ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Orșova – micuț, interesant, modern

TIPĂREȘTE URM de aici

Acestea sunt cele trei cuvinte care caracterizează perfect cea mai nouă instituție muzeală deschisă în zona Defileului Dunării. Am căutat înainte de plecarea spre Herculane câteva obiective mai puțin cunoscute din zonele pe care urma să le străbat. Mă întorceam pe aceste meleaguri după 8 ani de zile (vezi impresii) și eram curios să văd ce s-a schimbat și ce a apărut nou de-a lungul bătrânului fluviu. Mai multe articole de presă mi-au semnalat inaugurarea unui muzeu în orașul dunărean Orșova. Mi-am notat adresa și informațiile de acces și în funcție de timpul disponibil aveam să îl vizitez ori ba. Din fericire, înainte de a ajunge în stațiunea balneoclimaterică de pe malul Cernei am reușit să vizitez muzeul – o călătorie fantastică în istoria și frumusețea zonei.

Poziționare și acces. Muzeul se află situat pe strada Decebal, pe la numărul 28, în fosta clădire a Direcției de Taxe și Impozite locale, în apropierea Liceului Teoretic „Traian Lalescu”. Ajungeți ușor urmând șoseaua de lângă faleză, apoi urcați în dreapta spre Moldova Nouă prin strada Eroilor și în dreptul supermarketului Penny faceți stânga – e aceeași stradă pe care se află inedita biserică romano-catolică. Sub zidul clădirii găsiți 3-4 locuri de parcare. Muzeul este semnalat printr-un banner afișat pe gard.

Program și tarife. Instituția muzeală orșoveană aparține administrativ de Muzeul Regiunii Porților de Fier, este o filială externă a acestuia din urmă. Programul de funcționare este de marți până duminică între orele 09.30-17.30. Pentru a vizita muzeul trebuie să achităm o taxă de 10 lei/adult, cu reducere la jumătate pentru elevi/studenți. Am achitat și o taxă foto de 10 lei. Doamna muzeograf a pornit instalațiile de sunet și lumină și ne-a însoțit în tur oferindu-ne informații de bază privind exponatele.

Timp de vizitare. Cele patru module ale muzeului au fost parcurse în circa 40 minute, în condițiile în care am staționat destul de mult în fața exponatelor și am urmărit peste 5 minute filmulețul afișat pe un ecran. Cei care nu sunt pasionați și copiii mici pot parcurge traseul în 15-20 minute.

Module muzeu. Holul de acces cuprinde casa de bilete și punctul de achiziționat suveniruri, un panou care ne introduce în istoria lucrărilor hidrotehnice de la Porțile de Fier și două vitrine care cuprind machetele unui remorcher și a unei nave de război.

Primul modul reproduce natura din zona Ciucaru Mare, masivul stâncos cu faună și vegetație, fauna ihtiologică din apele fluviului, precum și prezența omului preistoric de la Schela Cladovei. Al doilea modul ne poartă printr-o bucată de peșteră artificială, habitat al omului preistoric, loc în care acesta locuia, muncea și era îngropat. Câteva vitrine ne prezintă obiecte și vase din silex, os și lut. A treia sală cuprinde elemente din epoca romană și medievală, iar cel de-al patrulea spațiu expozițional ne poartă în universul oriental al insulei Ada Kaleh.

Puncte/exponate interesante. În primul rând mi-a plăcut modul modern de expunere, sursele de iluminat ambiental care creau o imagine relaxantă, dar și scenele recreate în muzeu, un fel de diorame. Sub podeaua de sticlă mișună sturioni și alți pești, pe stânci vedem laleaua galbenă de Cazane și clopoțeii Cazanelor, o specie de broască țestoasă, felurite păsări.

Din epoca romană mi-a plăcut reproducerea Tabulei Romane, precum și reconstituirea unui fragment de drum dunărean suspendat pe grinzi de lemn. Un soldat roman și unul dac străjuiesc imaginile fotografice de mari dimensiuni care îmbracă pereții și podeaua. Din Evul Mediu remarcăm armele de foc, elementele de podoabă și monedele de argint.

Modulul expozițional dedicat universului insulei Ada-Kaleh conține o reproducere după vitrina unei prăvălii orientale, înțesată cu frumoase obiecte originale din metal. Un fel de hologramă a prințului Miskin Baba (patrimoniusimian.ro/morma ... lui-miskin-baba) ne vorbește câteva minute despre viața sa și a insulei adoptive; pe un ecran este proiectat filmul din 1968 intitulat Ultima primăvară pe Ada Kaleh – îl găsiți pe Youtube, vă recomand să îl vizionați. Văd o ladă de haine provenind de pe insulă (ar mai exista doar trei astfel de exemplare - sandâk), o machetă a insulei, texte despre insulă și moscheea care deținea unul din cele mai mari covoare orientale din Europa acelor timpuri (14 m lungime și 9 m lățime, aproape 500 kg, lucrat manual timp de 17 ani și donat în 1904 de sultanul Abdul Hamid al II-lea moscheii din insula Ada Kaleh; azi se află în Moscheea Carol I din Constanța și dă semne de degradare).

Minusuri. Singurul lucru pe care îl pot semnala la această categorie ar fi lipsa textelor explicative (minimale) în vreo limbă de circulație internațională.

Concluzii. Tânărul muzeu din Orșova ne poartă pe valurile Dunării, pe stâncile Cazanelor, prin lumea omului preistoric, prin timpul cuceririi romane și viața populației medievale, dar și prin farmecul pierdut al insulei Ada Kaleh. Natură, istorie și spiritualitate concentrată în câteva încăperi – mi-a plăcut foarte mult muzeul și vă recomand să îl vizitați.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.03.19 08:58:28
Validat / Publicat: 20.03.19 09:31:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA.

VIZUALIZĂRI: 897 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 În peșteră - omul preistoric - Muzeul Orșova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70200 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.03.19 09:58:30]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.03.19 10:44:04]
»

Îmi place, nu te dezminți, cauți să vizitezi orice muzeu, muzeuț, muzeaș îți iese în cale Așa mai aflăm și noi una-alta.

Sună foarte bine ce povestești, și arată foarte bine ce văd în poze. Mă bucură mai ales partea despre Ada Kaleh, care mi se pare cel mai interesant loc din țară care nu mai există. Și dacă ar mai fi existat, cred că tot în top 3 locuri inedite ar fi fost, cu șanse la locul 1. De cînd am auzit despre insula asta, am încercat să-mi închipui cum era viața acolo, fără a avea cu ce compara, că insule locuite semi-autonome nu prea avem prin țară.

Oricum, eu calific barajul ăla drept o barbarie, e greu să mă convingi de contrar, la cîte comori și vestigii, naturale și istorice, au fost înecate.

În tot cazul, n-ar fi rău să se miște înspre pozitiv situația Orșovei, unul din orașele cu cea mai frumoasă amplasare din țară, dar căzut într-o paragină tristă.

ungureanica
[20.03.19 11:37:58]
»

Nou și interesant. Mulțumim pentru pont. O zi faină!

mihaelavoicu
[20.03.19 18:14:10]
»

Un muzeu micuț, bine pus la punct și interesant. Așa mic cum e, dar ce muncă s-a depus pentru realizarea lui! Ideea cu Ada-Kaleh este grozavă. Nu aveau fond sonor cu melodia ”Aha-Kaleh”? Era la modă cândva. Nu mai știu cine o interpreta, poate apare un ecou cu răspunsul.

Felicitări pentru locul bine meritat în clasamentul AFA 2018!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[20.03.19 18:18:05]
»

@mihaelavoicu: Asta, Mihaela?

youtube

Doina Badea!

mihaelavoicu
[20.03.19 18:37:58]
»

@Zoazore: Nu a setat melodia și nu pot vedea/auzi nimic. La articolul meu despre Primăria Bruges (III), nici după o săptămână nu mi-a setat reviurile menționate. Așa că am de așteptat.

webmaster
[20.03.19 20:27:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.03.19 09:43:06]
»

@ungureanica: Mulțumesc, am descoperit muzeul cu două zile înainte de a veni la Herculane. M-a atras modul modern de expunere și principalele atracții din zonă punctate exact cum trebuie.

Când mai ajungeți la Orșova să mergeți să îl vizitați, e interesant. Doamna muzeograf spunea că deși a trecut peste un an de la deschidere localnicii orșoveni nu prea i-au călcat pragul (în afara grupurilor organizate de elevi). Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.03.19 09:52:57]
»

@mihaelavoicu: Într-adevăr în spatele micuțului muzeu deschis la sfârșitul anului 2017 în Orșova stau câțiva ani de încercări și discuții cu autoritățile locale. S-a depus multă muncă pentru a alege exact exponatele potrivite descrierii istoriei zonei, având în vedere spațiul limitat pus la dispoziție. Rezultatul este însă excepțional.

În ceea ce privește melodia cred că vă referiți la Gigi Marga cu a sa baladă ritmică intitulată Ada-Kaleh - muzica Elly Roman, text Ștefan Tita (youtube).

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.03.19 10:10:07]
»

@abancor: Mulțumesc, îmi plac muzeele mici fie ele mai moderne, fie uitate de timp. Nu știi niciodată ce exponate deosebite găsești ascunse în asemenea locuri.

Când am citit și faptul că are o mică secțiune dedicată insulei Ada Kaleh am decis că trebuie văzut neapărat. Mă fascinează și pe mine atmosfera orientală a insulei scufundate - am citit mult despre Ada Kaleh, am cumpărat cărți, am privit numeroase imagini, am fost la expoziții dedicate. Ce loc mirific, pitoresc, „altfel”!

Păcat că pe insula Șimian nu se mișcă lucrurile!

Numai bine!

mihaelavoicu
[21.03.19 10:34:14]
»

@Zoazore: Da, Doina Badea îl cânta, atunci când era tânără. O cântăreață de excepție cu o voce din piept.

Merci, Zo!!

mihaelavoicu
[21.03.19 10:39:39]
»

@tata123: Și Gigi Marga și Doina Badea interpretau frumoasa melodie. Totuși, Doina Badea mai cu forță!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.03.19 10:50:20]
»

@tata123: Mai e ceva în plan pentru Șimian? Știu că intenția a fost de mutare acolo a așezării turcești, dar au apucat numai să mute sau să construiască niște ziduri și atît. Au trecut niște decenii bune de atunci.

Azi, eventual, ar putea face un soi de muzeu, un sat turistic, ceva de genul ăsta, mai mult de atît... n-ai cum să reinventezi comunitatea turcească de pe Ada Kaleh.

Poate dacă am cere ajutor la Erdogan, cum a renovat palatul prezidențial din Chișinău, sigur ar finanța o treabă din asta cu parfum turcesc

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.03.19 13:13:15]
»

@abancor: Proiecte au existat, dar s-a cam așternut praful pe ele. Un astfel de proiect turistic descoperiți accesând acest link: descoperamehedinti.ro/ins ... -unic-in-europa.

Până la realizarea proiectelor utopice am citit ceva interesant/hilar: un fel de Robinson Crusoe care locuiește într-o căsuță pe insulă în perioada verii - vezi aici: adevarul.ro/locale/turnu- ... 199e/index.html.

La sfârșitul săptămânii trecute am achiziționat de la Muzeul Țăranului Român o lucrare cu mărturii și fotografii personale ale celor care au locuit pe insula Ada Kaleh, carte intitulată „Adakale-li. Patria din buzunarul de la piept” (muzeultaranuluiroman.ro/c ... -a-ii-a-ro.html).

roth
[09.04.19 21:29:38]
»

Ce pot spune? decat ca e de retinut, ai trezit curiozitatea celor care te citesc, asa cred/vad.

Multumim de avanpremiera la o posibila viitoare vizita in zona si la muzeu.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.04.19 08:38:25]
»

@roth: E într-adevăr de reținut această instituție muzeală. Micuț, micuț, dar drăguț!

Maniera modernă în care sunt tratate temele din muzeu, aria mare de cuprindere a exponatelor (științe naturale, istorie, sociologie) și subiectele bine focusate pe punctele de interes ale zonei fac din acest muzeu un loc de neratat în Orșova.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, roth, tata123 🔱, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4547560214996 sec
    ecranul dvs: 1 x 1