GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce am vizitat frumosul oraș Sibenik am pornit mai departe spre o altă nestemată a Croației, Trogir. Am parcat mașina într-o parcare cu plată aflată în apropierea orașului vechi. Taxa de parcare a fost de 10 kun/oră. Coordonatele GPS pentru parcare sunt următoarele: N – 43.518327 și E – 16.252570.
Acest oraș vechi, asemenea altor orașe din acestă parte de coastă a Adriaticii, este ridicat pe o insulă așezată între uscat și o altă insulă, Ciovo, legată de continent cu ajutorul a două poduri.
Trogir este un orasel croat tipic antic, pastrat într-o formă foarte buna, lucru care a determinat includerea oraselului in patrimoniul UNESCO în anul 1997. După doar câțiva pași pe micile straduțe pietruite parcă te "teleportezi" în trecut, totul parcă se mișcă mai încet și o atmosferă de relaxare te invaluie. Te uiți uimit și încantat la casele de piatră tipic croate care sunt construite foarte apropiat unele de altele probabil ca să își facă umbră reciproc. Pasii te poartă pe straduțele făcute din pietre care în timp au devenit perfect netede sub pașii tuturor celor care au vizitat sau au trăit în Trogir.
Încă din parcare se vedea turnul catedralei Sfântul Laurențiu, dorința de a o vedea creștea pe măsură ce ne apropiam de porțile vechiului Trogir. Am trecut podul spre cetate, nu înainte de a admira ambarcațiunile parcate în micul golf. Am intrat în cetate trecând Kopneva Vrata, deasupra porți se află o statuie al sfântului Ioan.
Nu după mult timp am ajuns în Piața Centrală din vechiul Trogir numită trg Ivana Pavia II. Cel mai important obiectiv turistic de aici este Catedrala Sv. Lovro (Sfântul Laurentiu). Catedrala este unul dintre cele mai pretioase monumente croate.
Lucrările bisericii, începute în anul 1123 s-au lungit pâna în secolul următor și nu au lipsit nici intervențiile de mai târziu, ca de pilda clopotnița gotico-venețiană, construită însecolul XVI, care constituie axa simbolică și vizuală a orasului. Frumusețea monumentului este apreciată încă de la atriul cu micile coloane, arcade și friza clasică, dar mai ales la vederea portii de intrare în catedrală construită în anul 1240, operă a maestrului Radovan.
Pe fațadă se află statuia Sfântului Laurentiu, datează din secolul XV si este aproape contemporană cu baptisteriul (1467), cea mai importantă operă adaugată de către sculptorul Andrea Alessi. Intrarea în catedrală este păzită de către Adam și Eva. Interiorul catedralei despărțit în trei naosuri prin pilaștrii rectangulari.
Altă clădire simbol din această piață este Turnul cu ceas. Construit în anul 1422, a făcut parte la început dintr-o biserică. Chiar dacă au trecut de la punerea în funcțiune aproape 600 de ani ceasul încă funcționează foarte bine.
Veche Primărie a fost construită pe locul unde se afla palatul Ducal. Ornamentele de pe fațadă au fost realizate de către Niccolo di Giovanni Fiorentino în secolul XV. În timpul reconstrucție din anul 1890 au fost încorporate în pereți un număr mare de elemente gotice și renascentiste din palatele familiale din Trogir și monumentele publice din oraș.
După ce am admirat ceasul și primăria, prin Piața Centrală am văzut într-un loc adunați mai mulți turiști, ne-am dus și noi să vedem ce e acolo, era o mică bisericuță iar un ghid povestea deste istoria ei. Biserica este închinată Sfintei Maria.
Biserica este foarte veche, fiind construită la începutul secolului IX sub forma unei cupole înalte înconjurată de șase abside. În secolul XVII au fost descoperite în biserică patru altare, unul dedicat Adormirii Maicii Domnului, alt altar construit în 1453 a fost dedicat Sfântului Ieronim, celelate doua altare au fost dedicate Sfântei Maria de Loreto și Sfintei Lucia. Biserica a fost demolată la mijlocul secolului XIX. Astăzi în mica bisericuță se află doar un sarcofag din piatră iar pe pereși fotografiile unor persoane care probail au contribuit la construirea noi bisericuțe.
A urmat Loggia Orașului. Se află pe latura sudică a pieței, A fost construită între secolele XIV-XV. Construcția este susținută de coloane cu capitelii romane. În interiorul Logiiei într-un relief este reprezentată Justitia, operă realizată în atelierului lui Alessi Fiorentino în secolul XV.
În vizita noastră a urmat biserica Sfânta Barbara. Este o biserică construită în secolul IX. A fost construită din fragmente de piatră spartă care au fost legate între ele cu ajutorul unui liant. Biserica este formată dintr-o cupolă înaltă, tavanul fiind sprijinit cu ajutorul unor coloane. Biserica este acum apoape goală.
A urmat o plimbare printre străzile înguste, piatruite ale orașului trecând pe lângă o mulțime de clădiri cu arhitecutură impresionantă. Am ieșit din oraș pe Poarta Mării, apoi ne-am plimbat printre palmierii pe Riva Trogirului. În port erau o mulțime de vapoare care așteptau să plimbe turiștii.
Am ajuns și la Castelul Camerlengo. Castelul are fromă aprope pătrată, datează din epoca venețiană a orașului, a fost construit între 1420 și 1437. Nu i-am trecut porțile așa că nu știu ce se află în spatele zidurilor.
Ne-am întors pe aceleși străduțe înguste spre parcarea unde aveam mașina fiind foarte mulțimiți de ce am văzut în Trogir. Dacă ajungeți în Croația nu rateți o vizită în Trogir.
Toate cele bune.
Trimis de zlatna in 31.10.17 16:30:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna:
N-ai avut ce pierde la Kamerlengo, poate pierdeai 2*3 kune cred, azi e bun pentru priveliste dacă urci treptele cam incomode și pentru spectacole. Vezi dacă nu tragi bine cu urechea pe la Poarta Mării?
@zlatna: Locuri minunate pe care in mod sigur nu le voi ocoli daca voi ajunge pe acolo. Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Destinație de vacanță: Trogir, Croaţia — scris în 22.08.18 de stefdorin din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- May.2017 Mica Veneție de Dalmația, Trogir — scris în 11.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Catedrala Sf. Laurențiu, Trogir — scris în 10.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Trogir, un oraş mic, dar mare cât inima mea — scris în 15.03.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Orasul muzeu - Trogir — scris în 06.11.14 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Croatia, Coasta Dalmata: partea a doua - Trogir si Primosten — scris în 14.08.15 de monaca din TECUCI [GL] - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Călătorie pe Coasta Dalmaţiei şi oraşul muzeu -Trogir — scris în 01.09.13 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ