GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul cartofului şi al gulaşului (Miercurea Ciuc, jud. Harghita)
Zona Ciucului şi în general zona locuită de secui este recunoscută ca fiind "Patria cartofului" aşa că un festival dedicat acestei legume este cât se poate de firesc, devenind un eveniment tradiţional. În ziua de sâmbătă 1 august 2015, zeci de bucătari amatori s-au întrecut în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalul Cartofului, eveniment tradițional inclus în programul Zilelor municipiului Miercurea Ciuc (anual în prima săptămână a lunii august). Festivalul cartofului, completat în această zi cu multe alte manifestări culturale şi distractive, pentru cei interesaţi să-şi programeze o deplasare aici, are loc anual în prima zi de sâmbătă a lunii august. Concursul-festival se desfăşoară în Parcul Central din Miercurea Ciuc care se transformă într-o imensă bucătărie. În 2015 au participat 50 de echipe care și-au pus la bătaie imaginația pentru a găti cele mai bune rețete cu cartofi. Bucătarii înscriși în concurs au fost aleși locali, șefi de instituții, jurnaliști, sportivi, fotografi sau reprezentanți ai unor societăți comerciale din Miercurea Ciuc.
Dacă unii dintre concurenți au ales să gătească tradiționalul gulaș cu cartofi sau tocăniță de cartofi cu carne și legume, alții au decis să fie mai creativi și să surprindă juriul cu diverse rețete speciale. Una dintre echipe a preparat o tocană de cartofi cu carne de cerb și trufe negre, cu 12 feluri de condimente, în vreme ce o alta a gătit o "tocăniță cu de toate'', adică trei feluri de carne, zece feluri de legume și... foarte mult suflet.
Deputații Korodi Attila și Tannczos Barna au pregătit o supă cremă de cartofi și un preparat asemănător cu gnochi, asezonat cu diverse sosuri. Aceștia au declarat că au vrut să facă "o demonstrație a influenței bucătăriei franțuzești și italiene asupra cartofului secuiesc", preparatele fiind servite, evident, alături de un pahar de palincă.
Șeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a condus pentru al zecelea an consecutiv echipa Phoenix care a pregătit un gulaș haiducesc cu carne de mânzat și hribi.
Festivalul cartofului a reunit în 2015 un număr foarte mare de participanți, dar și de spectatori, atmosfera fiind întreținută de muzică populară sau jazz. Evenimentul este unul foarte iubit, în care se leagă prietenii iar rivalitățile dispar, iar la final cei mai câștigați sunt cei care gustă din diversele preparate cu cartofi.
De-a lungul anilor am partipat la mai multe ediţii ale "Festivalului cartofului", ocazii cu care am făcut mai multe videoclipuri, astfel:
1. 2015: youtube
Spre sfârşitul videoclipului puteţi admira şi alte specialităţi culinare din cartofi, precum şi modul de jurizare
2. 2014: youtube
Cu participarea unei echipe "peruane" care apregătit cartofii într-o vatră cu pietre încinse şi acoperite de pământ
3. 2012: youtube
Mai multe secvenţe din concertul interpretat în exclusivitate la "instrumente muzicale" din legume. De asemenea, multe spectacole şi activităţi pentru copii
4. 2011: youtube
Vă recomand călduros partea de început a videoclipului în care puteţi vedea o formaţie de dansatori profesionişti care încing ad-hoc un ceardaş în jurul ceaunului, sărind peste lemne şi învârtind din "mers" în ceaunul cu gulaş aflat pe foc
5. 2009: youtube
6. 2008: youtube
Trimis de Lucien in 28.04.16 13:09:23
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucien
Faine poze! Festivalul seamana cu cel de la Praid, unde printre multele ceaune cu sarmale sunt si cateva cu gulas, dar se pare ca acolo lumea prefera sarmalele.
Cred ca acele casatorii mixte, intre romani si unguroaice, s-au facut si datorita faptului ca acestea din urma gatesc bine.
Si mancarea ungureasca, ca si cea romaneasca, (datorita gospodinelor, mancare hand-made, nu semipreparata si incalzita) are un gust bun, fata de cea din restul Europei.
Odata veneam cu autocarul din Vest, am trecut noaptea din Austria in Ungaria si am servit ceva la un bistrou. Stiam ca sunt in Ungaria dupa gustul mancarii. Nu trebuia sa-mi zica nimeni c-am trecut granita.
Frumoase intamplari, poate ajung si eu vreodata la un asemenea festival, nu prea sunt anuntate din timp din pacate si lumea uita de calendarul manifestarilor traditionale.
@calatorul - Festivalul Cartofului (Gulasului) are loc odata cu zilele orasului si se tine in fiecare an in prima sambata a lunii august (este regula)
@Lucien - Multumesc pentru raspuns si informatii, vazusem data de 1 august de la festivalul descris aici, perioada cand sunt prin zona, ceva mai jos langa Brasov, o sa urmaresc anul asta.
Raman la parerea ca nici organizatorii si nici presa nu sunt in stare sau nu doresc sa promoveze GRATIS asemenea manifestari traditionale de o frumusete aparte, care merita vazute si cunoscute de cat mai multa lume. Si din pacate stirile retroactive nu prea mai ajuta decat sa afli ca s/a mai petrecut un lucru interesant la care nu ai participat desi ai fi putut. Petrecere frumoasa la viitorul festival!
@calatorul - Cu mare placere. Un alt festival foarte frumos - si pentru care am scris deja niste impresii - este "O mie de fete secuience"
Anul acesta va fi pe 2 iulie. Din pacate nu gasesc un program in limba romana cu manifestarile culturale si traditionale din acest an in Miercurea Ciuc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 'Omorârea Taurului' - Farşang în zona Caşin (Plăieşii de Jos, jud. Harghita) — scris în 19.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Festivalul Verzei (Frumoasa, jud. Harghita) — scris în 03.05.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O Mie de Fete Secuience (Miercurea Ciuc, jud. Harghita) — scris în 17.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Tradiţia sfinţirii bucatelor de Paşte în Miercurea Ciuc (jud. Harghita) — scris în 20.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Siculicidium 1764 - Istoria vie (Siculeni, jud. Harghita) — scris în 26.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Farşang la Ciceu (jud. Harghita) — scris în 18.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ