ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Lainici

TIPĂREȘTE

In primavara anului 2014 ne-am hotarat sa vizitam Manastirea Lainici. Traseul ales de noi a fost Ramnicu Valcea-Horezu-Targu Jiu- Manastirea Lainici. Acest traseu trece prin Defileul Jiului, stiam din 2012 cand am fost la Rezervatia de Zimbri de la Hateg (vezi review) ca drumul este in lucru dar am crezut ca in doi ani s-a reparat, dar de unde atata bucurie, semafoar doi trei kilometri iar semafor si tot asa pana am ajuns la manastire. Aceste neplaceri au fost compensate de frumusetea naturi care se gaseste pe Defileul Jiului

Manastirea Lainici se afla in judetul Gorj, apartine de orasul Bumbesti Jiu, se afla pe Defileul Jiului la mijlocul acestuia, adica la 30 kilometri de Targu Jiu si 25 kilometri de Petrosani si are urmatoarele coordonate GPS N – 45.26.32.55 si E – 23.39.11.51.

Ctitorul aceste manastiri se pare ca este Sfantul Nicodim (care a construit si Manastirea Tismana – vezi impresii) care a construit aici o biserica din lemn. Biserica a fost distrusa in timpul imparatesei Maria Tereza, ca majoritatea lacaselor de cult din zona. In locul acestei biserici s-a construit de catre boieri din zona o alta biserica din piatra intre ani 1812-1817. In anul 1817 manastirea a fost atacata de turici, deoarece il adapostea pe Tudor Vladimirescu care era deghizat in calugar. Acesta luptase in razboiul ruso-turc din 1806-1812. Calugari au fost alungati de la manastire iar staretului i s-a taiat capul. Dupa plecarea turcilor calugari s-au intors la manastire. Intre 1854 si 1900 staretul acestei manastiri a fost Iradion Ionescu supranumit Luceafarul Lainiciului Acesta a murit in anul 1900, dupa 7 ani acesta a fost dezgropat si s-au descoperit moastele intregi. Acestea au fost ingropate la loc. In timpul Comunismului moastele au fost mutate succesiv in mai multe groapi, deoarece comunisti doreau sa la distruga. Cel care le-a mutat nu a spus la nimeni locul unde se gasesc mostele nici cand a murit. Au fost multi ani de cautari, pana cand in data de 10 aprilie 2009 au fost gasite.

In timpul Primului Razboi Mondial calugari au fost iarasi alungati de la manastirea aceasta find ocupata de catre soldatii germani care au profanat-o, intrand cu caii chiar si in altar. Pe pereti altarului se gasesc nume ale uno ofiteri si soldati care aici dormit in altar. Acestia au furat podoabele biserici, au distrus arhiva manastiri si cimitirul, au furat crucile mormintelor. Dupa razboi mormintele nu se mai cunosteau unele ramanand neidentificate pana azi. Manstirea este repopulata in 1929 cu sase calugari de la manastirea Frasinei. Dar in 1961 Manastirea Lainici este desfintata de catre comunisti devenind “Casa de oaspeti” iar usile biserici au fost inchise cu lacatul. Dupa anul 1983 aici isi fac aparitia timid cativa calugari care incep sa reinvie viata monahala la manastire. Dupa Revolutia din 1989 viata mamastirii este tot mai aprinsa, si datorita numarului mare de credinciosi care viziteaza lacasul de cult, se ia hotararea ridicarii unei noi biserici. Noua biserica-catedrala este inedita prin planul sau arhitectonic cuprizand doua biserici suprapuse. Acest lucru a fost posibil datorita planului terenului care este in panta astfel find necesar construirea unui demisol. Inedit este tematica picturi celor doua biserici, in cea de la demisol reprezentand inceputul crestinismului (in catacombe) pictandu-se viata crestinilor pana in anul 313. In biserica de sus sunt pictati toti sfinti biserici Ortodoxe.

In anul 2006 in Biserica noua a Manastiri Lainici s-a adus o icoana a Maicii Domnului, de la Muntele Athos, acesta find o copie a icoanei facatoare de minuni “Gorgoeepicuus” adica “Grabnic Ascultatoare”. Acesta icoana este una din cele cinci copii a originalului aflat la Manastirea Dohiariu de pe Muntele Athos, si a fost special facuta pentru Manastirea Lainici.

Dupa ce am vizitat intreaga incinta, si am cumparat cate suveniruri de la magazinul aflat in tr-o cladire din curtea manastirii, ne-am intors la masina pentru a ne intoarce acasa, dar nu am mai venit pe Defileul Jiului ci am continuat drumul spre Petrosani. De la Petrosani drumul este foarte bun, refacut in totalitate pana la Simeria, apoi pe autostrada pana pa Sibiu si apoi Valea Oltului si acasa. Acest drum chiar daca este mai lung este mult mai bun.

Unele informatii din acest articol sunt culese dintr-o carte cumparata de la Manastire.

Daca aveti drum prin Defileul Jiului faceti-va timp si oprit si la acesta manastire.

Va doresc concedii placute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 25.01.16 07:51:00
Validat / Publicat: 25.01.16 08:43:42

VIZUALIZĂRI: 9130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica veche de la Manastirea Lainici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

liviu49
[25.01.16 18:11:48]
»

@zlatna - Citit, vazut si votat! Cam asa ar fi foarte concisa aprecierea mea fata de acest articol. M-am uitat cand a fost aceasta plimbare si ma bucur sa imi actualizez, in gand, amintirile din foarte multele drumuri la si mai ales pe langa aceasta manastire. In perioada 1980-1993 am fost la Petrosani aproape saptamanal pe defileul Jiului, in toate anotimpurile, dar cel mai frumos peisaj mi s-a parut cel din octombrie-noembrie, cand frunzisul copacilor arata formidabil si de neuitat. Aproape de fiecare data opream in parcarea manastirii, dupa ce convingeam soferii de la ITBN cu care eram plecat la Petrosani sa viziteze manastirea. Cred ca manastirea are ceva aparte, pentru ca unii dintre ei imi sugerau sa oprim sa mai vizitam manastirea. Unii din dvs. poate au uitat ca la sugestia fostului staret al manastirii, s-a incheiat ceea ce a fost numita pacea de la Cozia la 22 ianuarie 1999. Este vorba de episcopul Ioan Selejan, pe atunci episcop de Covasna si Harghita, care din anii 80 a fost staretul manastirii. Atunci, la 22 ianuarie 1999, delegatia minerilor condusa de Miron Cozma si Romeo Beja si cea a guvernului condusa de premierul Radu Vasile (Dimnezeu sa-l ierte!) au convenit incetarea "ostilitatilor" din partea minerilor, guvernul angajandu-se sa nu intreprinda nici- o actiune in justitie, cea ce nu a fost respectat de catre guvern, ducand in februarie la izbucnirea celei de a sasea mineriade.

Referitor la traseul de intoarcere, pentru cei care ajung la manastirea Lainici pentru un timp mai scurt le sugerez unul din cele mai frumoase trasee di muntii nostri, Petrosani, Voineasa, Brezoi, Rm. Valcea, traseu pe care l-am facut de multe ori si l-as reface oricand.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[25.01.16 20:04:43]
»

@liviu49 - Va multumesc pentru aprecieri si pentru vot. Sunt binevenite si completarile dumneavoastra. Referitor la traseul Petrosani-Obarsia Lotrului -Voineasa, am fost in iunie 2014 pe acest traseu dinspre Voinesa, peisajele sunt foarte frumoase. Drumul este bun cu exceptia primilor 10 kilometri dintre Obarsia lotrului si Petrosani.

Va doresc o zi buna.

tata123 🔱
[26.01.16 09:32:31]
»

@zlatna - Mănăstirea Lainici este un așezământ vechi situat într-o zonă pitorească - Defileul Jiului. Biserica veche, din secolul al XIX-lea, se încadrează în curentul specific bisericilor din zona Olteniei de sub Munte prin arhitectura și pictura exterioară. Curtea ce înglobează chiliile vechi și biserica veche are un farmec aparte. Însă biserica nouă, monumentală, precum și clopotnița aflată în construcție eclipsează ansamblul monastic vechi. Apreciez faptul că au dat culoare și formă masivului gard exterior. Ce nu mi-a plăcut: indicatorul cu Fotografiatul interzis.

Îmi doresc ca atunci când mai ajung în zonă să urmez traseul către Schitul Locurele, traseu marcat ce începe de vis-à-vis de mănăstire.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.01.16 09:40:20]
»

@tata123 - Multumesc pentru completarile aduse sunt foarte utile.

"Îmi doresc ca atunci când mai ajung în zonă să urmez traseul către Schitul Locurele, traseu marcat ce începe de vis-à-vis de mănăstire. "- am vazut ca erau indicatoare catre acest schit dar nu stiam cat era de mers si am renuntat.

Daca mai aveti drum prin zona merita sa opriti la acesta manastire. Am auzit ca s-au cam terminat si lucrarile pe Defileul Jiului, asa ca pe cai ...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Lainici [Bumbești Jiu]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065117120742798 sec
    ecranul dvs: 1 x 1