GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Salutare!
Am vizitat orașul Zadar în data de 6 Iulie 2012, fiind în drum spre Makarska și după ce, în aceeași zi, vizitasem minunea numită Parcul Național Plitvice.
Am ajuns Zadar în jurul orei 15:00. Am parcat mașina într-o parcare situată foarte aproape de port, unde am plătit 5 kuna/oră. Când ne-am coborât din mașină, am constatat că este foarte cald afară și că nu este nicio adiere de vânt. Am pornit înspre centrul orașului vechi, cam moleșiți după cele 5-6 ore petrecute plimbându-ne prin Parcul Național Plitvice. Am trecut pe lângă port și pentru că ajunsesem în sfârșit la mare, am intrat puțin cu picioarele în Adriatica.
Pentru a ajunge în orașul vechi am trecut podul pietonal care împarte portul în două părți. Ne-am făcut câteva fotografii pe pod cu un ferry Jadrolinija care tocmai pleca, apoi am continuat spre orașul vechi. Am intrat in orașul vechi prin poarta ce este situată la capătul podului. De aici am mers pe o strădută care avea pe ambele părți magazine cu suveniruri. Am ajuns pe această stradă în Piața Poporului (Narodni trg) , care este piața principală a orașului și în care se află Turnul cu Ceas (Gradska straža) , Primăria Orașului (Zadarska gradska vijećnica) și Loja Orașului (Gradska loža) .
Am trecut prin dreapta Turnului cu ceas și am ajuns pe strada în al cărei capăt se observa Turnul Clopotniță al Catedralei Sf. Anastasia (Katedrala sv. Stošije) . De pe această stradă am cumpărat cea mai bună înghețată pe care am mâncat-o în Croația. De aici am mers să fotografiem turnul catedralei și Biserica Sf. Donat, care se află foarte aproape de turn și în primă instanță am crezut că cele două fac parte din aceeași structură.
Catedrala Sf. Anastasia a fost construită între secolele al XII-lea și al XIII-lea și este cea mai mare biserică din Dalmația. În catedrală sunt păstrate moaștele Sf. Anastasia.
Biserica Sf. Donat a fost construită în secolul al IX-lea de către Donatus din Zadar. Născut în Irlanda, el a ajuns Episcop al Dalmației, dar a fost și diplomat al orașului Zadar. A fost construită pe locul Forumului Roman și are o formă cilindrică. Până în secolul al XV-lea biserica a purtat numele de Biserica Sf. Treimi, ulterior schimbându-i-se numele în Biserica Sf. Donat. Biserica a servit de-a lungul timpului ca depozit (în timpul stăpânirii venețiene, franceze și austriece), apoi ca muzeu arheologic pentru o scurtă perioadă, iar acum este folosită ca sală de concerte. Intrarea în biserică costă 20 kuna.
În centrul pieței Zeleni trg, unde se află cele două biserici, se găsesc ruinele Forumului Roman și alte vestigii arheologice. Față în față cu Biserica Sf. Donat se află Muzeul Arheologic și Biserica Sf. Maria (Crkva sv. Marije) .
Din Piața Zeleni am plecat înspre Riva din Zadar, trecând pe lângă Biserica Ortodoxă Sf. Ilie (Sv. Ilija) și pe lângă Mănăstirea Franciscană, cu o curte interioară străjuită de coloane, iar în centru există o fântână ornamentală.
Am ajuns apoi pe Nova Riva din Zadar și am urmat sunetele produse de Orga Marină. Această orgă este construită chiar la malul mării, sub treptele de marmură care coboară în mare, fiind formată din 35 de tuburi de polietilenă prin care apa mării împinge aerul, interpretând astfel adevărate compoziții muzicale.
Aproape de Orga Marină se află instalația numită Greeting to the Sun. Reprezintă un cerc cu diametrul de 22 m, format din 300 de panouri de sticlă. Sub aceste panouri se află module solare fotovoltaice care în timpul zilei absorb energia soarelui și o transformă în electricitate. Seara acest cerc se "aprinde", luminând în ritmul mării. Cele două opere de artă sunt create de arhitectul Nikola Bašić.
Plimbându-ne pe Riva am ajuns în cealaltă parte a peninsulei pe care se află așezat orașul vechi, în piața numită Trg Pet bunara (Piața celor 5 Fântâni) , unde se află cinci fântâni construite în secolul al XVI-lea pentru ca orașul să fie aprovizionat cu apă în timpul invaziei turcești. În ziua de astăzi nu mai sunt folosite.
Această piața a fost ultima oprire în traseul nostru prin Zadar. Ne-am întors la mașină și din păcate am ratat micul port Foša și poarta de intrare în oraș dinspre acest port.
Când o să revenim în Zadar sper să apucăm să vedem și "cel mai frumos apus de soare de pe pământ" după cum spunea Alfred Hitchcock.
Trimis de fvpmed in 01.08.12 18:00:41
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fvpmed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Foarte bun reviewul. Am fost si eu in Zadar anul acesta si mi-am reamintit ce am vazut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Zadar - un oraș care merită vizitat — scris în 18.10.22 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Zadar, oraşul unde marea cântă la orgă — scris în 23.08.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Vechiul Zadar - partea a II-a — scris în 26.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 O parte a Zadarului vechi — scris în 10.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Catedrala Sf. Anastasia - Zadar — scris în 26.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Mânăstirea sărăcuților, Sf. Frane, Zadar — scris în 10.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Maslenica, două poduri cu același nume — scris în 22.09.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ