BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Capitolium
Umblam pe strada Avram Iancu din Oradea, cu Piața Unirii în spate și începuse ploaia. Drept îi că nu toată Oradea este renovată și pe Avram Iancu sunt clădiri vechi și părăginite. Nu este wow cum am găsit în Piața Unirii.
Eu aveam un scop. Căutam o adresă și mergeam pe drum când am văzut niște decoruri cu dovleci și pănuși de păp’șoi (adică porumb) și m-am oprit să mă mir că-mi plăcea. Mai merg apoi... Dau de altă ușă cu decoruri: niște genți culori pastel stăteau atârnate de grilajul deschis al unei uși ce ducea spre subsol. Măi, să fie! Privesc în sus și văd o lună (neagră) pe care scrie Restaurant Capitolium. Serios?
Ușa era din lemn vechi. Deci dacă-i restaurant, apăi e descuiat. Am încercat. Da, era. Păi... Momentul prezent e unic și ora prânzului tocmai a trecut. Hai!
Încăperea era o pivniță veche amenajată nou (pe roșu) cu 2 încăperi, nu prea mari și cu separeuri de bare de fier (ascuțite sus și ondulate) de o parte și o masă mai lungă în spate, în încăperea 2.
Ornamentele continuau și după ușă unde era plin de dovleci și toate cele. Îmi plăcea. Spațiul mic dădea o impresie prietenoasă și, ciudat, nu-mi părea sufocant. Nu era nici cald nici frig, mi-era bine deși mă stropise ploaia.
După balustrada scurtei scări pe care coborâsem era o masă cu banchetă în U, cu set-up, farfurii, tacamuri, pahare, șervet de pânză pe farfurii, chestii. După gardurile alea din fiare așteprau alte 3 separeuri. 2 erau ocupate dar masa lungă din spate era liberă.
Pe prima masă erau meniuri. Am luat unul și m-am instalat. Era plin de ciudățenii și nici nu m-am dezmeticit bine c-a și venit ospătarul. I-am zis și eu primul lucru (ciudat) pe care îl văzusem: supă Ragu a la Mișca (Ragu???) adică piept de pui tras în unt cu lămâie, se adaugă zarzavat, ciuperci, cartofi, smântână și găluște de făină (așa scrie) ????♀și-am continuat să studiez meniul (multă vreme)...
Papricaș de merlucius – 47 lei,
Șalău Capitan Art – 64 lei,
Untură de gâscă – 31,5 lei pentru 100 de grame, vine cu pită și crudități,
Tochitură fasole roșie – 23,9 lei = 300 de grame,
Mămăligă cu ciuperci fără smântână – 21,9 lei = 300 de grame,
Ficat de gâscă – 110 lei = 150 de grame și se servește cu măr în sos caramel și cu ceapă,
Tăiței cu nucă – 25,5 lei = 300 de grame,
Curcan Madagascar cu garnitură – 27,9 lei = 400 de grame,
Și câte și mai câte minunății...
La Satu Mare am dat 24 de lei pe ciorba de perișoare. Aici era 12 lei. Ciorba mea Ragu zicea că valorează 14 lei. Aveau două măsuri la toate preparatele: una mai mare și una mai mică și aveau prețuri diferite. Prețul includea și garnitură iar aceasta era la alegere, din vreo 6 variante.
Eu tot citeam din carte și, în loc să vină ciorba, a venit aperitivul: o grămăjoară de icre și legume, cu 2 felii de pâine ondulate. Ciudat. Poate dau la toți sau poate doar mie că m-a văzut mai... ????♀ Pe ansamblu, prețurile nu sunt mari. Dacă ei sunt așa generoși cu omu... Fie...
Ciorba a venit mai târziu, în străchini de tablă. Cochet... În meniu scria că ciorba are găluști și nu le vedeam. Apoi am înțeles că sunt din alea ungurești, ca la gulaș, mici. Până la urmă le-am găsit. Evident, ciorba era albă, cum sunt toate în Ardeal. De fapt, era supă.
Nu-mi venea să plec. Greu, m-am urnit. Ciorba mea era 12 lei mică și 14 mare. Nu știu de care mi-a adus. I-am lăsat 20 de lei pe masă și m-am dus la ușă să mă prefac cum că admir decoruri până a venit un băiat să mă vadă că plec. Ei veneau de pe trepte de sus, coborau la noi în jos. A venit, a constatat, am plecat. Pa!
Sus, în stradă, tot prin ploaie, am admirat monumentul eroilor din intersecție, monument cu un băț lung, vertical și 3 soldați în jurul lui. Peste drum stă Liceul Teoretic Aurel Vlaicu, într-o clădire cu frontispiciu alb, impunător, cu formă de influență nemțească.
Trimis de Mioritik in 06.11.23 01:48:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
2 web add
https://m. youtube.com/watch?v=B0kONiBIjq4
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 [Restaurant Ciuperca] Mancarea intra mai bine cand ai priveliste frumoasa — scris în 29.09.23 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 [Restaurant-pizzerie Cyrano] Restaurant Cyrano din Oradea – mâncare gustoasă — scris în 29.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 [Restaurant Piata 9] O experiență unică în România — scris în 30.07.21 de vamean1976 din VAMA [SV] - RECOMANDĂ
- Apr.2021 [Restaurant-pizzerie Old Mill / La Moara Veche] Experiență culinară deosebita — scris în 27.05.21 de Robertlau din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 [Restaurant-pizzerie Cyrano] Cyrano, un cavaler al gustului bun orădean — scris în 04.03.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Restaurant Casa Piraților] Casa Piratilor? — scris în 18.09.19 de Ava62 din ANTWERPEN - nu recomandă
- Jun.2019 [Restaurant Piata 9] Piata 9 - Cel mai bun restaurant din Oradea — scris în 17.06.19 de Flaviah din BUCURESTI - RECOMANDĂ