ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă zona Aiud-Teiuș

Un tărâm de vis – Vălișoara, Colțești, Rimetea

TIPĂREȘTE

Primăvara oferă imagini de vis, Natura revenind la viață cu o explozie de verde crud și alte culori, oferind un exemplu multora dintre noi. Începutul de mai ne-a purtat pe tărâmuri de vis în zona Munților Trascău, în apropierea Aiudului, o zonă naturală pe care am admirat-o de multe ori în fotografii. Iată că i-a venit rândul!

Coloana vertebrală a acestui traseu este DJ 107M care străbate Munții Trascău între Aiud și Buru, pe valea unor râuri și prin chei și depresiuni. Relieful carstic este cel care ne încântă privirea prin sectoarele de chei (Vălișoara), dar și prin guri de peșteră și colți de stâncă (masivele Data și Rachiș, masivul Piatra Secuiului). Traversăm câteva depresiuni de mici dimensiuni (Poiana Aiudului, Vălișoara), apoi ieșim în depresiunea Trascăului, întinsă pe mai mulți kilometri lungime; sunt zone propice dezvoltării așezărilor omenești și practicării unei agriculturi de subzistență, dar mai ales sunt plaiuri propice creșterii animalelor.

Punctul de plecare îl constituie orașul Aiud (vezi impresii), dominat în centru de cetatea medievală cu turnuri întreținute de breslele meșteșugărești, fortificație care adăpostește reședința principelui Gabriel Bethlen și două biserici. Un obiectiv turistic important îl constituie Muzeul de Științele Naturii (vezi impresii), una din cele mai vechi instituții de profil de acest gen din țară, atestată scriptic la 1796.

Până la ieșirea din oraș, prin Aiudul de Sus, șoseaua este destul de peticită și întreruptă la intervale scurte de canale denivelate, e vorba de circa 3,3 km după care covorul asfaltic are calitate bună. Urmărind cursul râului Aiud ne apropiem de zona defileelor, de la Poiana Aiudului apar formele de relief înalte care cresc treptat în înălțime.

Curând descoperim prima minune naturală: Cheile Vălișoarei, un sector de chei de circa 2 km lungime, străjuit de două vârfuri: Rachiș (779 m) și Bogza Vălișoarei (827 m). Pe un tăpșan situat la umbra pereților de stâncă se înalță un hotel-restaurant cu pretenții de cetate medievală: „Castelul Templul Cavalerilor”. Clădirea reproduce aspectul unei fortificații medievale și „dă bine” în fotografii. Aproape de ieșirea din chei există o alveolă pe marginea șoselei unde mai multe autoturisme staționau – e un punct de plecare în drumeții ori spre trasee de escaladă.

Ieșim în depresiunea Vălișoarei, traversăm satul omonim și în față ni se deschide un peisaj dominat de verdele crud de primăvară, un spațiu înconjurat de creste muntoase nu foarte înalte. Undeva în dreapta se află satul Izvoarele, străjuit de înălțimi de peste 1000 m, loc de plecare spre alte sectoare de chei (Cheile Plaiului).

Trecem pe lângă o mare de stuf uscat și deja avem sub ochi uriașul de stâncă de la Rimetea. Dar până acolo șoseaua ne poartă prin satul Colțești unde în centru se află biserica unitariană și cea reformată pe lângă care virăm la stânga și mergem până în capătul uliței, parcând automobilul după ultimele case. De aici pleacă traseul către Cetatea Trascăului, un adevărat punct de apărare cocoțat în vârful unui stei de piatră. Fortificația a fost edificată pe la sfârșitul veacului al XIII-lea de o familie nobiliară din zonă cu scop de supraveghere a zonei și de refugiu în caz de pericol. Traseul turistic nu e greu, cetatea se abordează prin învăluire pe o pantă ceva mai domoală, doar ultimii 100 de metri sunt un pic mai abrupți. Priveliștea din turnurile cetății e fantastică, căsuțele cu acoperiș roșu sunt mici, mici, dealurile sunt acoperite de păduri în diferite nuanțe de verde, vârfurile stâncoase sunt împresurate la bază de limbi de vegetație. Un „dragon” verde iese pe o piatră la soare și privește către domeniul larg care se întinde la poalele cetății.

Ne întoarcem la autoturisme după circa 2 ore încărcați de energie pozitivă și ne continuăm drumul spre satul Rimetea, celebră pentru patrimoniul său arhitectural și peisajele încântătoare. Vom descoperi și noi casele albe, vechi (unele de sute de ani), multe restaurate cu ajutorul unei fundații. În apropierea bisericii ortodoxe, lângă Primărie, am găsit loc de parcare și am pornit la pas să descoperim urmele amestecului de populație secuiască cu cea germană.

Ne-am plimbat pe Șirul de Jos și pe cel de Sus, prin Piața de Jos și cea de Sus, situate în jurul izvorului, am admirat complexul format din Biserica Unitariană (secolul al XVII-lea), Școală și Stația de pompieri (sfârșit de secol al XIX-lea). În apropierea bisericii am stat la rând la un chioșc și am mâncat un gustos langoș cu cașcaval (4 lei), iar în Piața de Sus am luat loc în fața unui butoi, având înaintea ochilor superba imagine a Pietrei Secuiului și am savurat o cafea (4 lei), un kurtos-kalacs cu nucă și scortișoară (10 lei) și o bere fără alcool (5,5 lei). O atmosferă liniștitoare și o relaxare deplină.

În clădirea Primăriei se află Muzeul etnografic, pe o uliță din apropiere se coboară spre râul Rimetea unde se află o moară de apă funcțională din 1762, iar în mai multe case vechi găsiți mici localuri/terase și magazine de suveniruri (presupun că în plin sezon turistic sunt mult mai multe deschise). Găsiți panouri cu hărți și indicatoare turistice; de altfel, deși început de luna mai, satul era plin de turiști români și străini și grupuri de copii. Pe masivul Piatra Secuiului se vedeau excursioniști, alpiniști și iubitori de natură cu rulote și corturi.

Excursia efectuată în acea zi de la Aiud spre Vălișoara, Colțești și Rimetea ne-a umplut inimile de bucurie și sufletele de energie. În fața unor asemenea superbe peisaje naturale nu ai cum să nu te simți norocos că ele există la tine în țară și că ai ajuns să călătorești pe acele plaiuri. Am găsit curățenie peste tot (și am lăsat asemenea peste tot unde am fost), chiar ne miram că pe traseul spre cetatea Colțești nu am văzut nici un ambalaj sau pet de plastic.

Recomand cu căldură o incursiune în Munții Trascăului, cheile și satele din zonă sunt minunate. Avem atât de multe de descoperit!

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de tata123 in 08.05.19 14:11:39
Validat / Publicat: 08.05.19 16:12:29
VIZUALIZĂRI: 341INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMÂNIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mprofeanu [08.05.19 20:14:33] »

@tata123: Superbă zona, am fost acolo chiar în primăvara aceasta, în aprilie.

Am vrut să scriu dar chiar nu mai am ce să adaug la reviewul scris de tine.

Am pus câteva poze pe facebook, zona m-a impresionat foarte mult, am urcat cât mai sus pentru poze ce prind toată frumusețea depresiunii Trascăului.

Satul Rîmetea este susținut și de o fundație din Ungaria, așa ne-a povestit ghida de la muzeu.

Ne-a mai spus că în Rîmetea casele erau ale celor înstăriți, în Colțești erau mai mult case de iobagi acoperite cu paie și de aceea nu au rezistat timpului...

Dacă este vreme frumoasă cum văd că ai avut, pozele sunt minunate iar Piatra Secuiului veghează asupra tuturor...

O minune!

tata123 [09.05.19 09:51:49] »

@mprofeanu: Mulțumesc pentru aprecieri. Am fost plăcut impresionat de situl rural Rimetea, de casele albe aliniate lângă drum, de priveliștile naturale.

Trebuie să scrii un articol despre zonă/sat, mai ales despre muzeu. Fiecare are o interpretare proprie a lucrurilor, poate ai surprins în fotografii alte aspecte interesante.

Am văzut pe o poartă o tăbliță mică reprezentând o găleată și am citit, ulterior, că era însemnul prin care, în caz de incendiu, se știa cu ce ajută gospodăria respectivă la înlăturarea flăcărilor (găleată, lopată, scară etc.). Aceste însemne și înființarea stației de pompieri sunt urmări ale catastrofalului incendiu din 1870 care a mistuit o bună parte din așezare.

Călătorii frumoase!

mprofeanu [09.05.19 10:03:28] »

@tata123: Și eu am văzut semnele de pe anumite porți, am pozat și poarta cu acea clanță în formă de șarpe, este mai la ieșire din sat, sunt multe explicații pe panourile din Rîmetea.

Am atâtea restanțe la scris, ..., mă bucur că ai prezentat această zonă!

Călătorii frumoase îți doresc și ție!

Dana2008 [09.05.19 10:39:04] »

@tata123: Foarte frumoasa zona! Te cucereste si te recheama starea de bine care se instaleaza in aceasta zona pitoreasca. Noi am atacat cetatea frontal, nu am mres prin invaluire pentru ca ne grabeam si am avut impresia ca ajungem mai repede...am gresit, ne-am intors tot la drum pentru ca un am gasit intrarea.

Chiar ne faceam planuri sa mergem saptamana viitoare iar, de aceasta data si cu juniorul, sa facem o drumetie, sa mancam un gulas secuiesc bun la Conacul Boieresc si sa dormim iar la Castelul Templul Cavalerilor... dar ce sa vezi, s-au anununtat mai mulle persoane dornice si vom face un grup mare, cu multi copii, care vor sa se cazeze la Castel, sa se joace printre exponatele de lupta, etc. dar fiind grup, nu mai mergem sapt viioare pt ca nu se potriveste data tuturor participantilor.

Calatorii placute!

tata123 [09.05.19 11:59:24] »

@Dana2008: Să te întorci neapărat în zonă, sunt atât de multe trasee de urmat și locuri de văzut. Mai sunt chei și cascade, trasee spre înălțimi, etc. Și eu vreau și mă reîntorc să explorez pe îndelete acest areal geografic.

Priveliștile care se deschid de pe înălțimi sunt minunate! Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Lucien [16.05.19 18:32:23] »

Descoperirea acum mulți ani a satului Rimetea (Torocko) a fost pentru mine un șoc cultural care m-a determinat să revin pentru un sejur prelungit. Rimetea, după mine, este una dintre cele mai importante atracții turistice ale României, dar care, reprezentând moștenirea unei lumi secuio-germane, acum dispărută, este neglijată la noi, dar mult mai bine cunoscută în Ungaria (de unde vin și majoritatea turiștilor).

Oricum, rezultatul vizitei mele este concretizat într-un minighid turistic: vezi impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mprofeanu, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.109210968018 sec
ecranul dvs: 1 x 1