GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Izbuc - o oaza de liniste
![](/images/printer_off_32.png)
Intr-o sambata ne indreptam foarte bucurosi spre locul de plecare din Sannicolau-Mare, pentru a merge in excursia organizata la Manastirea Izbuc, in Bihor!
La ora 6 a fost plecarea si am facut aproximativ 5 ore cu o pauza cam de 30 de min.! Pe drum nu stiam la ce sa ma astept! Nu m-am uitat la nici o poza inainte, deci nu stiam absolut nimic de acesta manastire din Muntii Codru Moma, decat povesti de la niste oameni foarte incantati care au mai fost o data la acesta manastire si au spus ca este extraordinara!
Cam in jur de 1:30h am mers in serpentine! Peisajul a fost mirific, iar eu nerabdator la fiecare curba ma uitam ba in dreapta, ba in stanga cu gandul ca voi zari manastirea chiar daca mai trebuia sa mergem mult!
Dupa un drum lung si plin de suspans, cu gandul “ oare cand ajungem? ” ne-am intalnit deodata fata in fata cu biserica de piatra!
Manastirea Izbuc nu are o singura biserica, ci trei! Cea de piatra si cea mai noua construita in anul 1989, una de lemn care a fost mutata din Beius si biserica veche construita in anii 1930.
Dupa ce am coborat din autobuz ne-am dus la Izvorul Tamaduirii! Am auzit foarte multe legende despre fermecatul izvor! Cineva care a fost orb s-a spalat cu incredere cu aceasta apa sfanta si deoadata a inceput sa vada!
Alta poveste ar fi ca o fetita la 4 ani nu putea sa mearga, iar dupa ce si-a spalat picioarele cu aceasta apa a putut merge foarte bine! Izvorul din incinta manastirii nu curge tot timpul, de aici si numele de “Izbuc” deoarece izvorul izbucneste la anumite intervale de timp! Am baut din acea apa sfanta si am luat intr-o sticla si acasa!
O alta legenda a acestui izvor este ca daca o iei cu gandul ca este apa sfintita nu ingheata niciodata la orice temperature o pui! Acest izvor este unic in Europa si atrage in fiecare an foarte multi pelerini! Ne putem mandri ca tara noastra detine un asa de mare monument al naturii!
Grup nostru de aproximativ 50 de persone a fost foarte bine organizat, s-a vorbit dinainte cu Sfantul Staret, care ne-a facut o sfanta liturghie pentru noi si pentru familiile noastre! A fost o liturghie fermecatoare, facuta din suflet si cu mult drag, nu din obligatie! Dupa ce s-a terminat liturghia am mers sa ne inchinam la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului!
Legenda spune ca icoana prezinta o rana pe fata Mariei, iar aceasta cand a fost o batalie in fata manastirii si a murit un calugar aceasta, s-a acentuat mult mai tare, pur si simplu rana de pe fata Mariei s-a inegrit! Deci acest fenomen este un semn adresat omenirii ca acolo Maria este prezenta, chiar daca ea este invizibila noi trebuie sa credem in ea cu o tarie nemaipomenita!
Dupa aceasta sfanta liturghie si dupa povestile minunate auzite am mers sa servim pranzul! Vreau sa precizez ca pranzul a fost pregatit special pentru noi! Au stiut ca vom merge cu pachete, ca un fel de donare la acesta manastire. Fiecare persoana a dus cate ceva si am facut sa zic asa o “bucurie” manastirii! Iar pentru ca bunica mea are un atelier de tinichigerie, am dus o galeata si o stropitoare confectionate manual din tabla zincata.
Dupa ce am servit pranzul ne-am dus sa cumparam suveniruri de la minunata manastire, sa avem o amintire de la un loc sfant! Suveniruri foarte frumoase pur si simplu nu ne-am hotarat ce sa cumparam!
Mai aveam cateva minute pana la plecare, iar eu parca am simtit ceva, si anume ca mai trebuie sa ma duc o data la acel izvor, sa-l mai vad o data! Am mers repede, cu pas alergator, am mai facut cateva poze si m-am intors la autocar uitadu-ma in spate sa mai vad acele biserici extraordinare!
Un loc care nu prea poti sa-l descrii, deoarece ramai impresionat de cele auzite si de cele vazute! Manastirea ofera chiar si locuri de cazare pentru cei care vor sa inopteze la un asezamant sfant!
Va sfatuiesc daca ajungeti in Muntii Bihor, este pacat sa nu mergeti sa vedeti acest loc minunat! E de vis!
Trimis de adrian2010 in 16.09.10 15:00:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH]
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos scris si povestit Adisor, primul vot vine de la mine cu mult drag,asteptam si pozele.
Un review minunat! E scris frumos... ar trebui sa fie un exemplu pentru multi dintre noi!
Nici eu nu stiam nimic despre aceasta Manastire, gratie AFA si tie am aflat si eu!
Va rog frumos sa-mi atasati aceasta melodie:
http://www.youtube.com/watch? v=DXj1QNW6S7E&feature=related
Din descriere inteleg ca este foarte frumos acolo, sper sa ajung si eu candva, desi e destul de departe. Sincer nici nu stiam de aceasta manastire si nici de izvorul respectiv, si ma bucur intotdeauna cand aflu de locuri noi si frumoase din tara. Puncte si de la mine pentru review.
din pacate ti-am trecut review-ul la favorite, dar pentru asta platesc! 400 pma!
Mutat recomadarea la rubrica manastirii in cauza (nou-creata pe site).
Am adaugat, deasemenea, "Te Deum"-ul de Mozart ca ilustratie audio si video a acestui review.
Interesant subiect! Adevarul ca nu am auzit pana acum de aceastat manastire.
Ma gandeam ca vei face cariera in jurnalism, dar cu cata daruire scrii tu aici despre biserici... ma gandesc ca m-am inselat!
Ai scris deosebit de frumos!
Cred ca profesorul tau de limba romana ar fi foarte mandru de tine, daca ar vedea! La urmatoarea intalnire a site-ului... nu mai scapi! Cred ca esti cel mai tanar membru al comunitatii AFA!
Membru activ... vreau sa zic!
Iar eu ma declar un fan al tau, daca ma chinui pe intuneric, in masina, sa-ti scriu la lumina lunii acest review, blocata in trafic de ceva timp de un accident pe autostrada.
O astfel de manastire cu un izvor tamaduitor, in stanca, am vizitat zilele acestea, la Posaga.
Eu nu prea le am cu manastirile, dar asta mi-a placut enorm, poate datorita locului unde e plasata, la intrarea in Cheile Posagii.
Multumesc din suflet tuturor, pentru ecourile si voturile acordate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Schitul Huta Finiş — un templu de pace în inima Munţilor Codru-Moma — scris în 23.03.20 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Biserici de lemn bihorene – mărturii ale istoriei — scris în 30.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Pădurea Craiului — scris în 21.08.19 de KSV din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Omul sfințește locul! — scris în 13.09.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 O frana rapida la Stei ('Capitala Frutti Fresh') — scris în 12.06.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Oprire la Izbuc — scris în 12.06.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Finisul - o vale de liniste si traditie — scris în 24.03.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ