ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Omul sfințește locul!

TIPĂREȘTE

Plecăm din Băile Felix pe DN76/E79 până în dreptul localității Sudrigiu, facem stânga spre Chișcău (DJ763), comuna Pietroasa, să vizităm Peștera Urșilor, când observăm pe partea dreapta a drumului, la nr. 86 Muzeul Etnografic Horea și Aurel Flutur.

Oprim pe partea stângă lângă un șopron ce adăpostește o moară de măcinat, mașini de epocă, un tractor și căruțe. Pe panoul de la intrare scrie mare: INTRAREA GRATUITĂ. Program de vizită marți - duminica: 9:30 -19:00 (vara) 18:00 (iarna); luni: închis. Intrăm în curte.

Lucreția și Aurel Flutur, simpli tarani ai Chișcaului, lasă în urma lor o moștenire culturală valoroasă, una dintre cele mai mari colecții particulare de etnografie din țara care face cinste comunitatii și locului care o adapostește. Pasiunea de colecționar a lui Aurel Flutur a început din anul 1968. În 1974 adunase un numar semnificativ de obiecte cât să amenajeze o expoziție permanentă la Casa de Cultura din Ștei, urmata de expozitii temporare organizate la Oradea. În anul 1978, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea achiziționează de la acesta aproape 400 de obiecte. Este inceputul unei colaborari între colecționarul autodidact și specialiștii muzeului, care I-au sprijinit in activitatea de inventariere a obiectelor implicându-se în organizarea expozitionala ale acestora. În ultimii ani, Muzeul Satului din București și Muzeul Agriculturii din Slobozia au fost interesate de achizitii.

În prezent, colecția Horea și Aurel Flutur numară peste 2500 de obiecte și este amenajata intr-o gospodărie țărăneasca construită in a doua jumatate a secolului al XX-lea, achiziționată de soții Flutur în 1981.

La intrare te întâmpină o sculptură din lemn înfățisând un țăran și o țărancă (de fapt, sunt cei doi proprietari ai muzeului). Pe partea dreapta este casa de locuit a familiei, iar pe stânga sunt reconstituite ateliere de olarit, fierarit, pielarit, cizmarit, dogarit, dulgherit, minerit. Pe o scară exterioară ajungi să vizitezi școala de altă dată unde se afla ghiozdanul din lemn, făcut de tatal lui Flutur, primul obiect colecționat de acesta, cu bănci din lemn, cu godin și abac, cărți, hărți.

Memoriei familiei proprietarului ii este dedicată o odaie unde sunt expuse fotografii de epocă cu inaintașii și membrii familiei Flutur. Urmează instrumentarul utilizat in prepararea hranei – vase, oale, site, copaie pentru ținut făina și un podișor din 1811 -, variate obiecte folosite in prelucrarea fibrelor textile și in confecționarea imbracamintei și, desigur, portul popular specific zonei Crișului Negru, toate dispuse intr-un interior autentic de casa țărănească.

Printre piesele expuse găsim obiecte din credința și viața religioasă a oamenilor de la sat - o masă de altar din piatra datând din 1807, troițe, icoane, cruci de lemn, cenotafe (monument funerar în memoria unui personaj al cărui corp a dispărut sau se află în altă parte), obiecte militare din epoca modernă și contemporană: căști, valize, proteze de război, prezentate astfel încât să sugereze relația dintre viață-război-moarte.

Muzeul se termină cu o hală de mari dimensiuni, un depozit vizitabil, în care găsim obiecte eterogene de mobilier, mijloace de transport, inventar agricol: clopote și talangi, telefoane vechi, mașini de scris, de calculat, mașini de cusut, radiouri, sănii, pluguri, râșnite, cuptor de pâine, căruțe, unelte folosite la munca câmpului, mașini de curățat, tocat și măcinat, lăzi de zestre, cazane de țuică, steaguri și enumerarea poate continua. Este reconstituită o coliba de cioban (băciag). Am observat lângă grădină (în afara curții) obiecte industriale - o locomotiva din anul 1907 și o batoză.

Ne-am îndreptat spre ieșire. Acolo, la o masă, dna Flutur alături de o nepoțică, confecționa mărgele și brățări. Am întrebat-o dacă singuri au achiziționat tot ce se află acolo. Răspunsul dumneaiei a fost că o singură dată au găsit la poartă un obiect, în rest tot ce vedem acolo sunt adunate de ei. Am cumpărat de aici diverse ustensile necesare în bucătărie.

Pasiunea celor doi oameni simpli, continuată de către fiul lor, Horea Flutur, îți ofera ocazia vizitând acest muzeu să descoperi pe lângă ocupațiile practicate în spațiul rural și simplitatea și bunătatea țăranului român.


[fb]
---
Trimis de fredutza in 13.09.18 15:09:04
Validat / Publicat: 13.09.18 17:58:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].

VIZUALIZĂRI: 705 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Oale din ceramica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.09.18 15:31:36]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 15&ridAnt=89805

webmasterX
[13.09.18 16:18:46]
»

@fredutza: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

ungureanica
[14.09.18 13:49:36]
»

Am fost și noi acolo anul trecut și ne-a plăcut mult. Vă salutăm cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Beiuș-Ștei-Chișcău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059302091598511 sec
    ecranul dvs: 1 x 1