ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Grădina Zmeilor o mini Cappadocie

TIPĂREȘTE URM de aici

Cine a vizitat mai întâi Cappadocia şi apoi Grădina Zmeilor din judeţul Sălaj, rămâne surprins de asemănarea formaţiunilor stâncoase numite Hornuri ale Zânelor (Fairy chimneys) din localitatea Zelve în apropiere de Goremi cu cele autohtone cu denumiri date de popor. La Zelve sunt sute de asemenea stânci care populează un teren imens, (întreaga Cappadocie are 800kmp), în timp ce în Grădina Zmeilor formaţiunile carstice ocupă numai 5 ha dar este posibil ca geneza lor să fie comună.

În ambele cazuri este vorba de formaţiuni cu picior înalt în care pălăria sau pălăriile (uneori două sau trei) sunt formate dintr-o rocă rezistentă de bazalt iar partea inferioară o rocă mai moale. Forma cilindrică a piciorului acestor ciuperci sau capete uriaşe se datorează erodării eoliene şi a factorilor meteorologici.

În Grădina Zmeilor configuraţia este în continuă schimbare din cauza alunecărilor de teren, a diferenţelor de temperatură, ploi şi ninsori. În timp ce Hornurile Zânelor din Cappadocia ajung la o înălţime de până la 50m, în grădina noastră din Sălaj arareori depăşesc 15m

 

După ce mi-am spus părerea în legătură cu titlul pe care l-am dat reviewului, este cazul s-o luam la pas, pardon, cu autocarul pornit din Cluj în direcţia Jibou. Înainte de a ajunge la Jibou care se află la o distanţă de 70 km de Cluj am oprit în comuna Bălan. Nu numai pentru că la marginea ei se află Grădina Zmeilor, ci datorită unei bisericuţe de lemn tencuită şi zugrăvită în albastru deschis care are proporţii desăvârşite. Pot spune că privind-o te simţi umil dar mai aproape de Dumnezeu.

Biserica se numeşte Bălan Cricova şi a fost ridicată cu câteva sute de ani în urmă în mănăstirea Bălan la câţiva zeci de kilometri de locaţia actuală. Este una din cele mai vechi biserici din Transilvania. În timpul revoluţiei din 1848, locuitorii comunei Bălan au adus-o într-o noapte pe care trase de boi şi au amplasat-o în mijlocul satului de frică că nu vor fi lăsaţi de stăpânirea austro-ungară să-şi construiască o biserică ortodoxă. A fost inclusă pe lista monumentelor istorice. Alături de ea s-a ridicat în 2006 o biserică monumentală, frumoasă dar aceasta nu mi-a stârnit emoţia dată de bisericuţa de lemn. În faţa bisericii noi din cimitirul satului o placă aminteşte de cei 10 eroi ai comunei în primul război mondial şi 23 în al doilea. Deşi nu este subiectul reviewului, mi-am permis să imortalizez pe AFA poze ale bisericuţei de lemn Bălan Cricova.

În satul Gâlgău din comuna Bălan se găseşte Grădina Zmeilor care a fost descoperită şi studiată de un geolog maghiar la începutul secolului trecut. Ulterior arealul n-a suscitat mult interes până în 1977 când au început studiile geologice. În anul 2000 a fost declarată zonă protejată datorită importanţei geologice şi peisagistice. Ulterior au fost investite fonduri pentru parcare, drumuri, alei, scări de piatră şi de lemn, amenajarea unui chioşc pentru belvedere, plăcuţe cu numele popular al fiecărei formaţiuni: Zmeul, Zmeoaica, Soldaţii, Cătana, Acul Cleopatrei, Moşul. Din cauza eroziunii şi alunecărilor de teren configuraţia se schimbă neîncetat. Astfel în urma ploilor şi alunecărilor de teren, în 1971 principala stâncă, semănând cu o fată cu părul despletit şi purtând un ulcior în mână şi o doniţă în spate, s-a prăbuşit. Se numea Fata Cătănii şi avea la origini o legendă privind o poveste tragică de dragoste. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu relaţia ei cu o cătană şi a transformat-o în stană de piatră.

Autocarul a oprit în parcarea de la intrarea în Grădina Zmeilor. Am început să urcăm pe o alee pavată cu piatră de râu care după câteva sute de metri s-a bifurcat. La stânga era aleea care mergea pe la baza stâncilor. Eu cu nepoata mea şi o parte din grup am preferat să urcăm întâi o scară de piatră apoi una de lemn prost întreţinută cu câteva trepte lipsă, ajungând la urmă la un foişor.

Priveliştea de acolo a meritat efortul. Sub noi erau ciudatele stânci ale Zmeilor care-mi aminteau de Cappadocia iar în depărtare într-un peisaj pentru care şi Toscana ar fi invidioasă, satul Gâlgăul Almaşului răsfirat până sub dealuri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 25.09.18 23:16:53
Validat / Publicat: 26.09.18 09:07:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JIBOU [SJ].

VIZUALIZĂRI: 791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Modesta şi frumoasa biserică Bălan Cricova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[26.09.18 09:47:37]
»

@Michi: În Cappadocia n-am ajuns, și spre rușinea mea, nici la Grădina Zmeilor, un loc de care am auzit în urmă cu vreo 20 de ani. Ar trebui să fac un circuit în zonă, care e foarte ofertantă, și să-i rezerv o săptămână.

Pozele sunt minunate: impresionante formațiunile astea stâncoase, dar cel mai mult mi-au plăcut fotografiile tale cu pălărioara pe cap

tata123 🔱
[26.09.18 10:11:29]
»

@Michi: Fascinant plai sălăjean. Felicitări pentru puterea și curajul de a urca scările până la punctul de belvedere. Grupul de stânci poate fi comparat într-adevăr cu cele din Cappadocia, Meteora ori Belogradchik.

Interesant faptul că fiecare formațiune geologică poartă un nume care își are originea în câte o legendă. Poveștile populare se învârt în jurul zmeilor cei răi, fetelor frumoase și flăcăilor curajoși.

Lucrările de amenajare și promovare a acestui obiectiv natural au fost desfășurate sub „umbrela” unui proiect numit Valorificarea destinației turistice - Grădina Zmeilor, plai de legendă.

MichiAUTOR REVIEW
[26.09.18 10:15:57]
»

Mulţumesc Carmen şi Tata pentru aprecieri; mulţumesc Tata pentru completări.

Dan&Ema
[26.09.18 14:52:58]
»

@Michi:

Foarte fain! Un loc ce-mi place. Am fost de 2 ori sa vad zmeii la fata locului.

Numai de bine! ????

DOINITA
[26.09.18 19:28:43]
»

Frumoase locuri si nepromovate! Noroc ca mai avem oameni inimosi si vrednici ce nu precupetesc nici un efort de a vedea asemenea si impartasi cu altii asemenea locuri de legenda. Felicitari si multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DOINITA, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală 'Grădina Zmeilor' [Bălan]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055116891860962 sec
    ecranul dvs: 1 x 1