GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rustiq Sântimbru – un local cu tentă rustică
După o plimbare îndelungată prin natură și ciugulirea cu intermitență a unor gustări mai mult dulci se impune căutarea unui restaurant pentru a ne potoli foamea. De obicei când ajungi într-o regiune cu amprentă gastronomică proprie încerci să guști din preparatele specifice zonei; dacă reușim sau nu să comandăm mâncare specifică arealului geografic în care ne aflăm rămâne la latitudinea fiecăruia și ține de preferințele culinare ale persoanei respective. După incursiunea în zona Aiud – Vălișoara – Colțești – Rimetea (vezi impresii), în drum spre Vila Matia Resort – punct de bază (vezi impresii) am întrebat telefonic o cunoștiință din zonă unde putem mânca bine prin preajmă și am fost îndrumați spre un restaurant din Sântimbru.
Restaurant-hotel Rustiq din Sântimbru își face reclamă pe drumul național la produsul cel mai căutat de mâncăcioși: ciolan cu păsulă. Sună ciudat, dar arată apetisant! Am fost avertizați că locul nu arată extraordinar, dar se mănâncă bine. Localul este situat la intrare în localitatea Sântimbru, la 200 m distanță de sensul giratoriu care te scoate din drumul european pe DJ 107B către centrul satului, pe strada Blajului nr. 238. Până în centrul municipiului Alba Iulia sunt circa 10 km, iar de la Teiuș aveți de parcurs circa 9 km.
Clădirea restaurantului-hotel nu sare cu nimic în ochi, nici măcar o firmă de mari dimensiuni nu e agățată de fațadă. O terasă acoperită și un corp cu două etaje se prezintă privitorului la șosea, iar în fața localului și vis-a-vis există locuri de parcare suficiente. Pătrundem în interior printr-un mic pridvor străjuit de butoaie de lemn, dornici să descoperim locul unde să-ți satisfaci poftele haiducești, așa cum sună sloganul restaurantului.
În ceea ce privește decorul interior restaurantul nu își dezminte numele, totul e amenajat în stil rustic. Terasa închisă e dotată cu mese și băncuțe de lemn, aliniate simetric lângă ferestrele împodobite cu perdeluțe cusute în casă cu modele vegetale. A doua încăpere beneficiază de același tip de mobilier din lemn dar e mult mai încărcată cu obiecte rurale, piese de îmbrăcăminte, unelte, ștergare, ceramică, etc. Sunt reproduse chiar colțuri din interioarele țărănești, o culme plină cu haine populare, pe un perete sunt expuse modele de pieptare, iar la intrare te întâmpină o altă „dioramă” tradițională. Pe pereți sunt înrămate numeroase autografe și cuvinte de suflet oferite de oameni cunoscuți din toate domeniile care au trecut pragul restaurantului.
Pe site-ul oficial al restaurantului-hotel (rustiq.ro) o să găsiți amănunte privind localizarea, structura unității de cazare, program de funcționare și numere de contact. Din păcate meniul restaurantului nu este afișat pe pagina web.
Am ocupat două mese, au sosit chelnerii cu meniurile, un „el” și o „ea” îmbrăcați frumos în cămăși albe populare. S-au comportat amabil, ne-au ascultat toate doleanțele, au fost prompți, dar păreau un pic obosiți/plictisiți. Bineînțeles că pe prima pagină a meniului trona specialitatea bucătarului: ciolan cu fasole (păsulă) – 38 lei și ciorbă de fasole în pâine. Băuturile comandate au sosit primele: suc acidulat (5,6 lei), bere fără alcool (6,8 lei), cafea lungă (5,4 lei).
Pe mese au fost așezate platemate-uri din hârtie pe care sunt tipărite 4 câmpuri: un scurt istoric al localității Sântimbru, câteva imagini de colorat pentru copii, o hartă cu amplasarea restaurantului-hotel și o reclamă la cunoscuta „pâine de Sântimbru”, comercializată de aceeași firmă care deține restaurantul.
După circa 20 de minute au început să sosească preparatele calde: gulaș de vită (16,8 lei), pomana porcului cu mămăliguță (18,6 lei), șnițel de pui cu cartofi prăjiți (18,6 lei + 5,6 lei), salată de murături și pâine locală. La masa de alături s-a consumat celebrul ciolan cu fasole (ultima bucată din acea zi), ciorbă de fasole în pâine, bulz cu trei feluri de brânză și încă niscaiva „porcării” la grătar. Felurile de mâncare au sosit fierbinți, porțiile au fost generoase, iar gustul nemaipomenit.
Cam aceasta a fost experiența noastră culinară la Rustiq Sântimbru, am apreciat gustul bucatelor și rapiditatea servirii. Nu e un local de fitze, ci doar un loc de popas unde se mănâncă bine, repede și ieftin.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 16.05.19 08:58:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut,
Ce înseamnă aparențele... Nu mi-ar fi dat prin cap, neam, să intru în urâțenia aia de hotel... Și am tot fost prin zonă!
Pozele sunt excelente. Aș putea să votez măcar de 2-3 ori p-aia cu " pomana porcului" ? Știți, eu sunt prin arăbime de ceva timp și... de 10min bălesc !
Foarte utilă informația, mulțumesc!
@Bujie: Da, aparențele înșeală... cel puțin în privința restaurantului. Despre cazare am citit și auzit lucurui mai puțin bune, e o unitate de cazare de tranzit, fără pretenții.
În schimb mâncarea bună care se pregătește aici e cunoscută în zonă; la fel și pâinea de Sântimbru. Cunoștința care ne-a îndrumat aici a spus să nu ne luăm după aspectul clădirii, pe care „nu dai doi bani”, cum se spune la români. Și a avut dreptate, am mâncat aici preparate gustoase și consistente.
Numai bine!
@tata123: Practic, voi ati mancat in muzeu! Ca asa cum arata interioarele alea, sunt camera de muzeu etnografic!
Si, ca totul sa fie autentic, bucatele respecta traditia!
Adevarat, trecand pe strada, cladirea aia nu prea spune mare lucru, si nici nu prea " facea cu ochiul" , dar prin interior...
Sa va fie de bine!
@Zoazore: Mulțumim! Da, se poate spune că am mâncat într-un muzeu etnografic. Încăperile sunt înțesate de obiecte de lemn și fier, costume populare ori piese de îmbrăcăminte, interioare tradiționale, unelte meșteșugărești etc.
Iar mâncarea a fost gustoasă, chiar tradițională - așa cum trebuie să fie. Dar să nu mai vorbim de mâncare chiar la început de zi/săptămână
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 [Restaurant Transilvania] Restaurant Transilvania — scris în 04.11.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 [Cafe Royal Lounge [Aiud]] Cafe Royal Lounge — scris în 01.07.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 [Cofetării, patiserii, gelaterii] Cofetaria Georgia Aiud — scris în 16.08.15 de Atena2008 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 [Restaurant Salon Georgia [Aiud]] Pranz la restaurant Salon Georgia - Aiud — scris în 31.12.14 de Atena2008 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 [Restaurant hotel Rustiq [Sântimbru]] Restaurant Rustiq (Santimbru)... o mizerie!!! — scris în 09.10.14 de mirmicu din PLOIEşTI - nu recomandă
- Jun.2013 [Restaurant hotel Astoria [Sântimbru]] Restaurant Astoria Sântimbru — scris în 09.07.13 de Gabise din ORADEA - RECOMANDĂ
- Sep.2011 [Restaurant hotel Castel Templul Cavalerilor [Poiana Aiudului]] Castel Templul Cavalerilor - o locatie de vis — scris în 25.07.12 de cristina85 din BâRLAD [VS] - RECOMANDĂ