loc anul viitor.

În plus, în Prejmer am văzut, duminca fiind, un mare târg, chiar mare, cu tot felul de produse, unde, pe lângă chinezăriile” clasice” se găsesc produse tradiționale, diferite de cele ce se țin prin Moldova.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

În afara Cetății, nu știu ce s-ar mai putea vizita. A, se pare că mai este o biserica” Sf Apostoli” , tot monument istoric, dar n-am ajunsără acoloșa, deci, nu poci să spui nimic.

Pe lângă Cetate se află câteva magazine cu tot felul de produse, o cofetărie și câteva terase.

La data la care am fost eu, 1 martie, era curățenie pe străzi și o atmosferă prietenoasă.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Yersinia pestis in 13.08.20 10:32:38
Validat / Publicat: 13.08.20 12:49:24
VIZUALIZĂRI: 205INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Ungaria (Balaton), Croația (Porec), Serbia (Vrnjacka Banja), Bulgaria (Varna, Nisipurile de Aur, Duni, Albena, Balcic, Veliko Tîrnovo, Tryavna, Gabrovo), Grecia (Thassos), Polonia (Jaworzno, Osciewicz, Zabrje, Katowice, Krakaw), Austria (Wien, Graz), Germania (Hamburg), Italia (Milano, Venezia), Slovenija, Slovacia, Cehia (Praha, Brno)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX [13.08.20 10:51:51] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia pestis [13.08.20 11:01:35] »

@webmasterX:  Mulțam! Acuma termin și cu încărcatul pozelor!

webmaster [13.08.20 11:15:24] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

 =

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

NELUTU D-tru [13.08.20 16:06:08] »

@Yersinia pestis:  Imi place articolul, bine documentat si presarat cu accente comice.  

"​m-am folosit de cele patru roți ale mașinii mele (v-am spus și că am mașină cu prilejul ăsta, vă e ciudă?) "

"​Asta se-ntâmplă când primești omu-n baie : îți mănâncă săpunul! " - -

Yersinia pestis [13.08.20 16:36:58] »

@NELUTU D-tru:  Bine ai venit, cred că ești nou pe la mine, altfel ai fi știut că  review-urile mele sunt de tot râsul!

Păi, da, de cele 4 roți m-am folosit, a cincea e cea de rezervă​, cea pe care ține frâna la mașina mea.    

Altcumva însă să știi că dacă ești pe-acolo, pe-aproape, merită să strici ceva timp și să vizitezi obiectivul, ai numai de câștigat​! De-aia am și avut sânge să recomand tuturor să calce locația, la mine nu găsești minciună, mă jur!

Mersi de vot și vorbe și te mai aștept, citește și votează! Dă-i, mai ales, cu” Foarte Util” , ai să vezi ce bine te simți după!    

Glumesc, o zi bună să ai! ​

doinafil [14.08.20 13:50:13] »

Ca de obicei, pus pe șotii, chiar și în descrierea invadatorilor turci, pe care îi numești „turiști” !

Adevărul este că în vremurile de mult apuse, despre care vorbiși aciișea, făceau „turism” din ăsta - la greu - nu numai turcii!

Mă bucur că „Biserica Evanghelică fortificată” din Prejmer este înscrisă, ca monument cultural, în lista patrimoniului UNESCO!

Mi-a plăcut articolul și pozele, mai ales orga și bolțile din P09!

Felicitări, nenea (ex) Polițistu'!

Zoazore [14.08.20 20:33:00] »

@Yersinia pestis:  Cert este că eu, ca s-ajung acolo, m-am folosit de cele patru roți ale mașinii mele (v-am spus și că am mașină cu prilejul ăsta, vă e ciudă?) pe care le-am tăvălit prin glodul patriei mergând pe relația Mărășești-Ojdula-Tg.

Ete că io nu mă oftic! Am și io! N-o fi din Jermănika, da-i a mea, neaoșă! Doar așa, ca să știi că nu mă oftic!

Pe scurt, Biserica Evanghelică a devenit o puternică cetate întărită, al cărei scop era acela de a furniza siguranță și securitate în zonă.

Hopaaa! Conflict de interese! Biserica omoară să poată-ngropa! Nț, nu e bine, domnu” chestor!

O măsură bună, cred eu, ce-ați spune de modificarea în acest sens a Codului Penal românesc aflat în vigoare? Da, știu, nu mai merge nimeni la slujbă, duminică.

Dar merg la mall, la terase, la piață! Total de acord LIKE! LIKE!

Mișto articol! Iaca, io, spre oftica ta, te citesc! Ba chiar la ăsta ți-am dădut SB! Articolele tale au efect anti-îmbătânire și anti-stres! Pe bune!

Yersinia pestisscris / TELEFON [15.08.20 08:51:55] »

@doinafil:  Ei, noi i-am văzut "invadatori" pe turci și pe ruși prieteni! Strict istoric, prezența Imperiului Otoman a adus siguranță în Balcani. Turcii erau interesați de comerț, au securizat drumurile și, astfel, neguțătorii occidentali au ajuns în zonă, nemaifiindu-le teamă de a fi prădați. Imperiul Otoman, cel puțin pe teritoriile Principatelor românești, nu a urmărit islamizarea cu orice preț, din acest punct de vedere Bulgaria a fost chiar asuprită. Apoi , avem moștenirea culinară și cea lingvistică, cea culturală, e drept, diferită de la regiune la regine, Dobrogea fiind mai puternic influențata. Mă rog, altu-i subiectul, mă bucur că-ți plăcu ce scrisei io și-ai votat în consecință!

Yersinia pestisscris / TELEFON [15.08.20 09:01:17] »

@Zoazore:  Păi, dacă reviewurile mele sunt mai tari ca Gerovitalu' , le patentez și mă-nbogățesc, iacă o idee chiar minunată! Da' , ce fac cu ăia de se irită când văd că am scris?! Știam io că nu-i ușor să devii bogat! Da, bre, am folosit doar 4 roți și coașca de deasupra. Motor n-aveam, răsuceam un elastic, ca la mașinile de ni le făceam când eram mici. Și, pentru respectarea adevărului istoric, ăla a fost ultimul drum cu Skodița, la 1​​0 zile după am ajuns în Viersen de mi-am înnoit parcul auto! 😛​​

​​

doinafil [15.08.20 14:08:30] »

@Yersinia pestis:  

Îmi plăcu  nu numa' articolu' , îmi plăcu  și răspunsu' ! Prea „tare” nu sunt la istoria pe care o învățai de muuuult, la școală! Știu numai că - de-a lungul vremurilor de mult apuse - turcii n-au fost atât de răi cu noi, românii, pe cât de răi au fost rușii! Asta am reținut de la Dl. Neagu Djuvara (fie-i țărâna ușoară!), care era „tobă” de istorie, în general, dar și „beton” în cea a României.

​Ca o concluzie la ce ' zsăși despre turci:  se se pare că n-ai fost departe de termenul „turist” cu care i-ai gratulat în articolul tău!

Zoazore [16.08.20 19:58:48] »

@Yersinia pestis:  Păi, dacă reviewurile mele sunt mai tari ca Gerovitalu' , le patentez și mă-nbogățesc, iacă o idee chiar minunată! Da' , ce fac cu ăia de se irită când văd că am scris?!

Orice medicament are și efecte adverse! Cui nu-i place, să-și asume riscul! ​

Motor n-aveam, răsuceam un elastic, ca la mașinile de ni le făceam când eram mici.

Sper că nu-i elasticul la care m-am gândit eu! ​

Yersinia pestis [17.08.20 09:19:17] »

@Zoazore:  Ha, ha, ha, ce m-am mai râs!

Pe unde umbli, soro, ieri te-am căutat prin toată Brăila și n-am datără de tine !

Păi, se poa' , tu, brăileancă patentată, să nu vii la zilele lu' municipiu tău?!

M-am plimbat pe faleză, de-am văz' t târgul meșteșugarilor, pe la Fântâna Cinetică, prin Piața Traian, la târgul de vechituri, prin Grădina Publică, tu nu erai, neam!

Cât despre la ce elastic de gândeai, probabil că e vorba despre cel de la budigăi, ce să fac, gându-i liber!

Yersinia pestis [17.08.20 09:29:08] »

@doinafil:  Ei, nu mă compar eu cu Neagu Djuvara, deși și teoria pe care o promovează el naște îndelungi controverse între cei de studiază istoria. Cam  la fel ca Lucian Boia. Chiar și el, ca fost diplomat, a fost acuzat de spionaj și alte alea, a avut un trecut controversat.

Cert este că istoria poate fi interpretată, funcție de interesele politice. Știi ce a spus Orwell în al său” Nineteen Eighty Four”   : ” Cine controlează prezentul, controlează trecutul. Cine controlează trecutul va controla viitorul”

În principal, tuturor ne plac poveștile cu personaje ce se poartă cu vitejie și  înțelepciune și încercăm să pozăm în așa ceva. De fapt, istoria trebuie asumată și învățat din greșelile pe care le-am făcut în trecut, altfel riscăm să intrăm într-o spirală. Știi că dacă la aceeași problemă aplici mereu aceeași soluție care te-a ruinat, rezultatul vă fi același.

Nu sunt înțelept, e doar luni, e prima zi de muncă din săptămână și, zău, n-am nici un chef pentru cea mai nobilă activitate !

În schimb tu să ai o săptămână superbă !

Zoazore [17.08.20 11:50:51] »

@Yersinia pestis:  Aveai numarul meu! De ce n-ai sunat? Chiar imi pare rau ca nici n-ai spus ca vii!

Yersinia pestis [18.08.20 10:10:32] »

@Zoazore:  Păi, tu nu stai în București?! Noi am ajuns în Brăila absolut accidental și din întâmplare, Adi a vrut în Galați și ne-am plictisit repede. Și, nu, n-am numărul tău!

Zoazore [18.08.20 10:19:03] »

@Yersinia pestis:   Nu mai stau in Bucuresti din septembrie anul trecut! Activeaza-ti PM sa-ti mai dau numarul!

​Alta cale de comunicare n-avem, web! Scuze!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, NELUTU D-tru, Yersinia pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.105580091476 sec
ecranul dvs: 1 x 1