GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Schitul Ostrov - un popas pentru reflexie

În numeroasele noastre traversări prin Defileul Oltului, una dintre căile de acces înspre Ardeal dinspre Muntenia sau viceversa, vă sfătuiesc să faceți un popas pentru liniște și suflet la Schitul Ostrov. Din Călimănești se face accesul către singura insulă locuită de pe râul Olt, o oază verde, o pădurice străbătută de câteva alei pietruite, câteva băncuțe de lemn ce te îndeamnă la odihnă și momente de reflexie.
În inima parcului, porți boltite din lemn, te introduc în interiorul mânăstirii de maicuțe, printr-o curte atât de aranjată, curată, plină de flori și de culoare, încât rămâi vrăjit de atâta discreție și îngrijire atentă în fiecare strat. Când reușești să ridici privirea de la 'cartea de vizită' înmiresmată, descoperi mânăstirea albă, cu ferestre boltite, impecabil zugrăvite, armonios îmbinate cu elementele de lemn ale acoperișului și devii atent la explicațiile maicii-ghid.
Mânăstirea cu hramul 'Nașterii Maicii Domnului' a fost rezidită pe locul unei biserici mai vechi, din sec. XIV-lea sau începutul sec. XV-lea, ctitorită de Neagoe Basarab și soția acestuia, doamna Despina, care s-a și călugărit aici sub numele Platonida. Lăcașul și-a mai avut o 'rezidentă' celebră, pe mama lui Ștefan Cel Mare, care și-a luat numele de Teofana.
Plimbarea prin curtea pavată cu piatră de râu, mirosul ierbii proaspăt tunse, petele de culoare din fiecare rond de trandafiri și jardinierele cu mușcate curgătoare, contemplarea Oltului ce își poartă alene undele în spatele chiliilor, scurta vizită în magazinul de obiecte bisericești și un mic suvenir achiziționat din preumblarea noastră, toate se vor sedimenta în cufărul personal cu amintiri.
La plecare, aflăm și că în decursul istoriei mânăstirea a avut parte de o transformare, pentru construcția hidrocentralei de la Călimănești, întreaga insulă a trebuit să fie înălțată cu circa 6 m pentru a nu fi inundată. Apreciem faptul că într-o perioadă de prigoană a credinței acest lăcaș sfânt a reușit să fie salvat, să fie în continuare cămin al preacredincioaselor închinate Domnului și să își poarte povestea mai departe, către noi, drumeții.
Trimis de laurand in 17.04.25 15:59:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA. A mai fost în/la: Hotel Central
- Alte destinații turistice prin care a fost: Bucovina
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.24560000 N, 24.34294500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sensibil review de debut, merită remarcat
@laurand: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
@laurand: Am gândit și eu la fel ca @webmaster, un review plin de sensibiliate.
Am vizitat si eu schitul Ostrov și chiar așa e. Am rămas mult timp pe o bancă, gândindu-ma la multe sau la nimic!
Florile, iarba, Oltul, măicuțele care umblau ca niște umbre, toate creau o atmosferă de liniște si pace.
Felicitări, bun venit in familia AFA!
Ai descris foarte frumos acest schit, lucru pentru care te felicit!
Pozele nu fac decât să întregească descrierea ta, sunt minunate!
Bun venit în marea și frumoasa familie AFA! și... cum fac de obicei la orice ecou al meu către colegi, îți trimit și ție pupici
, deocamdată virtuali!
Cine știe poate te vom putea vedea la următoarea întâlnire AFA, pentru că anul acesta nu se mai poate
, abia ce ne-am întâlnit la sfârșitul lunii martie, în Bucovina - vezi, eventual, aici -- unde ne-am bucurat unii de alții și unde ne-am simțit minunat!
@laurand: Bine ai venit! Schitul Ostrov și insula de pe Olt reprezintă un obiectiv deosebit în peisajul religios și turistic românesc.
În 1888, după inundații catastrofale, măicuțele de la Ostrov sunt mutate la mănăstirea Văleni (vezi impresii), iar teritoriul insulei trece de la Ministerul Cultelor la cel al Domeniilor care hotărăște amenajarea unui parc.
Un număr al ziarului „Voința Națională” din iulie 1903 prezenta astfel locul: În mijlocul Oltului și în fața hotelului se află o insulă „Ostrovul“transformată în un splendid parc iluminat cu electricitate și foarte bine îngrijit. Aci a fost în vremuri o mânăstire de călugărițe, astăzi însă s-a păstrat numai biserica construită în anul 1752, biserică în care s-a căsătorit I. C. Brătianu la 1858.
O descriere asemănătoare avem într-un număr din cotidianul „Dimineața” - august 1910: Chiar în fața administrației stațiunei Călimănești-Căciulata, legată cu un pod de lemn, se află o insulă, numită „Ostrovul“, astăzi loc de predilecție al balneariștilor, atât în timpul zilei, când de la marginea parapetului de lemn, înspre Ziblea, privesc numeroasele plute ce alunecă pe coama Oltului, cât mai ales în timpul nopților de vară cu lună plină.
Numai bine!
@doinafil: Mulțumesc pentru primirea caldă în comunitatea dumneavoastră!
@tata123 🔱: Mulțumesc pentru primirea în comunitatea dumneavoastră și pentru istoricul documentat al mânăstirii.
@adrianaglogo: Mulțumesc pentru primirea în comunitatea dumneavoastră și pentru ecourile transmise reflexiilor mele.
@laurand: Mă bucur că te-ai simțit bine primită.
Așa facem noi, ne bucurăm când apare un user nou care scrie frumos, cu sufletul.
Dar vreau să îți spun o regulă a comunității noastre, pe care Cornel ('seful' nostru) a subliniat-o din nou la recenta noastră întâlnire.
Regulă pe care TREBUIE să o respecți! Aici ne vorbim la 'per-tu'!
Bine, mai sunt și excepții, dar mai rare!
@adrianaglogo: Mă voi conforma regulilor comunității, în măsura în care le aflu. Mulțumesc pentru că aveți răbdare să mă instruiți.
@doinafil:
După ce am citit răspunsul tău la ecourile noastre, m-am bucurat nespus, pentru că se vede că ești un om educat, cu bun simț, lucru care ne caracterizează pe toți userii, inclusiv pe „boss”!
Așteptăm și alte impresii despre călătorii, cazări sau restaurante, („mâncătorii”, așa cum le-a botezat colega @crismis) Până atunci, mulți
Îți doresc un Paște cu bucurie-n suflet, în casă și pe masă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 O frumusete in orice anotimp Schitul Ostrov — scris în 13.12.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Un paradis pe malul Oltului — scris în 23.05.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Micul paradis scăldat de apele Oltului — scris în 20.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Gura de rai din insula Domnului — scris în 02.08.15 de Dania din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Parcul Eminescu și mănăstirea de pe insulă – Ostrov — scris în 23.12.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Liniste si pace la Schitul Ostrov — scris în 21.02.15 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 'Micul Eden' de la Calimanesti — scris în 11.07.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ