ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Rezervatia de zimbri - Hateg

TIPĂREȘTE

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat, avand o greutate cuprinsa intre 350 si 1000 kilograme. Citind aceasta informatie ne-am hotarat sa facem o excursie la Hateg, petru a vizita rezervatia de zimbri.

Traseul ales de noi a fost Ramnicu Valcea – Targu Jiu – Petrosani – Hateg, deci prin Defileul Jiului, si zic eu ca am facut o alegere proasta deorece drumul pe defileu se afla in lucru si am stat la semafoare de ne-am saturat. Asta era in anul 2012, am auzit ca nici acum nu s-au incheiat lucrarile toate si suntem in 2016.

Rezervatia se afla la aproximativ 4 kilometri de localitatea Hateg in drumul spre Simeria, de la drumul national se vireaza la stanga (exista indicator) si apoi se mai merge cam 3 kilometri prin padure, pe un drum asfaltat, in unele locuri mai stramt, dar in general bun. Am ajuns in parcare unde am lasat masina si am pornit vizita.

Coordonatele GPS ale acestei locatii sunt N: 45.37.30 si E : 22.58.39.

Ne-am indreptat spre casa de bilete de unde am luat doua bilete la pretul de 6 lei bucata. De la casa de bilete pana la tarculul zimbrilor mai parcurgi pe jos vreo 300 de metri si pe urma poti admira superbele animale.

Acesta rezervatie se intinde pe o suprafata de 40 hectare si se afla in custodia Ocolului Silvic Hateg. Ea a luat finta in anul 1958 cand aici au fost adusi primi doi zimbri din Polonia, un mascul si o femela, pe nume Podarec si Polonka. In anul 1963 a mai fost adusa o femela din Polonia pe nume Pumila, zimbri au inceput sa se imultesca, astfel in anul 1979 s-a ajuns la un numar de 12 exemplare.

Zimbri nascuti in Romania au primit nune care incep cu RO, Romina, Roxana, Romanita, Romeo, Rosu etc. In timp zimbri s-au inmultit ajungandu-se la un numar de peste 40 de exemplare si atunci statul Roman a luat hotararea sa trimita zimbri si in alte parti ale tarii, respectiv la Vanatori-Neamt si Neagra Buscani. Din anul 2009 s-a mai deschis o rezervatie de zimbri la Vama Buzaului in judetul Brasov.

Cand am ajuns noi era cam ora amiezi iar zimbri stateau tolaniti la umbra si isi faceu siesta dupa masa, am reusit sa vedem cativa odihnindu-se iar intr-un tarc statea si un vitelus (cred ca asa se numeste) de zimbru. Acesta este un lucru bun, ca se mai inmultesc si astazi aceste animale si nu dispar. Zimbri pareau destul de ingrijiti semn ca cei care se ocupa de rezervatie isi dau silinta.

Am auzit ca in trecut la acesta rezervatie pe langa zimbri se mai aflau si cerbi si caprioare, dar care acum au disparut de aici. Ar fi bine sa fie aduse altele pentru ca vizitatorii sa poata admira si aceste animale, Oricum cine vine aici, si in celelalte rezervatii de zimbri au posibilitatea de a vedea de aprope cel mai mare animal care traieste in Europa, animal care (cred) nu se poate vedea la nici o gradina zoologica din Romania.

In prezent se incerca inmultirea populatie de zimbri in padurile din Romania, pentru acesta in anul 2012 au fost eliberati 5 zibri in padurile de langa rezervatia Vanatori –Neamt are sunt monitorizati in permanenta.

Daca aveti drum prin zona gasiti-va timp si pentru o vizita la acesta rezervatie si nu veti regreta.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 18.01.16 12:09:44
Validat / Publicat: 18.01.16 16:11:38

VIZUALIZĂRI: 2831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Alti "colosi" care se odihnesc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [18.01.16 16:11:09] »

Mutat în rubrica "Rezervația de zimbri [Slivuț], HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)

-

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

Radu Tudoran [18.01.16 18:22:47] »

Sunt multi vizitatori? Caci camile sau elefanti a mai vazut lumea, dar zimbrii nostri nu-s prea raspanditi si nu-s prea multe sense sa-i vezi. Cealalta rezervatie se viziteaza, ca-i mai aproape de metropola mea?

zlatna [18.01.16 18:38:59] »

@Radu Tudoran: La Hateg erau in 2012 parca 8 exemplare. Acum nu stiu cate mai sunt. Noi am mai vizitat si rezervatia de zimbri de la Vanatori-Neamt, aici erau mai multe animale pe langa zimbri mai erau caprioare si cerbi. Acesta rezervatie dupa parerea mea este mai ingrijita decat cea de la Hateg.

La celelalte rezervati nu am fost si nu stiu ce sa va zic despre ele.

mogly [18.01.16 18:59:16] »

@Radu Tudoran, Zlatna:

Anul trecut mai erau 6, au fost 13 dar au murit de boala limbii albastre. Vizitatori nu prea sunt.

In decursul anilor rezervatia din pacate a involuat odata cu restul lucrurilor din Romania. Cand copii meu erau mici, in revervatie se gaseau si iepuri, dihori, vulpi, caprioare, fazani, pauni, chiar si doi ursi. Mergeam des acolo si in fiecare an mai dispareau din animale. Tin minte, ca fiul meu avea cativa anisori cand s-a pus pe plans intrebandu-ma unde au disparut vulpea si dihorul si i-am explicat ca au plecat in padure si sunt liberi si fericiti (macar daca ar fi fost asa).

tata123 🔱 [19.01.16 10:17:40] »

@zlatna - Un animal maiestuos, zimbrul a dispărut din pădurile noastre la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind colonizat din nou abia peste 100 de ani. Chiar Dimitrie Cantemir descrie în „Descriptio Moldaviae” acest animal impunător. Azi îl mai putem admira doar în cele 4 rezervații naturale: Vânători Neamț, Bucșani, Vama Buzăului și Hațeg. Din păcate, la Hațeg, epidemia bolii limbii albastre a dus în 2014 la dispariția a șapte exemplare. O veste bună a venit în 2015 când a apărut pe lume în rezervația de la Hațeg micul Roland (gazetadedimineata.ro/comu ... bri-de-la-hateg).

zlatna [20.01.16 15:46:55] »

@mogly - Cand am fost noi tot putini erau vizitatorii. Nu am stiu ca erau asa multe anumale in acesta rezervatie, Stiam de rezervatie de cand eram copil si am fost de foarte multe ori in zona, am oprit la restaurantul din curba mare de langa rezervatie. La acest restaurant luam masa cand ne intorceam de la meciurile de fotbal pe care le jucam in Valea Jiului.

Va multumesc pentru completarile aduse.

zlatna [20.01.16 15:52:43] »

@tata123 - O veste foarte buna cu aparitia pe lume a micului zimbru Roland. " Chiar Dimitrie Cantemir descrie în „Descriptio Moldaviae” acest animal impunător. " Cred ca Dimitrie Cantemir vorbea despre Bour care este diferit de zimbru. Capul de bour era pe stema Moldovei.

Pe langa Hateg am fost la Vanatori-Neamt, la celelate doua rezervatii nu am fost, dar nu se stie cand o sa ajungem si la ele.

tata123 🔱 [20.01.16 16:17:10] »

@zlatna - Subiectul prezenței zimbrului pe stema Moldovei a fost controversat mult timp; și astăzi sunt cercetători care susțin că pe stemă este reprezentat un zimbru, nu un bou sălbatic.

Ca mărime este cât un bou domestic, dar are capul mai mic și alungit, grumazul mai zvelt și pântecele mai supt, picioarele mai înalte, mai subțiri și mai drepte, cu vârfurile foarte ascuțite și întoarse în afară. Este un animal feroce și iute și, întocmai ca și caprele, se poate cățăra pe țancurile munților, de aceea cu greu se poate prinde altfel, decât ucis sau rănit cu pușca - așa descrie Dimitrie Cantemir animalul numit „zimbru”. Constantin C. Giurescu susține că domnitorul moldovean, ce se trăgea dintr-o familie ce iubea vânătoarea, a vânat ori văzut un astfel de animal.

mogly [20.01.16 18:16:18] »

@zlatna - Caprioarele erau primele pe partea stangă într-un ţarc, după ce intrai pe poarta si treceai de cabana din dreapta unde se achită biletele, chiar când începeai să urci drumul în pantă. Ele au dispărut acum câţiva ani, nu ştiu exact câţi, 5-6 cred, însă au fost aduse mai recent totuşi decât restul animalelor. Apoi pe partea dreaptă erau la oarecare distanţă, în cuşti mici îngrădite de un gard iepuraşi, dihori şi vulpi, separaţi bineînţeles şi la final o cuşcă mai mare cu doi urşi slabi, aceste animale au dispărut toate de mult, când avea fiul meu 4 - 5 ani, acum are 18 împliniţi. Iar unde se termină tarcul mare în care sunt acum zimbri, chiar la capăt în poiana dreaptă erau păsări: fazani, păuni şi ceva găinuşe mici.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mogly, Radu Tudoran, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația de zimbri [Slivuț]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051750898361206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1