EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile de pe Valea Jiului – am „descuiat” frumusețea Naturii
În vacanța petrecută în zona Văii Jiului – așa numitul „Ținut al Momârlanilor” (tinutulmomarlanilor.ro) – am reușit să vedem o serie de trecători montane, adevărate minunății ale Naturii, „chei” cu ajutorul cărora poți descuia frumusețile Muntelui.
Dacă acum câțiva ani am străbătut Defileul Jiului (vezi impresii) și m-am bucurat de peisajele și obiectivele întinse de-a lungul râului omonim, în acest an a venit rândul vizitării altor strâmtori extraordinare din acest areal geografic. Unele pasaje săpate în stâncă sunt accesibile și traversabile cu autoturismul, altele pot fi traversate doar cu piciorul, uneori numai prin apă. Să pornim la drum...
Cheile Jiețului. Aria protejată se întinde de-a lungul drumului național, aproape de orașul Petroșani și Petrila. Din momentul în care intrăm pe DN 7A (șosea care face legătura între Petroșani și Valea Oltului) în zona Obârșia Lotrului avem de parcurs circa 25 de kilometri până în orașul minier. Starea drumului s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, o porțiune importantă a fost asfaltată în zona mănăstirii Jieț, au mai rămas câțiva kilometri de drum pietruit chiar înainte de a ajunge în zona cheilor, apoi urmează un covor asfaltic peticit. Porțiunile cu probleme nu ne-au creat nici un fel de probleme, drumul e abordabil cu (aproape) orice tip de mașină.
După păduri de brazi falnici intrăm în porțiunea cu versanți sălbatici, stânci care împresoară șoseaua și un râuleț de munte destul de nervos pe anumite porțiuni. Cam greu de găsit locuri de parcare pe marginea drumului pentru a putea admira împrejurimile, nu prea e nimic amenajat. Noi am oprit la Popasul Pescarului, un foișor construit la înălțime, deasupra râului Jieț, loc de unde avem o vedere frumoasă asupra cheilor. Ce mai puteți vedea pe această porțiune de drum: cabana Groapa Seacă, câteva cascade plângăcioase (cascada Dușul Pădurarului, cascada Voalul Miresei) și mănăstirea Jieț.
Cheile Băniței. Un scurt dar spectaculos canion se află la limita sudică a Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în apropierea Peșterii Bolii. Urmând DN 66 (E 79) la circa 6 km depărtare de Petroșani, după ce depășim breteaua ce duce spre peștera menționată mai sus, se ițește pe partea dreaptă o fostă benzinărie. Este punctul de reper pentru cei veniți cu autoturismul, la vreo 200 m pe alee trebuie să lase vehiculul și să pornească la pas.
Dacă cu ani în urmă Cheile Băniței erau cunoscute doar de împătimiții muntelui și drumețiilor, în ultimii ani obiectivul a fost promovat intens pe Internet și a devenit popular în rândul turiștilor. Astfel am găsit la fața locului destul de mulți doritori de frumos, unii mai pregătiți, alții mai puțin. Mă refer aici echipament adecvat sau cel puțin adaptat întrucâtva mediului acvatic – pentru a vedea cheile în toată splendoarea lor trebuie să mergeți prin apă. Ar fi bine să aveți încălțăminte specială acvatică, sandale de drumeție sau eventual cizme (dacă nivelul apei nu e foarte mare) și pantaloni scurți. Teoretic pentru acces în Parcul Național se percepe o taxă de 5 lei/zi/persoană (achitați direct la rangeri, dacă există) sau 1 Euro plătit prin SMS – informații pe un panou amplasat lângă intrarea în chei.
Râul Bănița a sculptat în zeci de mii de ani într-un perete de calcar o cale de trecere rezultând un coridor cilindric, meandrat. Cu o înălțime a peretelui de aproximativ 15 m și o lungime de numai circa 300 m Cheile Băniței te fascinează cu formele în care stânca a fost erodată, cu succesiunea de nuanțe a pereților. Noi am prins o zi ploioasă, apa râului era tulbure și nivelul un pic crescut, dar înălțimea apei nu a trecut de genunchi în zonele cele mai adânci în rest fiind undeva pînă la gleznă. O experiență inedită, chei spectaculoase, fotografii reușite!
Cheile Buții. Acest defileu stâncos se află la marginea sudică a Parcului Natural Retezat la vreo 13 km distanță față de orașul Uricani. Cheile săpate de pârâul Buta are statut de arie naturală și sunt accesibile doar la pas venind dinspre complexul turistic Cheile Buții la restaurantul căruia am mâncat în acele zile de două ori (vezi impresii).
Parcurgem vreo 200 m între complexul turistic unde am parcat autoturismul și niște lucrări de amenajare hidrotehnică de unde se coboară de pe potecă pe talvegul pârâului. O răcoare binefăcătoare în perioada verii ne izbește ca un zid, albia apei nu e foarte lată, iar lichidul rece și limpede se rostogolește peste pietre rotunjite. Deja zărim pereții înalți de circa 100 m și pietrele de mari dimensiuni căzute în albie și pornim pe traseul ondulat al cheilor.
Trebuie să țopăim din piatră în piatră de pe un „mal” pe altul, descoperind mici peșteri (unele active), „săritoare” drăguțe și imagini spectaculoase pe versanți. Deși lungimea cheilor nu este foarte mare nu am reușit să le parcurgem în întregime întrucât la un moment dat țopăiala noastră se oprește în fața unui baraj natural pe care trebuia să îl depășim doar mergând prin apă. Nu ne-am mai udat preferând să ne cocoțăm pe o stâncă și să privim spre capătul cheilor, după care ne-am întors. Fotografiile aproape că nu pot surprinde frumusețea sălbatică a acestui defileu.
Cheile Scocului. Acest sector de chei l-am parcurs cu autoturismul cu o scurtă oprire în zona secțiunii centrale. Strâmtoarea stâncoasă se află pe DN 66A (cel care ar trebui să faciliteze legătura cu Gorjul prin Cerna Sat), undeva între Câmpu lui Neag și cabana Câmpușel/campingul din Valea Iarului. Versanții se apleacă deasupra șoselei, un curs de apă zglobiu însoțește drumul, vegetația se agață de pereții abrupți pe unde poate. În punctul cel mai îngust Cheile Scocului Jiului se întretaie cu Cheile Gârbovului formând un complex stâncos admirabil. Răcoarea muntelui te învăluie, zgomotul apei acoperă orice șoaptă, relaxarea e deplină.
Concluzii. Zona e plină de trasee turistice interesante, de multe fenomene carstice (peșteri și chei), plaiuri montane și cascade. Noi am fost surprinși și, totodată, încântați de frumusețea naturală a Văii Jiului și ne-am propus să revenim deoarece ne-au rămas multe de văzut. Vă îndemn și pe Dvs. să vizitați aceste locuri, e un alt colț superb de Românie!
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 03.10.21 10:12:41
- A fost prima sa vizită/vacanță în #VALEA JIULUI
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dana2008: Mulțumesc! Peisajele din zonă sunt admirabile, câteva obiective naturale chiar spectaculoase. Noi ne-am propus să mai revenim în zonă după ce am aflat multe lucruri interesante de la un domn bine pregătit cu care am stat la discuții la Centrul de Informare Turistică din Uricani.
Cheile Băniței sunt fotogenice și incitante, seamănă întrucâtva cu alte chei, cele ale Corcoaiei din Cerna-Sat, județul Gorj.
Numai bine!
@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului!
@all: Vești bune pentru vizitatorii Cheilor Băniței: în toamna anului 2021 s-au desfășurat lucrări de amenajare a traseului prin chei, cu ajutorul fondurilor bănești provenite dintr-un proiect. Acțiunea a fost întreprinsă de Asociația de Turism Retezat și Romsilva (gohunedoara.com/via-ferra ... itati-in-natura).
La intrare pe trasu a fost montată o căsuță de lemn unde este afișată o hartă a zonei, a fost montată o mână curentă pe marginea râului și s-a desfășurat un cablu de susținere (un fel de via ferrata) care facilitează accesul turiștilor care nu vor să se ude până la mijlocul cheilor.
Felicitări!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Cascade pe Valea Jiului – minunățiile apei (II) — scris în 28.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Căderi de apă pe Valea Jiului – un spectacol lichid (I) — scris în 13.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Valea Jiului (partea de vest) - obiective de vizitat — scris în 04.08.16 de mogly din PETROşANI [HD] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 O trecătoare încântătoare – Defileul Jiului — scris în 10.05.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Defileul Jiului — scris în 19.04.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ