ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Alba Iulia
    ÎNSCRIS: 15.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1-3 zile zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Calcarele Ampoiţei şi Pietrele Corbului

    TIPĂREȘTE

    Urcând din Alba Iulia spre Zlatna, după ce trecem de Miceşti, satul devenit cartier al Bălgradului, ajungem la Şard, apoi la ramificaţia spre Ighiu în dreapta şi Zlatna spre stânga, pe malul Ampoiului mai apropiat sau mai depărtat de drumul judeţean.

    Continuîndu-ne drumul spre Zlatna, la puţin timp ajungem la o altă ramificaţie spre dreapta, de unde porneşte un drumeag spre Gura Ampoiţei, drumeag asfaltat până în staul Ampoiţa. Aici, la mică distanţă de sat, sunt trei stânci care fac deliciul zonei. Este vorba de Calcarele de la Ampoiţa. Sunt trei stânci care de-a lungul veacurilor au văzut lumina zilei ca urmare a unor fenomene geologice complexe. În jurul acestor stânci s-au creat diverse legende în care se spune că locul este bântuit de diavol, motiv pentru care iarba creşte direct din piatră, iar jivinele nu se apropie de ele, deşi iarba este foarte bună şi hrănitoare. Nici localnicii nu-şi duc animalele la păscut în apropierea lor, pentru că în urmă cu ani de zile, o femeie, nesocotind vorbele bătrânilor, şi-a trimis copiii, un băiat şi o fată, cu vaca la păscut lângă calcare. După un timp băiatul a fost găsit mort pe una din stânci, de parcă ar fi fost răstignit pe pământul în care a intrat destul de mult, iar fata, la scurt timp, a dispărut înghiţită de pământ. Mama, care şi-a văzut copiii dispărând în acest fel, s-a aruncat de pe una din stânci şi a murit imediat.

    Datorită configuraţiei stâncilor, pe ele se face şi alpinism. Multe din accidentele care s-au întâmplat aici au fost puse pe seama nesocotirii unor oprelişti. Dar turistul nu trebuie să se sperie de aceste legende şi poate vizita liniştit Calcarele de la Ampoiţa. Singura oprelişte este legată de faptul că zona este declarată Rezervaţie Naturală şi ca atare trebuie respectate cu stricteţe regulile stabilite.

    Cei care doresc să stea mai multe zile în zonă pentru a merge la Peştera Liliecilor sau la Cheile Ampoiţei, au la dispoziţie două pensiuni în satul Ampoiţa, unde se poate mânca pită, brânză şi slănină cu ceapă, udate cu ghinars mocănesc, plăcinte coapte pe lespede cu lapte proaspăt de vacă, pită cu păpară (omletă) şi covăsât (iaurt) mocănesc, dar şi mâncare gătită. Tot de aici se poate ajunge şi la Iezer, dar ruta este ocolitoare. În satul Ampoiţa ar mai fi de văzut Biserica Ortodoxă, o adevărată bijuterie care are o vechime de mai multe sute de ani.

    Dacă nu avem timp să facem acest ocol şi ne continuăm drumul spre Zlatna, imediat după ce trecem de satul Tăuţi, se văd de o parte şi alta a drumului două stânci. Sunt Pietrele Corbului. Accesul la ele este destul de greu pentru că terenul este un grohotiş alunecos.

    După felul cum sunt aşezate, de o parte şi alta a drumului, pe malurile Ampoiului, par mai degrabă o construcţie făcută de om, sau mai bine zis un baraj pe Ampoi. De aceea prin zonă circulă şi o versiune cum că ar fi o construcţie făcută de romani pentru alimentarea cu apă a Castrului, nu departe de ele fiind şi urmele unui apeduct roman. Dar geologii au o cu totul altă explicaţie bazată pe un fenomen natural petrecut cu mii de ani în urmă.

    Din cauza diferitelor motive, nu am fotografii originale, în schimb am luat de pe siteurile existente trei fotografii reprezentative pe care vi le prezint.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de abbilbal* in 25.07.10 21:12:09
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Calcarele de la Ampoiţa, vedere frontală. Aşa după cum spuneam în review fotografia nu-mi aparţine, fiind luată de pe un site local.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2200 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    Ellada_sagapo
    [27.09.10 20:19:15]
    »

    Foarte frumoase pozele, pacat ca sunt numai 3!

    webmaster
    [21.04.13 12:48:32]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Țara Moților" (nou-creată, între timp, pe sait)

    webmasterX
    [02.04.16 16:26:31]
    »

    Mutat, la re-reorganizare (în urma unei sesizări), în rubrica "Descoperă județul Alba, ALBA IULIA" (deja existentă pe sait)

    webmasterX
    [15.05.17 12:05:38]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Valea/Cheile Ampoiței» (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Ellada_sagapo
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea & Cheile Ampoiței:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.92004895210266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1