GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nemira, apă limpede, liniște și... scări
Vă spuneam aici (vezi impresii) că am fost într-un sejur de 7 zile la Vila Mamic. Ei, știam eu că mergem în Omis, crezând că Nemira este un cartier al micuțului oraș, dar...
Nemira este o stațiune micuță, la 3-4 km de Omis, legată de acesta prin șoseaua ce străbate Coasta Dalmată, dar și prin drumul (comunal) ce urcă și coboară pe lângă mare, printre vilele presărate la 50-100 de m față de nivelul mării.
Noi am mers pe jos până în Omis (am făcut 50 de minute) și ne-am întors cu microbuz (8 Kuna/pers). Stația de autobuz este lângă Restaurantul Nevera.
Străzile, majoritatea în pantă, sunt numerotate cu cifre romane (noi coboram pe Nemira XI, care nici măcar nu apare pe GoogleMaps până în "ulița" principală (Put Nemire) și apoi pe una din ulițele Nemira IV, V, VI până la scările (mai multe sau mai puține) ce te duc la plajă. Recomand alternarea traseului pentru panorame superbe, din fiecare loc se vede altfel, altă minunăție...
Plaja este curată, destul de animată începând cu ora 9.30, dar dimineața (înainte de 9.30) abia pătrunde soarele printre acele de pini... Plaja este cu pietricele mărunțite (tip nisip), pietricele întregi, pietre... depinde ce zonă alegi... Ai la dispoziție golfulețe sau o plajă întinsă, sub o plantație de pini... Apa limpede, rece (cred că depinde și de perioada în care mergi, dar cu siguranță e mai rece ca în alte părți), pentru confort și siguranță trebuie intrat cu papuci speciali, ce puteau fi achiziționați cu 70-80 Kuna (10 Kuna - ceva mai mult de 6 lei). Se pot închiria umbrele de plajă și/sau șezlonguri - preț 30 Kuna/bucată.
Pe strada principală este o casă de schimb valutar în cadrul unui băruleț (Oscar) și lângă magazinul principal (de fapt nu am văzut altul în împrejurimi, doar o tarabă cu fructe)...
Posibilități prea multe de servit masa nu sunt, pe strada principală sunt două restaurante, pe plajă Restaurantul Aga, la șosea Restaurantul Nevera, iar către Omis mai sunt câteva terase, dar la mai bine de 1 km. Noi am servit masa la Aga și la Nevera.
În stațiune este un punct turistic, ce oferă excursii în împrejurimi, dar proprietarul Vilei Nevera are contract cu o agenție din Omis și ofertele sunt mai bune... Astfel, excursia la Parcul Krka, la agenție era 470 de Kuna, iar noi am mers cu 350. Tot în oferta ce poate fi accesată de la Nevera există excursii la Plitvice (650 Kuna), Dubrovnik (350), Medjugorje și Mostar (450), Trogir și Split (100 Kuna, dar e mai ieftin cu transportul local), Rafting pe râul Cetina (150 Kuna), Excursie pe Insula Brac (30 Euro, cu prânz inclus).
La sosirea în stațiune am primit un pliant cu toate aceste informații, dar și cu câteva expresii uzuale în croată. Vi le împărtășesc și vouă:
Dobro jutro - Bună dimineața Dobar dan - Bună ziua
Dobra vecer - Bună seara Noapte bună - Laku noc
Molim - Te rog Hvala - Mulțumesc
Restul nu are rost să le scriu, că degeaba întrebi unde e... (gdje je... ? .), dacă ți se răspunde în croată... ce te faci? Așa că mai bine în engleză, ei știu destul de bine, chiar și cei pe la 50-60 de ani.
Mi-a plăcut marea și liniștea, mi-a displăcut urcatul și coborâtul... Dacă aș fi fost mai sportivă... eheeei...
Trimis de Cdia in 03.08.17 10:38:11
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Foarte frumos! Asta cu urcatul și coborâtul mi-a amintit de o cazare pe care am avut-o anul trecut, tot în Croația, la Dubrovnik, era sus, sus de tot, acolo străduțele sunt pur și simplu scări... Seara, pe o căldură infernală, am urcat agale scările simțind cum ” nu mai putem”... Ajunși sus, ne-am dat seama că nu aceea e străduța cu apartamentul nostru... Așa că... haida!! Inapoi și iar sus!
@sunflower: Dacă n-ar fi întâmplări de acest gen, n-am avea ce povesti când ne întoarcem acasă!
@Cdia: Frumos loc, frumoasă poveste! Ca să nu mai zic de fotografii! Incendiile de vegetație sunt destul de frecvente pe Coasta Dalmată, am întâlnit și noi urmele unui asemenea dezastru în apropierea Insulei Korkula, acum 2 ani. Înfricoșătoare imaginea pădurii arse!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Omiš - apă dulce, apă sarată... tamarix și piatră — scris în 08.08.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Nemira Omis Croatia — scris în 20.07.17 de Cipri Cipri din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Omiš, un oraș mic și cochet — scris în 27.07.12 de fvpmed din HAțEG - RECOMANDĂ
- Jun.2010 O zi = O surpriza (Pisak - un loc pitoresc) — scris în 03.08.10 de nusha2160 din BUCURESTI - RECOMANDĂ