ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2015
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tartaria - clasa zero pregatitoare..

TIPĂREȘTE URM de aici

... Am parasit apartamentul ce ne-a servit drept loc de cazare si odihna din Alba Iulia si am pornit in jos, spre Sarmizegetusa... Dupa aproximativ 50 de kilometri si 30 de minute de rulat cu masina, ne-am aflat in dreptul localitatii Tartaria, unde au fost descoperite cele trei tablite mult discutate.

Se povesteste ca, in primavara anului 1961, a coborat din trenul care avea inca halta aici, ''un barbat inalt, puternic, imbracat cu o camasa alba si larga si cu o palarie desirata de pai pe cap.'' Era cercetatorul clujean Nicolae Vlassa, insotit de doi ucenici. Increzator in ceea ce avea sa faca, s-a cazat la o gospodina din localitate si a doua zi dis-de-dimineata, a tocmit cativa tarani sa sape pamantul din apropiere. Imediat, surpriza nu a intarziat sa apara:unelte, resturi de ceramica, oseminte. Cu fiecare metru sapat in adancime, descopereau o asezare preistorica in adevarata ei splendoare:case, morminte, temple, asezare dispusa in straturi. Fiecare dintre acestea dateaza dintr-o alta perioada, mai veche, si mai veche... Ultimul strat descoperit dateaza de acum mai mult de 7000 de ani. Oamenii au trait aici din cele mai vechi vremuri si au intemeiat o adevarata asezare, inca din preistorie.

... Si au sapat asa cateva luni, pe ploaie, grindina, sub soarele arzator, iar profesorul era tot mai mandru de descoperirea sa. Se povesteste ca deja nu i se mai vedea palaria de paie din groapa adanca de cinci metri, cand i s-a aratat in fata ochilor mormantul stravechi. Au gasit aici osemintele ''marelui preot", despre care s-a spus apoi ca ar fi apartinut unei femei de aproximativ 55 ani. 26 de idoli din lut ars si doi de alabastru, idoli cu chip omenesc, cateva bratari dintr-o scoica rara, ce se gaseste doar in zona mediteraneeana, completau decorul. Piesele de rezistenta, cele care au dat peste cap tot mapamondul, au fost cele trei tablite din lut ars, gasite pe fundul mormantului. "Le-au scos de acolo intregi, tinandu-le in palma, contemplandu-le. Din acea clipa, profesorul Vlassa a intrat in istorie. Era o scriere acolo, atat pe tableta discoidala, impartita in patru ca de un semn al crucii, cat si pe celelalte doua dreptunghiulare. O scriere care este cea mai veche din lume. Asemeni celei sumeriene, dar cu aproape doua milenii mai veche ca ea. O descoperire imensa, epocala. Un eveniment ce avea sa schimbe istoria omenirii."

Sunt guri care spun ca de fapt descoperirea ar fi fost facuta in absenta profesorului sau ca tablitele ar fi fost"fabricate"de catre acesta. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o mare descoperire, s-a dovedit a fi un motiv de galceava. Pentru a fi mai bine conservate, au fost arse si de aceea tratarea cu carbon radiocactiv nu mai poate fi facuta, pentru a se descoperi exact "varsta"lor. Au fost insa tratate oasele alaturi de care s-au descoperit si, intr-adevar dateaza din anul 5000 i. Cr.

Celebrele inscriptii de la Djemer-Nasr, Kis si Uruk, de la Sumer, dateaza de prin anul 3300 i. Hr., ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa le considere ca fiind cea mai veche scriere de pe pamant. Ori descoperirea tablitelor de la Tartaria cam da peste cap istoria stiuta.

Sunt cercetatori care au luat f. in serios aceasta descoperire si au ajuns la concluzia ca "spatiul carpato-danubiano-balcano-pontic este leaganul culturii europene", si ca noi suntem "coloana vertebrala a lumii contemporane". Deci, populatia de pe teritoriul Romaniei folosea scrisul cu mult inaintea altor popoare.

Doua dintre tablitele despre care discutam sunt gaurite si sunt acoperite cu semne (asemanatoare cu cele ce se gasesc pe portul national romanesc sau pe casele din Bucovina), iar cea de-a treia reprezinta o pictograma (o capra stilizata), o planta si un semn neclar. In prezent, sunt depozitate la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

Tablite asemanatoare celor de la Tartaria au fost descoperite la vecinii nostri bulgari-tablite de lut, cu semne gravate pictografic, impartite in patru sectoare (la fel ca tablita discoidala de la Tartaria) si doua platouri, pe fundul carora sunt gravate fiinte umane si un fel de scriere veche. Toate aceste descoperiri se pare ca sunt mult mai vechi decat scrierea sumeriana.

Oricum, toate sunt niste supozitii si adevarul gol-golut nu-l vom afla poate niciodata.

Pana la urma, un lucru de care ar trebui sa fim mandri si pe care ar trebui sa-l promovam, ca de altfel multe lucruri din tara noastra, a devenit un motiv de cearta, din care nu avem decat de pierdut si in continuare ramanem tributari micilor smecherii si a interesului personal.

Locuri ca Pestera Coliboaia, unde sunt unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din lume, Ion de la Anina (cea mai veche fosila de homo sapiens din Europa), asezarile de la Schela Cladovei, culturile Gumelnita, Turdas, Cucuteni, civilizatia traca (daco-getii) - cu tezaurul sau impresionant (putem vorbi si despre tablitele de la Sinaia) si perioada Evului Mediu, cu toate momentele ei de glorie, ar trebui sa ne faca mandri de locurile in care traim. Ar trebui sa le pretuim mai mult si atunci cand mergem peste hotare sa spunem cu mandrie da, sunt ROMAN!

... Eh... acum ca ne-am racorit putin, purcedem catre locul de unde s-a terminat si a inceput o alta perioada... capitala Daciei... Sarmizegetusa...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 01.10.15 22:16:50
Validat / Publicat: 02.10.15 08:10:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 1985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Monumentul ce nu poate fi ratat, aflat pe partea stanga a drumului dintre Alba Iulia si Orastie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [02.10.15 09:15:35] »

@sed - Încurcate sunt căile... descoperirilor arheologice. Chiar recomandam de curând cuiva și o scurtă oprire la Tărtăria. Ar trebui să se înființeze un mic muzeu în localitate... am citit că Primăria locală a cumpărat pământ în zona sitului arheologic și face demersuri pentru înființarea unei instituții muzeale.

O descoperire efectuată la Cernavodă anul trecut ar putea confirma „scrierea de la Tărtăria” - un inel care prezintă similitudini ale semnelor gravate pe el cu cele gravate pe tăblițele de la Tărtăria (certitudinea.ro/articole/ ... langa-cernavoda).

sed [02.10.15 17:53:10] »

@tata123 - Da, stim ca tablitele de la Trataria nu au fost un caz accidental, ci s-au gasit pe teritoriul tarii noastre o seri de artefacte foarte asemanatoare cu acestea. Prin anii '80, profesorul Dumitru Ionita a descoperit la Vadu Rau o serie deobiecte ce dateaza din neolitic, alaturi de cateva tablite din lut ars, rectangulare, rotunde sau ovale, cu diferite inscriptii. Printre ele se afla si o amuleta, similara celor de la Trataria, cu orificii de prindere...

Sunt multe asemenea ''dovezi''cum ca aici a fost inceputul...

webmasterX [16.09.17 12:43:08] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Sebeș și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sed, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sebeș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057155132293701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1