ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Gura Motrului – o picătură de istorie voievodală

TIPĂREȘTE

De obicei, plecând din punctul A străbatem în viteză șoseaua care ne duce în punctul B fără a fi foarte atenți la peisajele și obiectivele care se „ascund” pe stânga sau pe dreapta. Dacă ne abatem doar câțiva kilometri de la drumul principal vom descoperi locuri interesante, istorii fabuloase, construcții inedite, zone pitorești. Trebuie doar să ne informăm din timp și să avem acea clipă de Timp la dispoziție. Am descoperit astfel România autentică, România care te impresionează, România care te face să râzi, să te bucuri, dar și cea care te întristează, te rănește. Bun și Rău, un dualism existent dintotdeauna – depinde doar de noi în ce parte înclină balanța.

Ne întoarcem dinspre Băile Herculane, o stațiune „rănită” + am fost și „la capătul lumii”: Baziaș (vezi impresii) = două locuri care înclină balanța în favoarea Răului. Dar iată că apare și un obiectiv nou-nouț, interesant, modern, instructiv: Muzeul Orșova (vezi impresii), care reușește cumva să mai îndrepte balanța. Greu, dar se poate...

În Drobeta Turnu Severin au început să se mai miște lucrurile: cetatea medievală a Severinului a fost refăcută (nu discut aici condițiile), castrul roman a beneficiat de lucrări de amenajare, amfiteatrul a fost adus la lumină, să sperăm că și piciorul podului lui Apolodor din Damasc va fi valorificat așa cum trebuie. Depășim insula Șimian pe care zărim urmele cetății mutate parțial de pe insula Ada-Kaleh – un loc care înclină din nou balanța. La Strehaia vedem zidurile mănăstirii „Sf. Treime” – o cetate mănăstirească refăcută de domnul Matei Basarab; am vizitat biserica și ruinele curții domnești cu mai mulți ani în urmă, sunt bine puse în valoare.

Până să ajungem la Filiași, în pădurea care desparte Dealurile Jiețului de Podișul Strehaiei, se deschide un drum la stânga, semnalizat corespunzător: Mănăstirea Gura Motrului. După nici un kilometru parcurs printre arborii care dau semne de trezire la viață ajungem în valea râului Motru, la câteva sute de metri distanță de vărsarea acestuia în Jiu. Satul Gura Motrului este cocoțat pe o terasă deasupra râului și la ceasurile amiezii totul pare amorțit. Privim la casele cu arhitectură veche, la „Școala primară mixtă general Dumitru Purcaru” edificată în 1940, la conacul de vis-a-vis aparținând probabil aceleeași familii. La câteva sute de metri de la ieșirea din sat, pe o mică costișă, aflăm ansamblul mănăstiresc fortificat.

După vântul turbat care vălurise atât de periculos Dunărea cu o zi înainte, acum soarele încălzea generos aerul și un miros de primăvară plutea în aer. Cetatea, la propriu și la figurat, e deschisă. Zidurile de incintă care altădată constituiau pavăză în calea dușmanilor au acum un aspect pașnic, masivul turn clopotniță cu poartă ghintuită îți arată calea spre curtea cufundată în liniște. Intrăm în tunelul străjuit de vechile porți de la 1712, îmbrăcate în plăci de fier de către starețul Kir Ștefan în vremuri tulburi, așa cum glăsuiește inscripția chirilică scrijelită în metal.

Ieșim la lumină, în fața noastră se află mănăstirea a cărei legendă îl indică pe Sfântul Nicodim de la Tismana drept ctitor inițial, legendă aflată și de călătorul Paul de Alep care a vizitat la 1655 biserica mănăstirii (o clădire măreață și aleasă cu trei turle). Știri clare ne spun că marele logofăt Harvat, un dregător de origine croată, posibil colaborator al domnului Neagoe Basarab la „Învățături”, zidește și înzestrează mănăstirea cu moșii înainte de anul 1519. În veacurile ce au urmat casa domnitoare și boierii de rang mare și-au pus amprenta asupra mănăstirii de la confluența apelor Motrului cu Jiul. Marele vornic Preda Brâncoveanu reface integral biserica la 1653, domnul Matei Basarab dă o nouă viață cetății monahale reconstruind zidurile și clădirile, Constantin Brâncoveanu plătește la 1702 zugravi iscusiți pentru a învălui în culoare zidurile bisericii, iar Barbu Știrbei restaurează ansamblul la jumătatea secolului al XIX-lea.

Amprenta domnească reiese clar din silueta zveltă a lăcașului de cult, stilul arhitectural bine conturat, stăreția elegantă și zidurile întărite cu contraforți. Ne oprim în fața pridvorului deschis admirând portalul în acoladă. Alt ancadrament frumos de piatră înconjoară ușa de acces în biserică și ne încântă cu prezența stemei Țării Românești, deasupra căreia se află pisania. În biserica cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” e liniște, zidurile de peste 1 m grosime izolându-ne de lumea de afară. Pe lângă programul iconografic clasic privim figurile domnești ale ctitorilor și ale soțiilor lor.

După clipe de liniște, istorie și spiritualitate, facem câțiva pași prin curte, pe lângă stăreția cu pridvor și pivniță răcoroasă, pe lângă fântână și ziduri de cărămidă. La soare, în curte, se află o bancă; un domn citește o revistă, iar o fetiță se odihnește întinsă pe bancă cu capul pe genunchii omului. Liniștea e deplină, Natura e singura care întrerupe din când în când această ordine cu sunetele ei. Trecem din nou prin gangul ce străpunge turnul-clopotniță, pe lângă poarta întărită care încă își etalează urmele gloanțelor pandurilor lui Tudor Vladimirescu care îi asediau pe boierii greci la 1821 și facem câțiva pași prin împrejurimi. Vedem imaginea de ansamblu a complexului monahal fortificat, loc în care istoria, religia și cultura se contopesc într-un mod discret. Aici e locul unde arhimandritul Eufrosin Poteca, deschizător de școală, a răspândit idei și învățătură (astra.iasi.roedu.net/pdf/nr74p18-19.pdf).

Am plecat de la mănăstirea Gura Motrului învăluiți de o stare de bine, bucuroși că am descoperit un loc deosebit asupra căruia modernismul nu și-a pus amprenta mai deloc. Ne-am oprit jumătate de oră în pădurea din apropierea râului Motru pentru a „gusta” imaginea primăverii: gingașe flori care străpung stratul de frunze ruginii.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.04.19 08:34:18
Validat / Publicat: 16.04.19 08:57:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.

VIZUALIZĂRI: 853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Casa preoților în afara incintei mănăstirești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[16.04.19 22:38:44]
»

Într-adevăr, o alegere inspirată. Și ca de obicei, bine pusă în lumină.

Frumoasă și chiar bine conservată Mănăstire. Se vede treaba că a fost mână de boier sau voievod la zidirea ei. Catapeteasma este o splendoare și tabloul votiv, la fel! (Am zis bine ”tabloul votiv”, e al ctitorilor, nu? Întreb pentru a nu greși altădată.)

Felicitări și succes la a descoperi și alte frumuseți, știute și neștiute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.04.19 11:49:38]
»

@mihaelavoicu: În urma documentării călătoriei am ales această mănăstire istorică pentru o oprire pe drumul de întoarcere de la Herculane spre București tocmai datorită frumuseții simple a ansamblului monahal. A fost o alegere inspirată!

Tabloul votiv reprezintă într-adevăr acea zonă a picturii bisericești care îi înfățișează pe ctitorii bisericii respective, în varianta single sau însoțiți de familie. În cazurile în care sunt mai mulți ctitori sau biserica a fost refăcută de câteva ori apar mai multe personaje-ctitori care sunt pictați pe peretele vestic din naos/pronaos (uneori cu extinderi pe pereții laterali). Ctitorii oferă Divinității „chivotul”, o imagine de dimensiuni reduse a bisericii (utilă uneori în procesul de restaurare a monumentului), miniatura este o ofrandă/făgăduință în fața Divinității. Amănunte găsiți aici: ziarullumina.ro/tabloul-v ... rafic-2437.html.

Mulțumesc pentru aprecieri

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTurul Mănăstirilor din Oltenia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060312032699585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1