ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 2 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sebeș - portretul unui oraș

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe premiza ca s-ar putea sa mai ajungem pe aici (cunoscand programul competitional al copiilor) ne-am gandit ca prin Sebes s-ar putea sa mai ajungem, asadar fiind in concediu aici doar ne-am oprit sa mancam la Restaurantul Turn si despre care am povestit deja. Acum insa pentru ca stateam doua nopti aici am zis ca o sa am putin timp de o scurta trecere in revista a orasului.

Pe de alta parte, stiind ca se apropie marea intalnire AFA de la Alba Iulia, va supun atentiei si acest mic oras atat de aproape de Alba Iulia si atat de frumos.

Asadar acestea fiind zise sa o luam cu inceputul si sa mentionam cateva vorbe despre Sebes. Ca asezare este un loc de unde poti ajunge usor in alte trei mari orase, cel mai aproape (la 15 km) Alba Iulia, la 55 km Sibiu si la 60 km Deva.

Chiar daca se pare ca exista dovezi ale existentei aici a unei asezari inca din antichitate, primele atestari documentare dateaza insa din 1245 pe cand Sebesul era numit “Malembach” sau “Millenbach” care in traducere inseamna “un rau care poarta mult pietris”. Cu trecerea anilor insa, Sebesul devine una dintre cele mai importante asezari transilvanene.

Cetatea este inconjurata cu zid la sfarsit de secol XIV si o serie de turnuri si care se pare ca mai exista 8 (nu le-am vazut insa pe toate) si se mai pastreaza si astazi o zona interzisa accesului masinilor, strada Cetatii.

Plimbarea pe care am inceput-o dimineata nu a avut insa ca prima destinatie un obiectiv istoric, ci un pod. Acum sa nu va mire, am vrut sa vad Podu’ Miscator, suna interesant nu-i asa? Acest pod este peste raul Sebes intr-o zona mai salbatica putin si este un pod care are balans la trecerea peste el. Nu este o senzatie confortabila daca trec mai multe persoane odata, insa cum eram doar eu l-am traversat in voie.

Am ajuns apoi in dreptul Turnului Semicircular (sau Semirotund, am gasit ambele variante). Tot aici trebuia sa gasesc si Turnul Cizmarilor, dar se pare ca l-am ratat. Am ajuns in centru unde am vazut Biserica Evanghelica si Capela Sf. Iacob.

Biserica Evanghelica este un monument impozant si poate fi vazut de departe iar constructia in sine arata gradul de dezvoltare a orasului. Din pacate insa prin programul pe care l-am avut nu am putut sa o si vizitam asa ca ne-am multumit doar cu pozele din exterior.

Capela Sf. Iacob pe care de asemenea nu am putut-o vizita dateaza de la sfarsitul secolului XIV si este o constructie stil gotic.

Am trecut apoi pe langa cladirea in care se afla Parchetul, am ajuns si in parcul din centru si aici lipit de gardul de legatura cu Biserica Evanghelica se afla Halele Breslelor aflate cu fata spre Piata Primariei.

Halele Breslelor au fost construite in secolul XVII acesta fiind locul in care se desfaceau produsele mestesugaresti. Aici acum se gaseste un sediu de banca.

Mi-am continuat plimbarea trecand si pe langa Casa Zapolya.

Casa Zapolya a fost construita in secolul XV si daca acum ea apare ca o constructie semnificativa, va dati seama cum arata atunci. Initial aici a fost sediul Dietei Transilvaniei. Se numeste asa deoarece aici a locuit (si a si murit) voievodul (mai apoi regele) Ioan Zapolya. In acest moment aici se gaseste Muzeul Municipal “Ioan Raica” despre care voi povesti separat.

Daca patrunzi prin gangul de langa aceasta casa ajungi la Ansamblul fortificatiilor orasului, Poarta de Nord a Cetatii.

Revenim in drumul principal si ajungem la Centrul Cultural “Lucian Blaga” si care are in fata cladirii un bust al acestuia.

Traversam strada si intram intr-un parculet unde gasim un monument care are montata o placa de marmura pe care stat scris Glorie eterna si pioasa recunostinta eroilor care s-au jertfit pentru dainuirea neamului si intregirea Romaniei

Si uite asa am ajuns si la Turnul Croitorilor (dupa cum este scris pe placuta) dar poate la fel de bine este cunoscut drept Turnul Studentului.

Turnul a fost construit in secolul XV iar denumirea de Turnul Studentului provine de la povestirile unui elev numit studentul din Ramos, luat ca prizonier in urma luptelor purtate cu ostile sultanului Murad al II-lea si eliberat dupa 20 de ani de captivitate.

O alta cladire ne atrage atentia in zona si am crezut initial ca este o biserica si am traversat strada sa vad ce este. Surpriza mea a fost cand am reusit sa citesc ce scrie pa placuta aflata pe peretele cladirii (cam deteriorata placuta), asadar ma aflam in fata unei institutii de stat – Judecatoria Sebes.

Am luat-o usor spre casa si am ajuns in dreptul unui monument dedicat academicianului Dorin Pavel considerat parintele hidroenergeticii romanesti iar mai apoi am ajuns in dreptul unei cladiri pe care o remarcasem inca din concediu cand m-am intrebat oare ce reprezinta.

O cladire deosebita pe frontispiciul careia este scris “Bildung ist Freiheit” adica Cunoasterea inseamna libertate, iar ceva mai jos anul 1865. O sa vedeti pozele si o sa-mi dati dreptate. Si pentru ca uitam sa va spun ce era mai important, ne aflam in fata Scolii gimnaziale nr 2

Aici este amenajat un mic spatiu verde prevazut cu bancute aflate sub privirile lui Mihai Eminescu al carui bust se afla aici.

La plecare am mai dat o scurta raita prin oras astfel incat din exterior am mai vazut Biserica Romano-Catolica Sf. Bartolomeu ce dateaza din 1322 si care initial a fost manastire a calugarilor dominicani.

Din curtea acestei biserici se poate observa Turnul Octogonal, asa incat noi ne-am continuat drumul multumiti ca am mai zarit cate ceva, dar si povestile vor continua.

Chiar daca este un orasel micut (aproximativ 25000 locuitori ceea ce inseamna ca totusi este mai mare decat orasul in care stau eu acum desi mie nu mi se pare) este incarcat de istorie si are ce prezenta asa incat va invit sa nu-l ocoliti daca drumurile voastre trec pe acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 27.01.18 22:27:30
Validat / Publicat: 28.01.18 08:46:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 4557 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sebes - un oras la prima ora a zilei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[28.01.18 08:53:23]
»

@mishu: Start vot!

mishuAUTOR REVIEW
[28.01.18 09:32:28]
»

@Dan&Ema: Multumesc!

crismis
[28.01.18 09:43:47]
»

@mishu: Frumos orășel! Noi ne-am "șters" doar puțin de el, la periferie, vara trecută, când l-am ales ca loc de popas între Transalpina și Tranfagarasan. În camera hotelului am găsit însă niște pliante cu ce se poate vizita în Sebeș și prin zonă și încă de pe atunci am zis că trebuie să revenim!

mishuAUTOR REVIEW
[28.01.18 09:47:54]
»

@crismis: Nici noi nu am avut prea mult timp pentru el, am ajuns vineri seara, sambata dimineata am iesit eu la prima ora pana se trezeau ceilalti si am facut o plimbare, apoi ziua ne-a fost ocupata de concurs, iar duminica dimineata am mai facut o plimbare cu totii. Nu cred ca mai mult de doua zile ar lua sa vizitezi acest oras mai in amanuntime, insa zona mai veche este minunata si merita strabatuta la pas.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Safta Radu
[28.01.18 10:18:24]
»

Am trecut prin acest frumos oraş de mai multe ori, dar niciodată nu m-am oprit să vizitez ceva. Sunt multe obiective, oraşul e încărcat de istorie, ca mai toate oraşele din Transilvania, ai ce să vezi. Cu ceva timp în urmă citeam că în Sebeş şomajul are o cifră nesemnificativă, 1-1,5%, dovadă că autorităţile publice locale şi-au făcut temele, au atras investitori în oraş, sunt locuri de muncă şi implicit condiţii de viaţă mai bune pentru localnici, deci se pot face lucruri bune şi în România. Un review frumos, votat cu plăcere.

mihaelavoicu
[28.01.18 11:26:53]
»

Mi-ai dezvăluit un oraș deosebit de frumos! Articol scurt și la obiect, cu informații utile și pozele superbe. (Pe mine de Sebeș mă leagă niște amintiri urâte).

Catedrala și Halele Breslelor sunt formidabile.

Mulțumesc.

ANILU
[28.01.18 15:25:55]
»

@mishu: Citind articolul tău am văzut partea frumoasă a orașului.

Prima noastră oprire în oraș a fost să găsim o piață unde venea soțul când era copil, cu bunicul lui să vândă lubenite (adică pepeni). Nu a mai recunoscut locurile.

Iar o amintire de care ne amuzăm când ne amintim, este de la singurul market de unde am vrut să luăm câte ceva de mic dejun. Intrarea era cu uși cu senzori dar nu era marcat intrare-ieșire și mi-am lipit fața de geamurile ușii de ieșire ????????????

În orice caz s-a schimbat mult orașul în ultimul timp. Investitori mulți în zonă, are centură și nu mai este sufocat de tir-uri.

Merită o plimbare prin centrul vechi.

Felicitări pentru această plimbare matinală.

Toate cele bune.

mishuAUTOR REVIEW
[28.01.18 16:05:43]
»

@Safta Radu: O rata a somajului precum cea indicata de tine suna mai degraba a ceva accidental, si da, merita vizitat orasul, fie el chiar si in drum spre Alba Iulia . Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[28.01.18 16:07:53]
»

@mihaelavoicu: Mie mi-a parut rau ca nu am vazut si Catedrala, insa nu aveam cum, insa sunt convinsa ca este minunata. Multumesc pentru vizita si aprecieri si imi pare rau ca ai amintiri neplacute care te leaga de acest oras.

mishuAUTOR REVIEW
[28.01.18 16:10:45]
»

@ANILU: Mie intotdeauna mi-a placut sa ies la plimbare la prima ora a zilei (atunci cand se poate), totul e inca linistit si poti admira in voie totul.

Aici e insa si mai multa liniste si mai ales in weekend cand parca lumea ori sta in casa ori fuge din oras, te intalnesti destul de greu cu cineva, dar nu imi pare rau.

Astept insa vremea frumoasa pentru a-mi largi aria de plimbare si prin marirea zilei.

Multumesc pentru vizita si aprecieri si te imbratisez cu drag.

Zoazore
[28.01.18 19:42:25]
»

@mishu: Frumos și patriarhal orășel. Ca toate orășelele transilvane, mustește de istorie binișor conservată. Și curățel, și cochețel! Gospodari oamenii de-acolo!

Aurici
[28.01.18 22:47:28]
»

@mishu: Auoleuuu...

Am fost la Sebeș odată, acum destul de mult timp, când nu eram așa atentă pe unde merg, ca acum din cauză de AFA , dar chiar așa să nu-mi spună pozele tale nimic??

Vai de capul meu, m-am ramolit de tot.

ovidiuyepi
[31.01.18 09:37:16]
»

Frumos oraș. Excelent descris în acest articol. L-am văzut din mersul autocarului anul trecut, luna mai, în drum spre Italia (circuit). Am făcut un scurt popas in fata Centrului Cultural Lucian Blaga pentru a îmbarca câțiva turiști. Doar atât.

Votat cu mare plăcere!

mishuAUTOR REVIEW
[18.02.18 14:59:07]
»

@ovidiuyepi; @aurici; @Zoazore: Acum imi dau seama ca din cauza de net nu am mai verificat daca am ecouri, asa ca scuzati intarzierea dar va multumesc pentru vizita si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, crismis, Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, ovidiuyepi, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sebeș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0429599285126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1