GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Continuăm plimbarea noastră prin orașul vechi al Zadarului. Dacă în articolul precedent am vorbit despre obiectivele turistice din partea stângă a Kalerengăi, astăzi vom trece pe partea dreaptă a celebrei străzi.
Intrarea în oraș o vom face pe latura de nord a vechiului Zadar, pe cea mai nouă poartă, denumită Poarta Podului. Pentru a ajunge la poartă a trebuit să trecem podul care face legătura dintre cele două părți ale Zadarului, partea veche și cea nouă. Seara podul este luminat și se vede de la depărtare. Aici la lasarea nopții am văzut mulți artiști ambulanți care câtigau un ban practicând diverse meserii, cântau, pictau, dansau. Poarta Podului a fost construită în anul 1930 în stil neo-renașcentist.
Am trecut poarta și apare primul obiectiv turistic, Muzeul de Sticlă Antică. Acest muzeu este una dintre cele mai noi atracții ale orașului. Este adăpostit de către palatul Cosmacendi, palat construit în secolul XIX. Muzeul conține una dintre cele mai impresionante colecții de sticlă romană din afara Italiei. Printre aceste sunt vase delicate în care femeile romane își țineau parfumul, cremele de piele sau uleiuri, sticle multicolore, baloane din sticlă în care se află apă.
Imediat după muzeu se ajunge în unul dintre cele mai importante locuri din vechiul Zadar, Piața Poporului sau Narodni Trg în limba locală. Narodni Trg este centrul vieții publice din Zadar de la Renaștere până astăzi. Aici au fost ridicate la început Loja orașului și Biserica Lovro. Acestea au fost distruse de autorități în timpul domniei venețiene în secolul al XV-lea. Cea mai veche clădire din piață este bisericuța Sfântul Lovro construită în secolul XI, în care se intră trecând prin cafeneaua Lovro. În secolul al XVI-lea a fost construită Garda orașului (Gradska straza) cu turnul în care se află ceasul orașului, iar o nouă Loggie a fost ridicată pe locul celei vechi. Gradska straza a fost ridicată în anul 1562, proiectată de un arhitect venețian Michele Sanmicheli în stilul renașcentist târziu. Turnul cu ceas i-a fost adăuguat mult mai târziu, în secolul XIX. Astăzi în timpul vizitei noastre în interiorul clădirii era o expoziție de pictură. Pe partea sudică a Pieței Poporului se află Loggia orașului. A fost construită în anul 1565 de către arhitectul venețian Michele Sanmicheli, pe locul unei alte Loggi care data din secolul XIII. De-a lungul timpului clădirea a fost folosită ca judecătorie, sală de consiliu și chiar bibiliotecă. A fost restaurată după ce a fost grav avariat în cel de-al doilea Război Mondial. Astăzi găzduiește diferite expoziții, în momentul vizitei noastre se desfășura o expoziție cu reptile vii. Altă clădire simbol din această piață este clădirea Vechii Primării. Clădirea inițială construită în stil baroc a fost distrusă de fasciști italieni în timpul cât orașul a aparținut Italiei (între 1920 și 1943), Aceștia au construit actuala clădire în anul 1935 Clădirea se evidențiavă prin măreția ei dar și prin reliefurile de pe pereți. Seara piața devine o adevărată șcenă de teatru, sunt artiști care au adevărate concerte, la care publicul (turiștii) asistă cu plăcere iar după reprezentație se lasă cu o mulțime de aplauze.
Lăsăm piața în urmă și pornim mai departe prin vechiul Zadar. Dăm de o altă biserică care are numele de Sfântul Chrysogon. Aceasta este o bazilică cu trei nave, cu o absidă semicirculară decorată în stil romanic. A fost numită după Sfântul Chrysogon, martirul, sfântul patron al orașului Zadar. Pe locul actualei biserici a fost o altă biserică ridicată de către benedectini. Aceea biserică a fost distrusă în urma bonbardamentelor din 1943. Din biserica veche a rămas doar clopotnița șă o fațadă. Biserica este construită în stil romanic. Din păcate am găsit-o închisă și nu pot să vă spun cum e în interior.
În apropierea bisericii Chrysogon se află Muzeul Național din Zadar. Acesta a fost fondat în anul 1962. Aici găsiți un colț de istorie locală prin intermediul costumelor naționale vechi, a mobilierului, a unor articole lucrate manual. În Galeria modernă se găsesc opere ale artiștilor dalmați din secolele XIX și XX.
Am ajuns la o altă poartă de acces în vechiul Zadar, se numește poarta Mării sau poarta Chrysogon (fiind apoape de biserica cu același nume). Poarta conține părți ale unui arc triumfal roman, construit de venețieni în 1573 pentru a sărbători victoria creștină asupra turcilor de la Lepanto. Poarta este împodobită cu un leu în relief pe partea dinspre mare.
Am ajuns la clădirea denumită Arsenal. Clădirea a fost construită în secolul XVI pentru a servii flotei navale care protejata rutele comerciale valoroase ale Republicii Venețiene. Pe lângă protecția vaselor aici s-au construit vapoare de dimensiuni mici și armament pentru dotarea armatei. Astăzi Arsenalul a devenit un punct de atracție pentru artă și divertisment, aici desfăsurându-se mai multe evenimente mondene.
Următoarul obiectiv din orașul vechi este biserica Gospe od zdravjla (Biserica Doamnei de sănătate). Este o bisericuță mică, avea porțile larg deschise. Am pătruns înăuntru, interiorul este simpul, o navă centrală și un altar. În navă două rânduri de bănci, pe pereți câteva picturi mici. Interiorul este luminat cu ajutorul ferestrelor. Altarul este închis cu un grilaj metalic, adșpostește o icoană a Maicii Domnului care datează din secolul XV.
În spatele bisericii este un mic parc unde după atâta drum ne-am odihnit și noi pe o bancă. Aici în parc sunt mai multe statui cu bustorile unor oameni importanți ai locului. În fața parcului se află o clădire cu trei etaje, care găzduiește Căpitănia portului.
Am ajuns la malul mării, iar de aici pe faleză am pornit spre locul de cazare. Am trecut pe lângă mănăstirea Sfântul Frame (Francisc). Construcția bisericii de astăzi a fost începută 1249 și în forma sa originală a fost finalizată până la sfârșitul secolului, iar mănăstirea a fost construită în 1556, după arderea celei inițiale în anul 1476. Este construită în stil gotic. Biserica este dedicată Sfântului Francisc de Asisi.
Toate cele bune.
Trimis de zlatna in 26.10.17 08:55:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Cred ca nu am altceva de spus decat felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Zadar - un oraș care merită vizitat — scris în 18.10.22 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Zadar, oraşul unde marea cântă la orgă — scris în 23.08.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 O parte a Zadarului vechi — scris în 10.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Catedrala Sf. Anastasia - Zadar — scris în 26.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Mânăstirea sărăcuților, Sf. Frane, Zadar — scris în 10.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Maslenica, două poduri cu același nume — scris în 22.09.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Zadar, n-am fost în zadar (II) — scris în 06.07.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ