ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În vizită la Biserica fortificată de la Prejmer

TIPĂREȘTE

În vara acestui an am vizitat multe obiective interesante; pe unele dintre ele le-am văzut pentru prima dată, la altele am revenit cu plăcere după ce le mai vizitasem şi cu alte ocazii. Unul dintre obiectivele turistice care au constituit o premieră pentru noi este Biserica fortificată de la Prejmer, loc al cărui prag l-am călcat în luna iulie. Am încercat şi în urmă cu doi ani să vizităm această biserică-cetate, însă atunci am fost acolo într-un moment în care obiectivul era închis. De data asta însă am fost mai norocoşi!

Accesul la acest obiectiv este simplu: ajungi pe DN 10 în localitatea Prejmer (fie că vii dinspre Buzău, fie că soseşti dinspre Braşov); în zona centrală a localităţii te abaţi câteva sute de metri de la drumul principal şi... gata, ai ajuns!

Privită din exterior, fortificaţia este cu adevărat impresionantă! Ziduri masive prevăzute cu orificii micuţe înconjoară biserica, a cărei turlă se înalţă semeaţă spre cer, fiind vizibilă din depărtare. În lateral se distinge un coridor al cărui acoperiş este susţinut de coloane groase, aceasta reprezentând intrarea în incinta obiectivului.

Păşind pe pietrele tocite din culoarul de acces te gândeşti imediat că locul a traversat multe secole de istorie zbuciumată. Conform informațiilor existente, construirea Bisericii Sfintei Cruci a fost începută în anul 1218 de către Ordinul Cavalerilor Teutoni. An după an şi secol după secol, biserica a fost permanent fortificată, fiind înconjurată cu ziduri înalte prevăzute cu bastioane şi jgheaburi pentru aruncarea smoalei, şanţuri cu apă, porţi grele de lemn şi metal, poduri mobile şi invenţii fel de fel, toate acestea având un scop precis – să-i ţină pe cotropitori la distanţă, în afara zidurilor, sub ploaia de plumbi revărsaţi cu generozitate dinapoia zidurilor. Iar cotropitorii erau numeroşi în vremurile de demult, astfel că ţăranii şi meseriaşii saşi stabiliţi în Ţara Bârsei au lucrat permanent şi au transformat biserica-cetate de la Prejmer în poate cea mai importantă biserică fortificată din această parte a Europei.

Aproape de capătul coridorului de acces, pe partea stângă, se află casa de bilete. Am achitat repejor 25 de lei (10 lei/adult şi 5 lei pentru copil) şi am ajuns apoi într-o curte mică unde se află vreo două încăperi de unde poţi achiziţiona diferite suveniruri. Însă nu aceste suveniruri reprezintă adevărata atracţie acolo, ci o colecţie muzeală amenajată în câteva încăperi aflate la etaj (pentru a ajunge, am urcat pe o scară cu trepte din lemn aflată în stânga gangului). Sunt expuse acolo numeroase obiecte din gospodăriile ţărăneşti de altădată, vase ceramice, lăzi de zestre, ţesături de o frumuseţe aparte, ustensile pentru gătit şi pentru copt, sau chiar copii după documente vechi. Am zăbovit ceva timp, admirând fiecare exponat în parte; unora dintre obiecte le cunoşteam întrebuinţarea, însă altele au rămas o necunoscută pentru noi. Oricum, adăpostită de zidurile masive, această colecţie constituie un punct de atracţie a bisericii fortificate.

După vizitarea muzeului, am revenit în curtea aceea mică şi am avansat printr-un gang răcoros (barbacana cetăţii) către curtea propriu-zisă, locul unde se află biserica. Am privit cu interes grilajul masiv din lemn de la mijlocul culoarului, grilă prevăzută cu vârfuri metalice în partea inferioară. Cine ştie câţi duşmani şi-or fi găsit acolo sfârşitul, atunci când poarta grea era prăvălită de deasupra creştetelor lor?!

Pas cu pas, am ajuns în curtea interioară a obiectivului. În partea dreaptă există un panou care prezintă detalii de construcţie a fortificației, dar şi câteva informaţii cu privire la destinaţia încăperilor pe care urma să le vizităm. Ne-a reţinut atenţia detaliul potrivit căruia zidurile de centură au –în forma lor actuală- o grosime la bază de aproximativ 5 metri. Oau!

Biserica având hramul „Sfânta Cruce” este amplasată în partea centrală a curţii şi ne-a atras atenţia prin mărimea ei, dar şi prin blocurile de piatră care încadrează atât uşile, cât şi ferestrele, particularităţi de construcţie care se regăsesc şi în interior. Am zăbovit câteva minute în biserică pentru a privi cu atenţie nişte lespezi funerare vechi expuse într-o parte, un altar-triptic având în prim-plan scena „Răstignirea lui Iisus” (cel mai vechi triptic din Transilvania; realizat în perioada 1450-1460) sau orga bisericii aflată la etaj, în partea opusă altarului. Tot în interior, atenţia îţi este atrasă şi de multitudinea de arce care brăzdează tavanul.

Referitor la restaurarea bisericii, există în interior o plachetă care arată că obiectivul „a fost restaurat şi consolidat de Direcţia Monumentelor Istorice în perioada 1964 – 1970. ”

După ce am terminat de explorat biserica, am vizitat câteva dintre încăperile realizate în fortificaţia care înconjoară curtea lăcaşului de cult. O parte din acel zid de incintă seamănă cu un stup uriaş, cel puţin aşa ni s-a părut nouă privind la numeroasele încăperi aşezate pe două până la patru niveluri (peste 270 de camere). Fiecare încăpere aparţinea câte unei familii de ţărani din Prejmer, locuitorii refugiindu-se acolo ori de câte ori comunitatea era atacată. În acele încăperi erau ţinute multe provizii, astfel că cei retraşi la adăpostul zidurilor puteau rezista unor asedii îndelungate.

Am tot urcat şi coborât treptele de lemn către diferite încăperi, apoi am ajuns în zona unde sunt amenajate spaţiile de depozitare pentru uneltele agricole - folosite în viticultură şi pomicultură (trei teascuri şi o moară de zdrobit fructe), folosite pentru prelucrarea cânepii (maşină şi ciocane de răsucit funii groase şi subţiri, piepteni de cânepă şi nişte daraci) sau utilizate la arat, recoltat cereale şi treierat (pluguri, juguri de diferite feluri, o prăşitoare sau un hambar).

Urmând mici săgeţi indicatoare, am ajuns la încăperea unde se află „Vechea Şcoală”. Încăperea este prevăzută cu bănci şi pupitru, iar pe pereţi se mai pot vedea fragmente din vechile fresce realizate odinioară. Trebuie spus că în această şcoală învăţau copiii în timpurile de primejdie, iar „primii dascăli sunt menţionaţi în anii 1460 şi 1556. ”

În încăperile alăturate sunt amenajate un interior tradiţional săsesc şi un atelier al rotarului şi al dogarului (atelier dotat cu bancă de dulgherit, tesle, barde, rindele, şublere, cleşti, cuţite pentru tăiat şi subţiat pielea şi alte astfel de obiecte).

Pas cu pas, am avansat către drumul de strajă, una dintre cele mai interesante zone ale fortificaţiei. Acesta reprezintă un culoar acoperit aflat în partea superioară a zidurilor, un loc unde se poate ajunge prin câteva locuri, pe scări de lemn. Drumul de strajă are numeroase ferestruici către exterior, locaşuri de unde inamicii erau „spălaţi” cu smoală sau „mângâiaţi” de rafalele trase asupra lor. Într-un loc se păstrează renumita „orgă a morţii”, un dispozitiv care permitea tragerea din acelaşi loc cu mai multe arme deodată.

Drumul de strajă măsoară aproximativ 800 de metri, iar prin locaşurile jgheaburilor am putut admira localitatea Prejmer de la înălţime. Puştiul nostru a fost încântat de acest drum al străjii, aşa că ne-am plimbat minute bune pe culoarul vechilor apărători ai cetăţii.

Am coborât apoi cu atenţie în curtea interioară şi ne-am îndreptat către ieşire. Vizita noastră la acest obiectiv durase mai bine de o oră, aşa că sosise timpul să plecăm.

Dacă vom vizita acest obiectiv şi cu altă ocazie?! Da, ne-ar plăcea să revenim acolo, aşa că opinia de la finalul articolului este cea firească: recomandăm vizitarea Bisericii fortificate de la Prejmer!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 30.11.17 10:17:24
Validat / Publicat: 30.11.17 11:53:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PREJMER.

VIZUALIZĂRI: 2967 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 În micul muzeu sunt expuse obiecte folosite în gospodăriile ţărăneşti de odinioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [30.11.17 12:24:02] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

liviu49 [30.11.17 12:24:34] »

@Crazy_Mouse: Felicitari pentru excursie si pentru articol. De poze nu zic, inca nimic, pentru ca nu am apucat sa le vad. Dar imediat dau iama prin ele si nu se poate sa nu gasesc ceva care sa-mi placa.

Am o nedumerire. Cum se face ca, in timp ce voi, ceilalti, reusiti sa vedeti bisericile fortificate ci cetatile din preajma Brasovului, eu nu am acelasi noroc. De cate ori merg sa-mi vad sora la Insuratei, sau merg in vizita la un prieten de la Tifesti, Vrancea, ma intorc acasa prin Lepsa, Ojdula, Tg. |Secuiesc, Brasov. Am fost si sambata si duminica si in timpul saptamanii, dar ori era incuiat ori erau nunti si nu puteam decat sa ne uitam pe dinafara.

Norocul meu cu cei care, probabil, sunt mai cuminti ca mine.

Numai bine si calatorii placute!

krondia* [30.11.17 21:07:57] »

Cetatea Prejmer este într-adevăr una dintre cele mai bine păstrate fortificații din Europa, motiv pentru care a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Cetatea Prejmer este singurul obiectiv din România care deține trei stele în ghidul turistic Michelin.

@liviu49, îți recomand festivalul Barcensis când poti vizita o mare parte din bisericile fortificate din Țara Bârsei. Sunt concerte de orgă, muzică clasică, instrumentală care au loc de regulă în lunile iulie și august la Brașov, Ghimbav, Codlea, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Hălchiu, Vulcan. Eu așa am reușit să văd cele mai multe dintre aceste obiective.

La Prejmer mai are loc și festivalul Diletto Musicale, în fiecare duminică din luna august.

La ambele evenimente intrarea este liberă, un aspect deloc de neglijat având în vedere prețurile actuale la bilete.

elviramvio [01.12.17 15:59:39] »

@Crazy_Mouse:

P42, am avut și eu în copilărie jucării din acelea de lemn pe sfori, mi le cumpărau de la rudarii ce treceau pe stradă cu linguri, coșuri și alte chestii. Le-am revăzut la bugari și acum în pozele tale.

Frumos "ronțăi" tu obiectivele deosebite din țărișoara asta, felicitări!

ioan marinescu [06.12.17 19:35:41] »

@Crazy_Mouse: Numai am trecut pe lângă și nu m-am oprit. Acum sunt edificat și am votat rewiew-ul!

mishu [08.12.17 10:03:58] »

@liviu49: Si Harman si Prejmer merita din plin sa le acordati o vizita, eu am facut asta in 2014 si am plecat de acolo incantata, iar sugestiile facute de @krondia pot fi utile

@Crazy_Mouse: Felicitari pentru articol, mi-a adus aminte cu mare drag de vizita mea la Harman si Prejmer. Iar de la Harman sotul meu chiar are amintiri "sonore", a batul clopotul exact cand trecea pe sub el (noroc ca doar o data, de sfert de ora).

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo [08.07.18 19:16:15] »

@Crazy_Mouse: A trecut un an de la vizita voastra la Cetatea Prejmer, iti mai amintesti cumva cam de cat timp ati avut nevoie pentru vizita?

Avem si noi in plan acest obiectiv, intr-o iesire de vineri pana luni.

Am vazut ca lunea este inchis, asa ca trebuie sa schimbam un pic programul.

Multumesc.

krondia* [08.07.18 19:38:47] »

Am ataşat o fotografie cu orarul de la începutul anului din care reiese că în această perioadă cetatea este deschisă lunea între 9 şi 18 dar, cel mai bine, sunaţi să verificati.

Pentru vizită alocaţi în jur de o oră, să puteţi vizita în tihnă toate ungherele, Drumul de strajă...

Intraţi si pe la Hărman, chiar dacă nu este în patrimoniul UNESCO, biserica fortificată de aici adăposteşte valoroase picturi murale datând de la sfârşitul secolului al XV-lea, unul dintre puţinele ansambluri medievale păstrate integral in Transilvania. La Hărman puteţi urca şi în turnul bisericii.

Vacanţă plăcută!

adrianaglogo [08.07.18 19:54:13] »

@krondia: Multumesc, foarte utila informatia. O sa sunam sa verificam programul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, elviramvio, ioan marinescu, krondia*, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Țărănească Prejmer:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075959920883179 sec
    ecranul dvs: 1 x 1