ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Grădina cu iluzii și deziluzii

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Apuseni spre nordul țării, în drumul nostru am reușit să ne abatem puțin în satul Bălan, comuna Gâlgăul Almașului, jud Sălaj, la zece km de Zalău. Din drumul național am urmat indicatorul spre stânga, vreo 800 metri erau până la investiția de 240.000 euro. Wow, cred că e ceva măreț, sunt totuși bani mulți. Hai să vedem:


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Grădina Zmeilor este o arie naturală protejată, formată din numeroase de stânci, acestea au fost coafate de natură, au diferite forme, depinde de imaginația vizitatorului care pășește-n grădina cea „zmeuită” . De-a lungul anilor, pietrele au fost bătute de vânt, ploaie și zăpada, au fost arse de soare și astfel au pus în mișcare imaginația localnicilor, personajele fantastice au devenit o atracție turistică. De la an la an, de la un anotimp la altul, acest muzeu în aer liber își schimbă înfățișarea dar priveliștea rămâne nemișcată, copacii pot fi adormiți și chelioși sau pot fi verzi, zâmbind zmeilor din împrejurimi.

Șoseaua care se desprinde din DN e una îngustă cât o mașină, e asfaltată în mare parte, se strecoară printre casele modeste din sat. Emoțiile mele erau mari, mai cu seamă că realizasem ceva măreț: ne abăteam de la traseul inițial, ceea ce nu se întâmplă de obicei. N-aș fi crezut în veci că voi fi ușor dezamăgită, dar am fost mulțumită că de data asta nu m-a bombănit nimeni.

Cineva comparase grădina asta cu Cappadocia, o comparație total nepotrivită după umila mea părere, asta pentru că am fost în ambele locuri. Cred că am avut așteptări mult prea mari, exagerările unora m-au entuziasmat peste măsură. E drept că eu iubesc stâncile și nu duc lipsă de imaginație și la fel de adevărat e că eu mă bucur de fiecare lucru mărunt. Dar,

N-aș merge special în zonă doar pentru acest obiectiv, e bine să vă informați, să studiați pozele, dacă e în drumul vostru vă îndemn să poposiți pentru o scurtă drumeție drăguță, pentru a face câțiva pași în natură, timpul estimat de mine ar fi de minim două ore, în funcție de chef, vârstă și imaginație... vrăjitorească :)

Am văzut o diversitate de arbuști și arbori, fără posibilitatea de achiziționare de apă, fără wc-uri incluse în investiția asta de euroi, hârtii igienice aruncate prin pădurice și la marginea potecilor, bălării crescute și netoaletate, lipsă panouri informative, lipsă hartă, lipsă indicatoare, lipsă marcaje.

Ținuta poate fi lejeră dar adaptată totuși potecilor alunecoase, scărilor și pantelor existente.

Înarmați-vă cu imaginație bogată, cu răbdare și voie bună, nimeni și niciun panou nu vă va explica ceea ce întâlniți pe cărările Zmeilor, poveștile trebuie să le citiți de pe net așa cum am făcut eu când ne plimbam prin Grădină, am fost ghid, povestitor și critic.

Parcarea e foarte mare, gratuită, noi am găsit-o goală, după noi au venit doar câțiva motocicliști.

Foișorul din mijlocul parcării e foarte mare, n-am idee la ce folosește dar știu că a înghițit bani și ăla. Sunt câteva băncuțe în interiorul lemnos dar și la marginea unei laturi a parcării asfaltate.

Câteva țevi verzi jupuite de rugină ne indicau o cărare pietruită, ușor în pantă. La marginea țevilor e un coș de gunoi rupt, mizeriile se tăvăleau prin iarbă.

Drumul pietruit era ca un tunel verde, e relaxant, după câțiva pași am descoperit un indiciu, singurul de pe traseu, era o plăcuță ascunsă-n pomi, „Căpitanul și Soldații” . Măi să fie, nu puteam vedea nimic, pomii erau cât stâncile, ne-am străduit să ne imaginăm ceva, am admirat doar culoarea mierii așezată pe stânci, n-am văzut nicio potecă pentru a urca sau pentru a mă putea apropia de stâncile astea-soldați.

De altfel n-am văzut „Fata Cătanii” pentru că s-a prăbușit în urma unei alunecări de teren și-a rămas doar o bucată de piatră care nu stârnește imaginația nimănui, n-am recunoscut „Moșu” , „Călugării” , n-am văzut-o pe „Eva” , nici urmă de „Degețel” sau „Dorobanț” , sau poate i-am privit în față și nu s-au prezentat, nu le-am deslușit chipurile neam, pietroaie am văzut multe, care mai de care mai ciudate.

Poteca din piatră cubică se bifurcă, în stânga coboară, în dreapta urcă, ambele sunt misterioase, neavând indicatoare mergeam la „ghici” , zona înghițise doar 240.000 euro, doream să citesc și eu o poveste la fața locului, o minciunică, fie ea cât de mică.

Spre dreapta panta e un pic mai... pantă, întâlnim câteva stânci cu forme de ciuperci, una parcă are ochi și sprâncene triste, are cap și-n loc de păr are un copăcel verde și unul uscat, mă ajută lumina soarelui și frunzele cu umbra lor, îmi agită imaginația. Lângă o stâncă ce avea față de bivol sunt niște trepte din scânduri, scara are și mână curentă.

Sus, la capătul acestora, am găsit o platformă prăfuită, locul necesită atenție, rădăcinile groase ale copacilor denivelează terenul galben, toamna ajunsese deja prin pădure, câteva frunze stăteau ruginite-n crengi, de pe acoperișul stâncos puteam admira satul și dealurile care-l mărginesc, vedeam Zmeii cenușii care ne zâmbeau de peste pădure, a fost drăguț momentul. Pe această platformă e un foișor mai mic, din lemn, interiorul nu are nimic special în afară de câteva gunoaie „pierdute” de turiști.

Zmeii ăștia seamănă cu niște falusuri :), sincer, n-au înfățișare... zmeească.

Se spune că la aceste pietre se opreau Zmeii să se odihnească. Și mă-ntreb ironic: „aveau job? Altfel cum oboseau?” Toată grădina asta era a lor, era casa lor, au primit-o moștenire de la mama lor, Natura. Aaa, erau infractori, răpeau tinerele fete din sat, ba chiar au furat și au ascuns soarele. De-aia oboseau ei, dragii zmei, mergeau la ciordeală în lipsă de fonduri UE.

Dar, un tânăr sătean, musculos și curajos, s-a dus la Zmei, s-a luptat cu ei, i-a bătut ca pe putinei, a ieșit învingător, a eliberat fetele și soarele. O fi fost chiar Făt Frumos cu paloșul gros – vorba cântecului :)

Tinerele răpite și ascunse în Peștera Zmeilor erau tare supărate pe Zmei și, după marea eliberare una dintre ele i-a vrăjit pe răpitori, zmeii ăștia s-au transformat în stane de piatră. Bine, mă-ntreb de ce n-a făcut mișcarea asta inteligentă, vraja, până să-și pună tânărul viața în primejdie, dar, mna... legenda e legendă, are farmecul ei vrăjitoresc :D

Ce bine era să fiu vrăjitoare! Rosteam niște cuvinte drăguțe pentru toți care-au păgubit țara și poporul român, toți cei care au furat 30 ani... LOL, cred că aveam mulți monștii din piatră, răspândiți prin toată România.

În fine, să trecem la zmeii noștri...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbarea asta a fost gratuită, un pic relaxantă, un pic nervozată din cauza banilor irosiți (de autoritățile locale), drumul printre copaci e plăcut, sunt poteci prin pădure, n-am întâlnit animale, citisem că în zonă sunt mistreți, vulpi și salamandre.

Am admirat formațiunile create de natură, pădurea, împrejurimile, am bombănit autoritățile responsabile din zonă, n-am irosit timpul chiar degeaba, locul are o poveste plăcută și acolo unde există poveste e rost și de mister, există curiozitate dar și dorință turistică.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 15.10.20 11:25:03
Validat / Publicat: 15.10.20 12:09:51

VIZUALIZĂRI: 1733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Grădina cu „Zmei”
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70900 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.10.20 12:48:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILUPHONE
[15.10.20 13:19:15]
»

Off... ce face natura, distruge omul cu bani mulți!!!

Probabil s-a dorit să fie un obiect turistic... numai că mai trebuie și întreținut!

Găsește mai repede cuvintele alea "vrajitorești"... cred că ai vedea multeeee stânci...

Mergem mai departe, excursia continuă!

E bine că ne-ai prezentat locul ăsta să știm și noi ce găsim acolo dacă ajungem prin zonă!

Toate cele bune! ​​​​​

mishu
[15.10.20 13:26:46]
»

@krisstinna

Ce bine era să fiu vrăjitoare! Rosteam niște cuvinte drăguțe pentru toți care-au păgubit țara și poporul român, toți cei care au furat 30 ani... LOL, cred că aveam mulți monștii din piatră, răspândiți prin toată România.

of, cati nu isi pun aceeasi problema, sa vazi cum esti furat pe fata si fara jena si sa nu poti face nimic.  

As fi spus ca bine ca te-ai buucrat de ceea ce ai vazut, insa imi suna in minte suma cheltuita, sau poate ca nu cheltuita in totalitate aici, dar incasata .

Ne mangaiem insa la final cu ceea ce ne-a bucurat ochii, pozele sunt minunate, asa ca felicitari, votat cu mare drag. ​​

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.20 17:06:06]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos, zi bună îți doresc!

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.20 17:10:29]
»

@ANILU:  Grădina Zmeilor chiar este un obiectiv turistic foarte important, este accesibil tuturor, este gratuit, nu este promovat suficient din cauză că este in România ​​

Dacă era in oricare alta țară, era promovat de cei responsabili cu turismul, ne îmbulzeam cu toții sa îl vizităm, inclusiv eu

Dar, nefiind o destinație aproape de noi, la îndemâna oricui, recomand vizitarea doar dacă sunteți prin județ sau imprejurimi, in apropierea Zmeilor, sau puteți include Sălajul  intr-un circuit prin țară. Drumul meu a fost fix pe șoseaua aia (s-a nimerit), ne-am abătut doar pentru o pauza de-o drumeție scurta.

Traseul prin rezervația asta naturală se poate face ca un mic circuit: partea de sus și cea de jos sau doar o plimbare prin partea de jos.  

Cert e ca nu este un loc deloc de neglijat, este mândria Sălajului, împreună cu Grădina Botanica (pe care mi-a fost imposibil sa o vizitez).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[15.10.20 17:14:12]
»

@mishu:  Ochii mei s-au bucurat, picioarele au zburdat, vântul m-a mângâiat, Zmei am admirat

Una peste alta, Zmeii ăștia merită o vizită, este un muzeu al naturii, pe gustul meu.

Sunt sigură că dacă nu citeam panoul cu banii UE m-aș fi declarat extrem de incantata, adică ce-am văzut acolo (ca investiție) se putea face și cu fonduri proprii, din județ.  

Citisem că in vremuri nevirusate se organizau in parcare diferite festivaluri, adică un fel de bâlci cu de toate, un loc vesel.  

Pentru mine a fost o noutate aceasta drumeție scurtă, de obicei domnul nu se abate neam de la traseul inițial dar l-am “imbrobodit” cu Zmeii și cu legendele locului, a părut încântat la început. Pe parcursul urcușului... ei, asta e o altă poveste, ți-o spun în particular, e mai amuzantă decât înfățișarea zmeească

Zoazore
[16.11.20 22:43:44]
»

@krisstinna:  Zmeii ăștia seamănă cu niște falusuri , sincer, n-au înfățișare... zmeească.

Mooamaaa, ce imaginatie ai! Stiam ca ai imaginatie, dar chiar asa? ​

Se spune că la aceste pietre se opreau Zmeii să se odihnească. Și mă-ntreb ironic: „aveau job? Altfel cum oboseau?”

Eu ma-ntreb despre orientarea zmeilor, citind "imaginatia" de mai sus! ​

Zmeii n-au impietrit! Bantuie printre noi. Gasaste cuvintele alea mai repede!

Ca si peisaj, Gradina asta arata frumos ca si peisaj. Incita imaginatia si e gratis!

De ce s-a promovam? Ca daca o promovam, rupem bilete, ies bani si tre' sa dam la stat! Ia sa declaram noi niste bani UE cheltuiti, facem cate ceva ici colo cu fonduri proprii si... Acum imi zburda mie imaginatia prin Gradina Zmeilor! Oamenii aia, de fapt, sunt corecti si cinstiti! Ai gasit cuvintele? ​​​

krisstinnaPHONEAUTOR REVIEW
[17.11.20 07:05:47]
»

@Zoazore:

Că bine zici, zmeii noștri sunt neclintiți, au înțepenit pe scaunele lor împărătești, nu-i poate vrăji nimeni, ne vrăjesc ei pe noi

Să știi că nu e doar imaginația mea, domnul C. mi-a spus de cum am ajuns acolo: “iar m-ai adus la..., nu ai văzut destule in Cappadocia?”

Una peste alta sau... unul peste alta , zmeii și zmeoaicele sunt adorabili, merită atenția noastră, câteva ore poți rătăci printre ei, natura a sculptat cu îndemânare câteva forme ciudate care au pus imaginația oamenilor la încercare. Și uite, in cazul meu a reușit

Sănătate și toate cele bune îți doresc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală 'Grădina Zmeilor' [Bălan]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.27448010444641 sec
    ecranul dvs: 1 x 1