ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O Mie de Fete Secuience (Miercurea Ciuc, jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=9OCpH2MwBAI

Sărbătoarea anuală a portului şi obiceiurilor secuieşti „Festivalul celor 1000 de Fete Secuience" de la Miercurea Ciuc este o ocazie unică pentru prezentarea, păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor populare specifice acestui ţinut. Evenimentul este dedicat sărbătoririi portului popular, păstrării obiceiurilor şi tradiţiilor religioase secuieşti. Participanţii, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale, veniţi pe jos, călare sau în căruţe, se adună dimineaţa pe platoul din centrul oraşului Miercurea Ciuc. Marea majoritate vin în căruțe, dinspre nord (Ciucul de Mijloc) și dinspre sud (Ciucul de Jos). Centrul orașului se umple de căruțe, de cai, de balegă și mirosuri specifice, dar asta este situația: e greu să faci omletă fără să spargi ouălele. De fapt nu e o problemă, imediat după plecarea participanților intervenind forțele de curățenie și în câteva minute totul este lună.

După ce se adună participanții pe platoul din centrul orașului, are loc o mică cuvântare și începe muzica populară în interpretarea unor cântăreți din zonă, acompaniați și de instrumente specifice secuilor (de exemplu gordunul, acel ”violoncel” folosit ca instrument de percuție). Sunt interpretate melodii/dansuri cunoscute de toată lumea, mișcările/pașii executându-se uneori la comanda interpreților. Participanții dansează cu entuziasm și voioșie, liber, în ”hore”, în șiruri sau în alte formații specifice (foto, video). Tot platoul freamătă în ritmurile antrenante ale ceardașurilor, prilej de mare satisfacție și pentru privitori.

După această repriză de dans care durează cam jumătate de oră, dansatorii se îmbarcă în căruțe și în ceea ce se poate numi drept PARADA PARTICIPANȚILOR, se îndreaptă cu toţii spre poiana de pe Muntele Şumuleu unde manifestările folclorice continuă pe parcursul mai multor ore. Acest moment, al paradei, este așteptat cu mare interes pentru-că nu în fiecare zi ai ocazia să admiri călăreți, căruțe și trăsuri împodobite prin centrul orașului. Avem ocazia să vedem zeci și zeci de căruțe pline de fete și fețe zâmbitoare. Spectatorii aplaudă și ovaționează. Călăreții și îndeosebi fetele călare sunt foarte apreciate. De asemenea, crează un mare entuziasm micii copii călare pe ponei sau în trăsurici trase de ponei (video).

Parada este coordonată de un grup de husari (foto, video). Ei încheie defilarea în aplauzele spectatorilor.

Festivalul folcloric propriu-zis are loc pe parcursul mai multor ore pe scena de la Șumuleu, exact în aceeași poiană uriașă unde se adună zecile de mii de pelerini și pelerine cu ocazia Pelerinajului de Rusalii: vezi impresii

Primul festival a avut loc în 1931 la Şumuleu, şi de atunci festivalul a devenit poate cea mai importantă ocazie de prezentare a portului, cântecului, muzicii şi dansului popular din zona Ciucului. După o perioadă de întrerupere în perioada comunistă, tradiţia a fost reluată din anul 2000.

Așa cum vedeți și în fotografii, festivalul este un prilej de bucurie, veselie, râset și de mare satisfacție. Se întâlnesc generații, tradițiile fiind perpetuate de la un an la altul. Festivalul celebrează moștenirea culturală secuiască. Deși Secuimea este destul de unitară din punct de vedere etnografic, așa cum puteți vedea și în imaginile atașate, sunt mici detalii care diferențiază costumele populare, chiar și dansurile, de la sat la sat. Cunoscătorii pot preciza exact satul de proveniență al participanților.

Multe grupuri vin cu propriile tarafe sau chiar cu famfară, cum este cea din Sâncrăieni (foto, video).

Acest festival este așteptat cu mare interes de locuitorii in Miercurea Ciuc și din zonă. De asemenea, sosesc o mulțime de turiști. La festival, în afara participanților din Secuime, sunt invitate și grupuri mai de departe, inclusiv din Ungaria. Aveți ocazia să vedeți în fotografii unul dintre acestea, având costume de poveste, ca niște păpuși.

Festivalul are loc în fiecare an, în prima duminică a lunii iulie.

Fotografiile prezentate aici sunt făcute la edițiile din 2013,2014 și 2015.

De asemenea, cu ocazia acestor festivaluri folclorice, am făcut mai multe videoclipuri, astfel:

1. Întâlnirea, dansul pe platou și parada, 2013: youtube

2. Sosirea, dansul pe platoul din centrul orașului și defilarea, 2014: youtube

3. Sosirea și dansul pe platou, 2015: youtube

4. Parada participanților: 2015: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 17.04.16 08:25:37
Validat / Publicat: 17.04.16 12:51:37

VIZUALIZĂRI: 1945 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Platoul din centrul orașului freamătă sub pașii... fetelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2023 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[17.04.16 12:50:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

maria55 †
[17.04.16 13:06:58]
»

@Lucien, spune-mi te rog daca vad bine... au schimbat culorile drapelului?! Poza 21... ori este steagul secuiesc?!

dorgo
[17.04.16 19:07:13]
»

@maria55 - Vai Maria, nu te prinzi de nimic, si doar esti din Eforie, drapelul acela albastru-galben-albastru din poza 21, e-un steag de vacanta, albastru semnifica marea, galben e nisipul arzator ce ne-asteapta la vara in Elada iar albastrul celalalt e cerul senin de deasupra Greciei. Se zice ca o poza face cat o mie de cuvinte dar vad ca o mie de secuience (cu toate ca uneori e greu si cu una) fac cat un intreg festival. Una peste alta, e-un reviu care te bine dispune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
maria55 †
[17.04.16 19:17:06]
»

@dorgo - tu-mi sugerezi ca ar fi Blue Flag... o fi... si nu m-am prins, adevarat! Cert este insa faptul ca secuiencele-s mandre-n toate cele, frumoase ele, frumoase, costumele, frumoase traditiile si... frumoase pozele!! Dar pe vremea cand am parasit eu Targu Muresu', zau ca se "purtau" alte culori!

Suntem off si cred ca ne-o furam!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.04.16 20:10:39]
»

@maria55 - Problema steagurilor la sărbătorile secuiești m-a preocupat și pe mine. Sunt multe, felurite și nu le mai dai de cap. Unul singur pare că lipsește.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[17.04.16 20:23:15]
»

@maria55 - In P21, in partea central-sus a imaginii, este un drapel secuiesc: are culoarea albastru deschis si o banda aurie. In coltul sus dinspre catarg are (nu se vad) simbolurile secuimii si anume soarele cu luna. Este un drapel care se intalneste la orice manifestare din zona si frecvent, chiar fara sa fie vreun eveniment, si la casele oamenilor. Sta, de asemenea, pe multe din cladirile oficiale. Un mare si frumos steag secuiesc (care a devenit sau e pe cale sa devina steagul oficial al judetului) flutura maietos in vant pe platoul din mijlocul orasului, iar vis-a-vis, pe Casa Alba, unul mai mic: youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[17.04.16 20:25:34]
»

@iulianic -... si cat de multa dreptate ai cu steagul care lipseste...

maria55 †
[17.04.16 20:40:22]
»

@Lucien - multumesc pt raspuns! Banuiam eu... ceea ce nu banuiam insa, e ca un judet poate avea un steag "oficial"! Discutia insa nu-si are locul aici, pe un site de turism (vis a vis de steaguri)... Am sa sugerez insa arborarea unui drapel cu semi-luna la Eforie ca tot sunt fan Turcia si in plus multi, multi prieteni musulmani care-mi sunt aproape!!

PS. Melodia insa este "traznet"...am crescut cu ea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[17.04.16 21:06:42]
»

@maria55 - Ma bucur mult ca iti place (muzica). Cu steagul secuimii te vei obisnui pentru-ca va mai aparea in postarile mele viitoare. Da, un judet poate sa aiba propriul steag... dupa cum reiese de aici: agerpres.ro/social/2015/1 ... romani-18-15-36.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Zoazore
[17.04.16 21:52:19]
»

@Lucien - Și un SB de la mine, pentru cele 1 000 de frumoase fete secuience!

Cu sau fără steaguri, flaguri, faguri, luni și semiluni!

Frumos și alert prezentat!

LucienAUTOR REVIEW
[17.04.16 22:10:02]
»

@Zoazore - Multumesc mult! Urmareste-ma si vei mai avea ocazia sa vezi din traditiile obiceiurile si locurile din secuime.

dorgo
[17.04.16 22:10:32]
»

@maria55 - In tara sunt 7000 de musulmani, foarte multi in jud. Constanta... ideea cu semiluna e grozava si daca-ti mai ramane ceva loc in curte, poate le dai spatiu si pt o mica moschee, ca cea din Bucuresti e cu probleme... ai cam uitat istoria, chiar daca ea e azi diferita... cate sute de ani am dat noi tribut Semilunei? Cate care cu aur si copii, viitori ieniceri (mercenari) am trimis noi la Stambul? Semiluna? L-ai uitat pe Mircea, pe Eminescu? pe Baiazid?

"Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândeşti că pot
Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?
O, tu nici visezi, bătrâne, câţi în cale mi s-au pus!
Toată floarea cea vestită a întregului Apus,
Tot ce stă în umbra crucii, împăraţi şi regi s-adună
Să dea piept cu uraganul ridicat de SEMILUNA.
S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta,
Papa cu-a lui trei coroane, puse una peste alta,
Fulgerele adunat-au contra fulgerului care
În turbarea-i furtunoasă a cuprins pământ şi mare".

Deocamdata, eu am o singura bucurie... ca Romania, Bulgaria si Grecia sunt sarace... si nu sunt ravnite de nimeni (azilanti musulmani) si nici nu sare prin aer nimic pe-aici si ne facem concediile in liniste...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
maria55 †
[17.04.16 22:26:08]
»

@dorgo - ba ma faci "insensibila", ba ma faci "uituca"! Trec cu vederea, insa nu intinde coarda... ca se rupe!! Si am ghicit in cafea (nu-i nevoie sa ma faci si "prezicatoare") ca o sa am de facut un drum in frumosul nostru oras natal (pt. mine) Targu Mures, iar pe indelete am sa-ti explic ce inseamna sa faci o simpla comparatie intre niste... steaguri

Nu ma trimite la istorie, geografie sau alte materii, am fost codasa clasei dar stiu ce inseamna sa faci o gluma sau mai mult decat atatnu sufar de sovinism!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgo
[18.04.16 07:42:09]
»

@maria55 - Pacat. Se amesteca politica cu turismul, nu Lucien a pus acel steag secuiesc acolo, nu el trebuia sa-l puna pe cel ce lipseste (@iulia nic), el scrie despre o manifestare folclorica si-atat.

Cand apare cate un "flame" sudiist, reegatenii sunt dominanti pe acest sait, asupra restului tarii, minoritare, cei ce conduc saitul ar trebui sa inchida discutia sau s-o dirijeze spre tema data.

Fiti siguri ca secuii isi vor arbora steagul, daca sunt mai mult de o suta si-n New York, (au eu un fix) doar ca de-acolo Obama ii va sui in primul avion si-i va debarca inapoi acasa. Au spanioliii minoritari din America staagul lor? Au cerut ei autonomie vreodata in USA? Problema e ca romanii sunt prea toleranti, accepta orice daca functioneza dictonul regatean politic "da mie ce-mi pica?".

Chestia asta s-a mai intamplat cand eram eu mic, o grupare de maghiari din Franta s-a enclavizat, si-a delimitat un teritoriu, si-au pus steagurile la marginea teritoriului si l-au declarat pamant unguresc. Presedintele de atunci, in functiune, a procedat la fel ca si in presupusul scenariu de mai sus. Avion si acasa.

Acum apare problema Cataloniei. Nu demult a fost cea a Irlandei de Nord.

Sa revenim... e pacat ca se cauta nod in papura adica provocari regatene la reviuri atat de spumoase si placute ochiului postate din Transilvania si se dau palme n egative si colorate tinerilor entuziasti ce intra pe acest sait. Sa nu se mire nimeni de pe AFA, daca din Regat vor fii in curand 99% din uzeri si din Ardeal si Moldova, restul. (Asta imi apare mie in cafeaua de dimineata).

Si-acum, gata! Game over. Treb sa plec la serviciu. Maine scriu ceva despre orasul ce are cea mai mare oferta optionala turistica periurbana. stiti care e acela?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Admin
[18.04.16 08:35:50]
»

@dorgo - singurul cu "flame" pe aici eşti tu, Căline

Ar trebui să-ţi fi şters ecoul, e jignitor prin unii termeni peiorativi folosiţi pe criterii "de domiciliu", dar sper ca oamenii să nu se simtă ofensaţi — cunoscându-te, deja, atât de bine, probabil ştiu că eşti "benign", oricât de "fioros" ai vrea să pari, în această privinţă :-)

Şi-n plus, eşti "dulce" când te-apuci din nou de previziuni gen "mama Păroasa... ăstaaaa... Omida" // ca aia cu "99%"

dorgo
[18.04.16 13:56:21]
»

@Admin - Ai dreptate boss ca-ntotdeauna... prea m-am ambalat... o sa-mi iau un time out... un intelept zicea ca atunci cand unii se disputa pentru niste esarfe sau steaguri sau tricouri bicolore sau tricolore, e bine sa pleci de-acolo o vreme, si sa te-ntorci doar cand vor ajunge cu totii la aceeasi culoare...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic, Lucien, maria55, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona M.Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083127021789551 sec
    ecranul dvs: 1 x 1