ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Din urs au mai rămas doar oasele

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum vă spuneam în articolul despre Băile Felix, am ales ca aproape în fiecare zi să mergem într-un loc nou din zonă. Așa că în una din zilele petrecute acolo am ales să renunțăm la ștranduri și să mergem la Peștera Urșilor și la Cabana Padiș.

Din Băile 1 Mai de unde am fost cazați am ieșit la drumul E 79 care face legătura între Oradea și Deva și am luat-o spre Deva. Până la Peștera Urșilor aveam de parcurs 80 km. Era și păcat să nu mergem, cu atât mai mult cu cât eu nu am fost niciodată acolo iar soția a fost acum foarte mult timp.

Am continuat drumul spre Deva, un drum nu prea bun dar la care se lucra, iar la intrarea în localitatea Sudrigiu am luat-o la stânga pe drumul județean 763 spre comuna Pietroasa. Nu peste mult timp am întâlnit un indicator spre Peștera Urșilor și am luat-o la dreapta înspre satul Chișcău, unde se află peștera.

Am ajuns la capătul satului și aici ne aștepta în mijlocul drumului un domn cu o vestă reflectorizantă pe el, care ne-a arătat unde să parcăm și ne-a încasat 5 lei taxa de parcare.

De la parcare ne-am continuat drumul spre peșteră pe niște scări (cam multe pentru gradele care erau afară) și am ajuns la casa de bilete, unde este o sală de așteptare și toalete. Intrarea costă 20 lei de adult și 10 lei de copil iar taxa pentru fotografiat este de 15 lei.

După ce am luat bilete am urcat pe alte scări pentru a ajunge la locul unde se formează grupul și am așteptat câteva minute până s-a făcut ora prestabilită pentru a intra. Aici este un mic bar cu băuturi răcoritoare și cafea și are și o terasă afară.

După ce am intrat în peșteră chiar am fost fascinat. Pentru mine este cea mai frumoasă și impunătoare peșteră dintre toate pe care le-am vizitat până acum. Sunt foarte multe și frumoase formațiuni de calcar care s-au format în atâția și atâția ani.

Porțiunea care se vizitează este foarte bine iluminată și este bine amenajată. Ghidul pe care l-am avut a prezentat-o foarte frumos și a răspuns cu plăcere la toate întrebările.

La capătul traseului este un „sens giratoriu” de unde se pornește înapoi și se mai vizitează și o altă porțiune a peșteri, pentru că se iasă prin altă parte decât se intră. Aici, în mijlocul ”sensului giratoriu”, este așezat un schelet complet de urs, din oasele urșilor care au fost găsiți în peșteră.

Aproape de ieșire se află o formațiune foarte interesantă care seamănă perfect cu un urs prins în perete, iar ghidul chiar a facut o glumă despre asta spunând că este un urs adevărat prins în perete.

Am plecat de aici foarte încântați de ce am văzut.

De la ieșire se merge pe alt drum unde sunt amplasate foarte multe tarabe cu gustări specifice zonei sau cu suveniruri. Ne-am delectat și noi papilele cu plăcinte cu brânză și mărar și clătite cu dulceață de afine. Buneee.

Când am luat-o spre satul Chișcău am văzut și indicatorul spre Cabana Padiș, așa că ajunși în parcare i-am întrebat pe cei de acolo cum este drumul și dacă putem ajunge la Cabana Padiș. Am fost asigurați că drumul este bun și este asfaltat de curând.

Am plecat înapoi pentru a ajunge din nou la drumul județean 763 spre Pietroasa, am făcut dreapta când am ajuns la intersecția cu acest drum și ne-am îndreptat spre Cabana Padiș.

Drumul este bun dar după ce străbați comuna Pietroasa și treci de satul de vacanță Boga, drumul este foarte îngust și nu este marcat.

Pe lângă drum curge râul Crișul Pietros și îți dai seama imediat de ce se numește așa. Toată albia acestuia este plină de bolovani mai mari sau mai mici. Am oprit și noi la un loc de scăldat unde erau foarte mulți tineri care nu știu cum reușeau să se scalde în apa asta pentru că noi nu am putut sta în ea nici cu picioarele mai mult de un minut. Chiar era apă de munte.

Drumul, de aici începe să urce vertiginos și sunt foarte multe curbe în ac de păr.

Am ajuns sus pe Platoul Padiș, am servit masa la Cabana Brădet, ne-am răcorit bine și am plecat înapoi spre locul de cazare.

Sincer nu știu de ce pe bornele kilometrice scrie că drumul duce la Cabana Padiș și nu la Platoul Padiș sau Zona Padiș, pentru că acolo sus sunt mai multe cabane. Poate cineva știe mai bine și mă completează.

Înainte de a pleca din satul Chișcău am fost și la Muzeul de Etnografie Horea și Aurel Flutur, dar ne-a plăcut atât de mult încât vreau să scriu un articol separat despre acesta.

A fost o zi frumoasă și interesantă în care am făcut și altceva în zonă în afară de a sta la ștranduri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 03.10.17 20:26:33
Validat / Publicat: 03.10.17 22:31:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH]

VIZUALIZĂRI: 1755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Peștera Urșilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.10.17 00:15:00]
»

Pînă acu vreo 15 ani, în zona Padiș era o singură cabană -Cabana Padiș. Acolo se stătea, fie la cabană, fie cu cortul (bine, și la Grajduri, dar nu contează acum), de aceea cabana respectivă e reperul zonei. Între timp s-a asfaltat drumul și s-au construit mai multe unități de cazare, începe să semene a stațiune, și într-adevăr, se poate schimba denumirea zonei.

„Ligheanele” alea de făcut baie din Crișul Pietros sînt într-adevăr excelente. Și mie îmi place să mă scald în rîuri de munte, le-am încercat acu 10 ani. Apa curge la un moment dat printr-o albie parcă tăiată dintr-o singură stîncă. Frumos! E o zonă frumoasă. Cu o scurtă și ușoară drumeție pe șesul Padiș, maxim juma de oră de la șosea, ați fi putut ajunge la Pietrele Boghii, vîrful unui hău de sute de metri, pentru niște priveliști amețitoare, pînă către Munții Codru-Moma, peste depresiunea Beiuș.

tata123 🔱
[04.10.17 10:58:37]
»

@ungureanica: Peștera Urșilor are farmec datorită formațiunilor carstice formate în mii de ani. Deschisă publicului prin anii 80, influența umană încă nu și-a pus amprenta asupra climatului interior (deși verdeața din P09 ar putea fi urmarea acestei influențe externe).

Am citit că scheletul de urs de cavernă expus acum în peșteră este doar o reconstituire; scheletul original, complet (unul din puținele descoperite în peșterile României), aflându-se în galeria inferioară, deschisă doar cercetătorilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[04.10.17 12:13:13]
»

@ungureanica: Eu am fost in zona cu parintii mei in urma cu aproape 40 de ani, mai precis la doua luni dupa ce aceasta pestera fusese deschisa pentru public, si impactul pe care il are asupra vizitatorului (mai ales ca atunci nu ne puteam bucura decat de ceea ce vedeam in tara) era imens.

Am stat o noapte in zona, la cort pe malul apei, iar a doua zi am plecat si noi spre Padis si cum au trecut atatia ani stiu doar ca erau niste casute in care locuisera minerii care au lucrat in zona si care acum se inchiriau turistilor (era insa din cate stiu si o problema legata de curentul electric)

Oricum zona este minunata si mi-ar placea dupa o asa de lunga perioada de timp sa ajung si eu pe acolo cu familia mea.

Felicitari, votat cu mare placere.

ungureanicaAUTOR REVIEW
[05.10.17 22:47:31]
»

@abancor: Multumim pentru completare și pentru sfaturi.

liviu49
[07.10.17 10:29:39]
»

@ungureanica: Zona este intr-adevar frumoasa si ma bucur ca am putut sa o vizitez de mai multe ori. Chiar daca vizitele au fost in haine militare, in anul 1971, frumusetea locurilor a facut sa uit ca sunt in stagiul militar. Toate aplicatiile in armata (si nu au fost putine deloc) le-am facut numai in Apuseni, plecand de la muntii Zarandului, apoi Metaliferi, Codru Moma, Gilaului, Bihor, Vladeasa. Din pacate in hainele civile am ajuns mai rar, fie in delegatie pe traseul Deva, Oradea, fie in doua excursii prin Apuseni, ultima in 2010.

Imi aduc aminte ca sotia, care a fost cu mine in multe excursii in tara, dar nu si in Apuseni, la intoarcrea de la Scarisoara spre Deva, fara sa o intrebe cineva, ne-a spus ca ce a vazut in Apuseni i-a placut mai mult decat tot ce vazuse pana atunci.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, tata123 🔱, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062065839767456 sec
    ecranul dvs: 1 x 1