GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
[Cetatea Kornis, Pomezeu] Aventura dezamagitoare
POVESTIRE SI ITINERARIU
Mama mamei mele, bunica mea traieste in Finis, o comuna langa Beius. Asa la vreo 3 saptamani, in fiecare sambata merg la Finis s-o vizitez pe Elisabeta.
Asa conduceam eu spre Finis cand, la rascrucea de drumuri de la Rabagani, unde scrie Pomezeu pe indicator, sub ea scrie Cetatea Kornis. Acasa am cautat nitica pe net despre "cetatea Kornis".
Cele mai multe informatii le-am gasit din judetul Cluj, la ceva castel Kornis din Manastirea-Szentbenedek din judetul Cluj, la 3 km de Dej. No, ma gandeam, nu asta cautam. Am cautat mai intens si am gasit cateva informatii despre fortareata Pomezeului.
Dupa multe ezitari din cauza timpului superficial si rapida lasare a serii, am decis ca ma imbarbatez si descopar cetatea. Asa am luat-o eu pe valea raului Vida, care impreuna cu Topa formeaza raul Holod, afluent al Crisului Negru si care se varsa langa Ginta si Rapa.
Pomezeul il puteti gasi pe ruta Stei - Rieni - Beius - Rabagani - Cosdeni - Pomezeu daca porniti din Tara Beiusului sau Transilvania ori urmati ruta Oradea - Dragesti -
Ceica - Rabagani - Cosdeni - Pomezeu, daca veniti din Crisana de campie ori Satmar.
CARACTERISTICILE DRUMULUI
Dupa ce am iesit din Rabagani la rascruce si colectivul de indicatoare, am trecut pe un drum strajuit de faneata si islaz pana la Cosdeni, dupa care am trecut peste raul Vida si am razuit sudul satului Hidis.
Spre Spinus de Pomezeu si in localitate am urcat, cum imi amintesc un damb, sau mai bine zis o sa de munte, nu mai stiu inaltimea denivelarii, stiu doar ca am avut de rezistat eu si autovehiculul meu o diferenta de nivel destul de observabila, gandindu-ma ca sunt inca pe dealuri.
In fine, dupa ce am trecut "Pasul Spinus" (denumire data de mine), am ajuns dupa un sfert de ora-20 min de condus de la Rabagani, in sfarsit am ajuns in Pomezeu. "CETATEA DEZAMAGIRII"
In centrul Pomezeului am gasit tot o confluenta de drumuri, ca si la Rabagani, tot cu un indicator portocaliu, rabaganean.
- Indicatoarele nu gresesc! spuneam eu in gand, si am luat pe drumul indicat. Dupa o portiune asfaltata, am ajuns la un drum comunal fara beton. M-am zbatut pe cale 100 m.
Am intrebat un tanar daca nu stie unde e cetatea, deoarece m-am uitat si pe camp, am mers pe jos pe islaz 50 m si nu vad nimic. Tanarul nu prea a inteles ce am zis, dar apoi si-o amintit:
- Ii acolo, ni! arata tanarul spre o gradina.
M-am uitat uimit spre un "boschet-gigant". Era cetatea, plina de buruieni, care au invadat mai intens donjonul decat otomanii Budapesta. Am incercat sa ma apropiu de cladirea incarcata de istorie, dar am constatat ca nu pot vedea indeaproape fortareata deoarece acesta este situata INTR-O GRADINA PRIVATA, INCERCUITA CU GARD. Nu imi venea sa cred ochilor. M-am infuriat si am parasit repede plaiul.
POZELE
Poze nu am facut foarte clare, dar practic nu am ce sa ilustrez cu ele. Am gasit pe internet o imagine care dovedeste situarea in domeniu inchis a fortaretei, motiv de infuriere pentru mine. Vi-o atasez la acest rewiew.
O nelamurire am:aia care au facut pozele de pe net cum au intrat acolo?
Nu-i bai! Cat traiesti inveti! Poate peste 10 ani va fi mai misto locu'!!!
Trimis de Marcumandru in 20.02.18 20:36:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH]. A mai fost în/la: Casa Andrei Izlaz, Ioanis, Timisoara
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Marcumandru:
Din păcate nu pot să-ți spun decât să o iei mai ușor cu supărările de acest gen. La noi totul e permis, interese personale sau de clan primează. Un singur exemplu, pe Dealul Patriarhiei din București, Palatul unde este Sala Unirii, proprietate a statului cândva și de mare importanță istorică, a fost donat Patriarhiei și peste 2 sau 3 ani va ieși din circuitul turistic, conform protocolului încheiat chiar de statul nostru. Cât despre faptul că nu se face nimic pentru renovarea sau conservarea unor locuri istorice, pot spune că suntem singura țară balcanică ce pierdem voit legătura cu trecutul nostru.
@Marcumandru: Câte ruine, la propriu, există pe teritoriul românesc. Mai grav este faptul că aceste „ruine” au legătură cu istoria, cu spiritualitatea și modul de viață din secolele trecute - din păcate (aproape) nimeni nu se mai interesează de ele. Sunt locuri și obiective despre care nu știm mare lucru, posibil nici să nu fi auzit de ele vreodată - ele (încă) există în România.
Cetatea medievală, care a aparținut etniei maghiare (ulterior ocupată de otomani), a jucat un rol important în dezvoltarea economică și socială a arealului geografic în care este amplasată. Sigismund Kornis, stăpân al cetății și domeniului Pomezeu, comandat al armatelor din vestul Transilvaniei, a fost ultimul proprietar înainte de cucerirea otomană (issuu.com/vertigoro/docs/ ... i_pomezeu_issue).
Mulțumim pentru această semnalare...
@elviramvio:Nu prea inteleg ce vrei sa subliniezi in prima parte a ecoului tau, trasaturile pozitive sau negative ale recenziei mele. Dar sfarsitul ecoului tau il inteleg, Statul Roman in ultimii ani nu prea a conservat aceste relicve istorice, dar de cand am intrat in UE si am devenit mai apropiati cu tarile din Vestul Europei, unii au constatat unele lucruri : protejarea mediului, descoperirea tinerelor talente, s. a. m. d incluzand conservarea vestiigilor istorice. Mai avem pana sa realizam complet aceste criterii, dar macar suntem linistiti ca urmasii nostri vor avea un viitor mai usor...
@tata123: Cu placere, ma bucur ca inca gasesc oameni asa intelegatori si inteligenti ca tine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Schitul Huta Finiş — un templu de pace în inima Munţilor Codru-Moma — scris în 23.03.20 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Biserici de lemn bihorene – mărturii ale istoriei — scris în 30.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Pădurea Craiului — scris în 21.08.19 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Omul sfințește locul! — scris în 13.09.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 O frana rapida la Stei ('Capitala Frutti Fresh') — scris în 12.06.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Oprire la Izbuc — scris în 12.06.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Finisul - o vale de liniste si traditie — scris în 24.03.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ