ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 2 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Pe urmele lui Felix Helcher

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu... nu este vorba despre viata calugarului Felix Helcher in acest articol, este vorba despre istoria Bailor Felix si o descriere a statiunii. Descoperirea izvoarelor termale nu a fost facuta de catre calugar ci de catre localnici, in schimb el a fost cel care a inceput sa valorifice acest cadou al naturii construind primele baze de tratament. Se intampla in anul 1711.

(Re)vizitând in iulie aceasta statiune balneara la insistentele familiei si dupa o baie scurta in toate bazinele strandului Apollo/Felix si o cazatura zdravana pe niste scari tot in strand, am decis sa las familia la bai iar eu sa fac ce imi place cel mai mult : sa ma plimb si sa vizitez. Nefiind statiunea mare in 2 ore am terminat cu vizita, dar avand in vedere ca in total am fost de 4 ori aici (1990,2013 si 2016 de 2 ori) a fost mai mult un remember.

Istoria locului asa cum am specificat mai sus incepe in 1711. Localnicii stiau de izvoare (s-au descoperit mult mai devreme candva prin anii 1000) dar nu exista cineva care sa poata valorifica aceste ape.

La conducerea manastirii Sanmartin (Sanmartin este o comuna din judetul Bihor iar Baile Felix face parte din aceasta comuna) se afla un calugar ceh cu numele de Felix Helcher. El provine din Moravia o regiune din aceasta tara Cehia. Stiind de la localnici de existenta izvoarelor organizeaza exploatarea acestora in scop de tratament benfic sanatatii. Prima baza de tratament continand cladiri, bai, anexe s-a construit timp de 10 ani. Denumirea a primit-o binenineteles dupa numele lui Felix Helcher, pe scurt: Baia lui Felix.

Aceste bai au fost tot timpul proprietatea manastirii Sanmartin. Dar orice are un sfarsit, venind comunistii la putere in 1848 a fost nationalizat (se traduce furat) totul si a intrat in proprietatea statului roman. S-au nationalizat baile, cladirile si toate terenurile aferente.

Dupa 1948 dupa model comunist s-au construit mai multe baze de tratament, zone de agrement, hoteluri si unitati de alimentatie publica. Pe langa membri nomenclaturii din acea perioada care se bucurau de alte conditii de tratament si cazare si oamenii simpli, muncitorii puteau veni aici pentru un concediu si tratament platind prin sindicat niste sume mai mult decat rezonabile.

Dupa revolutia din 1989 fostii proprietari a Bailor Felix (Ordinul Premonstratens - o organizatie religioasa fondat in 1120 in Franta) revendica dreptul lor, in prezent exista un proces, probabil de lunga durata. In cazul in care castiga tot ce inseamna Baile Felix (sau o parte) va intra in proprietatea lor.

Accesul rutier la Baile Felix se face dinspre Oradea sau Deva pe dumul DN76 sau E79. Venind dinspre Cluj Napoca la giratoriul unde se indica directia Deva se foloseste a 3. a iesire, dinspre Ungaria prima iesire la dreapta. Exista si cale ferata, iar daca cineva vine de departe va folosi aeroportul din Oradea. Nu trebuie sa uitam nici de transportul in comun sau varianta putin mai scumpa : taxi.

Parcare in statiune: sint locuri destule, costa 2 ron/ora, 10 ron toata ziua. Recomand ultima varianta. Biletul se extrage dintr-un automat si se pune la vedere sub parbrizul vehiculului.

Statiunea situata la 10 km de Oradea din campia Crisurilor si la o altitudine de doar... 155 m deasupra marii are parte de un climat continental moderat. Iarna nu este asa aspra dar nici vara prea fierbinte. Poate si padurile din zona ajuta la mentinerea acestui climat.

Sint 661 locuitori dupa recensamantul din 2011.

Apa termala care la momentul extractiei are temperatura maxima de 49 de grade (ulterior va avea temperatura de 28-40 gr C in bazine) este foarte cunoscuta in tara. Cateva exemple de afectiuni pentru care trebuie mers la baile Felix sint afectiunile reumatismale, post-traumatice, neurologice, ginecologice. Asa cum aceasta apa ii ajuta pe unii iar pe altii nu exista si cateva contraindicatii cum ar fi persoane cu boli contagioase, psihice, tumori si hemoragii. Orice alte detalii mai amanuntite se pot obtine de la un medic, mult mai in masura sa raspunda la anumite intrebari privind indicatiile si contraindicatiile.

Metodele de tratament sint multiple. Cea mai raspandita metoda este folosirea strandului stand in piscinele cu apa termala. Alte metode care se folosesc la anumite baze de tratament, hoteluri si resorturi care au aceste servicii : bai cu apa termala in cada, hidroterapie, electroterapie, aerohelioterapie, aerosol, gimnastica medicala, sauna.

Obiective turistice de vazut in afara de bai si agrement: nu sint multe, in primul rand as mentiona cele 2 lacase de cult din parcul central al statiunii:

Biserica ortodoxa de lemn din Brusturi, pot spune ca este o cladire istorica chiar daca este din lemn si a fost mutata de 2 ori. Construita in anul 1785 in localitatea Brusturi iar hramul bisericii fiind sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. In 1961 a fost mutata in Oradea (aici a fost un avantaj ca este din lemn, daca era din zidarie nu era posibil) iar in 2008 in Baile Felix. Decorul interior s-a modificat foarte mult pastrand foarte putin din original, aici de vina fiind si cele 2 mutari. Localizarea este in parc aproape de rezervatia Lacul cu nuferi.

Biserica greco catolica din Baile Felix este o constructie mai noua din lemn, seamana mult cu biserica ortodoxa si poarta hramul Pogorârea Sfantului Duh. Este din 1997, localizarea fiind tot in parc aproape de prima biserica. Mai multe detalii in fotogariile atasate.

Lacul cu nuferi: Este o rezervatie naturala format din 5 bazine in care cresc specii de nuferi exotice. Aceste plante majoritatea cresc si le merge bine in ape termale. In aceste ape cresc atat nuferi cat si lotusi existând o diferenta intre aceste plante (la lotus frunzele stau deasupra apei).

In statiunea Baile 1 Mai aproape de baile Felix mai exista o rezervatie de nuferi. Rezervatia de nuferi este o atractie cautata, in prezent locul este tot timpul populat, iar vanzatorii ambulanti si neambulanti cu diferite obiecte, souveniruri sau alte obiecte, jucarii sint de nelipsit aici.

Strandul Apollo: Chiar daca a fost renovat de x ori, este un strand istoric care dateaza din 1900. Nu stiu daca fatada si cladirile emblema de la Apollo (in prezent frumos renovate) dateaza din acel an (1900) sau daca au mai avut loc modificari. In prezent este cel mai mare deoarece s-a unit cu un alt strand Strandul Felix. - vezi impresii

Aqua Park President: Este un parc acvatic in mare parte acoperit cu 18 piscine (din care 5 exterioare, topogane, sauna, si multe alte facilitati. Situat la iesirea din statiune directia Deva dipsune de parcare si exista si un hotel langa cu acelasi nume.

Alte atractii turistice nu am gasit si nici nu mai sint. Dar sa nu uitam ca la mica distanta este Oradea unde chiar avem ce vedea si sincer: nu ajunge o zi sa vizitam tot. Eu am sacrificat o zi de baie in favoarea obiectivelor turistice din Oradea. Si nu mi-a parut rau.

Un alt loc putin mai departe dar cu un vehicul motorizat fara problema de accesat este Pestera Ursilor din Chiscau, aceasta am vizitat-o la drumul de intoarcere.

Cateva lacase de cult din zona ar mai fi de vizitat, de ex biserica ortodoxa din Haieu, biserica ortodoxa din Rontau, fenomenul carstic de pe Dealul Somleu.

Recomand si drumetiile pe jos sau cu bicicleta in padurile din vecinatatea statiunii, mai ales pentru cei care stau mai mult zile.

Cazare: Sint foarte multe locuri de cazare atat in hoteluri vechi cat si hoteluri resorturi noi, pensiuni turistice si la particulari. Totusi in sezon (de si la Felix 24 luni este deschis si se poate considera sezon) aici ma refer la sezonul de vara, perioada vacantelor, concediilor exista posibilitatea ca sa gasim un loc de cazare dupa mai multe cautari, sint multi proprietari de pensiuni la care nu le place ca turistul sa se cazeze pentru un numar mic de nopti. Personal am primit refuzul a 30 de hotelieri/proprietari de pensiune pentru o noapte de cazare sambata. Recomandarea mea:sa se faca rezervare din timp pentru a evita asemenea neplaceri, pana la urma se gaseste ceva deoarece sint multe locuri de cazare.

Cateva exemple de hotel si pensiuni : Hotel International (285 ron), Ami, Crisana (138), Mures (148), Nufarul (272), Termal (312), Poienita (236), Lotus Therm (601), President. Cateva nume de pensiuni cu pretul aferent : Marina (120), Daniela (110), Tudor (120), Diana (140), Cara (100), Izvor (120), Casa Ardelean (120), Damiris (130) Delia (150) si lista poate continua, asa am luat si eu la rand când am cautat in ultimul moment pana la urma am gasit in Sanmartin la un pret mult mai mic ce-i drept rabat de locatie, dar fiind cu masina nu era nici o problema, deci pentru un pret mai mic recomand acesta varianta, se pot economisi niste sume care se pot folosi in alta parte (bai, restaurant, agrement, etc). In decursul anului am citit atat recenzii de pe AFA pozitive cat si negative, deci un ochi critic inainte de rezervare.

Locuri de luat masa: Sint numeroase, de la chioscul si gogoseria de pe colt pana la restaurante de lux exista pentru toate buzunarele. Am povestit intr-un review anterior ca am mancat cele mai bune gogosi aici si asta pentru 3 ron. In 2013 am folosit o locatie de genul impinge tava, pe langa ca au fost niste preturi mai mult decat rezonabile, mancarea a fost foarte gustoasa. In 2016 am sevit masa la 2 terase si anume la Casa Transilvania si Art Club. in afara de aceste locuri am servit masa la o terasa in incinta strandului Apollo.

In afara de locurile enumerate mai sus ar mai fi: Casa Romaneasca, Rustic, Anthimos, Ami, Ana, Beverly Hills, Crinul, Crisana, International, Lotus, Mures, Padis, Perla Poienita, President, Somes, Termal, etc.

Alte impresii: In zona centrala exista un bazar cu de toate, souveniruri de toate felurile de la magneti pana la obiecte de artizanat, imbarcaminte, obiecte sicostume de baie, jucarii, alimente, etc, etc. Un disconfort pentru mine a fost senzatia de inghesuiala peste tot, in orice caz daca sejurul meu dura o spatamana, evadam cu o bicicleta sau pe jos pe traseele din padure. La Lacul cu nuferi la fel inghesuiala, pe trotuare inghesuiala, dar asta este sezonul la Baile Felix. Si culmea in 2 ianuarie 2016 când am fost la Aqua Parc m-am oprit in centru sa mananc ceva, era aceeasi inghesuiala (poate din cauza anului nou) Mai exista ceva agrement pentru copii, masinute, carusel, bodyjumping, etc. Cladirile din statiune sint o parte noi, o parte renovate si o parte lasate in paragina sau nerenovate. Acestea din urma strica mult aspectul din statiune. O combinatie intre hoteluri, pensiuni si case de locuit cam asa arata baile Felix in prezent. Carosabilul si trotuarele lasa de dorit, mai exista sapaturi, noroi. Se vad gunoaie pe strazi/trotuare dar aici sint si turistii de vina. Exista puncte de prim ajutor (in special la strand), farmacii si dispensar.

Experienta personala: prima impresie 1990 dupa revolutie a fost buna, am stat intr-un hotel (am uitat numele) o noapte si facut baie la Apollo. In 2013 am mers direct la Aqua Pac President (nou deschis atunci) si am petrecut o zi intreaga, mi-a placut mult fiind zi de lucru era destul de aerisit. Sejurul din 2013 a fost combinata cu o vizita la Oradea+Pestera Ursilor. In ianuarie anul curent am petrecut tot la Aqua Parc in 2 ianuarie inghesuiala maxima, am folosit bazinele exterioare a fost foarte bine asa. Si aceasta ultima excursie am combinat-o tot cu o vizita de nepretuit in centrul istoric Oradea si Pestera Ursilora (3. a oara).

Rog WM sa posteze la inceput (din nou) un videoclip (singurul gasit cu filmare cu drona) despre Baile Felix.

https://www.youtube.com/watch?v=veaw-dvL1M8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 12.08.16 00:25:14
Validat / Publicat: 12.08.16 00:57:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE FELIX / '1 MAI'.

VIZUALIZĂRI: 4804 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Parc, in fundal biserica de lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.08.16 00:55:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[12.08.16 08:22:07]
»

Am citit articolul, apoi m-am uitat la poze si apoi am vazut si filmuletul. Toate s-au impletit minunat astfel incat pot socoti ca a iesit un Minighid.

Analizand fiecare element in parte gasesti ca ai ce face dupa cum iti doresti: Bai termale, vizite prin oras, mai o iesire la cate un restaurant, sau prin imprejurimi.

Am mai spus, Pestera Ursilor am vizitat-o in urma cu multi ani, cand de abia fusese pusa in circuit de doar 2 luni, astfel incat se vede ca nu am mai fost pe acolo de ani buni.

Este insa o destinatie cam indepartata de Bucuresti si asta ne pune putin niste piedici. insa nu renuntam

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[12.08.16 08:41:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alex_Macedo
[10.09.17 13:07:58]
»

Auzi! Ai umblat mai mult ca mine - eu fiind locuitor al ținutului - în zona celor trei Crișuri, plus Felix.

În curând, dacă mai faci incursiuni pe aici, te vom boteza: AZE, orădeanu'!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Băile Felix:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069118976593018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1