ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizita acasa la ursii de caverna

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acum 2,6 milioane de ani : Traia un urs intr-o zona muntoasa foarte frumoasa impreuna cu inca sute de exemplare. Se numea Ursus Spelaeus-Urs de caverna denumire primita dupa modul de viata a ursilor descoperit ulterior. Acesti ursi traiau in pesteri, preferau acest loc mai ales pentru hibernare. Ursul nostru folosea o iesire nu prea mare din pestera pentru a procura hrana zilnica. Ursul nostru a dat de un stup de albine aproape de iesire din pestera si încercând sa ajunga la miere a tras de copacul in care erau albinele declansand o cadere de stanci blocând iesirea din pestera. Ursul nostru a ramas cu capul in afara iar spatele inauntru. Incepind din acest moment zilele ursilor din pestera au fost numarate.

17 septembrie 1975 era noastra:O zi obisnuita de lucru la cariera de marmura din Chiscau judetul Bihor-Romania in plina era socialista. In dimineata zilei se organizeaza o noua dinamitare a peretilor de stanca. Surpriza : peretele subtire (in aceasta zona a fost cel mai subtire peretele pesterii) cedeaza si apare calea spre pestera. Nimeni nu stie inca ce este acolo, minerul Traian Curta coboara prima data si gaseste... cea mai frumoasa pestera din Romania... Pestera Ursilor.

Pestera Ursilor se gaseste in judetul Bihor, comuna Pietroasa Chiscau in Muntii Apuseni. Accesul rutier se face din DN 76 Oradea-Deva. Dinspre Oradea se vireaza la stanga in comuna Sudrigiu pe DJ 763. De aici sint cca 15km. Altitudinea deasupra marii este de 482m. Mai exista transport feroviar pana la Beius si de aici se poate lua transportul in comun, de asemenea exista transport in comun din Oradea.

Dar sa ne întoarcem scurt la ursul nostru. Era raspandit in toata Europa si asa cum am descris cauta doar locurile unde exista pesteri folosind ca adapost pentru vreme rea, somn si hibernare pe timpul iernii. Era mai mare decat ursul carpatin, cantarind mai mult de jumatate de tona lungimea ajungând la 3m. Consuma atat plante cat si carne. Urmele lui s-au gasit peste tot unde exista pesteri. Povestea de la începutul articolului a fost inspirata din filmul The Bear din 1988 (vazut, si revazut-recomand)

youtube

Mai tarziu dupa 1975 dupa ce s-a descoperit pestera valoroasa, oamenii partidului comunist roman de atunci nici nu au vrut sa auda sa renunte la cariera de marmura. Dar avand in vedere viitoarea valorificare cat si anumite presiuni din diferite parti s-a decis valorificarea din punct de vedere turistic. In 1980 a fost prima data accesibil vizitatorilor.

In 1982 cu ocazia unei excursii scolare am vazut prima data Pestera Ursilor. Imi aduc aminte de toate stalagtitele si stalagmitele+oasele de ursi. O amintire existenta si astazi am de acolo:un set de diapozitive pe care le-am vizionat de X ori ulterior. (pe un aparat de vizionat diapozitive Diascop fabricat de Electronica Industriala Bucuresti functional, am si becul de rezerva inca) In 2013 am revazut pestera, si in 2016 am dorit sa arat si familiei. Asa ca am renuntat (din nou) la baile termale si am dat o fuga pana la Chiscau.

Pentru vizita am ales o zi de lucru atat in 2013 cat si 2016 pentru a evita aglomeratia, timpul de asteptare. In extrasezon alegând o zi de lucru putem cadea in extrema cealalta, timp de asteptare prea mare pana se aduna un anumit numar de turisti. Programul este simplu de retinut indiferent de sezon 10.00-17.00. Tarifele 20 ron/adult, 10 ron/copil, 15 ron/foto, 25 ron filmare. Taxa foto nu este mare deloc in comparatie cu alte obiective din Romania (de ex in Sibiu in muzeul Brukenthal 120 ron este taxa foto, consider exagerat) Ghidul este inclus in tarif, accesul in pestera este permisa doar in grup fara parasirea grupului. Vizita dureaza putin mi se pare 30 de minute. Temperatura este iarna vara 10 gr. C. umiditatea mare.

Cladirea amenajata pe 2 etaje(in care este amenajata intrarea in pestera) este accesibila pe o alee care duce de la parcare pana la intrare. Aleea este plina de tarabe cu souveniruri, obiecte artizanale, produse alimentare de casa, si multe altele. In cladire in afara casei de bilete mai exista un restaurant, bar si o terasa. Peisajul vazut de aici este frumos si o placere servirea unei cafele/beri/masa aici.

Galeriile din pestera au o lungime totala de 1,5km, vizita noastra cuprinde doar o treime, pe scurt:intrare pe Galeria Oaselor, intersectand Galeria Lumanarilor dar mergând mai departe la Galeria Emil Racovita, intoarcere inainte de Galeria Inferioara (Stiintifica rezervata doar speologilor), vizitând Galeria Lumanarilor iesirea fiind alta din aceasta galerie.

Vizita a durat putin de o jumatate de ora, ghidul inainte, aprindea luminile, paznicul dupa (care stingea luminile dupa noi-oare nu s-a descoperit inca tehnologia LED aici?)In afara de stingerea luminilor rolul paznicului (consider cel mai important rol) sa evite degradarea de catre turisti a stalagtitelor, stalagmitelor si alte formatiuni. Am inteles ca chiar la o simpla atingere cu mana se opreste dezvoltarea acestor formatiuni din cauza grasimii de pe piele. Nu prea imi vine sa cred, asa o fi. Am admirat aceste minuni ale naturii, mi-am imaginat cum traiau ursii pe aici, mi-am vazut si ursul cu capul ramas in afara si cu fundul inauntru (foto PH47) si am incercat sa ascult si ghidul. In locul in care este aranjat scheletul ursului de caverna m-a uimit raspunsul unui copil la întrebarea ghidului:exista intrebari privind scheletul de urs? Copilul a intrebat:asa-i ca oasele au fost gasite imprastiate si aranjate ulterior ca sa semene cu scheletul de urs? Raspunsul a fost bineinteles : da. Personal din toate galeriile vizitate mi-a placut Galeria Lumanarilor si cred ca este parerea tuturor, este cea mai spectaculoasa galerie. La finalul vizitei sintem invitati sa cumparam un documentar realizat pe suport DVD (cine doreste) Eu m-am multumit cu niste souveniruri cumparate de la tarabe (niste ursuleti lipiti pe o piatra de marmura minuscula cu inscriptia Chiscau si o cana-total 11 ron)

Recomand vizita.

Rog la inceput

https://www.youtube.com/watch?v=Mkem7zNSlCA


[fb]
---
Trimis de AZE in 22.08.16 23:30:04
Validat / Publicat: 23.08.16 11:22:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].

VIZUALIZĂRI: 1481 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Galeria Lumanarilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[23.08.16 11:31:58]
»

@AZE - Primul vot si ma bucur. Peste Ursilor este un loc de care ma leaga amintiri placate, am vizitat-o intr-un circuit prin tara cu parintii si inca o familie, am dormit la cort sau in casute, minunat sa te plimbi prin tara dintr-un loc in altul.

Normal ca amintirile sunt usor estompate, am vizitat pestera la 2 luni de la introducerea ei in circuit insa stiu ca am fost incantata de ce am vazut.

Da, un circuit in tara iti arata frumusetile pe care le avem aici langa noi.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert
[23.08.16 11:46:21]
»

@AZE - Un articol frumos si util! Tocmai anul ăsta vroiam să revizitez Peștera Urșilor (prima si ultima data am văzut-o acum 30 de ani) și chiar ma gândeam că nu mai știu cum se ajunge până acolo.

Acu e simplu, pun articolul la favorite și sper la anul să ajung prin Apuseni, munți ce i-am îndrăgit tare mult!

Felicitări pentru articol si multe alte vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[23.08.16 15:50:18]
»

@AZE:

Super articol, felicitari!

Pestera aceasta am vazut-o de cateva ori, ultima data cred ca prin 2006 si daca am drum pe acolo tot ma voi opri si intru. Este frumoasa si interesanta, anul acesta am pomenit-o cand am vizitat Perama. Dar m-ai dat gata cu diapozitivele. Au fost ani cand doar asa aveam "amintiri colorate". Multe le am si acum si cred ca mi-ai deschis dorul de a le revedea. Se pot trece pe cd daca inca sunt bune, noi le pastram asa. Si am chiar din Apuseni si din jurul pesterii, cand voi fi mai libera chiar le voi cerceta starea.

Un sb la loteria voturilor pe care ma bucur ca l-am nimerit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051713943481445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1