ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În vizită la cetatea Prejmer

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La întoarcerea din minivacanța din județul Covasna (vezi impresii plus splendidele, consistentele continuări — nota webm.) am programat încă o vizită la un obiectiv turistic. Se numește cetatea Prejmer din țara Bârsei, este restaurată și pregătită să înghită vizitatorii oricât de mulți ar fi. În acest articol voi aloca mai puține rânduri istoriei și voi descrie mai pe larg vizita noastră.

Cetatea Prejmer, unde se află?

Localitatea Prejmer se află la intersecția drumurilor DN10 Brașov-Buzău și DJ112 cu legătură la DN11 Brașov-Târgu Secuiesc. Din Brașov sînt 17 km până la Prejmer.

Pentru a ajunge la cetate la intersecția drumurilor enumerate mai sus se virează dinspre DN10 fie dreapta (dinspre Buzău), fie stânga (dinspre Brașov) și se parchează la unul din numeroasele locuri de parcare din jurul cetății. În fața cetății se mai află un parc și tarabe în care se vând obiecte/alimente specifice sezonului.

Câteva cuvinte despre Prejmer

Localitatea Prejmer există din anul 1235 sub numele de Prasmar. Următoarele denumiri sînt: 1240 Tartilleri, 1329 Tothlew, 1415 Tartlau, 1488 Tartlen, 1601 Bratschner, 1826 Prasme, 1850 Presmer.

Altitudinea localității deasupra mării este de 522 m, are 5456 locuitori (recensâmântul recent), și se află aici 45°43′12″N 25°46′20″E acestea fiind coordonatele GPS.

Biserica și fortificația

Acum câțiva ani am scris despre abația cisterciană din Cârța. Construcția bisericii începută de cavalerii teutoni care au avut drepturi asupra acestei zone de lângă Brașov o finalizează cistercienii. Stilul arhitectural folosit a fost cel gotic burgund, iar biserica poartă hramul Sfânta Cruce, și este chiar construită în formă de cruce greacă. Zidurile au o înălțime de 12 m și au o grosime între 3 și 4 m.

Pe urmă biserica a fost înconjurată de o fortificație puternică cu ziduri foarte groase și înalte deoarece în acei ani medievali persista permanent pericolul asediului turcilor și tătarilor.

Biserica cetate care în decursul secolelor a suferit numeroase intervenții și modificări cu ocazia restaurării între anii 1960-1970 a devenit mai apropiat de original. În patrimoniul Unesco a ajuns în 1999. În prezent este important obiectiv turistic vizita căruia nu trebuie ratată în cazul unui drum în zonă.

Orar și prețuri

Există un program de vară 01.04-31.10 și un program de iarnă 01.11-31.03.

Orar de vară: luni-sâmbătă 9.00-18.00 duminică 11.00-18.00

Orar de iarnă: luni-sâmbătă 9.00-16.00 duminică 11.00-16.00

Biletele de intrare costă 20 lei pentru un adult și 10 lei pentru copii, elevi, studenți

Fotografiatul nu costă nimic, doar în cadrul unor evenimente organizate.

Plata se poate face cu bani sau cu card la automatul montat la stânga de poartă. La intrare se scanează biletul primit și se poate trece de bariera mobilă.

Vizita noastră

În primul rând am admirat zidurile groase de afară și mi-am imaginat cum a fost acum câteva sute de ani acolo. Bănuiesc că ar fi existat și ceva șanțuri pline cu apă în fața zidurilor.

Pe urmă am intrat pe poartă dar am fost trimiși înapoi la automatul de bilete pe care nu l-am observat la început. La intrare găsim panouri cu descrierea istoriei cetății. După intrare am pășit pe pietrele primei curți interioare. Aici din prima curte interioară se poate intra în două magazine de souveniruri aflate una lângă cealaltă, în muzeul amenajat, și se poate merge mai departe spre curtea interioară din jurul bisericii folosind un tunel de 30 m lungime care se numește barbacana cetății. Acest tunel ar fi fost o protecție în plus în cazul unei asedii putând fi blocat cu ajutorul unei herse glisante armate.

La stânga de curte se află o incintă din fosta cetate care servește administrației nu este accesibilă turiștilor.

Lăsând vizita muzeului la urmă am pătruns prin tunel în curtea cea interioară. Prima vizită aici a fost biserica în formă de cruce. Aici am admirat toate elementele gotice din arhitectura interioară de asemenea mobilierul existent. În zona cu altarul am găsit un decor specific toamnei reprezentând ziua recoltei. În bisericile evanghelice și catolice toamna se face o slujbă de ziua recoltei binecuvântând acesta. Amenajarea este simplă ca la orice biserică evanghelică dar este frumoasă. Altarul este din lemn, amvonul din piatră. Observăm și o orgă și se poate intra și într-o criptă cu monumente funerare din piatră a foștilor preoți, episcopi.

Pe urmă am început explorarea încăperilor construite în incinta zidurilor de fortificații. Sînt foarte multe încăperi împărțite pe mai multe nivele iar accesul la acestea se face prin scările din lemn exterioare dar acoperite. Voi enumera câteva încăperi importante de aici.

Aici în cetatea Prejmer a funcționat vechea școală. O plăcuță ne oferă informații despre istoria funcționării acestei școli (1460-1556) iar intrând în sala de clasă ne-am putut face o idee cum arăta o clasă în perioada medievală.

Circulând pe aceste coridoare deschise dar acoperite mi-am pus întrebarea dacă toate scândurile podelei sînt rezistente la 100 kg, unele lăsându-se sub greutatea mea. Dar am scăpat și am mers mai departe.

Următoarea încăpere menționată este un interior tradițional săsesc din Gârbova județul Alba. În această încăpere observăm un mobilier săsesc autentic începând cu dulapuri, paturi, mobilă de bucătărie, lăzi de zestre, ceramică, ustensile de bucătărie, etc.

Următoarea încăpere este rezervată unui război de țesut din secolul XIX tot din Gârbova.

Urmează o încăpere destinată unui atelier de rotar, dogar din Beia județul Brașov și unui șelar și curelar din Alțâna județul Sibiu expunând uneltele lor acolo.

Pe urmă am intrat într-o sală mare folosită ca și expoziție iar tematica principală aici este Înființarea fundației Ernst Habermann cu scopul păstrării moștenirii culturale a sașilor transilvăneni.

Din această sală de expoziție am intrat în galeria de strajă interior și am înconjurat toată cetatea. Era ceva de mers iar prin gurile de tragere am putut admira Prejmerul din jur. Galeria este luminată și se poate observa toată structura acoperișului. Pe alocuri sînt scări de acces spre curte dar noi ne-am întors în aceeași sală de expoziții pe unde am intrat.

Pe urmă am intrat și în muzeu, care se află la etajul unu al clădirii care se află între cele două curți interioare. Aici găsim expuse foarte multe obiecte săsești dar și multe obiecte care datează din perioada medievală. am văzut și aici mobilier, ceramică, îmbrăcăminte, războaie de țesut, lăzi de zestre, scule unelte ale meseriașilor, grilajul de poartă de la tunel, scule și unelte de agricultori, mașini de cusut, arme, obiecte de uz casnic, ustensile de bucătărie, cântare vechi, ceasuri vechi, recipiente de depozitat alimente. La ieșire din muzeu am observat un afiș mai mic și parcă ascuns pe care scria fotografiatul interzis. Prea târziu mi-am zis și oricum făceam și așa câteva.

Vizita la cetatea Prejmer a durat 1.5 ore și am fost foarte încântat. Rog WM să atașeze acest video la începutul articolului, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=AQO-_D5Xd-c&pp=ygUZY2V0YXRlYSBwcmVqbWVyIGRpbiBkcm9uYQ%3D%3D

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 29.10.23 19:25:34
Validat / Publicat: 29.10.23 20:45:17

VIZUALIZĂRI: 379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Cetatea țărăneascî Prejmer,biserica evanghelică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.10.23 19:39:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[30.10.23 08:44:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Țărănească Prejmer:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077516078948975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1