ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parcul C-tin Poroineanu, o inegalabilă oază de frumos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

vezi impresii

După ce am vizitat mănăstirea Brâncoveni, -o adevărată filă de istorie-, ne-am îndreptat pe DN64. spre Caracal aflat la o distanţă de 25 km de aceasta. Acolo urma să vizităm parcul Poroineanu, emblemă a oraşului şi să luăm prânzul la un restaurant din apropiere recomandat de organizatorii excursiei.

Constantin Poroineanu (1843-1908) 

 A fost unul din cei mai bogaţi oameni din sec XIX. O importantă personalitate a Caracalului atât datorită averii, a activităţii politice şi filantropice dar cunoscut mai ales din cauza tragicului şi controversatului sfârşit. Născut dintr-o familie avută de boieri, dregători ai ţării dar si intelectuali, Ctin Poroineanu a terminat studiile de drept la Paris. A activat ca avocat, şi-a administrat numeroasele moşii, a făcut politică în cadrul PNL, a fost membru al Parlamentului în 10 legislaturi. Sub semnătura sa din Parlament, România a devenit regat. Pentru activitatea sa a primit numeroase ordine si decoraţii din ţară şi străinătate. A avut o intensă activitate filantropică susţinând prin burse copiii merituoşi, a finanţat spitale şi azile de bătrâni

Cu o zi înainte de a se sinucide în 1908 la 65 de ani, şi-a scris testamentul prin care lăsa Primăriei Municipiului Caracal cea mai mare parte a averii sale estimată la 3.100.000 de lei, dintre care 2.150.000 parte imobiliară. Testamentul l-a desemnat pe Vintilă I. C. Brătianu ca executor testamentar. Deasemeni a dispus ca anual să i se facă parastase cu mese bogate, danii pentru săraci şi alte acţiuni filantropice. În timpul regimului comunist nu s-au respectat aceste condiţii. Abia în 1996 s-a organizat un Te Deum în memoria lui dar celelalte dispoziţii testamentare au continuat să nu fie respectate, deşi încălcarea unui testament e fapt penal. 

Legenda spune (susţinută şi de unii istorici dar infirmată de alţii) că în timpul studiilor la Paris a avut o relaţie în urma căreia s-ar fi născut o fată. Aceasta l-a întâlnit pe fiul legitim al lui Poroineanu, s-au căsătorit şi când au aflat că sunt fraţi s-au sinucis. În urma lor s-a sinucis şi tatăl. Din documentarea altor istorici rezultă că Ctin Poroineanu nu a avut niciun fiu dar legenda a fost cap de afiş mult timp în ziarele vremii.

A fost înmormântat alături de sora sa Eufrosina, decedată cu doi ani în urmă in Bucureşti. Monumentul executat de maistrul italian Raffaello Romanelli în apropierea mormântului lui Mihai Eminescu este unul din cele mai frumoase din cimitirul Bellu

Parcul Poroineanu   

Se află în în nord-vestul localității, în apropierea Pieței Victoriei pe str. Craiovei no 118, (44°6'54'N 24°20'12'E)

În 1893 Ctin Poroineanu a cedat Primăriei Caracal un helesteu, pădurea învecinată şi împrejurimile (despăgubind proprietarii din zonă) în apropiere de centrul oraşului, cu scopul de a se construi un parc. Amenajarea parcului a inceput in anul 1907 dupa planurile arhitectilor Ernest Pinard si Edgar Redont si a durat pana in anul 1914. Arhitecţii au proiectat şi parcul Romanescu din Craiova iar la Caracal au avut ca model grădina Cişmigiu din Bucuresti.

Este unul din cele mai frumoase parcuri naturale din România şi ca dimensiuni, având o suprafaţă de 25 ha din care 70% e ocupat de vegetație este al treilea din Europa. În parc, pe lângă numeroase specii de plante şi arbori autohtone, pot fi văzute şi specii exotice aclimatizate la noi în ţară cum sunt: pinul de Himalaya, pinul negru, ienupărul de Virginia, mahoia, cenușarul, chiparosul de mlaștină, ararul american, igăranul etc. Adevăratele exemplare rare sunt: arborele pagodelor, chiparosul de baltă, stejarul brumăriu în formă de piramidă și arborele vieții.

 -Până prin anii 1905 râul Gologan forma bălți pe locul parcului de azi, după care traversa oraşul. -Între1906-1908 s-au desfăşurat acţiuni de canalizare ale albiei râului şi de igienizare a zonei fostului heleşteu.

-În 1913 s-au plantat 4 rânduri de plopi înalţi care au format Aleea Plopilor lungă de 1200m 

-În 1927 s-au realizat alte lucrări de îmbunătățire, printre care pavarea aleilor şi înlocuirea gazonului.

-În anii '60 s-a deschis intrarea de pe str. Cuza Vodă, podul de beton care face legătura cu insula și baza sportivă.

-După anul 1990 au fost amplasate în parc principalele busturi.

În prezent în parc sunt mai multe terase-restaurant pe lac, insulite, spatiu de joaca pentru copii, grădină zoologică, ştrand, lac de agrement cu o insulă amenajat pe cursul raului Gologan si alte dotari edilitare pe care, din lipsă de timp alocat nu le-am văzut.

-În 2021 au fost sculptaţi în firidă (în interiorul arborelui) 10 copaci uscaţi din parc. Tematica este foarte interesantă: fata din plop, Ileana Cosânzeana, Rugăciune, Îmbrăţişare, etc 

-În 2023 s-a demarat un amplu proiect de modernizare pe baza unor fonduri europene în valoare de 5.8 mil eu. Acestea vor fi folosite pentru amenajarea spaţiului verde, irigaţii, decolmatarea lacului după 55 de ani, podurile, podeţele, pavimentele, şi protejarea celor 160 de specii de plante unicat Lucrările vor fi efectuate etapizat şi în anumite intervale orare, astfel încât parcul să rămână în continuare vizitabil. 

Monumente

-Evocare 1848 este un monument amplasat în apropierea porţii de intrare dinspre str Cuza Vodă. Este o lucrare abstractă formată din mai multe blocuri de piatră suprapuse până la o înălţime de aproximativ 10 metri. Blocurile verticale de la mijlocul monumentului, reprezintă reuşita de scurtă durată a revoluţiei, doar câteva luni, iar ultimul bloc de piatră aşezat orizontal reprezintă înfrângerea revoluţiei. A fost realizat în anul 1970 de către sculptorul Gheorghe Iliescu-Călineşti. 

-Bustul primarului Mihail Bibian, cel care între anii 1906-1908 a asanat, a canalizat şi a igienizat zona, a fost sculptat de Frederick Stork. Iniţial bustul de bronz a fost amplasast în cimitir dar în 1997 a fost mutat în parc şi aşezat pe un soclu pe aleea Bibian.

-Monumentul lui Haralamb G. Lecca, născut în Calafat a fost poet, dramaturg, actor, epigramist. Bustul de bronz a fost executat în 1933 de sculptorul Dimitriu- Bârlad pe un soclu la baza căruia stă o femee în admiraţie. A fost mutat din faţa teatrului în parc în 1962.

-Susurul a fost realizat în 1938 tot de sculptorul Ion Dimitriu Bârlad. Reprezintă o femee cu un ulcior din care curge un fir de apăşi este amplasat la marginea unui bazin cu o fântână arteziană. Este dedicată soţiei gen. Gh. Florescu, Zoe, născută în Caracal.

-Bustul lui Mihail Eminescu amplasat pe aleea plopilor fără soţ a fost realizat în manieră clasică în1962 de sculptorul Vasile Năstăsescu.

-Bustul lui Constantin Pororoianu realizat în 1925 de Rafaelo Romanelli a fost depozitat trei ani într-o librărie şi amplasat în 1928 la intrarea în parc în locul în care acum este Evocarea 1848. A fost topit în timpul perioadei comuniste când se contesta personalitatea acestui mare filantrop. Parcul se numea de ˝cultură şi odihnă˝ fără a fi pomenit cel care l-a fondat. A fost realizat un nou bust de sculptorul Alexandru Siminică după machete lui Romanelli păstrată în pinacoteca liceului din Caracal. În anul 2008, când s-au împlit 100 de ani de la dispariţia filantropului bustul a fost amplasat pe un soclu la sudul intrarii principale în parc. Pe aceeasi alee sunt busturile lui Bibian şi H. Lecca.

În prezent Parcul Poroineanu este unul dintre cele mai importante obiective de arhitectură peisagistică din România şi chiar înainte de terminarea lucrărilor de reabilitare, vizitarea lui, chiar pentru o oră cât am avut noi la dispoziţie este o bucurie a sufletului şi a ochilor. Dacă aveţi drum prin zonă nu-l rataţi si de ce nu? acordaţi-i o zi, distanţa de la Bucureşti fiind sub 200km. Merită, veţi reveni acasă îmbătaţi de frumos...

WEB, te rog înserează: https://www.youtube.com/watch?v=_UXzCH9a6kk

:

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 28.05.24 18:45:24
Validat / Publicat: 28.05.24 19:53:53
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 226 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Chiosc din lemn la marginea lacului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.05.24 19:53:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[28.05.24 20:17:56]
»

@webmasterX: Mulţumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.05.24 15:09:37]
»

@Michi: Ați avut o excursie bogată în obiective turistice și culturale, o zi plină.

În vara lui 2019 am făcut o excursie de o zi în Caracal unde am vizitat printre altele și parcul Poroineanu (vezi impresii); în articolul menționat am povestit despre sinuciderea omului politic și povestea țesută în jurul acestei acțiuni (vezi în articol explicațiile).

Oricum nu mai (prea???) vezi în zilele noastre astfel de donații testamentare către Statul român sau autorități locale. Ziarul Universul din iunie 1910 publică o notiță din care aflăm ce s-a ales dintr-o parte a donației: Primăria orașului Caracal a cerut ministerului de interne să aprobe votul consiliului comunal din ședința de la 2 Mai, relativ la vânzarea tuturor acțiunilor Bancei Naționale, rămase de la decedatul Constantin Poroineanu, în scopul de a plăti complet lucrările pentru instalațiunea luminei electrice în acel oraș. Ministerul de interne a încuviițat acest lucru și a și făcut cunoscut guvernatorului Bancei Naționale.

Călătorii frumoase și interesante.

MichiAUTOR REVIEW
[29.05.24 17:08:51]
»

@tata123 🔱: Ti-am citit reviewul care este excepţional, a fost citat într-un articol în Agerpres. Cred că ai observat că nu am făcut copy/ paste ci m-am documentat singură ˝din trei surse˝şi nu am vrut să dau prea mare extindere subiectului că mai am restanţe din ˝formidabilele excursii de o zi˝ şi de prin alte părţi.

De fiecare dată, înainte de a mă înscrie, întreb ghidul dacă e de mers pe jos, e pantă sau trepte? În parc m-am plimbat vreo oră, mult pt mine dar m-a absorbit frumuseţea locului si abia la restaurant am simţit oboseala picioarelor dar era ultima oprire şi până la urmă a trecut. Îmi ocup timpul în mod plăcut altfel m-aş învârti în casă în jurul cozii că nu prea mai ies pe afară.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Caracal și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068669080734253 sec
    ecranul dvs: 1 x 1