ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
PREȚ 0 lei lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
6 AD. + 2 COPII -- v: 5, 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Valea Jiului

Căderi de apă pe Valea Jiului – un spectacol lichid (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce v-am prezentat frumoasele chei traversate în zona Văii Jiului (vezi impresii) urmează o scurtă prezentare a unor alte fenomene ale Naturii care ne încântă ochiul și sufletul: o serie de cascade din același areal geografic minier. 💦 Mi-a plăcut mereu cum descrie Alexandru Vlahuță în a sa „Românie pitorească” peisajele naturale vizitate; iată cum înfățișează scriitorul o cădere de apă: ... valul sclipitor ce se aruncă de pe pragul unei stânci, şi cade plescăind pe-o lespede lată de piatră. Soarele aprinde curcubeie în norul de pulbere ce se râdică, împrăştiind în aer o răcoare dulce, pădurea răsună ca de-o fanfară.

Am descoperit cascade aproape în fiecare zi de drumeție, despre unele aveam știință, despre altele am aflat amănunte la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani (domnul bine pregătit de acolo ni le-a semnalat pe harta zonei). Plimbările până la căderile de apă au fost ușoare, au durat între 10 minute și o oră și s-au desfășurat pe poteci/drumuri marcate.

Pornim nu foarte de dimineață de la pensiunea Casa Mia din Lupeni (vezi impresii) pe DN 66A către Câmpu lui Neag, traversăm localitatea, și ne oprim 30 de minute la Pensiunea Retezat (un complex multifuncțional cu o mulțime de facilități); după pensiune la vreo 800 m distanță se ivește un pod, nu îl traversăm ci virăm la dreapta pe un drum pietruit. Avem în acel loc indicatoare către Cabana Buta și placă cu numele cursului de apă: pârâul Lazăru.

Scurtă oprire la Pensiunea Retezat

Complexul turistic sus-numit oferă o serie de facilități și servicii care pot fi accesate și de cei care nu sunt cazați acolo. Pătrundem în parcarea amenajată de mari dimensiuni și pornim la pas să explorăm curtea. De fapt mă oprisem acolo ca să vizitez Muzeul Satului Momârlănesc – o casă tradițională din lemn în care sunt expuse costume populare, obiecte utilizate în gospodărie, vase din lemn și ceramică, țesături, cărți etc. Din păcate nu era deschis, am întrebat la recepție și căsuța se deschidea abia după-amiaza.

Lângă muzeu se află un manej unde se pot face plimbări cu calul, contra cost. De asemenea, vedem un loc de joacă pentru copii, interesant amenajat cu figurine de mari dimensiuni reprezentând legenda lui Iorgovan și a balaurului (cnipturicani.ro/povestea-iorgovanului). Cu povestea voinicului care taie capetele balaurului m-am mai întâlnit în zona văii Cernei și pe Clisura Dunării (vezi impresii). În spațiul curții sunt amplasate mai multe personaje decorative: un nobil dac călare purtând stindardul cap de lup, un cioban cu mioarele, un plug tras de o pereche de boi.

Pe lângă piscina în aer liber și terenurile de fotbal/tenis, pensiunea administrează și parcul de aventură Părăul Negru – un incitant loc de petrecere a timpului liber, prin copaci și pe stânci.

Cascadele din Valea Lazărului și Valea Mării

După ce ne-am aruncat un ochi la facilitățile oferite de pensiunea Retezat am plecat spre cascade. După ce virăm la dreapta parcurgem drumul destul de îngust și prăfuit (dar circulabil) circa 2 km până într-o poiană mai largă unde se află un panou cu informații despre traseu – aici puteți lăsa autoturismul la umbră.

Marcajul traseului de drumeție este reprezentat de o „floare verde” 🍀. După 300 m de mers poteca se bifurcă și avem două indicatoare colorate de lemn către cele două cascade – noi alegem mai întâi breteaua din dreapta, mai lungă (aprox. 1 km). Poteca se strecoară printre flori și arbuști pe malul pârâului Lazăru, pe margine se mai observă parapeți vechi de beton de la o amenajare de demult, chiar un pod de beton. Diferența de nivel e aproape insesizabilă, trecem peste rădăcini, pe un pod din trunchiuri și ajungem veseli la căderea de apă. Cascada Lazăru este formată din 2 trepte, fiecare având o înălțime de 4-5 m, a doua accesibilă după o scurtă cățărare pe stâncă. Încercăm apa – e rece ca gheața și limpede cristal. Am făcut un popas de 30 de minute pentru fotografii și refresh după care ne-am întors la bifurcație.

Drumul spre cascada Mării e mai scurt, câteva sute de metri, dar mai spectaculos și cu câteva pasaje de „cățărare” . Avem o diferență de nivel ceva mai pronunțată dar nu de speriat, traversăm albia pe doi bușteni, mergem pe lângă bolovani imenși aproape de albia pârâului Mării, iar la un moment dat ajungem la un mic canion. Pe drum vom vedea la început o mică „săritoare” , apoi 5 cascade, ultimele două fiind cele mai impresionante.

Avem câteva pasaje care necesită atenție sporită: pietre alunecoase, o porțiune cu cablu de sprijin, alta cu scări de lemn și o potecă de pământ pe ultima urcare. Căderea finală de circa 34-35 de metri nu e vizibilă de jos, urcați pe poteca din stânga după marcaj – surpriza va fi totală! Un șuvoi zgomotos se prăbușește de pe stâncă formând un lac pe fundul căruia zărim pietrele. Ne apropiem și de treapta lucioasă de pe care se prăbușea pentru a doua oară de la zeci de metri lichidul limpede. Jos îi zăream pe companioni mici, mititei. Am stat o clipă jos și am ascultat sunetul Naturii, am făcut fotografii fără număr.

Concluzii. Am avut parte de o excursie minunată, peisaje superbe, umbră și răcoare. Apa cascadelor și a pâraielor e limpede cristal, ochiurile formate la baza cascadelor îți relevă pietre de diverse nuanțe. O splendoare! Și nu ne-am întâlnit decât cu câteva persoane pe traseu. Plimbarea ne-a stârnit o poftă de mâncare pe care am potolit-o la restaurantul Cheile Buții (vezi impresii).

Alegeri inspirate!

P. S. 🐧 Și uite așa, cu bune și cu rele – articole mă refer, am atins un număr de 800 de materiale postate pe site-ul AmFostAcolo. 🏆 Să fie cu noroc! 🥂

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de tata123 🔱 in 13.10.21 21:41:38
Validat / Publicat: 14.10.21 08:46:02
VIZUALIZĂRI: 188INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #VALEA JIULUI
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Alt pasaj cu scări.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion [14.10.21 09:25:35] »

@tata123 🔱: Felicitari pentru acest review, ca si pentru celelalte 799! Si la cat mai multe in continuare!

maryka [14.10.21 09:35:39] »

Felicitări pentru toată activitatea, mult succes în continuare!

Dana2008scris / TELEFON [14.10.21 11:55:40] »

@tata123 🔱: Foarte frumos traseul! Felicitări pentru articol și pentru fotografiile minunate!

Felicitări pentru munca depusă și multă sănătate ca să poți continua excursiile și descrierea lor.

Călătorii plăcute! Numai bine!

crismisscris / TELEFON [14.10.21 17:54:44] »

@tata123: Wow, e prima dată când aud de cascadele astea! Faină excursie, fain articol, faine fotografii! Felicitări pentru toată activitatea de pe site, multă sănătate și... tot înainte!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [14.10.21 21:25:22] »

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos! Greu cu acest „în continuare” 😃.

@maryka: Multe articole, mai slabe la început de „carieră” , mai bune în ultimii ani, s-au adunat cu sutele. Or fi fost utile cuiva, vor mai fi - sper! Mulțumesc pentru ecou! Numai bine!

@Dana2008: Mulțumesc frumos pentru urări și ecou. Muncă de documentare/compunere/scriere e cu nemiluita, știi și tu doar😉 Unii au apreciat această muncă, de fapt pasiune pentru turism.

@crismis: Cascada Mării este s-u-p-e-r-b-ă, am rămas plăcut surprinși de frumusețea zonei. Nici eu nu am avut idee despre tot ceea ce se poate vizita pe acolo, dar sunt numeroase opțiuni. Sper ca articolele postate despre destinații și obiective turistice de tot felul, majoritar românești, să fie de folos cititorilor interesați. Numai bine!

webmaster [28.10.21 13:36:20] »

Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, maryka, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0995171070099 sec
ecranul dvs: 1 x 1